Raseprofil: Polsk mynde

Polsk mynde er en stor og kraftig mynde som tilhører urmyndene. Selv om det er en mynde har den noen spesielle trekk som skiller de fra de fleste andre mynder.

Rasen går også under navnet chart polski, selv om det er vanligst å kalle den for polsk mynde her i Norge. Det er en veldig sjelden rase som er kjent for sine store muskler, lojalitet og rolige sinn.

Polsk mynde
Polsk mynde. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

Polsk mynde kort oppsummert

  • En stor og muskuløs mynde.
  • Kan være ganske sta, og bør ha en erfaren eier.
  • Må sosialiseres med andre hunder fra ung alder av.
  • En veldig sjelden rase.
  • Stille og rolig når den er inne, men har enorme mengder energi når den løper fritt ute.
  • Må få løpe fritt flere ganger i uken.
  • Selvstendig og modig.
  • Krever en del mosjon.
Polsk mynde
Polsk mynde. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

Lynne og atferd hos polsk mynde

Polsk mynde regnes som en veldig lojal hunderase som kan passe som familiehund både for enslige, par og par med barn. Den vil passe på flokken sin i mye større grad enn andre mynder, og knytter tette bånd mot alle den bor sammen med.

Som andre mynder er den veldig stille og rolig når man er innendørs, men når den får løpe fritt utendørs har den vanvittige mengder energi. Denne rasen har lenger utholdenhet enn de fleste andre mynder, og kan løpe veldig raskt skikkelig lenge.

Når man skal ha en polsk mynde må man bruke mye tid på å sosialisere den fra den er ung av, for hvis ikke risikerer man at den aldri kommer til å komme overens med andre hunder. Den har veldig godt av å få bruke en del timer i hundeparker eller andre steder hvor den kan få leke og bli kjent med andre hunder!

Hvis man får den vandt til andre hunder vil den som oftest gå veldig fint overens med disse, men det kan avhenge litt fra hund til hund.

Polsk mynde regnes som den mynden som er mest territoriell, og har vært brukt som vakthund med gode resultater. Den kan bli litt bjeffete, og virke truende mot fremmede som tar seg inn på eiendom eller det den ser på som territoriet sitt. Dette gjelder både mennesker og hunder.

Polsk mynde
Polsk mynde. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

Mosjon og trening hos polsk mynde

Polsk mynde trenger ganske mye mosjon, og må få daglige turer som bør være på minst en times tid. I tillegg har de krav om å få løpe fritt minst et par ganger i uken.

Det er ikke de helt store kravene til mental stimulering, selv om dette er en rase som tar utfordringen på strak arm dersom du legger opp til det. Så det er absolutt ikke et direkte krav med mental stimuli, selv om det er bra for hunden.

Man må derimot jobbe godt med hverdagslydighet med polsk mynde. Akkurat som andre mynder har den sterke jaktinstinkter som gjør at det er ekstra viktig å ha kontroll over innkallelse.

Noen opplever at hundene er ganske sta, mens andre synes treningen går ganske fint. Det kan også avhenge av hvor matglad akkurat din polsk mynde er, for om de er veldig glad i godbiter er det naturligvis enklere å trene dem til å gjøre som du vil.

Dette er ikke nødvendigvis noen god rase for førstegangseiere, da den krever en konsekvent eier som kan sette grenser for hunden.

Polsk mynde
Polsk mynde. Foto: Pia Demant / CC BY-SA 3.0.

Bruksområder for polsk mynde

Polsk mynde er først og fremst en selskapshund nå som hetsjakt er forbud i både Polen, Norge og de fleste andre land. Den bærer likevel preg av å være en jakthund, selv om det ikke er et bruksområde for den lenger.

Så nå er det først og fremst en selskapshund som også kan brukes til utstilling. Den har en viss verdi som vakthund, men om du er ute etter en vakthund finnes det også mye bedre raser for akkurat dette.

Polsk mynde er trolig ikke spesielt godt egner til verken lydighet eller agility, selv om den kan gjøre det helt OK. Så for hobbyens skyld kan man fint prøve det, men man kommer neppe til å gjøre det spesielt bra sammenlignet med mer samarbeidsvillige raser.

Polsk myndes fysikk

Den polske mynden sin fysikk er preget av at det er en jakthund som har blitt brukt for å jakte lenge under all slags vær. Den er tydelig mer muskuløs enn alle de andre myndene! Hannene blir ifølge rasestandarden opptil 80 cm høye, mens tispene blir opptil 75 cm høye, så det er store hunder. Normalt veier de et sted mellom 30 og 40 kg som voksne.

Den polske mynden har underull, og vil derfor tåle kaldt være mye bedre enn for eksempel greyhound. Pelsen kommer i alle fargevarianter.

Helseproblemer for polsk mynde

Polsk mynde regnes som en veldig frisk hund uten store helseutfordringer. Som alle store hunder er både beinkreft og hjerteproblemer være noe man må tenke på, selv om det ikke er spesielt utbredt hos denne rasen.

Polsk mynde
Polsk mynde. Foto: I, Lilly M / CC BY-SA 3.0.

Pelsstell hos polsk mynde

Polsk mynde krever veldig lite pelsstell utover vanlig børsting fra tid til annen. Den bør også få ukentlige bad for å holden pelsen fin.

Polsk mynde sin rasehistorie

Polsk mynde er en gammel hunderase som trolig oppsto en gang på starten av 1200-tallet i Polen. Man regner med at den oppsto fra asiatiske mynder, men har gjennom tiden blitt krysset med mange ulike mynder.

Originalt var hunderasen brukt for å drive med hetsjakt mot både smått og stort, og disse kunne brukes for å jakte alt fra harer og smågnagere til rødrev og ulv. Jakten foregikk ofte i vanskelig terreng med et krevende klima, noe som har ført til at hunden over tid har utviklet en slitesterk pels og en muskuløs kropp.

Som mange andre mynder ble det plutselig kritisk for rasen etter hvert som hetsjakt ble mindre utbredt eller gjort ulovlig. Når man ikke lenger hadde noen nytte i hunden forsvant rasen raskt, men heldigvis var det noen få polakker som tok vare på rasen. I dag er rasen fortsatt veldig sjelden, men ikke lenger regnes som direkte truet.

Spørsmål og svar om polsk mynde

Nedenfor er noen av de vanligste spørsmålene folk har om polsk mynde, og om du lurer på noe annet er det bare å sende en e-post eller fyre løs i kommentarfeltet.

Er polsk mynde en god familiehund?

Polsk mynde kan være en god familiehund så sant man har tid nok til å gi den alt den trenger av mosjon og trening. Den er ganske snill med barn, og vil være lojal både mot voksne og barn i familien sin.

Hvem passer polsk mynde for?

Polsk mynde passer for deg som vil ha en sjelden mynde som har mange av de typiske myndetrekkene, samtidig som den krever mer av deg som eier. Om du skulle ønske at det fantes en blanding mellom vakthunder og mynder kan denne være et godt valg.
Rasen passer også for deg som er villig til å bruke mye tid på å sosialisere hunden og gjøre den komfortabel med ulike situasjoner.

Er polsk mynde allergivennlig?

Polsk mynde regnes ikke som allergivennlig siden den har både underull og vanlig pels over.

Røyter polsk mynde mye?

Polsk mynde røyer litt, men ikke spesielt mye. Så regn med litt støvsuging, men ikke de helt store mengdene.

Hvordan er polsk mynde sammen med barn?

Polsk mynde går stort sett veldig godt overens med egne barn, men kan være reservert ovenfor fremmede barn.

Hvordan er polsk mynde sammen med andre hunder?

Polsk mynde kan være krevende å få til å gå sammen med andre hunder. Noen tror dette skyldes at den har blitt brukt til å jakte ulv, selv om verken irsk ulvehund eller borzoi har samme problemet.
Man må regne med å bruke mye tid på å sosialisere valper og unghunder til andre hunder, allerede fra veldig ung alder.

Hvilken hundeklubb tilhører polsk mynde?

Polsk mynde hører til Norsk Myndeklubb hvor den forvaltes av APPSU.

Er det vanskelig å få tak i en polsk mynde?

Polske mynder er veldig sjeldne i Norge, og det er ingen oppdrettere av rasen. Du må derfor regne med å reise til utlandet for å få tak i en, og i Polen er rasen relativt utbredt. Ellers er det ikke enkelt å få tak i en valp.

Hvor mange polske mynder finnes det i Norge

Polsk mynde regnes som veldig sjelden, og trolig er det bare noen få titalls individer i Norge.

Bjeffer polsk mynde mye?

Polsk mynde bjeffer mer enn andre mynder, selv om det ikke er en hund som står og bjeffer dagen lang.

Hvor mye koster en polsk mynde?

Prisen på en polsk mynde er relativt lav ettersom den typisk må kjøpes i Polen, men totalsummen for å få hunden til Norge med alt som kreves av importen kan likevel bli ganske høy.
Om den selges i Norge kan man regne med en helt standard rasehundsum for valper, og trolig selges for et sted rundt 20 til 24 000 kroner.

Hvor mye pelsstell er det med polsk mynde?

Polsk mynde krever veldig lite pelsstell.

Hvor mye veier en polsk mynde?

Polsk mynde veier et sted mellom 25 og 45 kg, men det er vanligst at hunnene er rundt 30 – 35 kg, og hannene mellom 35 og 40 kg.

Hvor lenge lever en polsk mynde?

Den forventede levealderen til en polsk mynde er et sted mellom 12 og 13 år.

Legg igjen en kommentar