De mest populære blandingsrasene: 23 populære blandingsraser

De siste årene har det gradvis blitt mer og mer populære med blandingsraser av hund, og disse har ikke bare økt i popularitet, men også i etterspørsel, pris og omfang. Det har blitt vanlig med såkalte designerhunder som er en blanding av to kjente hunderaser.

Som regel er disse designerhundene puddel som krysses med en annen rase. Siden puddel kommer i flere størrelser kommer også som regel disse blandingsrasene i flere ulike størrelser, avhengig av hvilken type puddel man bruker.

Nedenfor tar vi for oss de 23 mest populære blandingsrasene. Populariteten er basert på salgsannonser, ønskes kjøpt-annonser, Google-søk etter rasen, og søk etter blandingen på Dyreliv.no. Så listen er ikke 100 % sikker i forhold til hvilken rase flest folk har, men det er jo også umulig å si ettersom disse blandingshundene ikke registreres noen plasser.

I denne artikkelen ser vi først og fremst på blandingsraser, altså hunder man får ved å blande to eller flere andre raser. Ikke-anerkjente hunderaser som tamaskan, alaska husky, windsprite eller lignende får derfor ikke plass på listen. Dette kommer av at dette er hunder som har en egen linje uten å krysses med andre raser, selv om de ikke anerkjennes av NKK.

1) Labradoodle

Krysning: Labrador retriever x puddel.

Labradoodle er den desidert med vanlige blandingsrasen vi har her i landet, og det er en relativt gammel blandingsrase som ble avlet frem for å lage røytefri førerhunder. Dette eksperimentet gikk ganske dårlig, for det viste seg at vanlige pudler fungerte bedre og var like røytefri, men labradoodelen ble derimot godt mottatt i hobbymiljøet.

Les mer om labradoodle på raseprofilen dens her.

Labradoodle
Labradoodle. Foto publisert med tillatelse.

2) Cockapoo

Krysning: Amerikansk cocker spaniel x puddel.

Cockapoo har lange tradisjoner som blandingsrase, og er trolig den aller første hunden som ble utviklet ved å bevisst krysse puddel med en annen rase for å få et nytt resultat. Dette ga cockapoo, en blanding som fungerer knallgodt som en familiehund. Den har ikke så store krav til verken mosjon, mental aktivisering eller noe sånt, og passer inn i de fleste familier.

Det man derimot må være klar over med cockapoo er at den har enorme krav til pelsstell. Regn med børsting flere ganger i uken, bading to ganger i måneden, og opptil 6 – 7 klippinger i året. Om du ikke vil gjøre dette selv kommer det til å gå mye penger til hundefrisør.

Les mer om cockapoo på raseprofilen dens her.

Cockapoo
Cockapoo. Foto publisert med tillatelse.

3) Maltipoo

Krysning: Malteser x puddel.

Maltipoo er en liten blandingsrase hvor malteser er krysset med puddel. Dette gir en søt og snill liten hund som har veldig lett for å knytte ekstremt tett bånd til eierne sine. Om du vil ha en liten blandingshund som ligger og sover på fanget ditt halve dagen kan dette være et godt valg.

Les mer om maltipoo på raseprofilen dens her.

Maltipoo
Maltipoo. Foto publisert med tillatelse.

4) Goldendoodle

Krysning: Golden retriever x puddel.

Goldendoodle er på mange måter veldig lik labradoodle, og det er ikke så rart, for golden retriever og labrador retriever er veldig like raser. Denne mellomstore blandingsraser er en veldig fin familiehund på mange måter, og er et godt valg for deg som vil ha en litt større blandingshund enn det man finner på mange av de andre blandingene her.

Dette er en blanding som krever ganske mye mosjon, da både puddel og golden retriever er aktive raser.

Les mer om goldendoodle på raseprofilen dens her.

Goldendoodle
Goldendoodle. Foto publisert med tillatelse.

5) Havapoo

Krysning: Bichon havanais x puddel.

Bichon havanais regnes som en av de beste familiehundene, og derfor er det kanskje ikke noen stor overraskelse at folk ønsker å blande den med puddel. Det er en lettlært blanding som røyter ekstremt lite, og er svært glad i familien sin.

Havapoo trenger ikke all verdens med mosjon, men kan likevel fint leve med en aktiv familie hvor den får bevege seg mye.

Les mer om havapoo på raseprofilen dens her.

Havapoo på stranda
Havapoo på stranda. Foto: Mich Hall / CC BY 2.0.

6) Cavapoo

Krysning: Cavalier king charles spaniel x puddel.

Også cavalier king charles spaniel (gjerne bare kalt cavalier) er en super familiehund, men som dessverre har store helseproblemer. Det sies at cavapoo er mye sunnere, og en god blandingsrase for deg som ønsker deg en cavalier, men som helst vil ha en blandingshund istedenfor en renraset hund.

Cavapoo er en snill, liten og lettlært blandingsrase som er svært sosial med både mennesker og andre dyr. Den knytter seg veldig sterkt til eierne sine, og trenger å være en del av familien. Den passer derfor ikke spesielt godt for deg som jobber fulltid uten å kunne ha med hunden på jobb.

Les mer om cavapoo på raseprofilen dens her.

En cavapoovalp
En cavapoovalp. Foto publisert med tillatelse.

7) Shihpoo

Krysning: Shih tzu x puddel.

Shihpoo er en veldig liten blandingshund som er ganske populære her i Norge. Den får mye kortere pels enn shih tzu, men holder mange av trekkene ellers, som ganske kort nese. Dette er en utrolig kosete blandingsrase som kan trives i både rolige og livlige hjem. De fortrekker å ha eiere som er mye hjemme med dem, for denne rasen har en tendens for å få litt separasjonsangst.

Shihpoo
Shihpoo. Foto publisert med tillatelse.

8) Jack-a-poo

Krysning: Jack russell terrier x puddel.

Når man krysser med puddel med en jack russel får man blandingsrasen jack-a-poo. Dette er en liten blandingsrase som regnes som svært aktive, og trenger mye mosjon og mental stimuli.

Dette blandingen regnes som litt mer krevende enn mange av de andre designerhundene, og er ikke et like godt førstegangskjøp. De kan fungere fint med både barn og andre hunder, men må sosialiseres mer for å falle til ro i familier.

Jack-a-poo
Jack-a-poo. Foto publisert med tillatelse.

9) Lhasa poo

Krysning: Lhasa apso x puddel.

Lhasa apso er en fin hund som er kjent for den vanvittige pelsen dens, men lhasa poo slipper en del av dette. Det er en liten designerhund som har en nydelig pels. Den trenger ikke all verdens med aktivisering, og foretrekker nok å bo i familier hvor den får daglige turer for mosjonen, men uten å måtte bli dratt med på lange fjellturer annenhver dag.

Lhasa poo er ellers en snill hund som alltid vil ønske å passe på eierne sine. Det er definitivt en blandingsrase som sier ifra hvis det er noen som banker på døren, så vær klar over at den lager litt lyd av seg selv om det er en liten hund.

Lhasa poo
Lhasa poo. Foto publisert med tillatelse.

10) Schnoodle

Krysning: Dvergschnauzer x puddel.

Schnoodle er en populær blanding som også har eksitert i ganske land tid. Dette er en energisk og kvikk blandingsrase som trenger en del mosjon, og fungerer godt hos aktive familier.

Schnoodle
Schnoodle. Foto: Sullycarter1 / CC BY-SA 3.0.

11) Westiepoo

Krysning: West highland white terrier x puddel.

Westiepoo er en litt mer sjelden blandingsrase som også skiller seg ut fra en del av de andre puddelmiksene ved at den har striere hår. Den har derfor litte andre krav til pelsstell enn mange av de andre poo-hundene.

Westiepoo
Westiepoo. Foto: Gordito1869 / CC BY 3.0.

12) Yorkipoo

Krysning: Yorkshire terrier x puddel.

Yorkipoo er ofte laget med toypudler, og er derfor som oftest en svært liten blandingshund. Denne lille tassen pleier å elske oppmerksomhet fra både familiemedlemmer, andre hunder og til og med fremmede mennesker.

Det er en smart rase som kan være litt sta, og som kan være ganske gode varslerhunder. De vil derfor bjeffe om det banker på døra eller om det lusker noen på gårdsplassen.

Yorkipoo
Yorkipoo. Foto: Dragonfly47 at English Wikipedia / CC BY-SA 3.0.

13) Aussiedoodle

Krysning: Australian shepherd x puddel.

Aussiedoodle er blant de mest krevende blandingshundene på listen, noe som har med at australian shepherd er en svært energisk rase som trenger god oppfølging. Dette er derfor ikke en god blandingsrase for deg som vil ha en søt, liten puddelsmiks.

Dette er derimot et bedre valg for deg som vil ha en krevende hund med alt det innebærer, men som ønsker en puddelmiks for å få den røytefrie pelsen. Aussiedoodle har instinkter for å gjete, og bør ha mye mental stimuli for å trives.

Aussiedoodle
Aussiedoodle. Foto: Nsartor / CC BY-SA 4.0.

14) Doxiepoo

Krysning: Dachshund x puddel.

Man får naturligvis søte hunder ved å krysse dachshund med puddel, og doxiepoo innfrir dette kravet til de grader. Denne blandingsrasen er kjent for å ha svært varierende gemytt; noen er svært like på pudler mens andre er svært like på dachshunder.

Jevnt over er det derimot en lettlært blandingsrase som stort sett er snill og grei med alle den møter. Om de ligner veldig mye på en dachshund kan den være litt sta, så man må være tålmodig når man skal trene den.

Doxiepoo
Doxiepoo. Foto: Ray Larabie / CC BY 2.0.

15) Peekapoo

Krysning: Pekingeser x puddel.

Peekapoo er nok en puddelsmiks, og denne gangen er det pekingeser som er blandet inn. Denne blandingsrasen stammer faktisk tilbake til 1950-tallet hvor den var relativt populær, men i moderne tid er det ofte andre blandingsraser som er mer populære.

Ellers er peekapoo en aktiv og energisk hund som trenger en del mosjon. De har en dels helseproblemer, og er derfor langt ifra den sunneste blandingsrasen du kan skaffe seg, men til gjengjeld kommer de med et veldig unikt utseende som de har arvet fra pekingeseren.

Noen ting man må tenke godt over med denne blandingsrasen er varme, for de har veldig lett for å bli overopphetet og få pusteproblemer. Samtidig er det en veldig bjeffete rase.

Pekeapoo
Pekeapoo. Foto publisert med tillatelse.

16) Whoodle

Krysning: Irish softcoated wheaten terrier x puddel.

Whoodle er en mellomstor blandingshund som har kort og krøllete pels. Det er en aktiv blanding som trenger mye tid utendørs, og som passer godt for deg som ønsker en røytefri hund som du kan ta med på lange turer i skog og mark.

Blandingsrasen går godt overens med barn, og elsker å leke. De vil helst være midtpunktet i familien!

Whoodle
Whoodle. Foto publisert med tillatelse.

17) Puggle

Krysning: Mops x beagle.

Vi må ganske langt ned på listen for å finne en puddelfri blandingsrase, og den mest populære av disse er den såkalte puggelen. Puggle er nemlig en miks mellom mops og beagle, og navnet puggle kommer fra av at mops heter pug på engelsk.

Bakgrunnen til puggle er at oppdrettere ønsker å få de beste sidene av en mops, samtidig som de ønsket å bli kvitt mange av de typiske helseproblemene som er hos mops. Da ble beagle valgt, og resultatet ble OK. Puggle er betydelig friskere enn mops, men ikke så frisk som man kanskje hadde håpet på.

På tidlig 2000-tallet var puggle ekstremt populær i USA, og man regnet med at over 50 % av alle blandingshunder var av denne blandingen. Den har ikke blitt like populær her i Norge, men den selges fra tid til annen.

Puggle
Puggle. Foto: Scott Schopieray / CC BY-SA 2.0.

18) Chug

Krysning: Chihuahua x mops.

Nok et forsøk på å gjøre mopsen sunnere, men med chug ble chihuahua valgt. En chug er sunnere enn en renraset mops, men kommer fortsatt med en del utfordringer.

Noen typiske utfordringer med en chug er at de er svært bjeffete, og mange regner det som typiske gneldrehunder. De har ofte problemer med overvekt.

Det fine med chug er derimot at de også har arvet mye fint fra foreldrene. De et tullete hunder som ofte får eierne sine til å le!

19) Basador

Krysning: Basset hound x labrador retriever.

Basador er en ganske sjeldent blandingsrase som egentlig ser ut som en labrador med kroppsfasongen til en basset hound. Det er en sosial, smart og aktiv hund som vil trives med mye aktivitet.

20) Cavapom

Krysning: Cavalier king charles spaniel x pomeranian.

Cavapom er en ganske sjelden blandingsrase som man får ved mikse en cavalier med pomeranien. Da blir det en lodden og liten hund som dessverre også har en del helseproblemer.

21) Bernedoodle

Krysning: Berner sennenhund x puddel.

Bernedoodle har lenge vært populær i mange andre land, men de har aldri helt fått et godt fotfeste her i Norge. Det er en super selskapshund som er kjent for å være veldig snill og glad, og elske å tilbringe tid med familien sin. De takker aldri nei til å leke!

Bernedoodle
Bernedoodle. Foto: Quinner1124 / CC BY-SA 4.0.

22) Pomsky

Krysning: Pomeranian x Siberian husky.

Pomsky er en litt merkelig blanding som man får ved å krysse en liten pomeranian med den store polarhunden Siberian husky. Resultatet er en mellomstor hund som trenger en del mosjon, mye pelsstell, og en del mental stimuli.

Også her er det store variasjoner innad i blandingsrasen, avhengig av om de får mye personlighet fra pomeranian-delen eller fra huskydelen.

Pomsky
Pomsky. Foto: Paulconwall / CC BY-SA 4.0.

23) Chiweenie

Krysning: Chihuahua x dachshund.

Ved å krysse dachshund med chihuahua får man det som kalles for chiweenie. Disse er for tiden svært sjeldne i Norge, men begynner å bli litt mer vanlig i USA. Dette er en liten hund som kan komme med enten kort eller lang pels, avhengig av hvilken type chihuahua som brukes til avlen.

Det er en ganske aktiv og energisk hund som har en tendens til å bjeffe ganske mye. De kan være supre familiehunder, men de pleier ofte å velge seg én utvalgt person de knytter seg sterkt til, så det er ikke nødvendigvis slik at de vil finne seg i alt barna i familien ønsker å gjøre med hundene.

Chiweenie
Chiweenie. Foto: Anki gamer / CC BY-SA 3.0.

2 kommentarer om “De mest populære blandingsrasene: 23 populære blandingsraser”

  • Hei, Johnny.

   Det er sjeldent at hunder gis bort gratis nå om dagen, selv ikke blandingshunder. Du må nok belage deg på å betale en liten slant. Men lykke til i jakten!

   – Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar