Om å bløtlegge fôr til hunder

Når man kjøper valper er det vanlig at man får beskjed fra oppdretter om å legge fôret til bløt før man mater hunden. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvorfor man bløtlegger hundefôr, hvordan man gjør det riktig, og hvorvidt man skal fortsette med det eller ikke.

Hundefôr som er bløtlagt
Hundefôr som er bløtlagt. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Slik bløtlegger du hundefôr riktig

Når man skal bløtelegge hundefôr fyller man matskålen med riktig mengde fôr og fyller opp til det dekkes av lunkent vann. Vannet må trekke inn i 20 – 40 minutter avhengig av type fôr (kjøttrikt fôr bruker mer tid enn planterikt fôr), og vent med å gi det til hunden før det har sluttet å svele.

Du merker at maten er klar til å serveres hvis du tar opp en kule og den er svampete i teksturen. Om den fortsatt er hard på innsiden kan den godt ligge til bløt litt lenger. Jo varmere vann du bruker, jo raskere går det å få det gjennombløtt.

Mengden vann har ikke all verdens å si, så lenge det er nok vann til at maten kan trekke til seg alt det trenger. Om det er altfor mye vann i matskåla etter at det har trukket inn kan du bare helle ut litt.

Derfor bløtlegger man hundefôr

Det er flere grunner til å bløtlegge fôret:

  • Du garanterer at hunden får i seg nok vann til måltidet.
  • Det trekkes ikke væske fra magesekken. Dette er preventivt mot blant annet magedreining hos store hunderaser.
  • Det er lettere for hunden å ta opp næringsstoffene fra maten.

Det er også ulemper med å bløtlegge fôret. Fôr som har blitt bløtlagt vil nemlig ikke kunne hjelpe til med å forhindre at det dannes plakk på tennene, så hunder som får bløtlagt fôr hele livet må følge mer med på dette. Plakk kan over tid utvikle seg til å bli tannstein, så man bør ha litt oversikt over dette.

Dersom du har en voksen hund er det egentlig helt opp til deg selv om du vil bløtlegge fôret eller ikke. Noen velger å gjøre det hele livet, andre stopper når valpen blir 4 – 6 måneder gammel, mens noen også slutter tidligere.

Det er ulike meninger om man skal bløte fôret til voksne hunder

Det er mange ulike meninger om man skal bløtlegge fôret til hunder eller ikke. Noen mener at det er helt unødvendig, mens andre synes det er kjekt å gjøre det for å sikre at hunden får i seg nok væske.

Til syvende og sist er det opp til hver enkelt om man vil bløtlegge fôret til voksne hunder eller ikke.

Mange store hunderaser bør få bløtlagt fôr hele livet

Dersom du har en hunderase som er i faresonen for å få magedreining kan det godt være at du må bløtlegge fôret hele levetiden til hunden. Dette er fordi matsituasjoner er den største årsaken til magedreining, og ved å bløtlegge fôret kan man i mange tilfeller minske risikoen for at hunden får magedreining.

Så dersom du har en grand danois, irsk ulvehund, borzoi eller andre store hunderaser kan du like gjerne bli vandt til å bløtlegge fôret, så er det også større sjanse for at hunden din ikke får denne fryktelige skaden.

Grand danois på tur
Grand danois. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar