Det er aldri noe gøy å måtte omplassere hunden sin, men noen ganger må det rett og slett til. Det kan være at du fant ut at du hadde pelsallergi, hunden var noe helt annet enn du forventet, eller at du rett og slett ikke klarer å gi hunden det hjemmet den fortjener.
En omplasseringsprosess for hunden kan være en omfattende prosess. Noen ganger går det hele unna på bare noen få dager, mens i andre tilfeller kan det ta lang tid å finne riktig hjem til hunden din.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan omplassering av hund foregår, hva du må tenke over når du skal omplassere hunden din, og ikke minst hvordan du går frem for å omplassere den.
Finn ut hva slags eiere hunden trenger
Det første du må gjøre før du skal omplassere hunden din er å kartlegge hva slags hjem hunden trenger. De færreste hunder som omplasseres er superlydige og problemfrie, så vær ærlig når du tenker over hva den nye eieren faktisk må kunne håndtere.
Det er veldig mange som ønsker seg hund, men det er viktig å være kritisk til den som skal ta over hunden slik at du er sikker på at du finner et godt hjem til hunden din.
Dersom hunden har spesielle utfordringer anbefales det sterkt å omplassere den til personer med en del hundeerfaring fra før av. En som skal ha sin første hund er ikke godt skikket til å ta over en «problemhund».
Slik går du frem for å omplassere hunden din
Det finnes mange ulike måter å omplassere hunden sin på, og vi skal se nærmere på noen av de vanligste måten for å gjennomføre omplasseringen.
Ta kontakt med oppdretter
Om du har en rasehund fra en seriøs oppdretter bør du starte med å kontakte oppdretteren. Ofte er dette en del av kjøpskontrakten, og om det er tilfellet må du gjøre det.
Fordelen med å kontakte oppdretteren er at det er stor sjanse for at de allerede har noen på valpeliste, eller vet om noen som kunne være interessert i å overta en hund fra denne rasen. De har også ofte et stort kontaktnettverk rundt rasen, og har derfor ofte gode muligheter til å komme i kontakte med noen som kunne være interesserte i å overta hunden din.
Noen oppdrettere er også villige til å ta imot hunden din og omplassere den for deg, men det er selvsagt ikke noe du kan forvente av dem.
Vurder et omplasseringssenter
Det finnes en rekke omplasseringssenter rundt om i Norge, og disse kan hjelpe med å fikse omplassering av hunder. Noen senter lar deg levere inn hunden slik at den bor der frem til de finner et hjem til den, mens andre først og fremst kun vil være et mellomledd mellom deg og den nye eieren.
Uansett hva slags type omplasseringssenter du har i nærheten, så kan dette være et godt alternativ. De som jobber her har lang erfaring med å omplassere hunder, og kan hjelpe deg med å finne en god og skikket eier til nettopp din hund. Da slipper du å stå helt alene i jakten på å finne et egnet hjem.
Selg hunden privat
En siste måte å omplassere hunden sin på er jo ved å legge den ut for salg på nettsider som Finn.no eller lignende. Her er det ofte stor respons på hunder som legges ut til salgs for omplassering, så det er absolutt en mulighet.
Når man legger ut en omplasseringshund til salgs er det viktig å være helt ærlig i annonsen. Om hunden har ulike atferdsproblemer er dette noe du må ta med, for det er viktig å finne et godt hjem som passer for både deg og hunden.
Slik skjer omplasseringen
Du kan i stor grad selv velge hvordan selve omplasseringen skal foregå så lenge du omplasserer den til en ny eier selv. Noen selger hunden og leverer den til den nye eieren uten noe styr, mens andre foretrekker å la hunden flytte til ny eier i en prøveperiode for å se hvordan det fungerer.
Her må man rett og slett bare gjøre det som er best for deg og den som skal ta imot hunden som omplasseres. Du får selv avgjøre hvor mye kontakt dere ønsker, hva slags utstyr som følger med hunden, og alt det der.
Det er viktig å huske på følgende når du omplasserer hunden din:
- Gi ny eier full oversikt over hunden med alle problemer, utfordringer, skader, sykdommer og lignende.
- Omregistrer eier hos NKK hvis det er en rasehund.
- Samle sammen og send med attester fra veterinær, inkludert helsejournalen.
Derfor velger folk å omplassere hunden sin
Det er mange ulike grunner til at folk ønsker å omplassere hunden sin, og nedenfor har jeg sett nærmere på noen av de vanligste, samt gjort opp noen alternative løsninger for de som kjenner seg igjen, og ikke egentlig har lyst til å omplassere hunden sin.
Hunden er en «problemhund»
Såkalte «problemhunder» blir ofte omplassert. Det kan være at de bjeffer, drar på tur, sutrer og piper, eller bare er utrivelige å leve sammen med.
Ofte er problemet til disse problemhunden at de er understimulerte, undermosjonerte eller mangler oppdragelse. Ofte er det også en kombinasjon av flere av disse årsakene.
De fleste hunder kan reddes hos en ny eier, men det kan ta mye tid og energi å få en slik hund til å bli helt trygg og oppdragen. I noen tilfeller er det så enkelt som at hunden trenger betydelig mer mental aktivisering, mens i andre tilfeller trenger det heftige mengder med trening til.
Hunden er i tenårene
Når hunden er rundt 9 måneder til halvannet år (avhengig av rase) har den en skikkelig tenåringsfase. Denne er utrolig slitsom for de aller fleste, og det er mange som gir opp i løpet av denne perioden. Dette er grunnen til at man ser veldig mange hunder på rundt året til omplassering på steder som Finn.
Mitt råd til deg med en helt umulig unghund er å fortsette treningen, og ha tålmodighet. Det roer seg snart, og er bare en fase!
Man venter baby
Det er mange som venter barn som ønsker å omplassere hunden sin. En vanlig hund burde gå fint selv om man får barn, men det er altså en del som ønsker dette.
Det finnes hundeinstruktører som kan hjelpe med å omstille hunden til å takle en hverdag med barn.
Hundeholdet var ikke som man tenkte seg
Det er altfor mange som skaffer seg hund uten å sette seg inn i hvor mye arbeid det faktisk er. En del tror at det bare er å gi den mat og gå en liten tur om dagen, men det er både mye ansvar og mye arbeid.
Kanskje var hunden mer krevende enn man trodde? Eller kanskje man rett og slett ikke har 2 – 3 timer til turer og trening om dagen? Hvis man rett og slett innser at hundeholdet ikke var noe for deg kan det være en løsning å omplassere hunden.
Man har valgt feil rase
Det er dessverre altfor vanlig å velge feil hunderase, og ende opp med en hund som ikke egentlig passer så godt inn i det livet man lever. Om man planlegger godt kan man i stor grad unngå dette, men det er veldig mange som velger hunder basert på hvordan de ser ut.
Noen ganger er det bare slik at rasen ikke passer inn i familien, og da er det selvsagt mulig å omplassere den. Dette kan ofte være til det beste for hunden også.
En i familien har blitt syk
Det er dessverre en del mennesker som blir så syke at de ikke kan ta seg av hunden sin lenger, eller har et familiemedlem som har blitt så sykt at de må bruke mesteparten av tiden sin på å ta seg av dette familiemedlemmet.
Å måtte gi fra seg hunden sin fordi man selv eller noen i familien har blitt syk er aldri noe morsomt, men noen ganger har man ikke andre valg..
Når er det på tide å omplassere hunden sin?
Det er ofte veldig vanskelig å ta valget på om man skal omplassere hunden sin eller ikke, og det er dessverre ikke et enkelt og raskt svar på dette utfordrende spørsmålet. Man må bare ta valget når man selv føler at det er riktig. Noen spørsmål du bør stille deg selv er om du over tid kommer til å klare å ta vare på hunden, eller om den har det bedre et annet sted med en eier som faktisk kan gi den alt den trenger.
Spørsmål og svar om å omplassere hunden sin
Hvor mye man skal ta betalt av den som kjøper hunden når du omplasserer den, er egentlig opp til hver enkelt, og er ofte et betent tema. Noen mener at man bør ha en lav pris for å gi hunden det beste hjemmet, mens andre tenker at det er viktig å «få tilbake» en del av pengene man har brukt på hunden. Om det er en eldre hund, en hund med store atferdsproblemer eller en krevende hund bør man i alle fall vurdere å gi litt avslag på prisen. De som tar på seg omplasseringshunder for å gi hunden et fint liv er ikke nødvendigvis de samme som er villig til å betale veldig mye for hunden. Så her må man vurdere litt selv.
Som regel er det ikke spesielt vanskelig å få omplassert hunden sin hvis den er normalt fungerende, men det kan være krevende å finne et godt hjem til hunder med problemer.
Alle hunder reagerer ulikt på å måtte flytte til et nytt hjem, men i de aller fleste tilfeller går det helt fint. Men det spørs selvsagt på hvor knyttet hunden er til eierne sine, og hvor flink den er til å godta andre mennesker. Om hunden har vært godt sosialisert, være mye hos andre mennesker eller fått pass fra andre mennesker er det ofte enklere for dem å omstille seg til å bo hos nye mennesker.
Hei, Jeg søker etter en venn for kos i hjemmet og gå turer med, bor for meg selv og er 74 år. har tidligere hat 2 Tibetanske Spanieler så jeg har erfaring med hunder. Bor på Klavestadhaugen like utenfor Sarpsborg Kontakt meg på mob: 91648974 eller ivberg@outlook.com . Jeg heter Ivar Berg .