Vorter hos hund: Alt om vorter og papillomavirus

Det er faktisk ganske mange hunder som får, og dette er som regel helt ufarlig. Man regner med at de fleste vorter på hunder kommer fra papillomaviruset.

Papillomavirus kan smitte fra hund til hund, så det er alltid en risiko for at hunden din får viruset når den leker med andre hunder. Selve viruset fører til vorter på kroppen eller i munnen, og kan komme hvor som helst på kroppen.

Vorter fra papillomaviruset kan ha samme farge og konsistens som huden, og være under 1 cm i diameter. De er enten hårløse eller noen få hår, og overflaten kan ofte være blomkållignende.

Det er i utgangspunktet helt ufarlig med vorter fra papillomavirus, men de kan være plagsomme på noen steder. Vorter i munnen kan for eksempel føre til dårlig ånde, redusert appetitt, eller blødninger og sikling fra munnen.

I noen tilfeller kan munnen nesten bli overgrodd av vorter, og i verste fall kan de spre seg til svelget og kvele hunden. Dette er heldigvis sjeldent, men det er verdt å være klar over at kan skje.

Vorter fra papillomavirus
Vorter fra papillomavirus i munnen på en hund. Foto: Joelmills / CC BY-SA 3.0.

Redusert immunforsvar kan føre til oppblomstring av vorter

Papillomavirus er som virus flest ved at de er opportunister. Om hunden har svekket immunforsvar fra sykdom eller annen skade kan det hende at den også får oppblomstring av vorter, da immunforsvaret ikke lenger prioriterer å bekjempe alle papillomavirusene som er inne i kroppen.

På den andre siden kan mange hunder ha papillomaviruset i kroppen i årevis uten å få noen vorter i det hele tatt, eller bare noen få, permanente vorter.

Det er også vanlig at hunden i stor grad kan bygge opp immunforsvaret sitt til å bekjempe viruset selv. Selve viruset forsvinner ikke fra kroppen til hunden, men siden hunden sitt immunforsvar er godt kjent med viruset klarer den å bekjempe utbrudd enkelt. Da vil ikke hunden få nye vorter, men de som allerede er der blir værende.

Behandling av vorter fra papillomavirus hos hund

Vanligvis gjør man ikke noe med vorter hos hund, men det er mulig å fjerne dem hvis de er plagsomme. Først begynner man med en biopsi hos dyrlegen hvor de bekrefter at det faktisk er en papillomavirusvorte, og ikke noe annet.

Deretter kan vorten eventuelt fjernes med kirurgi. Dette er også noe man gjør hos dyrlegen, og er et relativt enkelt inngrep.

Det er flere typer papillomavirus

Papillomavirus er ikke bare ett virus, men en samlebetegnelse for en hel gruppe med dem. Det betyr at noen virus vil være mer aggressive enn andre, og noen er såpass svake at hunden kanskje bare får en vorte eller to uten noen problemer.

Det finnes en relativt aggressiv variant av viruset som smitter unghunder og valper, og primært setter seg i munnområdet. Denne kan føre til disse heftige vorteoppblomstringene inne i munnen og i svelget som bør sjekkes av veterinær når det er mulig.

Vær sikker på at vortene faktisk er vorter

Det må nevnes at det finnes svulster fra for eksempel mastcelletumorer som kan være nesten kliss like vorter, og i alle fall like nok til at folk flest ikke ser forskjell på dem. Det er derfor anbefalt å kontakte veterinær hvis du finner vorter på hunden din.

Legg igjen en kommentar