Røytefri hunder: oversikt over alle røytefri hunderaser

Alle hunder røyter, men det er stor forskjell på hvor mye de røyter. Derfor finnes det vi kalles for «røytefri hunder», en rekke raser som røyter så lite at eierne deres sjeldent eller aldri oppdager håret, til tross for at selv røytefri hunder egentlig røyter.

For mange er røytingen en viktig faktor når man skal velge seg en hunderase. For mellomstore raser med mye pels som en samojed kan røytingen bety at man må støvsuge huset sitt hver eneste dag for å unngå at pelsen hoper seg opp. Det skjønner jeg godt at ikke alle gidder!

I denne artikkelen har jeg sett på hvilke hunderaser som røyter lite eller tilnærmet ingenting. De rasene med lite røyting er de som generelt sett har lang pels uten underull, så det er hunderaser som krever mye pelsstell til tross for at de ikke røyter spesielt mye.

Selve artikkelen er delt opp etter størrelse på hunden, så hvis du helst ønsker deg en stor, røytefri hunderase må du bla deg ned forbi både små og mellomstore hunder først. De fleste rasene på listen er røytefri, men noen røyter også litt. De som ikke er 100 % røytefri har litt utdypende informasjon om dette i teksten sin.

Små røytefri hunderaser

Det er faktisk ganske mange ulike røytefri, små hunderaser, og det er uten tvil mange flere røytefri småhunder enn både mellomstore eller store røytefri hunder. Så dersom du ønsker deg en liten hund, men helst ikke vil ha så mye røyting har du flaks, og har mange ulike raser å velge mellom. Nedenfor skal vi se litt nærmere på de mest vanlige og populære røytefri, små hunderasene.

Bichon frisé

Bichon frisé er kanskje den mest kjente røytefri hunderasen, og det er dessuten en veldig populær rase. Det er en aktiv og leken liten hund som kun blir 30 centimeter høy.

Selv om det er en liten hund trenger den jevnlige turer og lek. Den er nesten alltid leken, og vil trives godt i familier med barn som kan ta med hunden på leken sin.

Bichon frisé røyter ikke i det hele tatt, men man må regne med jevnlig pelsstell av rasen. Man må børste del minst én gang i uken, og bør helst bade den hver eller annenhver uke. Den er jo ikke så stor, så selve børstningen går ganske fort når man kommer i gang.

Bichon frisé er en fullverdig selskapshund som stort sett brukes som familiehunder eller utstilling. De er for øvrig smarte hunder som kan gjøre det godt på agility!

Les mer om bichon frisé på raseprofilen dens her.

Bichon havanais

Bichon havanais er på mange måter veldig lik Bichon frisé, og er en god selskapshund for familier som vil ha en aktiv og artig krabat i hjemmet sitt. De er lettlærte, smarte og lekne, og knytter seg veldig sterkt mot eierne sine.

Også dette er en rase som ikke røyter i det hele tatt, og som trives veldig godt sammen med familier som har barn. De kan være litt bjeffete av seg, spesielt når de er hjemme og skal «beskytte» huset mot inntrengere.

Mot eierne sine vil den omtrent aldri vise noe annet enn glede og hengivenhet, og den elsker å bli koset og klappet. Om du lar den få lov kommer den garantert til å krype opp på fanget ditt for å bli klappet i både tide og utide.

Les mer om bichon havanais på raseprofilen dens her.

Bichon havanais
Bichon havanais. Foto: JGkatz / CC BY 3.0.

Malteser

Malteser er en liten hunderaser som blir stadig mer populær her i Norge. Den har ekstremt lang pels som er helt røytefri, men de som har den som familiehund uten planer om å stille den ut pleier gjerne å klippe pelsen hver tredje måned for å få et resultat som er omtrent som på bildet nedenfor.

Med lang pels krever den helt enormt med pelsstell, men det er fortsatt en del arbeid selv om man velger å holde en kortklipt. Regn med mye tid til børstning og bading av malteseren!

Ellers er maltesere veldig snille og søte hunder som er glade i alle mennesker og de fleste andre hunder. Det er en god hund for de som ikke har så mye erfaring med hundehold, og den har lett for å bli oppdragen.

Les mer om malteser på raseprofilen dens her.

Bolognese

Bolognese er en liten hunderase fra Bologna i Italia, som uheldigvis deler navn med en matrett fra samme byen. Den er nært beslektet med maltesere, og deler mange av de som positive trekkene. Også bolognese er en røytefri hunderase som er veldig snill mot barn og andre hunder.

Den krever å få være aktiv, men trives godt med normale gåturer på rundt en halvtime til en times tid et par ganger om dagen. Den knytter sterkt bånd til eierne sine, og mistrives om den ikke får være med eierne overalt. Så det er kanskje ikke det beste valget om alle i familien jobber fulltid.

Den passer godt i familier, og er kanskje spesielt utbredt blant pensjonister og andre som går hjemme med hunden. Den har ganske fort gjort for å bli litt territoriell ved å bjeffe for å forsvaret hjemme sitt, men er aldri direkte aggressiv mot andre mennesker eller hunder.

Les mer om bolognese på raseprofilen dens her.

Coton de tulear

Coton de tulear er nok en liten, hvit selskapshund som passer veldig godt inn sammen med familier med barn, enslige eller alle som kan bruke mye tid med hunden sin. Dette er en veldig sosial rase som er både intelligent og leken.

Det er en god førstegangshund, men den krever en del stell av pelsen. Også disse knytter seg tett til eierne sine, men er også veldig glad i alle mennesker de møter.

Mange synes Coton de tulear er en veldig morsom rase, og de har vært mye brukt som terapihunder på sykehjem eller for vanskeligstilte barn. De er såpass smarte at de har vunnet store agilitykonkurranser, så du kan godt prøve deg på agility med disse.

Denne rasen er for øvrig en del mer sjeldne enn maltesere eller Bichon frisé, så det kan være litt vanskelig å få tak i en.

Chinese crested

Chinese crested kalles også for kinesisk nakenhund, og er den første på listen som skiller seg skikkelig ut. Denne er nemlig ikke like tett beslektet som alle de hunderasene ovenfor som er «naboraser».

Det Chinese crested har til felles med alle de andre på listen er at det er en røytefri rase. Den kommer i to varianter; vanlig Chinese crested som er naken som på bildet nedenfor, og langhåret variant. Den langhårete varianten kalles typisk for Chinese crested powderpuff. Begge variantene er røytefri.

Ellers er Chinese crested en ypperlig familiehund som er kjent for å elske å leke. Den er ganske aktiv, og vil trives godt om den har en lekekamerat som den kan leke med utendørs, selv om dette ikke er et krav.

Mange regner Chinese crested som i overkant kosete, og den har fått betegnelsen «borrelåshund» fordi den er klistret fast til eieren sin. Også denne vil hoppe opp på fanget i tide og utide for å få kos, og elsker å ligge tett ved siden av eller oppå mennesker.

Merk at Chinese crested kan være litt mer krevende enn de andre små hunderasene som er røytefri. Det er noen linjer som har slitt med temperament og nervøsitet, så det er viktig å velge valper fra en oppdretter som driver seriøst. Man må uansett være konsekvent og flink til å sosialisere hunden med både barn, andre voksne og ikke minst andre hunder fra ung alder.

Les mer om Chinese crested på raseprofilen dens her.

Toy- og dvergpuddel

Pudler kommer i fire størrelser; toymoddel som veier et sted mellom 2 og 3 kg, dverpuddel som veier et sted mellom 3 og 7 kilo, mellompuddel som blir mellom 7 og 15 kg, ikke ikke minst storpuddel som blir over 15 kg (typisk maks 25 kg).

Alle pudlene er røytefri, og regnes dessuten som ypperlige hunder for alle som har allergi. De er utrolig smarte, lærer raskt, er stort sett snille og greie mot alle andre mennesker og dyr, og er en god rase for førstegangseiere. De blir dessuten sjeldent eller aldri aggressive mot andre hunder, og egner seg til mange typer ulik bruk som førerhund, sporhund, ettersøkshund eller politihund.

Det er jo bare positivt at de kommer i så mange forskjellige størrelser, for her kan man få samme hunden uansett om man vil ha en hund på 3 kg eller en på 25 kg.

Alle pudlene kommer med mye pelsstell, men jo større variant du velger, jo mer pelsstell blir det selvsagt.

Du kan lese mer om mellom- og storpuddel lenger nede i artikkelen.

West highland white terrier

En West highland white terrier, eller westie som de gjerne bare kalles, er en artig liten hund. Denne hunderasen er svært sporty, og elsker lange turer ute i skogen. Til tross for den lille størrelsen bør man ikke tenke på dette som en veskehund på noen måte, for disse vil mye heller tusle rundt i gjørme i regnvær ute i skogen enn å ligge inne og kjede seg.

Westier røyter veldig lite, og passer derfor deg alle som ønsker seg en skikkelig tøffing som ikke legger igjen pels overalt i huset. Man bør regne med å ta flere langturer i løpet av uka som et tillegg til den daglige mosjonen de trenger.

Denne rasen trenger ganske mye pelsstell, og bør ha en solid oppdragelse fra den er valp av. Det er ikke en direkte krevende rase, men de kan bli litt vanskelig å ha med å gjøre dersom man ikke legger inn et godt grunnarbeid i valpetiden.

Dersom dette er den første hunden din bør du vurdere et valpekurs. Med litt innsats blir dette en fin hund for aktive mennesker!

Les mer om west hightland white terrier på raseprofilen dens her.

Shih Tzu

Shih tzu er en liten og røytefri hund som passer for de som vil ha en rolig og kosete hund. Denne rasen trenger ikke de lengste turene, og er godt fornøyd om den får de daglige lufteturene sine.

Shih tzu er en rase som har behov for mye bad og pelsstell. Dette bør du jobbe med fra første dag når du får den, for en shih tzu som ikke liker å bade kan bli utfordrende! Du må nok regne med å bade den minst hver uke, og børste pelsen så godt som daglig. Det er jo ikke den største hunden, så selve børstningen går fort når man first kommer i gang.

Ellers er shih tzu en snill familiehund som passer for både enslige, familier og eldre par. Den går som regel veldig godt overens med andre hunder, og vil knytte tette både mot alle i familien. De er glade i barn, men trekker seg vekk dersom leken er for voldsom.

Dette er en ganske fin rase for førstegangshundeeiere som vil ha en røytefri hund, og som er villige til å bruke mye tid på pelsstell hver dag.

Les mer om shih tzu på raseprofilen dens her.

Boston terrier

Boston terrier er en ganske annerledes hunderase enn mange av de andre på listen her, med sin korte pels og korte snute. Dette er en skikkelig gladlaks av en hund som garantert får deg til å smile hver eneste dag.

En boston terrier er ikke like røytefri som mange av de andre på listen her, men den korte pelsen røyter fortsatt svært lite. Så den er ikke direkte røytefri, men det er lite pels som må støvsuges sammenlignet med «vanlige» raser.

Om du ønsker deg en litt klovnete familiehund er boston terrier et godt valg. Den er både tøff, lojal og hengiven mot eierne sine. Den har røtter som kamphund, og selv om den ikke er direkte aggressiv mot andre hunder har det en tendens til å gå veldig hardt for seg om den først begynner å slåss.

På grunn av dette gemyttet må boston terriere sosialiseres mye helt fra de er små valper. Den trenger mye sosialisering for å ikke bli skeptisk til andre mennesker og hunder, men blir en helt super hund om den får dette fra tidlig alder. Så dette er noe man må ha i bakhodet når man får seg en valp, og man må være villig til å bruke mye tid på sosialiseringen.

Rasen trenger en normal mengde mosjon og litt mental aktivisering for å trives, men er ikke de mest krevende hundene når det kommer til mosjonen. De er derimot fantastisk glade i å leke, så de blir alltid med på å kaste ball eller leke i hagen.

Les mer om boston terrier på raseprofilen dens her.

Dvergschnauzer

Dvergschnauzer er en liten og tettbygd hund som er så godt som røytefri. Dette er en litt sta hund som krever at man står på kravene sine, og er villig til å bruke mye tid på å trene den. Det kan være fornuftig med et valpekurs eller erfaring med hundehold fra før av før man får denne hunden.

Ellers er dvergschnauzer en utrolig fin familiehund som også kan fungere til både utstilling, agility, søk, spor eller andre aktiviteter. Den bør få en del lange turer eller aktiviering på andre måter, for den trenger å få brukt energien sin.

Man må også regne med mye pelsstell med en dvergschnauzer for å unngå floker. Noen velger å klippe dem korte, og da sparer man seg selvsagt for en del arbeid med pelsstell.

Yorkshire terrier

Yorkshire terrier er en av verdens minste hunderase, og disse blir kun 2 – 3 kg store! Det er en hund som har utrolig lang pels, men denne lange pelsen røyter ikke i det hele tatt, og med jevnlig børsting vil den være tilnærmet helt røytefri.

Selv om det er en veldig liten hunderase så tåler den lange fjellturer, sykkelturer og å bo med aktive familier. Den er kjent for å leve utrolig lenge, og det finnes mange hunder som har blitt over 20 år gamle.

Man må regne med mye tid til pelsstell med denne rasen, for her må du stelle, børste og bade daglig uavhengig av om du beholder den lange utstillingspelsen eller velger å klippe den kortere.

Om du vil ha en veldig liten røytefri og allergivennlig hund uten å måtte la det gå på bekostning av aktivitet og turer er yorkshire terrier kanskje valget for deg.

Lær mer om yorkshire terrier på raseprofilen dens her.

Yorkshire terrier
Yorkshire terrier. Foto publisert med tillatelse.

Bedlington terrier

Bedlington terrier er en søt, liten terrier som har et ganske høyt aktivitetsnivå. Denne sporty hunden trenger å få bli med på langturer, og både skog og mark, og har ingenting imot å bli våt på turen.

Selv om den elsker turer i all slags terreng er det en rase som elsker å ligge varmt når den er hjemme. Ofte finner man dem helt inntil eierne sine hvor de «snylter» på varmen, eller til og med under tepper og dyner hvis de får lov.

Det er ganske mye pelsstell med bedlington terrier, og du må stelle pelsen minst 3 – 4 ganger i uken, og bade den minst ukentlig.

En del allergikere fungerer veldig godt sammen med bedlington terriere, mens andre reagerer på dem. Så her anbefaler vi å besøke oppdretter for å prøve seg frem før man eventuelt kjøper en valp, siden det ser ut til å avhenge fra person til person.

Les mer om bedlington terrier på raseprofilen dens her.

Griffon bruxellois

Griffon bruxellois er en artig liten hund som passer godt inn i mange familier. Den er både smart og balansert, samtidig som den er både modig og lettlært. Den passer derfor godt som en førstegangshund.

En griffon bruxellois fungerer også med flere ulike typer aktivitetsnivåer. Den krever ikke å få langturer hver dag, men kan fint trenes opp til å tåle det hvis dere er en aktiv familie. Den må selvsagt har daglig mosjon selv om man ikke tar den med på lange toppturer da.

Ellers er det en hund som virker veldig uttrykksfull på grunn av det unike ansiktet og karakteristiske snorking. Den kan ligne litt på mops, selv om den ikke er spesielt nært beslektet med den rasen. Den trives godt med barn, men kan være litt skeptisk til fremmede mennesker.

Les mer om griffon bruxellois på raseprofilen dens her.

Griffon bruxellois
Griffon bruxellois. Foto: Andrea Arden / CC BY 2.0.

Cairn terrier

Cairn terrier er en type jakthund som fungerer både til jakt så vel som selskapshund. Det er en aktiv og energisk hunderase som bør få en del mosjon. De kan være ganske sta, og man bør enten ha litt erfaring med hunde fra før av, eller være veldig konsekvent med dem.

Pelsen til en Cairn terrier er sti, og må trimmes fire ganger årlig. Den er tilnærmet røytefri, og trenger faktisk ganske lite pelsstell så lenge man trimmer den så ofte som det trengs.

Lhasa apso

Lhasa apso er en av hunderasene i verden som krever mest pelsstell, og de fleste som har dem som selskapshund løser dette ved å klippe den kort som på bildet nedenfor.

Det er en ganske sta hunderase som trenger en konsekvent og bestemt eier. De trenger ikke utrolig mye mosjon, og kan passe inn i familier hvor de får helt vanlige mengder med daglig turer, samtidig som de fint kan læres opp til å bli skikkelig turhunder hvis man vil.

En lhasa apso har vakker pels som krever mye pelsstell. Den røyter nesten ikke, men bør børstes daglig og bades et par ganger i uken dersom man ikke klipper den kort.

Les mer om lhasa apso på raseprofilen dens her.

Miniatyr meksikansk nakenhund

Den meksikanske nakenhunden er en hunderase som kommer med eller uten pels, i tre forskjellige størrelser. Informasjon om denne rasen finner du under meksikansk nakenhund på «store røytefri hunder» nedenfor.

Skotsk terrier

Skotsk terrier er en skikkelig tøffing av en hund som er så godt som helt røytefri. Denne stipelsede terrieren bør børstes minst én gang i uken, men krever ellers ganske lite pelsstell.

Til tross for at det er en rase med korte be tåler den overraskende mye ute i skogen. De fleste tenker på skotsk terrier som en stor hund i et lite format, for den oppfører seg på mange måter mye mer som en mellomstor hund enn en typisk liten hund.

Dette er både en god turvenn så vel som en super familiehund. Den vil knytte bånd til alle i familien, men bør ha en viss oppdragelse for å fungere bra i stressende situasjoner. Den må ha mye aktivisering, så denne rasen egner seg best for dere som liker lange skogsturer.

Les mer om skotsk terrier på raseprofilen dens her.

Mellomstore røytefri hunderaser

Det er færre mellomstore hunderaser som er røytefrie, men det er fortsatt en del å velge mellom.

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo, også kjent som italiensk vannhund er en allsidig hunderase fra Romagna-regionen i Italia. Det er en ganske sjelden rase, men regnes som en helt fantastisk familiehund for de som klarer å få tak i en valp av rasen.

En lagotto romagnolo vil typisk være en hund som trives med å være familiens sentrum. Den er enkel å trene, og jevnt over en veldig smart hund som ønsker å følge kommandoer etter beste evne. Den bør få jevnlig hjernetrim og aktivitet, men den er veldig rolig i hjemmet så lenge den får mosjon så den klarer seg.

Lagotto romagnolo har en pels som krever mye stell, men som du sikkert skjønner fra artikkelens natur er den jo røytefri. Men man bør bruke god tid på å lære valper hvordan de blir stelt i pelsen, for som voksen må man både klippe, gre og børste den ofte. Dersom man ikke er flink nok med pelsstell vil den faktisk tove seg, og dette kan i verste fall føre til sår under tovene. Mange velger å klippe hunden kort.

Det går en del rykter om at lagotto romagnolo er allergivennlig, men dette er trolig ikke sant. Det er mange allergikere som reagerer på denne hunden like mye som andre raser.

Les mer om lagotto romagnolo på raseprofilen dens her.

Mellompuddel

Akkurat som de andre pudlene er mellompuddel røytefri, og en super familiehund. For de aller fleste allergikere er mellompuddel problemfrie, og dette er derfor en svært populær rase for de med allergi, de som ikke liker røyting, eller de som bare vil ha en smart, snill og aktiv familiehund.

En mellompuddel blir det sted mellom 7 og 15 kg, og er på mange måter den perfekte førstegangshunden. De er nesten aldri aggressive mot andre hunder, og er snille mot alle mennesker de møter. De bør selvsagt sosialiseres og aktiviseres, men har raskt for å bli flinke hunder når man jobber godt med dem.

Mellompuddel krever jo en del pelsstell og bad, og man må regne med å finne frem børsten mange ganger i uken. Det er derfor en rase man kun bør skaffe seg dersom man er villig til å stelle pelsen like ofte som de trenger, for pelsen vil ikke se ut om man ikke børster dem ofte nok.

Airedale terrier

Airedale terrier er nok en terrier med pels som gjør at den omtrent ikke røyter i det hele tatt. Denne mellomstore hunden er selvsikker og leken, og trenger mye mosjon og aktivisering for å være balansert på hjemmefronten. Den er derimot en utrolig familiehund når den først får alt den trenger, og passer godt inn i de fleste familier.

Som med de andre terrierne trenger airedale terrier en del pelsstell. Den strie pelsen til hunderasen bør nappes 3 til 4 ganger i året, og man må for all del ikke klippe den. Om man klipper pelsen mister den nemlig alle sine værbeskyttende egenskaper! I tillegg må man selvsagt børste og gre terrieren jevnlig for å holde pelsen fin mellom hver napping.

Ellers er airedale terrier en nokså frisk og fin hund som passer godt for personer som er villig til å gi hunden den aktiviseringen den trenger.

Les mer om airedale terrier på raseprofilen dens her.

Puli

Puli er en mellomstor gjeterhund fra Ungarn, som har en helt unik pels. Istedenfor verken glatt- eller krøllpels har den en type pels som kan minne mest om en slags type dreadlocks. Pelsen skal tvinnes sammen til spesielle fletter, og den kan fort ligne litt på en stor mopp.

Dette er jo en hund med et veldig spesielt utseende, men det regnes som en god familiehund for veldig aktive familier. Som de fleste andre gjeterhunder har den et stort behov for å få brukt hodet sitt jevnlig, og vil trives aller best om den får ha en «jobb» som daglige rutiner med agilitytrening eller ved å faktisk bruke den som gjeterhund.

Mange mener at pulien er en av de aller mest barnevennlige hunderasene som finnes, og den er svært flink med familien sin. Den knytter sterke bånd med alle den bor sammen med, og vil alltid passe på familiemedlemmene sine.

Det er faktisk ikke så mye pelsstell som man skulle tro, men du må regne med å bruke mye tid til å plukke ut kvister og ting fra pelsen etter turer. Pelsen er helt røytefri.

Om du ønsker deg en puli bør du ha en aktiv livsstil, for denne rasen trives best om den får mye mosjon og mulighet til å være mye utendørs.

Les mer om puli på raseprofilen dens her.

Puli
Puli. Foto: Puli1989 / CC BY-SA 3.0.

Basenji

Basenji er en spisshund som ikke er direkte røytefri, men som regnes som tilnærmet røytefri grunnet veldig lite pels som faller av. Med jevnlige bad og stell vil den nesten ikke røyte i det hele tatt, selv om du ikke kan pensjonere støvsugeren helt ennå.

Som den eneste spisshunden på listen er jo dette det naturlige valget for deg som liker denne typen hund. Som den eneste spisshunden på listen er jo dette det naturlige valget for deg som liker denne typen hund.

Basenji er for øvrig en utrolig merkelig hund. Istedenfor å bjeffe jodler den, noe som høres helt merkelig ut. Mange mener at den minner mer om en katt enn en hund, blant annet fordi den vasker seg selv, andre hunder og mennesker rene på samme måte som en katt. Den bruker dessuten labbene for å vaske seg, akkurat på samme måte som huskatter gjør.

Ellers er basenji en rase du må være veldig flink til å sosialisere, for de kan bli skeptisk til andre hunder. De liker å gå tur – så sant det ikke er dårlig vær da! De kan være ekstremt sta, og krever en eier som klarer å være konsekvent og tydelig. Det er nok ikke den beste rasen for deg som skal ha din første hun, men det er en artig type hund for deg med erfaring.

Les mer om basenji på raseprofilen dens her.

Kerry blue terrier

Kerry Blue Terrier er en mellomstor og røytefri hunderase som krever mye av eieren sin. Dette er en lynskarp hunderase hvor du som eier må sørge for at den daglig har noe som holder den aktivisert, men om du vil drive med agility eller lydighet er det jo en perfekt match.

En kerry blue terrier krever en del pelsstell, og må klippes 4 til 5 ganger årlig.

Kerry blue terrier er dessuten en hund som kan tilpasset det brukes man trenger av den. Dersom du liker lange turer kan den fint trenes opp til det.

Ellers er det en energisk rase som alltid er frempå og nysgjerrig. Den er stort sett ikke redd for noen ting, men vil være nokså stille og rolig av seg når den er sammen med flokken i hjemmet.

Les mer om kerry blue terrier på raseprofilen dens her.

Kerry Blue Terrier
Kerry Blue Terrier. Foto: Alofok / CC BY-SA 3.0.

Portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er en artig hunderase for deg som ønsker deg en veldig aktiv hund. Dette er en ekte selskapshund, men for å trives godt i familier kreves det at man gir den all aktiviseringen den trenger – noe som er veldig mye! Denne energiske rasen trenger nemlig å få utfolde seg både fysisk og mentalt, og man må regne med å bruke mye tid på å trene og jobbe med den.

Det kreves litt pelsstell på portugisiske vannhunder, og man bør sette av et par timer i uken til å børste, bade og klippe hunden. Den har ikke underull, men selve pelsen er kraftig må må holdes ren for å unngå at den skal floke seg.

Portugisiske vannhunder passer for de som ønsker seg en veldig aktiv hund man kan ta med seg ut på tur. Den trives veldig godt med vann, og bør få sjansen til å ta noen svømmeturer i løpet av sommeren.

Les mer om portugisisk vannhund på raseprofilen dens her.

Mellom meksikansk nakenhund

De meksikanske nakenhunden kommer altså i tre ulike størrelsen, og mellom meksikansk nakenhund er en mellomstor røytefri hund. Du kan lese mer om hvordan rasen er og oppfører seg under «store røytefri hunderaser» litt lenger den i artikkelen.

Tibetansk terrier

Tibetansk terrier er en mellomstor terrier med en enorm pels som er laget for å holde en varm i kalde områder i Tibet. Denne pelsen krever at man tidvis børster den hver enste dag, så dette er en hund man må jobbe en del med. Om man er villig til å ta på seg denne heftige børstejobben kan man derimot få en leken, sosial og lettlært familiehund som blir en venn for livet.

Denne hunderasen regnes som en av de sunneste, og det er ikke uvanlig at de blir over 14 år gamle. De er aktive livet ut, og elsker å være sammen med familien sin. Tibetanske terriere er sjeldent spesielt glade i fremmede, men de er kun skeptiske, og viser sjeldent aggresjon eller sinne mot verken andre hunder eller mennesker.

Som nevnt må man tidvis børste pelsen til den tibetanske terrieren daglig i perioder, men i mesteparten av tiden holder det å børste den ukentlig.

Wheaten terrier

En weaten terrier er en aktiv hunderase fra Irland. Denne nysgjerrige rasen har høye krav til både fysisk og mental trening, og bør kun holdes av personer med overskudd til å gi hunden alt den trenger. I praksis betyr det lange turer, høy aktivitet og mye hjernetrim. Mange velger å løse dette behovet ved å drive med agility eller lydighet, og de fleste hundene trives godt med å drive med dette.

Voksne hunder blir oppimot 20 kg tunge, og røyter så godt som ingenting i det hele tatt. De må børstes ofte for å unngå at pelsen floker seg, og man bør regne med å børste den rundt 4 ganger i uken. Pelsen har veldig lett for å floke seg, og det er derfor viktig å bruke god tid til å vende valper til pelsstell når de er unge. Da er ikke pelsen like stri som hos voksne, så de får ikke så mye floker, men det er en god måte å la dem bli kjent med børsten på før de faktisk får floker og det gjør litt vondt å fjerne dem.

Denne rasen anbefales først og fremst til de som har litt erfaring med hund fra før av. Det er en rase som krever at du som eier har kontroll og er konsekvent, og den kan fort bli veldig uoppdragen dersom man ikke har full kontroll. Det er sjeldent at de blir aggressive eller noe sånt, men det høye energinivået gjør at det er veldig kjekt å ha god kontroll over hunden sin.

Store røytefri hunderaser

Om du er ute etter en stor hunderase som attpåtil er røytefri har du dessverre ikke all verdens med utvalg. Det er en god håndfull med kandidater, men noen at rasene er relativt sjeldne, spesielle eller kravstore, og for de aller fleste er nok storpuddel det enste realistiske valget. Det er likevel noen kule raser her som kan være verdt å sjekke ut hvis du liker litt spesielle hunder.

Afghansk mynde

Den Afghanske mynden er den en av to mynder som har plass på listen over røytefri hunder. De røyter nemlig ikke til vanlig, men vil bytte ut all pelsen på vår og høst, så det er en liten, kort periode hvor all pelsen byttes ut med ny. I denne perioden er det mye røyting, men ellers er det svært lite, så det er litt på grensen om man kan kalle den enn røytefri rase eller ikke. Røytefri er i alle fall ikke riktig ord, men den fortjener likevel en plass på listen over hunder som røyter lite.

Afghanske mynder krever enormt med pelsstell! Her bør du regne med å sette av tid til å stelle pelsen hver eneste dag. Den trenger bad flere ganger i uka, og spesielt hannhunder må vaskes ofte.

Noen velger å legge opp pelsen for å unngå det enorme stellet, mens andre ser på pelsstell som en koselig stund sammen med hunden. Om du ikke liker pelsstell bør du holde deg langt unna Afghanske mynder, for dette er en stor del av hverdagen til denne rasen.

Les mer om afghansk mynde på raseprofilen dens her.

Komondor

Komondor er en veldig artig rase, og disse gigantiske hundene kan veie opptil 60 kg. De har en helt unik pels som får dem til å se ut som en slags mopp (ikke mops altså, men vaskeredskapet mopp)! De røyter veldig lite, og regnes som røytefri.

Dessverre er ikke komondor en spesielt enkel rase. Den er en blanding av gjeterhund og vakthund, og vil derfor trenge store mengder med aktivisering og hjernetrim. Den vil stort sett alltid bjeffe når noen nærmer seg huset ditt, og krever mye arbeid for å bli en god familiehund.

Som med mange andre krevende hunderaser blir den veldig fin og lojal om man faktisk setter av nok tid og innsats til å oppfylle alle kravene den har til arbeid. Denne rasen kan også være litt skeptisk mot andre hunder, og bør sosialiseres mye fra ung alder.

Dette er for øvrig en rase hvor man ikke skal børste pelsen, men heller rengjøre den med vann. Så regn med hyppige bad!

Storpuddel

Storpuddel er den største av de fire puddeltypene som alle regnes som rasen puddel. Storpuddel kan vei opptil 35 kg, og atferden er mer eller mindre helt lik på de mindre utgavene. Og akkurat som både toy-, dverg-, og mellompuddel er storpuddel en god rase som de som vil ha lite røyting i hjemme sitt.

Jo større hund man har, jo mer pelsstell må man regne med, og du bør være klar over at storpuddel krever betydelig med tid for å holde pelsen fin og jevn. De helt hvite pudlene må vaskes ofte, og det er jo litt arbeid å ta et bad med en storpuddel hver gang man har vært ute i søla.

For deg som liker både store hunder, røytefri hunder og pudler er jo dette den perfekte matchen da!

Meksikansk nakenhund

Meksikansk nakenhund er én av tre størrelser meksikansk nakenhund, og den vanlige størrelsen kalles bare for standard meksikansk nakenhund. Denne artige hunden kommer enten med eller uten pels, og den nakne varianten er selvsagt den som er tilnærmet røytefri.

Selv den nakne varianten av meksikansk nakenhund kan ha litt pels, men det er så lite at man omtrent ikke merker noe til det. Pelsen til disse er da enten helt på toppen av hodet som en hanekam, på bunn av beina og på tuppen av halen.

På engelsk kalles meksikansk nakenhund for xoloitzcuintle som er det opprinnelige meksikanske navnet, men heldigvis forkorter de det bare til xolo.

Les mer om meksikansk nakenhund på raseprofilen dens her.

Meksikansk nakenhund
Meksikansk nakenhund. Foto: Томасина / CC BY-SA 4.0.

Som man kanskje forventer av en hund uten pels trenger den ikke pelsstell, men det man derimot må være veldig flink til er å sørge for at huden er fin. På sommeren må den smøres med solkrem når den skal ut, mens på vinteren trenger den både klær og kuldekrem. Huden har dessuten lett for å tørke ut, og må innimellom smøres med olje for å unngå at den blir så tørr at den blir sår.

Alt stellet med huden til meksikanske nakenhunder uten pels fører ironisk nok til at det er mindre pelsstell på den varianten som har pels; eller «con pelo» som variantene med hår kalles.

Meksikansk nakenhund er eller en stor og sterk rase som tåler mye. Den fungerer både som familiehund og vakthund, og vil ha det veldig fint om den får bo sammen med en familie, selv om den ofte kan være litt reservert mot fremmende.

Meksikansk nakenhund
Meksikansk nakenhund. Foto publisert med tillatelse.

Russisk sort terrier

Den enorme russiske sorte terrieren kan ble hele 65 kg tung, og er en kraftig hunderase med mye vilje. Den er veldig energisk og hardfør, men er likevel snill og rolig når den leker sammen med barn. Det krever litt arbeid for å få den til å fungere godt i hjemmet, men om man legger inn innsatsen dette krever får man en helt utrolig hund.

En russisk sort terrier krever mye aktivisering, og bør få jevnlige langturer og hjernetrim for å få den til å tenke. Den har et sterkt forsvarsinstinkt, så dette bør man jobbe med å redusere fra den er valp av, slik at den ikke blir altfor skeptiske til fremmende hunder og mennesker. Begynn derfor aktivisering tidlig! En hund på 65 kg som blir i overkant sinna mot andre hunder er ikke moro verken for deg eller eieren til den andre hunden.

Heldigvis er hunderase veldig lettrent, så med innsats fungerer den knallgodt til det meste. Den kan godt få trive med agility, og vil kunne gjøre dette godt.

Ellers er det jo en vakthund, så en del bjeffing blir det alltid. Den har en tykk pels som må børstes ofte for å holde den fin, så regn med ganske mye pelsstell.

Saluki

Akkurat som med Afghansk mynde er saluki nok en mynde som nesten ikke røyter. Den er ikke like røytefri som mange av terrierne på denne listen, men med en del pelsstell og jevnlige bad er det så godt som ingen røyting fra disse.

Saluki kommer med både kort og lang pels, men begge variantene har den distinkte lange pelsen på ører og hale. Det er en ganske aktiv hund som er laget for å løpe langt og lenge. Den er kanskje ikke like rask som de raskeste myndene, men den mer enn gjør opp for det ved å løpe lenge før den må roe ned.

På hjemmefronten er den leken og familiekjær, og trives godt i de fleste familier. Som med andre mynder trekker den seg rett og slett unna dersom det blir for mye bråk eller styr, og mange mener at salukier fort kan være litt pripne. De er ikke like sofapoteter som for eksempel greyhound eller borzoi, men du kan likevel forvente å finne den liggende i senga eller i sofaen så ofte den får lov.

De fleste salukier krever ikke all verdens med pelsarbeid, men bør få jevnlige bad for å unngå røyting. Med et ukentlig bad hvor du vasker pelsen vil du nesten ikke oppleve noe røyting i det hele tatt.

Les mer om saluki på raseprofilen dens her.

Bouvier des flandres

Bouvier des flandres er en stor rase som typisk veier et sted mellom 30 og 40 kg. Den stammer fra Flandern-området i Belgia og Frankrike, og regnes som en hund som passer for deg som allerede har en del erfaring med hund.

Dette re en sterk og robust hund som bør puttes i arbeid for å få den til å trives. Det er en god selskapshund som knytter seg godt til familien sin, men det er samtidig en rase som har blitt avlet for å være en vakthund, så det blir mye bjeffing når den hører lyder.

Dersom du er en erfaring hundeeier som ønsker en røytefri og utfordrende hund kan dette være en rase du kan vurdere. Den har tykk pels som krever mye stell, men den røyter nesten ikke i det hele tatt, og er dessuten så godt som vanntett når den er ute i regnet.

Pelsen krever ikke like mye vedlikehold som for eksempel Afghansk mynde eller storpuddel, men regn med å ta en skikkelig omgang med børsta én eller to ganger i uka. På grunn av den store størrelsen er jo dette en jobb som fort tar over en times tid, men du trenger heldigvis ikke å børste den hver dag.

Riesenschnauzer

Riesenschnauzer er også en stor hunderaser som ikke røyter spesielt mye, og går akkurat innenfor for å kunne kalles en røytefri rase. Denne hunderasen er både intelligent, energisk og modig, og kan passe som en familiehund dersom man har kontroll på oppdragelse av hunder. Det egner seg nok ikke supergodt for førstegangshundeeiere, men for deg med litt erfaring og lar den få ut arbeidsinstinktet sitt kan det bli en fin hund.

Riesenschnauzer er mye brukt av både politi, redningspersonell og militæret i mange land, og egner seg utrolig godt som en arbeidshund.

Også riesenschnauzer må ha jevnlig pelsstell for å unngå at pelsen knuter seg eller blir tovet.

Irsk vannspaniel

Irsk vannspaniel er ennå en av de hunderasene som ikke røyter særlig mye, samtidig som det blir litt feil å kalle den for helt røytefri. Den røyter i alle fall veldig lite, men man må regne med å dra frem støvsugeren innimellom. Den har en pels som gjør at hår som faller av ikke fester seg til ting, men havner typisk som hybelkaniner rundt om under ting i huset.

Dersom du er flink med bading og pelsstell kan Irsk vannspaniel være nesten røytefri.

Ellers er det en flott hund som typisk veier rundt 30 kg. Irsk vannspaniel er en krevende rase som har raskt for å bli veldig reservert og skeptisk til fremmede, og dersom dette ikke tas godt nok hensyn til kan den få litt problemer med aggresjon mot fremmede.

Dette er rett og slett en rase som passer for deg som har en del erfaring med hund, og gjerne allerede erfaring med krevende raser. Om man først klarer å gi den alt den trenger er det en fin hund som passer perfekt for turglade mennesker som liker seg mye ute i skog og mark, og som kan sette av mye tid til å sosialisere hunden jevnlig helt fra den er valp.

Les mer om irsk vannspaniel på raseprofilen dens her.

Irsk vannspaniel
Irsk vannspaniel. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Er røytefri hunder allergivennlige?

Det er mange som tenker at røytefri hunder er allergivennlige, og det er en sannhet med modifikasjoner. Røytefri hunderaser er bedre for allergikere enn hunderaser som røyter mye, men alle hunder vil alltid ha mulighet til å fremkalle allergiske reaksjoner.

Det betyr at selv de mest allergivennlige hundene ikke er 100 % allergifri (vitenskapelig kilde), og selv de som nesten ikke røyter i det hele tatt kan fremkalle allergi. Det er for øvrig ikke selve pelsen som fremkaller allergi, men heller døde hudceller (kjent som flass). Det er jo slik at jo mer hunden røyter, jo mer vil den også flasse, så det er en sammenheng mellom røyting og allergi, selv om det kan være noen unntak.

Dersom man er allergisk er det en god start å skaffe seg en røytefri hund, men det er også viktig å være klar over at man fortsatt kan få litt allergi fra dem. Ellers er det slik at hunder som ikke bades jevnlig flasser, så allergikere bør bade hunden sin minst hver uke for å vaske vekk flassen før den får en sjanse til å legge seg i kriker og kroker rundt om i huset ditt.

Det finnes også hunderaser som røyter nok til at de på ingen måte kan kalles røytefrie, men som samtidig er like allergivennlige som de fleste røytefri hunder. Her har man blant annet noen av de korthårede myndene som whippet og italiensk mynde.

Whippet

Hvilken røytefri hunderaske skal man velge når man skal kjøpe valp?

Det er mye man må tenke over når man skal kjøpe valp, og hvor mye den røyter er bare én av tingene. Jeg håper denne artikkelen har vært til hjelp for deg som vurdere om du skal kjøpe deg en valp fra en av de røytefri hunderasene. Det er jo en del av disse rasene som egner seg for foregangshundeeiere, samtidig som noen av de røytefri hunderasene også inkluderer raser med enorme krav til eieren.

Før man skal kjøpe seg en valp er det viktig å sette seg godt inn i hvilke behov rasen har, og lage en plan for hvordan man skal klare å oppfylle disse kravene ikke bare noen få år frem i tid, men kanskje så mye som 15 år fremover. Det er dessverre mange hunderaser med store krav til mosjon, aktivitet og hjernetrim som ikke får like mye som de trenger, og det ender bare opp med hunder som mistrives og eiere som blir lei av alt maset til hundene. Derfor er det mye bedre å bruke litt ekstra tid på å virkelig sette seg inn i behovene til de hunderasene man vurderer, og heller velge en hunderase som kan passe for deg også langt frem i tid.

Røytefri blandingsraser

I tillegg til disse røytefri hunderasene finnes det også røytefri blandingsraser. Jeg skal ikke liste opp hver eneste røytefri blandingsrase her, men generelt sett kan man si at dersom begge rasene som er brukt i blandingen er røytefri, vil også blandingshunden bli røytefri. Det betyr at blandingsraser som krysninger av dvergschnauzer og puddel eller shih tzu og puddel vil gi hunder som er røytefri.

Røytefri raser som plutselig røyter

Dersom du har en «røytefri» hunderase som plutselig røyter er det grunn til å følge litt med. Plutselig røyting kan nemlig være tegn på sykdom, for det er veldig vanlig at hunder mister pels når de blir syke, selv de som ikke røyter til vanlig. Så følg med på hunden for å sjekke om den har det bra, og vurder om det er greit å ta turen til veterinær. Røyting i seg selv er kanskje ikke nok til å stresse helt over det, men det kan være en indikasjon på at du bør følge litt med.

Noen tisper vil også røyte en del når de har løpetid, eller hvis de dier. Så i denne perioden kan selv røytefri hunder miste pels. Dette kommer rett og slett av stress, og er samme grunnen som gjør at de mister pels når de er syke.

Legg igjen en kommentar