Alaska husky er kanskje den mest populære blandingsrasen her i Norge, og er en veldig ettertraktet polarhund. Den er kanskje mest brukt til hundekjøring, men er også relativt vanlig hos friluftsinteresserte hundeeiere som vil ha en turkompis som elsker å være ute i skog og mark.
Det er mange som tror at alaska husky er en egen hunderase, men det stemmer ikke. Selve rasen kan spores langt tilbake i tid, men moderne alaska huskyer blir jevnlig blandet med andre hunderaser for å avle frem ønskede egenskaper.
Alaska husky er en hunderase som krever veldig mye, og som må ha en eier som klarer å oppfylle kravene den har til mosjon og aktivisering. Den kan derimot være en helt perfekt turkamerat for deg som klarer å oppfylle disse kravene!
Alaska husky kort oppsummert
- Er en typisk polarhund.
- Krever veldig mye fysisk mosjon.
- Trives best om den får bo i en flokk.
- En veldig sunn rase.
- Sterkt jaktinstinkt, og bør ikke få gå uten bånd.
- Store individuelle forskjeller hos blandingsrasen.
Atferd og lynne hos alaska husky
Noe av det viktigste å merke seg med alaska husky er at det er enorme forskjeller fra hund til hund. Dette er nemlig ikke en rase som har blitt avlet for akkurat én ting, men heller en rekke ulike ting. Noen linjer er avlet for å løpe langt, noen for å løpe fort, og noen for å være gode familiehunder.
Dette har ført til at det er stor variasjon mellom hundene. De har derimot også en del fellestrekk. De fleste alaska huskyer har et sterkt flokkpreg, og vil trives aller best om de får bo i en ordentlig flokk. For de fleste går derimot en familie fint som en type flokk.
Jaktinstinktet sitter også veldig godt hos de fleste alaska huskyer, og de aller færreste hunder av denne blandingsrasen kan gå fritt uten bånd. Her risikerer man at den får ferten av en lukt og løper etter denne uten å tenke på at den har en eier. I noen tilfeller kan de løpe etter denne lukta i timesvis, og da er det ikke lett å få tak i hunden igjen.
Hvis man klarer å oppfylle de strenge kravene til både fysisk og mental mosjon av en alaska husky kan det være en riktig så fin familiehund. De er relativt uproblematiske av seg, og pleier ofte å være ganske glad i mennesker, og spesielt mot de som er en del av flokken dens.
Om man derimot får en alaska husky som blir understimulert kan man forvente seg en hund som spiser det den får tak i av inventar, og uler dagen lang.
Alaska huskyer har også en tendens til å få separasjonsangst om de bor alene med mennesker. De er så avhengige av flokken sin at de kan bli enormt stresset om de må være alene hjemme. Mange vil ule konstant mens man reiser vekk, mens andre vil stressødelegge alt du har i huset ditt mens du er vekk.
Det er dessverre ikke så enkelt å trene vekk separasjonsangsten, og den beste løsningen er trolig å skaffe en hund til. Da er de fortsatt sammen med en del av flokken, og da pleier det å gå bedre å være alene hjemme.
De færreste alaska huskyer er aggressive, men en del er helt uinteressert i mennesker de møter som ikke er en del av flokken deres.
Merk også at alaska husky har et tydelig kroppsspråk. Om du setter deg inn i kroppsspråk hos hund kan du enkelt lære å lese hva den føler, slik at den er relativ enkelt å forstå seg på.
Siden alaka husky har blitt avlet til ulike formål er det viktig å velge en som er avlet til det formålet du er ute etter. Om du vil ha en familiehund bør du kjøpe noen som avler frem hunder for å være selskapsdyr, og ikke fra en kennel som fokuserer på trekkhunder.
Mange som driver med oppdrett av alaska husky er medlem av ulike interesseorganisasjoner som produserer stamtavler, så bruk disse for å finne noen som passer for deg og dine ønsker. Merk at disse stamtavlene ikke er godkjent av NKK, FCI eller noen andre store kennelklubber.
Det er også verdt å merke seg at en alaska husky gjerne vil bruke intelligensen sin for å finne måter på å bryte seg ut på. Det kan være ved å åpne ytterdøra, grave seg ut fra hundegården, eller finne et lite hull den kan smette gjennom for å stikke av. Dette er en rase som er en skikkelig «escape artist», så alt må sikres godt, spesielt når den er uten tilsyn.
Mosjon av alaska husky
Alaska husky trenger mye mosjon, og må få daglige turer på minst en time hver dag. I tillegg til dette bør den få et par turer i uken som er betydelig lenger enn dette hvis man har anledning til det.
Mental aktivisering er også viktig hos en alaska husky, spesielt om den bor alene med mennesker. Om den bor i flokk med andre hunder kan dette reduseres en del, men det må likevel ikke glemmes helt.
En god måte å få hunden fysisk sliten på er ved å la den trekke noe, eller bære kløv. Da må den bruke mye mer energi enn vanlig, og du kan korte ned turene litt uten at det går ut over hunden.
Trening av alaska husky
Alaska husky er en blandingsrase som regnes som ganske intelligent og lettlært. Det er jo kanskje ikke så rart når man tenker at det er en hund som vanligvis brukes til hundesport og polarekspedisjoner, så da er det jo viktig at de lærer fort.
Når man skal trene en alaska husky er det viktig å begynne tidlig og være konsekvent. Om du lar den få være ulydig eller uoppdragen frem til den blir eldre kan det være ekstremt krevende å endre oppførselen.
Det anbefales å bruke positiv forsterker med godbiter når den gjør noe riktig for å trene den. Dette responderer de stort sett veldig godt på.
Bruksområder for alaska husky
Alaska husky er en skikkelig brukshund, og er jo mest kjent for å være brukt til å trekke hundesleder og pulk. Innenfor hundespann regnes de som veldig gode, og er de mest brukte sledehundene i hele verden. De er både utholdne, energiske og fungerer godt i vanskelig vær, men mangler noe av pelsen de andre polarhundene har.
Foruten om å brukes til hundesport er det en del som har alaska husky som selskapshund / turkompis.
Helsen til alaska husky
Alaska husky er en jevnt over frisk blandingsrase som har få arvelige sykdommer. Den kan få hofteleddsdysplasi (HD), men det er likevel relativt sjeldent. Alaska huskyer som brukes hardt til å trekke eller bære kløv har større sjanse for å få problemer med HD hvis de har det, enn hunder som bare brukes til å gå turer og være familiehunder.
Det er ingen rasespesifikke sykdommer.
Fysikken til alaska husky
Utseende til alaska husky varierer noe helt enormt, og både pels, øyefarge, vekt og høyde kan variere stort. Den vil derimot alltid minne om en polar spisshund. De fleste alaska huskyer har stående ører, men noen har også hengeører.
Kroppen skal være rektangulær og slank, og formen på hunden skal være smal. Lemmene bør være slanke og lange.
Vekten varierer typisk mellom 23 – 27 kg hos hannene, og 18 – 23 kg hos tispene. Det er derimot noen hanner som kan bli betydelig større, og det finnes flere eksempler på alaska huskyhanner som har blitt over 40 kg tunge.
Øyne er vanligvis enten blå eller brune, eller med ett øye i hver farge.
Pelsstell hos alaska husky
Alaska husky har ikke store krav til pelsstell, men vil røyte enorme mengder pels et par ganger i året. I denne perioden er det lurt å børste den daglig for å unngå at du får pels i hver eneste krik og krok i huset ditt, gitt at den får lov til å være innendørs da.
Om du har alaska husky ute trenger du egentlig ikke å ha noe pelsstell i det hele tatt.
Alaska husky sin rasehistorie og utvikling
Det er litt usikkert akkurat når alaska husky som rase oppsto, men trolig kan de spores tilbake til krysninger mellom ulike polare urhunder for mange hundre år siden. Dagens hunder er derimot svært ulike fra disse, og har fått blandet inn veldig mange andre raser gjennom tiden for å prøve å forbedre bruksnytten deres.
Noen raser som har blitt blandet inn i alaska husky er Siberian husky, diverse mynder som greyhound, fuglehunder som settere, pointer, og vorstehhund.
Bruk i hundespann ble spesielt utbredt på tidlig 2000-tallet, og har blitt veldig vanlig siden den gang. Nå er de fleste enige i at dette er den beste hunderasen til bruk som trekkhund i hundekjøring.
Spørsmål og svar om alaska husky
Alaska husky kan være en god familiehund, men den kan også ikke være det. For at alaska husky skal fungere som en familiehund må dere jobbe hardt for det, for dette er en hund som krever mye av deg som eier.
Alaska husky går OK overens med barn. Om de skal bo sammen er det som med andre hunderaser viktig å begynne sosialisering mellom barn og hund fra hunden er valp. Alaska husky er generelt sett en voldsom rase som ofte hopper, og kan bli litt vel voldsom for små barn.
Det er generelt ganske lite pelsstell med alaska husky, men den har noen røyteperioder hvor det er lurt å børste den ofte / daglig.
Det er ikke spesielt krevende å trene en alaska husky, og det går stort sett veldig bra om man bruker positiv forsterker og har god tålmodighet.
Alaska husky er ikke spesielt godt egnet for deg som skal ha din aller første hund. Den kan være relativt krevende av seg.
Alaska huskyer røyter ganske mye, så regn med å få mye pels rundt om i huset ditt om du skal ha den innendørs.
Alaska husky er ikke allergivennlig.
Alaska husky er en ganske vanlig blandingsrase her i Norge, og det er sjeldent spesielt vanlig å få tak i valper.
Alaska husky passer for deg som vil ha en brukshund som kan bære kløv, trekke pulk eller være til hjelp på lange turer. Den er best egnet for skikkelig friluftsinteresserte mennesker, eller mennesker som driver med relevant hundesport som hundekjøring.
Alaska husky regnes som den beste rasen til noen typer hundekjøring, så den egner seg ekstremt godt til dette. Den stiller derimot ikke spesielt sterkt på andre typer hundesport som agility, lydighet eller lignende.
Alaska husky har et sterkt jaktinstinkt, men fungerer dårlig som en jakt hund.
Alaska husky er ikke en godkjent rase hos NKK, FCI eller de fleste andre kennelklubber, og kan derfor ikke stilles ut på noen anerkjente utstillinger.
Alaska husky har ikke en egen raseklubb siden det ikke er en faktisk hunderase, men den kan registreres hos for eksempel Trekkhundregisteret hvor den får uoffisielle stamtavler.
Alaska husky er en skikkelig flokkhund, og trives kjempegodt sammen med andre hunder. Den foretrekker likesinnede hunder som også har like tydelig kroppsspråk som den selv.
En alaska husky lever typisk et sted mellom 12 og 15 år, så den lever ganske lenge i forhold til hvor stor den er.
En voksen alaska husky veier gjerne et sted mellom 18 og 27 kg, hvor hannene er 3 – 4 kg tyngre enn tispene.
Alaska husky bjeffer ikke akkurat, og det er faktisk litt uvanlig at de bjeffer. Men de uler gjerne mye, og velger å ule fremfor å bjeffe i de fleste tilfeller. Men det finnes selvsagt unntak, for noen alaska huskyer bjeffer også.
Alaska husky kommer fra områder i Alaska og Canada.
Man trenger ikke å bade en alaska husky.
Alaska huskyer trenger mye mosjon, og må få lange turer regelmessig for å trives godt.
Bjeffer IKKE !
Kan ule, men sjelden
Veldig god med barn og folk
Veldig intelligent og empatisk
Bjeffer IKKE !
Kan ule, men sjelden
Veldig god med barn og folk
Veldig intelligent og empatisk