Raseprofil: Spansk galgo

Spansk galgo er en mynde som ligner på både whippet og greyhound. Størrelsen er sånn midt mellom disse, så om whippet er for liten for deg, men greyhound for stor, kan kanskje spansk galgo være den rette hunden for deg.

Galgo er spansk for mynde, så det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at rasen også er kjent som spansk mynde. Det er en stabil, omgjengelig og rolig hund som har eksplosivt mye energi når den får løpe fritt utendørs.

Spansk galgo
Spansk galgo. Foto publisert med tillatelse.

Spansk galgo kort oppsummert

  • En mynde med sterkt jaktinstinkt.
  • Proppfull av energi inne, og rolig innendørs (som mynder flest).
  • Kommer i både kort og glatt pels, eller middels lang og ruhåret.
  • Må få løpe løs jevnlig.
  • Som regel skeptisk til fremmede, både mennesker og hunder.
  • Regnes som en veldig frisk rase.
  • Veldig vanlig i Spania, men sjelden i resten av verden.
Portrett av spansk galgo
Portrett av spansk galgo. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos spansk galgo

Spansk galgo er på mange måter akkurat som sin «storebror» greyhound og «lillebror» whippet; stille og rolig når den er inne, og kan overraske med hvor enormt mye energi det er i den når den får strekke beina ute!

Når man er innendørs med en voksen spansk galgo kan man nesten glemme at den er der. Den vil typisk ligge og slappe av i hundesenga eller sofaen, og ta livet med en utrolig ro. Den har derimot mye energi inne i seg, og trenger å få utløp for dette, så når den kommer ut er det spurting som er favoritten.

Spansk galgo i seng
Spansk galgo i sitt rette element. Foto: Mperdomo / CC BY-SA 4.0.

Man regner spansk galgo for å være en ypperlig familiehund. Den vil som mynder flest være veldig flink med barn, like å kose og få oppmerksomhet fra eierne sine, og være ålreit når det kommer til hverdagslydighet. De kan være litt skeptiske til små barn, spesielt om du har en voksen hund når du får deg baby. Heldigvis er de veldig snille med barn, og trekker seg heller unna ungene frem til de blir litt eldre og roligere.

Spansk galgo er veldig ofte skeptisk til fremmede mennesker og andre hunder, og det er absolutt en rase som bør sosialiseres mye fra den er valp av. Dette vil fjerne en del av skepsisen slik at den fungerer bedre sammen med både mennesker og hunder. Den har derfor veldig godt av å få noen turer i hundeparker eller andre områder hvor den kan hilse på og bli kjent med andre hunder.

Om hunden blir godt sosialisert fungerer den nesten alltid veldig fint sammen med andre hunder.

Ellers er det viktig å huske at spansk galgo har sterke jaktinstinkter, og det er viktig å jobbe med innkallelse fra tidlig alder for å sørge for at dette sitter skikkelig. Den kan være litt egenrådig, og kan fint finne på å ta seg en tur uten eierne sine, så det er en hund man må følge med på når den er løs.

Til tross for sterke jaktinstinkter fungerer spansk galgo veldig ofte godt sammen med både katter og andre små kjæledyr.

En spansk galgo som leker med katter
En spansk galgo som leker med katter. Foto: Marianne Perdomo / CC BY-SA 2.0.

Mosjon og trening hos spansk galgo

Spansk galgo trenger middels med mosjon, og må få daglige lufteturer for å trives. Man bør også ha tilgang til et område hvor den kan løpe fritt minst 2 – 3 ganger i uken! Den daglige lufteturer bør være på en times tid, men kan godt erstattes med jaktlek med andre mynder eller spring eller løping i andre former.

Det regnes som en middel smart hund, og er verken spesielt enkel eller spesielt vanskelig å trene. De fleste hundene er veldig matglad, så da er det jo ofte ganske greit å få de til å samarbeide, selv om de ikke har noen sterkt behov for å oppfylle ønskene til eierne sine når det kommer til trening.

Noen individer kan være litt ekstra sta, så dette kan være en hund som passer bedre for deg med hundeerfaring fra før av, selv om den også kan fungere som en førstegangshund.

To spanske galgoer som leker
To spanske galgoer som leker. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for spansk galgo

Spansk galgo brukes først og fremst som selskapshund, da den egner seg godt som en familiehund. En del bruker den også til utstilling, lure coursing eller til og med som sporhund.

Selv om den er skeptisk til fremmede er det en dårlig vakthund, for den bjeffer lite.

I hjemlandet Spania brukes ofte spansk galgo til både hetsjakt og som veddeløpshund, men dette er svært sjeldent utenfor Spania.

Spansk galgo som løper
Spansk galgo som løper. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell av spansk galgo

Den korthårede utgaven av spansk galgo har nesten ingen pelsstell, og trenger bare å få en liten omgang med en børste innimellom for å fjerne løse eller døde hår.

Utgaven med mellomlangt hår trenger litt mer pelsstell, men det er ikke det helt store arbeidet med denne heller. Denne pelsvarianten er for øvrig veldig sjelden, spesielt her i Norge.

Fysikken til spansk galgo

Spansk galgo har en kraftig benstamme, og en langstrakt myndekropp. Hannene blir et sted mellom 62 og 70 cm, mens tispene blir mellom 60 og 68 centimeter. De er med andre ord omtrent 20 centimeter høyere enn en whippet, og 10 centimeter lavere enn greyhound. Vekten ligger som regel et sted mellom 23 og 30 kg hos voksne hunder.

Ellers er den kjent for å ha en utrolig lang hale som kan nesten stikke ned i bakken når den står rett.

Spask galgo har ennå mer muskler enn greyhound, og har muskler som er egnet for å løpe lenger. Den blir ikke like raskt sliten.

Pelsen kommer i veldig mange ulike farger.

Spansk galgo
Portrett av spansk galgo. Denne hunden er av varianten med mellomlang og stri pels. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av spansk galgo

Spansk galgo er ikke vanskelig når det kommer til fôret, men kan være litt lettspist av seg. Om din er det må du velge et fôr av høy kvalitet som har mye næringsstoffer per enhet, slik at den får i seg alt den trenger selv om den spiser lite.

Helseproblemer hos spansk galgo

Spansk galgo regnes som en veldig frisk rase, og det er ingen rasespesifikke sykdommer registrert på rasen. Det kan derimot selvsagt forekomme feil på enkelthunder, men jevnt over er det en veldig sunn og frisk hunderase.

Noen registrerte problemer hos rasen er epilepsi, hjertefeil og plutselig død av hjertefeil, men trolig er ikke disse mer utbredt hos spansk galgo enn noen andre raser.

Det er verdt å merke seg at de er sensitive ovenfor anestesi. Dette er jo noe dyrleger skal ha kontroll over, men du kan jo minne dem på det for sikkerhetsskyld før den skal bedøves om det skjer noe.

Spansk galgo sin rasehistorikk

Spansk galgo er en gammel mynderase med aner tilbake til 800-tallet da murerne invaderte landet. Den gang var rasen trolig en miks av sloughi og podenco ibicenco, og det var først omtrent 1000 år senere at greyhound ble blandet inn i rasen slik at den fikk sitt endelig utseende. Grunnen til å blande inn greyhound var for å gjøre den raskere på veddeløpsbanen hvor rasen ble mer og mer vanlig å se.

Som mange andre mynder ble spansk galago først og fremst brukt av adelen og nære bekjente av disse, men fra 1800-tallet og utover ble den gradvis mer tilgjengelig for folk flest. Hunden ble brukt til hetsjakt på harer og annen småvilt. Der slapp eierne dem for å jakte disse alene, og denne typen jakt praktiseres fortsatt i en viss grad den dag i dag, da Spania er et av veldig få land som fortsatt tillater hetsjakt med hund.

Spansk galgo
Spansk galgo. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om spansk galgo

Er spansk galgo en god familiehund?

Spansk galgo regnes som en helt ypperlig familiehund som vil trives i både store familier med barn, så vel som mindre familier med et par eller enslige.

Går spansk galgo godt overens med barn?

Spansk galgo regnes som en hund som går veldig godt overens med barn. En del hunder vil nok være skeptiske til veldig små eller bråkete barn, men vil bare trekke seg unna situasjonen om de blir redde. De fleste tåler derimot fint å leke med litt livlige barn.

Hvor mange spanske galgoer er det i Norge?

Tall fra 2014 viste at det kun var 35 spanske galgoer i Norge, så det er absolutt en veldig sjelden rase. Per 2021 regner men med at det kun er 2-3 oppdrettere av rasen.

Røyter spansk galgo mye?

Spansk galgo kan røyte noe, spesielt om du har den varianten med mellomlang pels. Den korthårede vil også røyte litt, men siden pelsen er så kort blir det aldri store menger med pels i kriker og kroker i hjemmet slik det fort kan bli med andre raser.

Hva er gjennomsnittlig levealder for spansk galgo?

Den gjennomsnittlige levealderen for spansk galgo i Norge og Sverige er målt til å være 12 – 13 år, med individer som har blitt over 15 år gamle.

Bjeffer spansk galgo mye?

Spansk galgo bjeffer jevnt over veldig lite.

Er det vanskelig å få tak i spansk galgo?

Det kan være litt utfordrende å få tak i spansk galgo, for det er ganske få oppdrettere av denne rasen i Norge. Så hvis det er lenge til neste kull hos disse oppdretterne kan man bli ventende en stund. Det er derimot sjeldent spesielt lange ventelister på denne rasen, så det er stor sjans for å få tak i en når det først kommer nye kull.

Hvor mye koster en spansk galgo?

Prisen på en spansk galgo ligger typisk på et sted mellom 17 000 og 23 000 kroner per valp.

Hvilken hundeklubb tilhører spansk galgo?

Spansk galgo forvaltes av Norsk Myndeklubb.

Må spansk galgo bruke klær?

Når det er kaldt ute må spansk galgo ha klær på seg. Den har nemlig såpass tynn pels at den har lett for å fryse i vårt nordiske klima.

Krever spansk galgo mye pelsstell?

Det er jevnt over veldig lite pelsstell hos spansk galgo, og selv den varianten med mellomlang pels trenger ikke stort pelsstell.

Er spansk galgo en leken rase?

Spansk galgo er omtrent middels leken. Den vil ha det moro om du initierer til lek, men vil ikke være en hund som typisk kommer med en leke for å mase om at du skal leke med den.

Går spansk galgo godt overens med andre hunder?

Spansk galgo er en hund som må sosialiseres fra ung alder av for å gå godt overens med andre hunder, men om du gjør dette vil den nesten alltid gå veldig fint sammen med andre hunder av alle slags raser.

Er spansk galgo en klengete hunderase?

Spansk galgo er ikke typisk en rase som blir veldig klengete, men som andre hunder kan den bli klengete mot eieren sin hvis den ikke læres opp til å trives i eget selskap uten eieren sin. Dette er først og fremst er problem for personer som stort sett alltid er sammen med hunden sin.

Hvor mye veier en spansk galgo?

En spansk galgo veier typisk et sted mellom 22 og 30 kg, hvor hannene er nærmere 30, mens hunnene typisk er nærmere 25 kg.

Egner spansk galgo seg til utstilling?

Man kan gjøre det bra på utstilling med en spansk galgo. Rasen er anerkjent av NKK, så det er bare å stille den ut.

Legg igjen en kommentar