Raseprofil: Boston terrier

Boston terrier er en populær selskapshund som er kjent for å være en morsom, lojal og energisk hund som passer godt inn i familier. Den trives godt på sofaen, men er samtidig svært energisk. Den trenger ikke all verdens med turer, men elsker å leke!

Noen kaller og skriver boston terrier for bostonterrier i ett ord, men det offisielt godkjente navnet for rasen er altså boston terrier.

Boston terrier
Boston terrier. Foto publisert med tillatelse.

Boston terrier kort oppsummert

  • En artig hunderase.
  • Bør sosialiseres godt.
  • Har en kort snute og veldig liten hale.
  • Trenger en tydelig leder.
  • Fungerer godt som familiehund.
  • Snorker når den sover.
Boston terrier
Boston terrier. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos boston terrier

Boston terrier er en snill og vennlig hund som knytter tette bånd til de den bor sammen med. Det er en veldig livlig rase som er både høyt og lavt, og som har et overraskende stort mosjonsnivå i forhold til hva man forventer fra størrelsen deres.

Det er faktisk ganske stor forskjell på mentaliteten til ulike boston terriere. Noen er veldig kosete, og foretrekker å ligge på fanget når de er innendørs, mens andre helst vil være for seg selv. Noen en hengivne og lettlærte, mens andre er sta og litt krevende. Uansett type så er den fint mulig å trene med en stødig eier.

Jevnt over regnes boston terrier for å være en intelligent hunderase, og de fleste trives godt med å få brukt hodet sitt. Boston terrier bjeffer stort sett veldig sjeldent, og kun om den virkelig føler at det trengs. For de aller fleste er ikke bjeffing et problem i det hele tatt. De kan trenes til å bli gode vakthunder som faktisk ikke bjeffer før det er nødvendig å varsle.

Rasen er kjent for å være ekstremt lekne av seg, og vil aldri takke nei til å leke om du byr opp til lek. Den passer inn hos både enslige, par og familier, gitt at man har tid til å trene den.

Det er viktig å sosialisere boston terriere godt fra de er valper av. De fleste går veldig godt overens med både store og små mennesker og andre hunder, men det er også noen som er naturlig skeptiske til både mennesker og hunder. Siden dette er et problem hos enkelte hunder er det derfor svært viktig å sosialisere dem godt fra ung alder av.

Så ta med boston terrieren din til hundeparken, til bysentrum og andre steder hvor man møter både hunder og mennesker. La den hilse på og bli kjent med ulike typer mennesker og hunder fra den er liten av, så er det mye mindre risiko for at den blir skeptisk noe verken hunder eller mennesker etter hvert som den blir eldre.

Selv med mye sosialisering vil voksne boston terriere veldig ofte være skeptiske til fremmede mennesker, og bruker litt tid på å varme seg opp til å hilse på dem.

Boston terrier er ofte veldig knytt til eierne sine, og vil helst være med dem over alt. Dette er jo koselig, men vær forsiktig med å passe på at den ikke utvikler separasjonsangst. Jobb med hjemmealenetrening fra den er ung av.

Det er viktig å være klar over at boston terrier på et punkt var avlet frem som en kamphund, og noe av dette lynnet sitter igjen i rase. Om den først havner i en slåsskamp med en annen hund kan det gå hardt for seg. Når det er sagt er det ikke vanligere for boston terriere å komme i konflikt med andre hunder enn for andre raser, men det går altså litt hardere for seg om det først skjer.

Boston terrier
Boston terrier. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av boston terrier

Selv om boston terrier er veldig aktiv og energisk, er det ikke den rasen som trenger de lengste turene. Den foretrekker heller å få mye av aktiviseringen sin i form av lek, så det er helt ypperlig om du kaster ball eller leker med den i hagen hver dag.

Utenom dette bør den få fysiske turer i rundt én times tid hver dag. Dette pleier å være nok til at den er godt fornøyd. Den tåler også betydelig mer enn dette hvis du ønsker det, så det er ingenting i veien med å skaffe seg en boston terrier som en potensiell turkompis.

Ellers bør man gi boston terrier litt mental aktivisering hvor man får den til å bruke hodet sitt. Det er ikke den rasen som krever mest, men den har bare godt av litt lydighetstrening, snuseoppgaver eller lignende.

Boston terrier
Boston terrier. Foto publisert med tillatelse.

Trening av boston terrier

Som nevnt under atferd er det litt forskjellig lynne på ulike boston terriere. Noen er svært førbare og enkle å trene, mens andre er mer sta av seg. Uansett type så reagerer de godt på å ha en konsekvent og bestemt eier som kan formidle tydelig hva man forventer av hunden.

Bruk positiv forsteker og godbiter for å øve inn riktig atferd, så lærer den ting etter hvert. Noen kan altså lære raskt, men du må regne med å ha en del tålmodighet med rasen.

Det kan være lurt å planlegge for korte og intense treningsøkter fremfor lange økter, da rasen fort blir lei av å trene lenge sammenhengende.

Boston terrier
Boston terrier. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for boston terrier

Boston terrier er først og fremst en selskapshund, men kan også fungere godt til ulike typer hundesport som agility eller rallylydighet. Her er det først og fremst på hobbynivå, for den vil ikke klare å konkurrere med gjeterhunder og andre brukshunder, men den vil stort sett trives godt med slike ting.

En boston terrier kan også bli en ypperlig vakthund dersom du ønsker å trene den til dette.

Boston terrier
Boston terrier. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til boston terrier

Boston terrier har litt ulike helseproblemer, og det mest åpenbare er helseproblemer som er knyttet opp mot den korte snuten dens. Det er nokså sjeldent at de har direkte pusteproblemer, men man bør følge med på dette, spesielt om hunden blir litt overvektig. Om hunden plutselig snorker veldig mye mer enn vanlig når den sover kan det være et tegn på pusteproblemer. Litt snorking er normalt hos rasen.

Som med andre kortsnutede raser bør man være ekstra forsiktig med å ha den ute på varme dager, da det er høyere risiko for at de får heteslag. Samtidig har den tynn pels som gjør at den raskt fryser på vinteren, og noen velger å bruke dekken når de går turer med den når det er kaldt ute.

Noen sykdommer man må følge med på er grå stær, allergi, patellaluksasjon, og cushings syndrom. Alt dette er arvelige sykdommer.

Dyr som skal brukes i avl bør få øyelysning og sjekkes for patellaluksasjon. Dette bør du etterspørre når du skal kjøpe en boston terriervalp, for det er mye lavere risiko for at hunden får disse sykdommene hvis ingen av foreldrene selv har det eller er bærere av det.

Boston terrier er også sensitive for narkose, men dette er jo noe du som eier i utgangspunktet ikke trenger å tenke så mye over, da dyrleger har kontroll over dette.

Fysikken til boston terrier

Boston terrier er en mellomstor hund som pleier å veie et sted mellom 7 og 11 kg når den er voksen. Kroppen skal være tett og kompakt med en kort hale.

Pelsen er kort og tett, og kommer i fargene sort og brun, begge med hvit. Brun brindle kan også forekomme.

Mankehøyden skal være under 35 cm og vekten under 11,4 kg når man skal stille den ut.

Boston terrier
Boston terrier. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos boston terrier

Boston terrier har en pels som er enkelt å vedlikeholde, og alt du egentlig trenger å gjøre er å børste over den med en gummikarde eller lignende omtrent én gang i uken.

Boston terrier sin rasehistorie og utvikling

Boston terrier stammer fra Boston i USA (kanskje ikke så overraskende med tanke på navnet) hvor den dukket opp ved at engelsk bulldog ble krysset med terreire. Den ble avlet frem av det som var kamphunder, men har i lang tid vært avlet frem for å være en selskapshund. Raser som amerikansk staffordshire bull terrier, engelsk mastiff, staffordshire bull terrier og fransk bulldog har vært blandet inn i rasen for å redusere innavlsgraden.

Boston terrier
Boston terrier. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om boston terrier

Er boston terrier en god familiehund?

Boston terrier er på mange måter en god familiehund, men fortrinnsvis i familier hvor minst én person har litt erfaring med hund og kan ta seg av treningen.

Går boston terrier godt overens med barn?

Boston terriere går veldig godt overens med barn, både store og små. De elsker spesielt litt eldre barn som kan kaste ball eller leke med dem.

Hvor mye pelsstell er det med en boston terrier?

Det er ganske lite pelsstell med boston terrier, og du trenger egentlig ikke å gjøre stort annet enn å gå over den med en gummikarde hver uke.

Hvor vanskelig er det å trene en boston terrier?

Det er faktisk ganske stor variasjon i hvor vanskelig det er å trene boston terriere, da en del av de kan være veldig sta. Så disse trenger en tålmodig eier. Tren med korte og intense økter, flere ganger om dagen. Med hard innsats går det å trene dem, men det er langt ifra den enkleste rasen.

Egner boston terrier seg for førstegangs hundeeiere?

Boston terrier er ikke noen drømmehund for førstegangseiere, men om man har satt seg godt inn i hundehold og rasen kan den fungere. Men det krever at man har tid til å legge mye innsats i hunden.

Hvor mye røyter boston terrier?

Boston terrier røyter veldig lite, og er ikke direkte røytefri, men nesten.

Er boston terrier allergivennlig?

Boston terrier er ikke allergivennlig.

Er boston terrier en vanlig rase?

Boston terrier er nokså sjelden av seg. Det registreres rundt 100 nye boston terriere i året, så det er trolig rundt 1 000 boston terriere her i Norge til sammen.

Hvem passer boston terrier for?

Boston terrier passer for deg med litt hundeerfaring, som ønsker deg en ganske liten og energisk hunderase hvor det er mye hund i en liten pakke. Den passer for deg eller dere som har tålmodighet og tid til trening og sosialisering.

Fungerer boston terrier til hundesport?

Boston terrier kan gjøre det greit på agility, lydighet og rallylydighet på hobbybasis.

Fungerer boston terrier til jakt?

Boston terrier egner seg ikke til jakt.

Egner boston terrier seg til utstilling?

Boston terrier er en godkjent rase, og kan stilles ut.

Hvilken raseklubb tilhører boston terrier?

Boston terrier tilhører raseklubben Norsk Boston Terrier Klubb.

Går boston terrier overens med andre hunder?

Boston terrier trenger sosialisering for å gå godt overens med andre hunder, og det er kjempeviktig at man sosialiserer den godt fra den er valp.

Er boston terrier en klengete hunderase?

Boston terrier er ikke spesielt klengete av seg.

Liker boston terrier å leke?

Boston terrier er en utrolig leken hunderase, og takker omtrent aldri nei til å leke.

Hvor lenge lever en boston terrier?

Det er vanlig at boston terriere blir mellom 13 og 15 år gamle, så de lever lenge.

Hvor mye koster en boston terrier?

Prisen for en boston terrier er typisk et sted mellom 15 000 og 20 000 kroner for en valp.

Hvor stor blir en boston terrier?

Boston terrier skal toppen blir 34,9 cm i mankehøyde, da de med mankehøyde over 35 cm diskvalifiseres på utstillinger.

Hvor mye veier en voksen boston terrier?

Vekten på en voksen boston terrier pleier å ligge mellom 7 og 11 kg. Alle over 11,4 kg diskvalifiseres på utstillinger, så de bør være under dette om man ønsker å stille dem.

Bjeffer boston terrier mye?

Boston terrier bjeffer veldig lite.

Hvilket land kommer boston terrier fra?

Boston terrier kommer fra USA, og nærmere bestemt byen Boston i delstaten Massachusetts.

Hvor ofte må man bade en boston terrier?

Du trenger kun å bade en boston terrier når det er nødvendig.

Hvor lange turer trenger en boston terrier?

Boston terrier er ikke den rasen som krever de lengste turene, så omtrent 1 time daglig bør være nok. Men den kan godt trives med mer om den får sjansen.

Er boston terrier en terrier?

Ironisk nok er ikke boston terrier en ekte terrier. Navnet kommer av at den har blitt krysset med terriere på et tidspunkt, men regnes ikke til å være det i dag.

Boston terrier
Boston terrier. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar