Raseprofil: Cane corso

Cane corso er en stor molosserhund fra Italia, kjent for sine gode vakthundegenskaper. Dette er en krevende rase som kun bør skaffes av erfarne hundeeiere som er klare til å gi den all mosjonen og mental aktiviseringen den trenger.

Så lenge man klarer å trene en cane corso kan det være en riktig så fin familiehund, men det krever at man er bestemt og tålmodig.

Dette er en enorm hund som kan veie over 50 kg, og blant de hunderasene som har aller sterkest vokterinstinkt. Den kan derfor raskt bli for mye for vanlige folk, og bør kun holdes av spesielt interesserte som faktisk klarer å håndtere oppdragelsen av en slik kjempe.

Cane corso
Cane corso. Foto publisert med tillatelse.

Cane corso kort oppsummert

 • En stor og krevende hunderase.
 • Trenger en erfaren eier.
 • Svært territorielle!
 • Må få mye mental aktivisering.
 • Trenger mye mosjon.
 • Har raskt for å bli dominant ovenfor andre hunder og selv mennesker.
 • Må sosialiseres godt.
 • En ypperlig vakthund.
Cane corso
Cane corso. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos cane corso

Det viktigste å merke seg med lynnet og atferden til en cane corso er at den er en ordentlig vakthund. Rasen er fryktløs, har et sterkt beskyttelsesinstinkt, og er skeptisk til fremmede. Den vil beskytte territoriet sitt uansett hva som måtte trenge seg inn på det.

I tillegg er det en veldig energisk rase som trenger mye fysisk mosjon og mental aktivisering for å være balansert. Om den får for lite mosjon vil den bli rastløs og kanskje til og med destruktiv.

Kort oppsummert er det en typisk primitiv hunderase, hvor den har tydelig kroppsspråk, trives i flokk, er sterkt territorial og kan være dominant.

Det er viktig å være en tydelig leder for en cane corso, for den vil lett ta kontrollen hvis du ikke gjør det. Det er ikke noe moro med en stor hund som dette som tar styringen i huset, men det kan fort skje hvis du lar den holde på.

Rasen egner seg først og fremst kun for personer som har en del erfaring med hund, og gjerne med erfaring fra territoriale hunder. Det er på ingen måte noen nybegynnerhund, selv ikke for de som leser seg godt opp på forhånd.

Om man klarer å oppdra den får man derimot en flott hund. Den vil knytte sterke bånd til eierne sine, og vil beskytte dem mot farer om det trengs. Om den får nok mosjon vil den være snill og rolig når dere er inne, og være behagelig å ha med å gjøre.

Rasen regnes som intelligent og relativt lettlært, og har et ønske om å oppfylle kommandoene til eieren sin. Så lenge man er en tydelig og bestemt leder går oppdragelsen ofte veldig fint.

En cane corso kan være skeptisk til både andre mennesker og andre hunder, og det er ekstremt viktig å trene sosialisering fra ung alder av. Om man er flink med å tilvenne valpen til å møte fremmede mennesker og hunder jevnlig gjennom hele oppveksten er det mye mindre risiko for at den blir like territorial som de ofte blir.

Cane corso valp som leker
Cane corso valp som leker. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av cane corso

Cane corso trenger en del mosjon, og det anbefales solide daglige turer. Den kan godt få brukt seg litt ekstra på turen, for eksempel ved å la den bære kløv for å bruke litt mer energi underveis.

En typisk dag for en cane corso-eier kan være 20 – 30 minutters tur før jobb, 1 – 1,5 timers tur etter jobb, og ytterliggere 20 – 30 minutters tur på kvelden før man skal legge seg.

I tillegg til de daglige turene trenger en cane corso mye mental aktivisering. Det er viktig at den får brukt hodet sitt, for det er en intelligent rase.

Trening av cane corso

Cane corso er en intelligent og lettlært rase som stort sett er veldig enkel å trene så lenge man klarer å være konsekvent i oppdragelsen.

Bruk positiv forsterker for å trene vanlig lydighet, og unngå kjefting eller negativ tilbakemelding.

Husk at om du vil trene vekk vaktinstinktet i en viss grad må den sosialiseres fra den er ung av, og det er nesten umulig å trene dette vekk etter at hunden er voksen.

Det anbefales sterkt å bruke mye tid på å fjerne så mye som mulig av vaktinstinktet for å få en mer bedagelig hund. Man blir aldri kvitt alt, men med nok sosialisering kan man klare å få den betydelig mer avslappet.

Bruksområder for cane corso

Cane corso er en hund som lenge har vært en brukshund, og har fungert som en gårdshund på store gårder i Italia. I dag fungerer rasen helt utmerket som vakthund, og den vil være ekstremt territorial av seg.

Noen har også brukt dem til agility og lydighet, og med litt jobb kan de gjøre en ålreit jobb med dette.

Den kan også brukes som vanlig selskapshund eller familiehund hvis man klarer å oppfylle de strenge kravene den har til fysisk mosjon og mental aktivisering.

I noen land brukes cane corso som jakthund, og den er primært brukt til villsvinjakt. Den har ingen tradisjo for dette her i Norge.

Cane corso som baser
Cane corso som bader. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av cane corso

Cane corso er en stor hund som spiser en del, og bør få godt og energirikt fôr med en stor andel animal protein. Unngå de billigste produktene på markedet!

Noen gode alternativ er Orijen sitt fôr, og Acana sitt fôr. Begge disse regnes som blant de beste hundefôrene tilgjengelig på markedet med høyt innhold av protein fra animalske kilder, og regnes som gode alternativ til alle hunderaser!

Helsen til cane corso

Cane corso har et par ulike helseproblemer man må være klar over, men er jevnt over ganske sunn. De største problemene hos rasen er albueleddsdysplasi (AD) og hofteleddsdysplasi (HD).

Det er kjent at cane corso kan plages med cervical spondylomyelopathi, også kjent som wobbler syndrom. Her blir ryggmargen presset sammen slik at hunden begynner å sjangle.

Som andre store hunderaser må man også være forsiktig med fôringen for å unngå at den får magedreining. Det betyr at man bør bløtlegge fôret, være rolig før og etter fôring, og velge en god fôrtype av høy kvalitet.

Les også: Slik kan du unngå magedreining.

Fysikken til cane corso

Cane corso er en stor hund hvor tispene pleier å være mellom 40 og 45 kg, mens hannene typisk veier mellom 45 og 50 kg.

Mankehøyden til rasen er mellom 60 og 68 cm, og hannene er typisk 3 – 4 centimeter høyere enn tispene.

Kroppen er massiv og kraftig, og hodet er stort i forhold til kroppen. Pelsen skal være kort og glatt, og tillate farger er sort, grå, fawn og brindle. Fawn og brindle har sort maske.

Cane corso slapper av
Cane corso med pelsen brindle som slapper av. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos cane corso

Cane corso har ingen spesielle krav til pelsstell, men bør børstes etter behov.

Hale- og ørekupering av cane corso

I mange land rundt om i verden er det vanlig å kupere både halen og ørene til cane corso. Dette gir inntrykk av oppstående, små ører istedenfor de store hengeørene den originalt kommer med. Dette er ulovlig her i Norge, så det er sjeldent noe man ser. Det er heller ikke lov å stille ut rasen om den har kuperte ører eller hale.

Hvis du ser en cane corso med kupert hale eller ører trenger det ikke nødvendigvis å være gjort noe ulovlig, for det er noen som kjøper hunder fra utlandet ferdig kupert, noe som faktisk er lovlig.

Cane corso med kuperte ører
Cane corso med kuperte ører. Foto publisert med tillatelse.

Cane corso sin rasehistorie og utvikling

Cane corso stammer trolig fra antikkens romerske molossere, selv om det er en del usikkerhet knyttet opp mot det. Det vi kan si sikkert er at dagens rase oppsto i Italia en gang på 1800-tallet, og var lenge ekstremt populær i dette landet.

I Norge så vi ikke noe til rasen før på 2000-tallet, og nå er det en del hunder av denne rasen her i Norge.

Spørsmål og svar om cane corso

Er cane corso en god familiehund?

Cane corso er ikke noen utpreget familiehund, men når den først har slått seg til ro med en familie vil den være fryktelig lojal mot dem, og se på alle familiemedlemmene som en del av flokken.

Går cane corso godt overens med barn?

Cane corso går OK sammen med barn; den er verken utpreget god eller utpreget dårlig. Men den kan være litt vel vilter, så den kan være skremmende for små barn.

Hvor mye pelsstell er det med cane corso?

Cane corso har lite pelsstell.

Hvor vanskelig er det å trene en cane corso?

Det er relativt enkelt å trene en cane corso, da det er en intelligent og lærevillig rase.

Egner cane corso seg for førstegangs hundeeiere?

Cane corso er en jevnt over veldig krevende og utfordrende hunderase som ikke bør holdes av personer uten erfaring med hundehold. Det anbefales å ha erfaring med territorielle hunderaser før man skaffer seg en cane corso.

Hvor mye røyter cane corso?

Canr corso røyter ikke spesielt mye, men litt røyting må du regne med.

Er cane corso allergivennlig?

Cane corso regnes ikke som allergivennlig.

Er cane corso en vanlig rase?

Cane corso er verken vanlig eller uvanlig, og det begynner å bli en del cane corsoer her i Norge nå.

Hvem passer cane corso for?

Cane corso passer for deg som vil ha en energisk vakthund, og har tid til å gi den nok mosjon og aktivisering. Du bør ha erfaring med vakthunder fra før av, og ha mye tid og energi til å bruke på oppdragelse av hunden.

Fungerer cane corso til hundesport?

Cane corso kan fungere fint til ulike typer hundesport som agility og lydighet.

Fungerer cane corso til jakt?

Cane corso brukes til jakt i mange andre land, og er spesielt populær til å bruke for å jakte villsvin. I Norge brukes den ikke til jakt.

Egner cane corso seg til utstilling?

Cane corso kan gjøre det bra på utstilling.

Hvilken raseklubb tilhører cane corso?

Det er per 2021 ingen egne raseklubber for cane corso i Norge.

Er cane corso en kamphund?

Cane corso har tidligere vært brukt som en kamphund, men dette preger ikke atferden til rasen i noen grad den dag i dag.

Går cane corso overens med andre hunder?

Cane corso kan gå sammen med andre hunder, men den må sosialiseres med andre hunder fra tidlig alder av for å være sikker på at det lar seg gjøre.

Hvor lenge lever en cane corso?

Den forventede levealderen til en cane corso er et sted mellom 9 og 12 år.

Hvor stor blir en cane corso?

Cane corso blir opptil ca. 70 cm høye, målt i mankehøyde.

Hvor mye veier en voksen cane corso?

Cane corso veier som regel mellom 40 og 50 kg, og hannene er 4 – 5 kg tyngre enn tispene.

Bjeffer cane corso mye?

Cane corso har et sterkt vokterinstinkt, og vil være bjeffete om noen trenger seg inn på territoriet dens. Så den vil bjeffe når postbudet leverer posten, når noen banker på døra, eller til og med når folk passerer huset. Så det er ofte litt lyd i denne rasen.

Hvilket land kommer cane corso fra?

Cane corso kommer fra Italia

Hvor ofte må man bade en cane corso?

Man trenger kun å bade cane corso etter behov.

Hvor lange turer trenger en cane corso?

Cane corso trenger mye mosjon, og det anbefales å sette av 1,5 til 2 timer med luftetur hver dag.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

16 kommentarer om “Raseprofil: Cane corso”

 1. Vokste opp med en cane corso, og dette var en av de fineste hundene jeg noen sinne har hatt. Mye jobb for å få den lydig når den var valp, men vel verdt det når han ble voksen!

  Svar
  • Har du helt konkrete tips der? (tenker på hva «lydig» betyr i denne sammenhengen – sitt, ligg, etc dvs hverdagslydighet+?) Har en venn som nettopp har skaffet seg en Cane Corso valp – nå snart 7 mnd, og den går fint i bånd, oppfører seg stort sett fint inne, er renslig, men har en lei tendens til å gjøre utfall mot enkelte personer og hunder når jeg har den så det har blitt litt blåmerker for å holde den igjen – eier er litt større enn meg (194, jeg er 178. Han bruker strupebånd for det det er verdt men jeg vil helst at vi har en positiv tilnærming der den kjenner seg trygg nok til at fremmede «stramansikter» kan jogge forbi uten at leddene (mine) ryker (men ingen garanti er gitt der, nei…)

   Har passet en svært godt dressert rottweiler en del ganger (nå hviler den i de evige jaktmarker…) og det var jo en særdeles hyggelig erfaring å møte en godt trent hund, så gleder meg til å komme dit.

   Ellers helt enig – skjønn type!🤗💚💝😋 Mariane

   Svar
 2. Det ene bilde her er jo ikke en Cane corso, det er jo en boxer.
  Ellers knall rasebeskrivelse 🌸🌸

  Svar
 3. Hei!

  Det ligger et bilde av en hund på siden din her hvor det står «cane corso på tur». Vil bare opplyse om at hunden på bildet er nok en boxer og ikke en cane corso.

  Mvh

  Svar
 4. Jeg har hatt vane corso som min drømme hund siden jeg var 7❤️nå er jeg 12 me en engelsk staff/bc blanding og høper å fra en cane corso når jeg flytter ut😊

  Svar
 5. Hei, jeg har erfaring med hund og har alltid hatt lyst på en cane corso:) Jeg har en engelsk staff fra før (hannhund) og har veldig lyst på en tispe cane corso. fungerer dette sammen ?

  Svar
  • Hei, Michelle.

   I utgangspunktet er det ingenting i veien med å blande disse to rasene, men som med alle hunder spørs det helt på personligheten til hunden. Noen trives godt sammen med andre hunder, mens andre trives best alene. Her må du nesten bare vurdere ut ifra hva du tror hunden din trives med.

   Angående å ha hannhund og tispe sammen er det ikke noe problem, men du må ha en god plan for hvordan du skal håndtere løpetid. En god løsning kan være å få pass til hannhunden i perioden hvor tispen har løpetid. Jeg har selv hatt tisper og hannhund sammen samtidig, og det er neppe noe jeg kommer til å ville ha igjen med det første, mens andre synes det er uproblematisk.

   Mvh Nickas fra Dyreliv.no.

   Svar

 6. du burde gjøre er og ta en test på hunden din .. da får du gode svar på hundens funksjoner og driftsanlegg…

  Hvor jeg kan gjøre det?

  Svar
 7. Jeg vurderer å få Cane Corso.
  Jeg lurer på om noen har erfaring med at andre passer hunden hvis du har god kustus og den hører på deg?

  Svar

Legg igjen en kommentar