Raseprofil: Greyhound

Greyhound er en stor mynde som regnes som verdens raskeste hund. Disse har i lang tid blitt brukt til jakt og som veddeløpshunder, men i Norge er de første og fremst en god familiehund.

En greyhound er kjent for å være skikkelig rask og energisk utendørs, men nesten helt daff når den er inne. Utenom turer finner man gjerne hunden krøllet sammen i sofaen, hundesenga eller til og med kanskje i sin egen seng under dyna.

Greyhound har lenge vært en populær rase, men den er nokså sjelden her i Norge, og har stor konkurranse fra «lillebror» whippet som er veldig lik, men i mindre størrelse.

Greyhound
Greyhound. Foto publisert med tillatelse.

Greyhound kort oppsummert

  • Verdens raskeste hunderase som kan løpe opptil 70 km/t.
  • En veldig stor hund.
  • Er utrolig stille og snill innendørs.
  • Gjør seg godt som familiehund.
  • Må få løpe fritt ganske regelmessig.
  • Trenger ikke verdens lengste turer.
Greyhound på stranda
Greyhounder som leker på stranda. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos greyhound

Greyhound er omtrent som mynder flest. Det betyr at de har en eksplosiv energi utendørs, og elsker å løpe fritt. Aller best er det om de får løpe fritt med andre hunder, og det er ingenting som er like flott for en greyhound som dette.

Samtidig er de stille og rolige inne. På dagtid finner du dem gjerne krøllet sammen i hundesenga eller på sofaen, og de kan oppfattes som late eller daffe. Om du inviterer dem ut på tur blir de derimot raskt med, og finner raskt frem energien sin.

Greyhoundens rolige vesen innendørs gjør den til en ettertraktet rase, for det er jo veldig deilig at hunden ikke gjør så mye av seg når vi eierne egentlig trenger tid til å lage middag, smøre matpakker eller rydde huset uten at hunden skal dilte i veien.

Greyhounder er gode familiehunder som knytter sterke bånd til alle de bor sammen med, og blir veldig glade i familien sin. De liker godt å få kos, og kan godt ligge ved siden av deg på sofaen for å kose, men er ikke noen skyggehund som fotfølger eieren sin fra rom til rom.

Som oftest går greyhound kjempegodt sammen med barn, og trives med både store og små barn. Om småbarn er uforsiktige vil greyhounden trekke seg vekk istedenfor å hevde seg, og mange eiere føler seg trygge på å la hunden være sammen med småbarn. Som eier må man likevel følge med, for selv greyhounder kan få nok, og kan dessuten skades hvis barna for eksempel stikker dem i øyne.

Det er likevel en rase som er veldig flink med barn, og er betydelig flinkere enn en gjennomsnittlig hunderase.

Som regel er greyhounder uinteresserte i fremmede, og ville knapt tatt seg bryet til å skule stygt på innbruddstyver som bryter seg inn. De er stort sett sosiale, men noen ganger gidder de rett og slett ikke å hilse på fremmede eller gjester. Ofte kan den vente i noen få minutter før den går bort for å hilse – på sine premisser.

Noe av det greyhounds er mest kjent for er farten deres, og den skal man ikke undervurdere. De kan løpe helt vanvittig fort, og det er alltid moro å se på. Det er derimot viktig å være klar over at geryhounder har et sterkt jaktinstinkt. Hvis den ser en hare løpe av gårde kan den fint følge etter, og da klarer du ikke å stoppe den.

En greyhound i full fart lokker faktisk ørekanalene sine for å unngå å få luft inn i øret, og da er den bokstavelig talt døv. Så da får du ikke ropt den inn.

Man kan til en viss grad trene vekk jaktinstinktet, men aldri 100 % fjerne det.

De fleste greyhounder er sosiale av seg, og trives godt sammen med andre hunder. De elsker å løpe og leke med andre hunder, og helst noen som er ganske raske. Som med alle hunderaser er det lurt å bruke tid på å sosialisere dem godt når de er unge, så er du garantert at de går overens med andre hunder etter som de blir voksne.

Noen greyhounder har en tendens til å se på små hunder og katter som byttedyr når de løper fritt utendørs, så ta gjerne å introduser smådyr til hunden mens den er valp. Noen velger også å løse dette ved å bruke munnkurv når den løper fritt.

Greyhound
Greyhound. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av greyhound

Greyhound er ikke den hunderasen som trenger de aller lengste turene, men det er viktigere at man har mulighet til å tilby den å løpe fritt. Man bør helst la den få løpe fritt daglig, men 3 -4 ganger i uken kan også holde.

Så lenge den får løpt fra seg innimellom trenger den kun rundt én times tid med daglig mosjon, og vil være rolig og balansert innendørs.

Hvis man ikke har mulighet til å la den løpe fritt flere ganger i uken må man regne med hardere mosjon, som å ta den med på sykkeltur, joggetur eller lignende et par ganger i uken.

Greyhound
Greyhound. Foto publisert med tillatelse.

Trening av greyhound

Greyhound er en middels krevende hund å trene. De er ikke de aller mest førerorienterte hundene, men kan fint lære seg å bli lydige og oppdragene hvis man setter av nok tid til å trene med den.

Som andre mynder kan de være litt sarte av seg, og bør trenes med en positiv innstilling. Bruk positiv forsteker, klikker og gjerne en godbit når du trenger, og jobb regelmessig over tid. De kan lære seg hverdagslydighet og sånt ganske greit, men blir aldri noen lydighetschampion.

Man bør aldri kjefte på eller straffe greyhounder, da dette kan gjøre den nervøse i fremtiden.

Greyhound
Greyhound. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for greyhound

I Norge i dag brukes greyhound for det meste som en selskapshund. Det er en ypperlig familiehund som passer inn både hos enslige, par og familier, og tilpasser seg ofte familiens behov.

I andre land er det vanlig at greyhounder brukes til hundeløp. Dette er kjent for å være relativt skadelig for rasen, da forholdene for hundene ofte ikke er så veldig gode.

En slags hundesportvariant av hundeløp heter lure coursing, og kan sees på som en blanding av hundeløp på veddeløpsbanen og naturlig jakt. Dette er en hundesport hvor greyhound kan gjøre det veldig godt.

Ellers kan man stille ut greyhounder om man ønsker det. De har lite eller ingen verdi innenfor spor, agility, lydighet eller lignende. Det er heller ikke noen jaktverdi her i Norge.

Greyhounder på løpebane
Greyhounder på løpebane. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til greyhound

I lang tid har man regnet med at helsen til greyhound er svært god, men det kan være mulig at dette er en feiloppfatning. Det viser seg nemlig at hundene som avles til hundesport gjerne er veldig friske, mens oppdretterlinjene rundt om i verden har litt ulike ting man må følge med på.

Noe av det viktigste å være klar over med greyhound er at du må ta hensyn til magedreining. Om du ikke tar hensyn til dette er det en betydelig risiko for at de får denne tilstanden. Man kan heldigvis i stor grad minimere risikoen ved å bløtlegge fôret, bruke fôr av høy kvalitet, og unngå turer og anstrengelser rett før eller rett etter matingen.

Les mer om magedreining her.

Et annet stort problem er noe som heter arvelig greyhound nevropati (GHN). Dette er en sykdom som har dukket opp de siste årene, og begynner med at unghunder i 3 til 9 måneders alder begynner å miste muskulaturen i bakparten sin. Deretter vil musklene gradvis bli verre over tid, og til slutt er sykdommen 100 % dødelig. Sykdommen er arvelig, så det jobbes for å unngå å bruke hunder som er bærere av sykdommen i avl.

Ellers er det usikkert hvor store problemer rasen har med andre sykdommer. Norsk Greyhound Klubb jobber med å samle inn informasjon om norske og svenske greyhounder sin helsetilstand, så når denne publiseres vil vi få vite mer hvordan det står til med rasen. Det mistenkes noen ulike hjerteproblemer, men det er for tidlig å si noe om hvor vanlig dette faktisk er nå.

Greyhound
Greyhound. Foto publisert med tillatelse.

Fysikken til greyhound

Greyhounder er en stor hunderase hvor hannene får en mankehøyde på mellom 71 og 76 cm, mens tispene blir 68 til 71 cm høye. De har en lang, tynn, men makuløs og kraftig kropp. Vekten kan være alt fra 27 til 40 kg.

Pelsen er tett og kort, og kommer i alle ulike farger. Det er vanligst med sort, brindle eller rød, men alle ulike farger og mønstre finnes.

Husk at den korte pelsen er altfor tynn på vinteren, og man må ha på greyhounder klær eller dekken når man skal ut i kaldt regnvær eller når det er minusgrader.

Greyhound
Greyhound. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos greyhound

Det er veldig lite pelsstell med greyhounder, og man kan børste over pelsen med en gummikarde en gang i uken. Hvis man ønsker kan man også gå over pelsen med en fuktig klut for å gi den litt ekstra glans.

Greyhound
Greyhound. Foto publisert med tillatelse.

Greyhound sin rasehistorie og utvikling

Greyhound er en veldig gammel rase, og den spores tilbake allerede til gamle Egypt. Rasen som vi kjenner den i dag ble derimot mer vanlig under Romerriket, og har siden den gang vært relativt likt som i dag. Det har lenge vært en populær hund, med litt ulike bruksområder gjennom historien.

Noe av det kjekke med greyhound var at den driver hetsjakt, og det er dermed det eneste man trenger for å jakte. Hunden ble sluppet mot byttet, så både fanget den, drepte og returnerte den byttet til eieren sin. Veldig enkelt og greit!

I nyere tid ble greyhound mer og mer vanlig på veddeløpsbaner, og i mange deler av verden er den fortsatt mye brukt til dette.

Greyhound
Greyhound. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om greyhound

Er greyhound en god familiehund?

Greyhound er en veldig god familiehund som knytter sterke bånd til alle den bor med.

Går greyhound godt overens med barn?

Greyhounder flest går veldig godt overens med barn, og den regnes som en barnevennlig hunderase.

Hvor mye pelsstell er det med greyhound?

Det er veldig lite pelsstell med greyhound. Den kan børstes én gang i uken eller tilsvarende.

Hvor vanskelig er det å trene en greyhound?

Det er ikke verken enkelt eller vanskelig å trene en greyhound, men de er ikke verdens med førerorienterte hunder. De kan fint lære hverdagslydighet, men er ikke enkle å trene til mer avansert lydighet.

Egner greyhound seg for førstegangs hundeeiere?

Greyhound kan være en veldig fin førstegangshund.

Hvor mye røyter en greyhound?

Greyhounder røyter middels mye, men det blir jo en dels pels siden de er såpass store.

Er greyhound allergivennlig?

Greyhound kan fungere fint for allergikere, men det er ingen garanti.

Er greyhound en vanlig rase?

Greyhound er en nokså vanlig rase, selv om det ikke er den hunderasen du møter på oftest.

Hvem passer greyhound for?

Greyhound passer for deg som vil ha en stor familiehund som er stille og rolig innendørs. Den passer for mennesker som har mulighet til å gi den den typen mosjon den trenger (løpe fritt), og har råd til matutgiftene dens.

Fungerer greyhound til hundesport?

Greyhound er veldig god på lure coursing, men egner seg ikke til noen andre typer hundesport.

Fungerer greyhound til jakt?

Selv om greyhound er en jakthund i noen deler av verden, har den ingen verdi som jakthund her i Norge. Siden greyhound er en hetshund er den ulovlig å bruke til jakt her til lands.

Egner greyhound seg til utstilling?

Greyhound er en anerkjent hunderase som kan stilles ut.

Hvilken raseklubb tilhører greyhound?

Greyhound tilhører raseklubben Norsk Greyhound Klubb.

Går greyhound overens med andre hunder?

Greyhounder går som regel veldig fint overens med andre hunder, og trives med både store og små. Men de kan noen ganger se på småhunder som byttedyr, så de må trenes opp til å være sammen med de aller minste rasene.

Er greyhound en klengete hunderase?

Greyhound er ikke spesielt klengete av seg.

Liker greyhound å leke?

Greyhound er ikke den mest lekne hunderasen, selv om de gjerne vil leke litt innimellom. De liker godt å leke med andre hunder, spesielt hvis det er jaktlek hvor de kan løpe fra eller fange andre hunder.

Hvor lenge lever en greyhound?

En vanlig greyhound lever gjerne i mellom 10 og 14 år, og 12 år er vanligst.

Hvor mye koster en greyhound?

Prisen for en greyhoundvalp er ofte et sted mellom 18 og 22 000 kroner.

Hvor stor blir en greyhound?

Mankehøyden til en hannhund av rasen greyhound skal være mellom 71 og 76 cm, og hos tispene mellom 68 og 71 cm. Men det finnes også hunder som er både mindre og større enn dette.

Hvor mye veier en voksen greyhound?

En voksen greyhound veier gjerne mellom 30 og 40 kg, men noen kan også bli ennå tyngre enn dette.

Hvor fort kan en greyhound løpe?

En greyhound som er trent til å løpe fort kan komme i en hastighet på over 70 km/t.

Blir greyhounder sofapoteter?

Greyhounder har en tendens til å være sofapoteter når de er innendørs. Det vil si at de ligger og sover eller halvsover i sofaen hele dagen utenom når de er ute på tur eller er med eieren sin på noe annet.

Bjeffer greyhound mye?

Greyhounder bjeffer nesten ikke i det hele tatt.

Hvilket land kommer greyhound fra?

Greyhound har England som opprinnelsesland, men man regner med at rasen originalt kommer fra steppeområder et sted i Orienten.

Hvor ofte må man bade en greyhound?

Man trenger kun å bade en greyhound etter behov.

Hvor lange turer trenger en greyhound?

Så lenge en greyhound får løpe fritt nokså regelmessig trenger de ikke all verdens med turer. Sett gjerne av en times tid om dagen, så er de mer enn fornøyde.

Legg igjen en kommentar