Raseprofil: Yorkshire terrier

Yorkshire terrier er en av verden minste hunderaser, med voksne hunder som blir maks blir rundt 4 kg, selv om vanligst er rett i underkant av 3 kg. Det er en frisk og rask terrier som lever veldig lenge, og som fungerer som en fantastisk familiehund hvis den får nok fysisk mosjon og mental stimulering. Hunden kalles ofte bare for en yorkie i dagligtale.

Yorkshire terrier
Yorkshire terrier. Foto publisert med tillatelse.

Yorkshire terrier kort oppsummert

  • En av verdens minste hunderaser.
  • En super familiehund.
  • Mye energi til tross for liten størrelse.
  • Røytefri rase!
  • Må få en del mental stimuli og fysisk mosjon.
  • Fungerer godt for mange med pelsallergi.
  • Krever en del tid til pelsstell.
  • Bør tilvennes andre hunder fra ung alder av.
Yorkshire terrier
Yorkshire terrier. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos yorkshire terrier

Yorkshire terrier en liten hund med stor vilje. Den regnes som ganske sta, men likevel innafor hva som er akseptabelt for en hund. Man må derfor jobbe litt for å få den til å samarbeide, samtidig som den ikke er direkte krevende.

En yorkshire terrier kan derfor fungere greit for førstegangseiere, men da bør man lese seg litt opp på valpeoppdragelse og begynne arbeidet tidlig. Den vil trives godt som familien midtpunkt, og fungerer som regel veldig fint sammen med både små og store barn. Om de skal gå med småbarn er det en fordel om de eksponeres for småbarn fra ung alder av, for godt voksne hunder kan synes overivrige barn kan være irriterende.

Noen synes det er relativt enkelt å trene yorkiene til hverdagslydighet, mens andre opplever at de er veldig sta. Trolig er det ganske store individuelle forskjeller, så vær klar over at du kan ende opp med et stabeist. Med positiv forsteker i form av lek og godbiter, og god tålmodighet går det likevel stort sett alltid fint til slutt.

Det er en hunderase som trives greit i de fleste typer miljø, og blir ikke nervøs eller redd selv om det skjer noe uventet.

En del yorkier vil finne på å bjeffe når det kommer mennesker på besøk, eller den føler at noen kommer for tett på familie dens. Den kan derfor fungere som varselhund, men blir aldri noen god vakthund siden den lille størrelsen gjør den helt harmløs.

Det er lurt å bruke tid på å gjøre hunden vandt til andre hunder og hunderaser fra den er liten av, for noen opplever at de kan være litt skeptiske til andre hunder om de ikke får nok sosialisering når de er unge. Om du setter av tid til å dra i hundepark og la den bli kjent med mange andre hunder vil derimot dette sjeldent bli et problem.

Yorkshire terrier
Yorkshire terrier. Foto publisert med tillatelse.

Krav til mosjon hos yorkshire terrier

Yorkshire terrier er en veldig aktiv og kvikk hunderaser som elsker å mosjonere og leke. De bør få en solid tur hver eneste dag, og vil kunne være med på lange fjellturer eller på sykkelturer om de får sjansen. En voksen hund bør få mosjonere i minst en times tid hver dag.

Det er også mulig å aktivisere og mosjonere hunden ved å leke med den. Dette er en rase som veldig ofte er veldig glad i å hente leker man kaster, og elsker å spurte for å komme til leken.

Man bør sette av tid til å trene mentaltrening i form av lydighet eller noe som tvinger den til å bruke hodet litt. Dette er noe man bør gjøre flere dager i uken for å sørge for at den aldri begynner å kjede seg. Om den ikke får nok mental stimuli vil den bli destruktiv! Så da er det bedre å lage noen oppgaver den kan løse for å få dekket dette behovet.

Den lille størrelsen til hunden gjør det til en ideell rase for deg som bor i en liten leilighet, for selv om de er aktive og livlige trenger de ikke store plassen til å være det på. Selv utendørs trenger man ikke store plassen, så lenge du har plass nok til å kaste ball med dem eller lignende.

Yorkshire terrier
Yorkshire terrier. Foto publisert med tillatelse.

Allergivennlighet og røytefrihet hos yorkshire terrier

Yorkshire terrier er en rase som regnes som mer eller mindre røytefri så lenge man driver med jevnlig pelsstell.

For mange allergikere fungerer yorkshire terrier helt fint, men det avhenger fra person til person. Om du har pelsallergi er det egentlig best å tilbringe litt tid med rasen for å se om du reagerer på den eller ikke. Noen vil ikke merke noen ting, mens andre reagerer nesten like mye på disse som andre raser.

Bruksområder for yorkshire terrier

Yorkshire terrier er først og fremst en selskapshund, og fungerer veldig godt som dette. Den er en god familiehund i familier, men trives også godt sammen med enslige hvor den bor alene med eieren sin.

Ellers er det en del som bruker det som utstillinghund. Noen yorkshire terriere har også gjort det greit på agility og lydighet, men den regnes ikke som utpreget god til dette.

Originalt var de avlet for å brukes til jakt på smådyr som rotter, men i praksis har ikke dette noen bruksverdi i dagens samfunn.

Yorkshire terrier
Yorkshire terrier. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av yorkshire terrier

Yorkshire terrier er jevnt over en rase som spiser godt, og ikke har store problemer med verken over- eller undervekt. Vanlig fôr tilpasset små hunderaser fungerer ofte veldig godt for disse, men noen opplever at hunden har sensitiv mage og må få fôr beregnet for dette.

Pelsstell hos yorkshire terrier

Rasen yorkshire terrier er en hund som krever mye pelsstell. Den får en lang pels som går helt ned til bakken, og det regnes som relativt krevende å stelle den selv. Mange går på kurs som hundefrisør eller får hjelp fra oppdretter for å lære hvordan man skal stelle pelsen dens. Norsk Yorkshire Terrier Klubb har en god guide for å rulle papilotter for å gi god utstillingspels.

Om du har den som selskapshund uten planer om å stille den ut kan du godt klippe den, og de fleste som bruker den som familiehund gjør nettopp dette.

Man må regne med å børste og stelle pelsen daglig selv når den er kortklipt, men siden den er så liten går det ganske fort å gå over hele pelsen dens når man først kommer i gang. Dette er spesielt viktig om du ikke ønsker at den skal røyte, for den vil slippe pels som må fjernes med børsten.

Om du skal ha full pels kan du forvente store mengder pelsstell daglig! De fleste legger deler av pelsen i sløyfer for å unngå at den blir sølete eller møkkete.

Hvis man slurver med pelsstell vil det ofte bli floker i pelsen, og da må man klippe det vekk for å ordne opp i det.

Yorkshire terrier
Yorkshire terrier. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer hos yorkshire terrier

Yorkshire terrier regnes som en veldig frisk rase, og er kjent for å leve veldig lenge. Noen sliter med øyeproblemer, knær som faller ut av ledd, leversykdommer, eller lårbenssykdommer, selv om alle disse regnes som sjeldne for rasen.

Ellers bør det nevnes at det er en rase som har lett for å fryse, selv om det ser ut som om de har mye pels. De mangler derimot underull som er mer varmeisolerende, så vær obs på at de ikke blir forkjøla eller nedkjølt når de er ute på tur på vinteren. Man bør derfor ha på den dekken hvis det regner kaldt eller snør ute.

Yorkshire terrier sin historie

Yorkshire terrier har trolig oppstått ved å krysse mange ulike terriere for å få dem mindre i størrelsen. På 1800-tallet var rasens oppgave å jakte på rotter i gruver og møller i Yorkshire-området i England, men siden ble den spredt rundt om i resten av landet. Ettersom det ikke lenger ble bruk for dem som rottejegere ble bruken gradvis endret til å bli selskapshunder.

Yorkshire terrier
Yorkshire terrier. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om yorkshire terrier

Hvor mye skal en Yorkshire terrier veie?

Vanlig vekt for en yorkshire terrier er mellom 2 og 3 kg. Maksveksten skal være under 3,2 kg ifølge Norsk Kennel Klubb, men noen hunder blir større enn dette og kan veie oppimot 5 kg.

Bjeffer yorkshire terrier mye?

Det er stor variasjon på hvor mye en yorkshire terrier bjeffer. Noen hunder bjeffer veldig mye, mens andre er ganske stille av seg. Om du ikke vil ha en bjeffehund bør du jobbe målrettet mot å redusere denne atferden fra ung alder av.

Er yorkshire terrier en god førstegangshund?

En yorkshire terrier kan fungere godt for deg som skal kjøpe din første hund, men det er likevel ikke verdens enkleste rase, så nye hundeeiere må regne med å bruke mye tid på å lære seg hverdagslydighet og hvordan man trenger valper. Om dette er din første hund anbefales det sterkt med valpekurs!

Hvor mye pelsstell er det med yorkshire terrier?

Det er veldig mye pelsstell med yorkshire terrier! Du må planlegge for flere timer med pelsstell i uka, så hvis du ikke har lyst til å bruke mange timer på dette bør du se etter en annen rase. Selv de som klippes korte må ha en del pelsstell.

Er yorkshire terrier en leken hund?

Yorkshire terrier er en hund som elsker å leke, og vil bli kjempeglad om du kaster ball med den ofte!

Kan man bruke yorkshire terrier til jakt?

Yorkshire terrier er avlet frem for å kunne jakte på smådyr som rotter eller andre gnagere, men i praksis er ikke dette lovlig verken i Norge eller andre land lenger. Så nå om dagen har den ingen verdi som jakthund.

Et unntak er når man lærer dem å følge spor, for det kan de få til. Men det er mange andre raser som egner seg bedre til dette.

Hvor lenge lever yorkshire terrier?

Ofte lever en yorkshire terrier rundt 14 – 17 års tid, men det er også eksempler på hunder som har blitt over 20 år gamle! Dette er blant de hunderasene som lever aller lengst.

Hvor mye koster en yorkshire terrier?

Yorkshire terrier er blant de dyrere hunderasene, og en valp koster gjerne et sted mellom 22 og 26 tusen kroner.

Er det vanskelig å få tak i en yorkshire terrier?

Det regnes ikke som spesielt vanskelig å få tak i en yorkshire terriervalp, men noen ganger må man selvsagt stå på venteliste en stund før man får tak i valpen.

Er yorkshire terrier allergivennlig?

Yorkshire terrier regnes som en hund som kan være veldig allergivennlig, selv om ingen hunderaser er 100 % allergivennlige.

Hvor mye røyter yorkshire terrier?

Med jevnlig bading og pelsstell røyter yorkshire terrier så godt som ingenting.

Hvilken klubb tilhører yorkshire terrier?

Yorkshire terrier hører til hundeklubben Norsk Yorkshire Terrier Klubb.

Hvor lange turer trenger en yorkshire terrier?

Men bør beregne turer på minst en times tid når man skal lufte en yorkshire terrier, i tillegg til å gi den litt kortere lufteturer på morgen og kveld.

Har yorkshire terriere vært med på Fra bølle til bestevenn?

I sesong 2 av Fra bølle til bestevenn blir man kjent med yorkshire terrieren Zlatan, som sliter med at han tisser inne og er livredd for å kjøre bil.

Legg igjen en kommentar