Raseprofil: Labradoodle

Labradoodle er en populær blandingshund som oppstår ved å krysse en labrador retriever sammen med enten storpuddel eller mellompuddel. Ønsket med krysningen er som regel å få den fine oppførselen til labradoren kombinert med den røytefri pelsen til puddelen, selv om det er stor variasjon i hvor vellykket dette egentlig er.

Dette er en uten tvil en av de mest vanlige og populære blandingshundene, og er dessuten en av de blandingene som oppstå lengst tilbake i tid.

Les også: Raseprofil for labrador retriever.

Labradoodle
Labradoodle. Foto: Anton Porsche / CC BY 4.0.

Labradoodle kort oppsummert

  • Røytefri.
  • Fint lynne.
  • Fungerer godt som familiehund.
  • Trenger mye aktivisering og mosjon for å trives.
  • Kan være allergivennlig, men kan også ofte ikke være det.
  • Stabil og balansert blandingsrase.
  • Veldig store forskjeller i atferd fra hund til hund.
Labradoodle
Labradoodle. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos labdradoodle

Labradoodle skal i utgangspunktet ha mye av atferden til en labrador, men mange ganger minner de likevel mer om pudler. Begge rasene er derimot smarte raser som krever en del mosjon og mental stimulering, men som er relativt enkle å ha med å gjøre.

Man bør jobbe med hverdagslydighet fra tidlig alder av, og gjerne delta på valpekurs hvis man ikke har all verdens med hundeerfaring fra før av. Det er ikke på noen måte en veldig krevende rase, men du må vite litt hva du driver med for å få den oppdragen. De kan være litt sta, men det er jevnt over veldig intelligente hunder.

En ting man bør være litt obs på er at labradoodle kan ha litt fort for å bli revet med, og kan nesten virke som om den ikke tenker seg så godt om når den er giret. Så akkurat som med labradorer kan den fint finne på å hoppe ut i iskaldt vann uten å ta stilling til om den får lov til det først.

Det er en veldig stabil og balansert hund som knytter bånd til alle i familien. De er sjeldent skeptiske til fremmede, men vil isteden gjerne bli kjempeglad når det kommer noen for å hilse på dem.

Det er mange som har labradoodle som en familiehund, og dette fungerer godt. De trives med både barn og voksne, men passer nok aller best inn i familier med litt eldre barn.

Labradoodle elsker å leke, og få ting er like morsomt som å kaste ball med den. De bør få jevnlig mental stimulering, og kan finne på destruktiv atferd om de ikke får nok av dette.

Det er en rase som fungerer godt sammen med andre hunder, men som alltid bør man jo jobbe med dette fra ung alder av for å være sikker på at det kommer til å fungere bra.

Labradoodle er ikke akkurat noen bjeffehund, men den kan fint si ifra hvis den hører lyder eller at det kommer noen på besøk. Jo mer puddel den har fått i seg, jo bedre fungerer den som vakthund.

Labradoodle
Labradoodle. Foto: Tony Alter / CC BY 2.0.

Det er store individuelle forskjeller på labradoodle

En av de store utfordringene med å avle på blandingshunder hvor man krysser to ulike rasehunder er at man aldri helt vet hvordan valpene blir. Dette er i aller største grad også sant for labradoodle.

Noen får derfor en labradoodle som oppfører seg som en ekstra glad puddel, mens andre får en hund som oppfører seg som en puddel, men ser mest ut som en krøllete labrador.

Denne inkonsistensen av både utseende og atferd er noe man må være klar over, for man vet aldri helt sikkert hva slags hund man får.

Trening av labradoodle

Labradoodle er en veldig smart rase, og det er enkelt å trene den til å lære nye ting. Som nevnt ovenfor kan den være litt sta (men her er det store individuelle forskjeller), så noen ganger må man jobbe litt med å motivere den til å trene. Men om du først knekker koden vil den kunne lære ting veldig raskt.

Husk at labradoodle som har mye labrador i seg fort kan finne på å bli mer motivert til å trene ved at du leker med den fremfor godbiter. Det er jo også individuelt, men verdt å ha i bakhodet når man begynner treningen.

Mosjon og aktivisering av labradoodle

Labradoodle bør få mye mosjon. Den bør få en god tur midt på dagen, og to litt kortere turer på morgen og kveld. Man bør beregne minst en times tur hver eneste dag.

I tillegg til turer bør labradoodle få aktivisering i form av mental trening og sosial trening. Sett derfor av egen tid til å trene lydighet eller mentalstimulering på andre måter, og ta turen til hundeparker fra tid til annen for å la den få sosial trening.

Mange trener lydighet eller agility som mentalstimulering av hunden.

Akkurat som andre raser kan den bli destruktiv og vanskelig å ha med å gjøre dersom den har for mye energi som følge av for lite mosjon, eller kjeder seg som følge av for lite mental stimulering.

Labradoodle
Labradoodle. Foto: Tom Woodward / CC BY-SA 2.0.

Australsk cobberdog

Det er noen typer labradoodle som kalles for enten australsk cobberdog eller australsk labradoodle. Forskjellen på australsk cobberdog og labdradoodle er at den australske cobberdogen er en labradoodle som har blitt avlet med andre labdradoodler i en viss tid.

Her er det altså flere generasjoner med labradoodle som blir avlet med andre labradoodler, istedenfor å krysse renrasede labradorer og pudler mot det og eller det andre.

Dette er dermed et slags forsøk på å lage om blandingsrasen til en egen rase, for om man gjør dette i lang nok tid vil det potensielt kvalifisere til å bli en egen rase.

Fordelen her er at man har mer kontroll over hva man får enn ved å blande renraset puddel med labrador, spesielt hvis man klarer å lage noen slags stamtavler med andre cubberdoger. Da kan man få en viss kontroll over hårlengde, type, størrelse og så videre, selv om variasjonene her også vil være større enn hos vanlige rasehunder.

Fôring av labradoodle

Som regel er labradoodle enkel å ha med å gjøre når det kommer til fôring, men de kan ofte være veldig matglad. Du som eier må derfor følge med på at de ikke spiser for mye og blir overvektige.

De fleste fôrtyper av en viss kvalitet fungerer godt. En klassiker er å bruke Royal Canin Medium Adult på hunder under 30 kg, og Royal Canin Maxi Adult på de over.

Man får kjøpt sekker med 15 kg Royal Canin Medium Adult til prismatch hos Petworld, så da får man garantert den beste prisen. Hvis du vil ha fôret til best mulig pris levert hjem er dette veien å gå!

De fleste labradoodler tåler fôret fra Royal Canin veldig bra, men det er selvsagt noen som bruker andre typer fôr av ulike grunner. Man må nesten bare prøve seg litt frem med hunden sin hvis standardfôret ikke fungerer godt for dere.

Pelsstell hos labradoodle

Hvor mye pelsstell en labradoodle trenger kan variere helt enormt, fra ganske lite til veldig mye. I praksis er det slik at jo mer pels den arver fra puddelsiden av foreldrene sine, jo mer tid og energi må du bruke på pelsstell.

Det er store individuelle forskjeller her, men du bør uansett regne med å måtte bruke tid på å børste ut floker og stelle med pelsen flere ganger i uken. Noen bør også klippes jevnlig, mens andre ikke trenger dette.

Labradoodle
Labradoodle. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområde for labradoodle

Bruksområdet for labradoodle er først og fremst som en selskapshund. Den kan ikke stilles ut verken i Norge eller de fleste andre land.

Noen synes de fungerer greit til agility og lydighet, men dette blir først og fremst på hobbybasis.

Labradoodle ble jo originalt avlet frem for å fungere som en allergivennlig førerhund, og fungerte helt greit til dette. Noen bruker også rasen som terapihund, og her kan den gjøre en veldig god jobb.

Helseproblemer for labradoodle

Labradoodle er en relativt sunn blandingsrase, men som alle hunder er det visse problemer og utfordringer med helsen deres.

Labradoodle har ofte problemer med øreinfeksjoner, men dette kan i stor grad unngås ved at man jevnlig renser dem, og sørger for at de ikke er altfor fuktige. Tørk dem etter bading.

Hofteleddsdysplasi (HD) kan forekomme, og det samme gjelder også albueleddsdysplasi (AD) selv om det er mer sjeldent.

Som med alle blandingsraser kan den i praksis arve alle slags sykdommer fra rasen til begge foreldrene, så sjekk også ut helseinformasjon for både puddel og labrador retriever for å lære mer.

Fôring av labradoodle

Labradoodle regnes som en matglad rase, og fungerer stort sett veldig godt med helt standardfôr som Royal Canin Adult Medium for voksne hunder. Noen har sensitive mager som krever spesialfôr, og man må jo prøve seg frem for å finne ut av hva som passer best for akkurat sin egen hund.

Labradoodelens fysikk

Akkurat som med atferden er det store variasjoner i fysikken. I utgangspunktet kommer den i tre størrelser avhengig av hvilken type puddel man bruker til å avle den. Som oftest bruker man storpuddel eller mellompuddel, men det finnes også miniatyrlabradoodle fra dvergpuddel.

Det er også like for forskjell i både farge og lengde på pelsen, fra kort labradoraktig pels til lang, krøllete puddelpels.

Labradoodle
Labradoodle. Foto publisert med tillatelse.

Labradoodle sin rasehistorie

Labradoodle har en lenger rasehistorie enn de fleste andre blandingsraser, for de første hundene oppsto allerede på 1970-tallet i Australia. Da var det en oppretter som forsøkte å krysse labrador med storpuddel for å prøve å lage allergivennlige hunder som kunne fungere som førerhunder.

Derfra spredde rasen seg som ild i tørt gress, og det ble raskt en rase som ble avlet frem av mer eller mindre seriøse oppdrettere som likte denne nye blandingen.

På 2000-tallet ble blandingsrasen utrolig populær, og mange kjendiser skaffer seg labradoodle. Dette føre igjen til at den ble ennå mer populær, og står nå som en av de mest populære og vanligste blandingshundene.

Planlegger du ny valp?

Når man planlegger en ny valp er det viktigste man kan gjøre å lære seg hvordan man skal knytte bånd med valpen, sosialisere den med dyr og mennesker, og gi den best mulig utgangspunkt for å fungere godt i sitt nye hjem.

Med riktig fremgangsmåte kan man sikre at den nye firbente vennen faktisk blir deres nye bestevenn, og ikke en fremtidig bølle. Jeg anbefaler alle å kjøpe en god valpebok og bruke mye tid på å lære dere hvordan dere skal gi valpen et trygt hjem slik at du kan begynne arbeidet fra dag 1!

En god valpebok er «Valp» av Emma M. Garlant (også kjent som «Hun om Hund»).

Her får du en grundig og gjennomtenkt innføring i den første tiden med din nye firbente venn! Glem heller ikke å lese vår store utstyrsliste for nye valpeeiere, så har du full kontroll over hva du trenger før valpen er i hus.

Valp Av Emma Garlant

Inneholder reklame for ARK.no.

Spørsmål og svar om labradoodle

Er labradoodle allergivennlig?

Det er mange som reklamerer med at labradoodle er allergivennlig, men ofte er dette langt ifra sannheten. Jo mer puddelpels den arver, jo større er sjansen for at allergikere ikke reagerer på den. Som oftest vil den derimot utløse allergi hos de med pelsallergi, og det finnes mange andre hunderaser som egner seg bedre for allergikere.

Er labradoodle røytefri?

Labradoodle regnes som røytefri så lenge den får ukentlige bad og jevnlig pelsstell etter behov.

Er labradoodle en god familiehund?

Labradoodle regnes som en god familiehund.

Er labradoodle glad i barn?

Labradoodler er stort sett veldig glad i både små og store barn, men kan være litt voldsomme i lek. Pass på at ikke hunden velter små barn overende med uhell.

Hvilken raseklubb tilhører labradoodle?

Det finnes ingen raseklubb for labradoodle i Norge. Dette er blant annet fordi det ikke er en anerkjent rase.

Hvor mye koster en labradoodle?

Prisen på en labradoodle er skyhøy, og man kan forvente å betale et sted mellom 25 000 og 30 000 kroner for en valp. Dette er mye dyrere enn renrasede hunder fra en seriøs oppdretter.

Følger det med stamtavle når man kjøper labradoodle?

Det er en del labradoodle-selgere som sender med stamtavle, men denne er ikke nødvendigvis spesielt utfyllende, og gir i alle fall ikke like mye informasjon som en stamtavle hos en rasehund.

Finnes det oppdrettere av labradoodle?

Det finnes mer eller mindre seriøse oppdrettere av labradoodle. Når du skal kjøpe en slik hund hvor oppdrettere ikke reguleres av en hundeklubb som er registrert via NKK kan de i prinsippet drive oppdrett som de måtte ønske uten konsekvenser. Så da er det ekstra viktig at du som valpekjøper forsikrer seg om at de driver etisk avl.

Er labradoodle et godt valg for førstegangseiere?

Labradoodle regnes som en hund som krever en del fra eierne sine, men den kan fungere fint som en førstegangshund hvis man er villig til å legge nok innsats inn i oppdragelse av valp og hund. Den er ikke superenkel, men likevel ikke utfordrende. Så du må jobbe litt for å få denne blandingsrasen oppdragen.

Er det mye pelsstell med labradoodle?

Hvor mye pelsstell en labradoodle trenger avhenger helt av hvor mye puddel eller labrador retriever den har i seg. Noen trenger mye pelsstell, mens andre får kort og glatt pels som krever lite pelsstell. Men det er vanligst at man må regne med flere timer i uken for å holde pelsen fin.

Hva er forventet levealder for labradoodle?

Levealderen til labradoodle er typisk et sted mellom 12 og 15 år.

Er labradoodle en leken rase?

Labradoodle er stort sett en veldig leken rase som elsker å kaste ball eller leke med hundeleker. De trives også godt om de får leke med andre hunder.

Er labradoodle en typisk klengete hund?

Labradoodle er ikke typisk sett en veldig klengete hund, men under visse omstendigheter kan de selvsagt bli klengete. Men om du jobber for å unngå det vil du neppe ha problemer med klenging.

Hvor lange turer trenger labradoodle?

Labradoodle bør få relativt langt turer, og du bør regne med å gå en tur på minst én time hver dag, i tillegg til kortere turer på morgen og kveld.

Er labradoodle bjeffete?

Det er stor variasjon i hvor bjeffete en labradoodle er, for mange er nesten bjeffefri, mens andre igjen er ganske bjeffete av seg. Så det er lurt å trene på å ikke bjeffe når den er ung.

Hvor mye veier en labradoodle?

Veken til en labradoodle vil først og fremst avhenge av hvilken type puddel som brukes for å lage den. Den kan derfor veie alt fra rundt 7 kg hvis dvergpuddel brukes, til over 40 kg hvis storpuddel brukes!

Kan man stille ut labradoodle på utstillinger?

Man kan ikke stille ut labradoodle på hundeustillinger i verken Norge eller de fleste andre land, ettersom det ikke er en godkjent rase.

Går labradoodle godt overens med andre hunder?

Labradoodle pleier som oftest å gå veldig fint overens med andre hunder, men det krever jo at man sosialiserer dem fra ung alder av slik at de blir vandt til å kommunisere med andre hunder.

Fungerer labradoodle godt som vakthund?

Hvis labradoodelen arver mye fra puddelen kan den fungere OK som vakthund, men om den er mest lik på en labrador fungerer den heller dårlig som dette. Så noen hunder kan fungere som vakthund, mens andre fungerer veldig dårlig til det.

Denne artikkelen inneholder reklame for Petworld.

Legg igjen en kommentar