Hvordan trene hunden til å gå med kløv: Alt om kløv til hund

Å lære hunden å gå med kløv kan være nyttig for både hund og eier! Ikke bare kan hunden for eksempel bære med seg eget fôr i kløven når dere skal på overnattingsturer i skog og mark, men det er også en morsom oppgave som bidrar til å trene musklene til hunden.

Som med så mye annet hos hunder er det viktig å gå gradvis frem når man skal trene hunden til å gå med kløv, for du kan i verste fall skade hundens muskulatur om du går for raskt frem.

Det er heldigvis ikke så vanskelig å trene hunden til å gå med kløv, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan trene hunden til dette uten at det er fare for å skade den underveis.

Seleverkstedet Togo Kløv
Seleverkstedet Togo Kløv.

Er hunden din klar for å gå med kløv?

Før man begynner å trene hunden til å godta kløven er det viktig å i det hele tatt vurdere om hunden er klar. Generelt sett bør hunden oppfylle følgende krav før man trener den til å bruke kløv:

 • Hunden bør være fullvoksen. For små og mellomstore hunder skjer dette ved rundt ett til to års alder, mens store hunderaser kan trenge så mye som tre år før de er fullt utvokst. PS. du kan begynne tilvenning av kløv tidligere, men da kun uten vekter. Det kan være direkte skadelig for hunden om den bærer kløv før kroppen er ferdig utviklet.
 • Hunden må være normalvektig. Hunder som er overvektige bør ikke bære kløv, da dette rett og slett kan bli for mye vekt for dem, spesielt i leddene ved beina. Så følg rådene for å slanke hunden først dersom den er overvektig før du i det hele tatt tenker på å bære kløv.
 • Hunden bør ikke ha plager med ben, som HD eller AD. De fleste plager, skader og sykdommer knyttet til hundens bein og labber blir forverret om det er mye belastning på dem, og da vil aktiviteter som å bære kløv være en versting. Generelt sett anbefales det å droppe kløving helt om hunden har problemer med beina, men dette er noe du bør avgjøre sammen med veterinær i hvert enkelt tilfelle.
 • Hunden bør være i OK form. Bestemors bichon frisé som helst vil ligge i sofaen hele dagen lang og gå korte turer på 10 minutter i nabolaget er kanskje ikke den beste kandidaten for å bære kløv, med mindre du får den i god form først. Så få inn god kondisjon først, og begynn med kløv når formen er god.

Dersom hunden oppfylle alle disse kravene kan det være tid for å trene den til å bære kløv. Da gjenstår det bare å velge et godt kløv for hunden din, trene den til å godta det, og begynne å trene hunden til å bære kløv med vekt!

Velg riktig kløv til hunden din

Når hunden er klar for å lære å bære kløv er jo neste steg å kjøpe et kløv man er komfortabel med. Det finnes mange ulike typer kløv i ulike prisklasser, men jevnt over er dette en type utstyr jeg anbefaler å legge litt penger i.

Ikke bare må du ha et kløv som sitter stødig på hunden, men det må også fordele vekten jevnt uten at det er noen punkter som gnager mot hunden. Så selv om nylonkløv til 500 kr kanskje kan friste er det ikke noe jeg anbefaler.

Blant de friluftsinteresserte er det stor enighet i at Seleverkstedet Togo er blant de aller beste kløvene. Her får man store, gode kløv som sitter perfekt på de fleste normale hunder, med romslige kløvposer som ligner på skikkelige sekker.

Denne kommer i størrelse fra Mini / XXS til XXL, så den passer for de aller fleste hunderaser med en vanlig hundefasong.

Det følger med olje til å pusse skinnet på kløven, og med riktig vedlikehold er det en kløv som kan holde i årevis! Selve kløvet tåler en god del, og takler fint å bli hardt brukt i ujevnt skogsterreng.

Seleverkstedet Togo Kløv
Seleverkstedet Togo Kløv.

Et annet populært alternativ er Non-stop Amundsen Pack. Om du har lest her på Dyreliv.no vet du at jeg er en stor fan av Non-stop sine produkter, og kløven er intet unntak.

Også her kan du velge alt fra XXS til XXL, og igjen sitter kløven veldig godt på de aller fleste hunder. Det er mange stropper for å stramme inn og tilpasse den akkurat hunden din sin kropp.

Utseende er jo ganske ulike fra Seleverkstedet sitt, og jeg mener begge disse kløvene er gode alternativ. Non-stop sitt kløv er veldig mørk i fargen, men er til gjengjeld helt vanntett, og har flere rom du kan legge ting i.

Så her er det egentlig bare å velge den som du liker best, så kommer hunden din i alle fall til å bli fornøyd.

Non-Stop Amundsen Pack
Non-Stop Amundsen Pack kløv.

Et tredje godt alternativ er Ruffwear Palisades. Dette er et kløv i sterke farger som pleier å sitte som et skudd på de fleste hunder. Dersom du er ute etter er kløv i freshe farger uten å ville ha noe billig dritt er dette et godt valg. Her får du både fint design og god kvalitet i én og samme kløv.

Ruffwear Palisades 2
Ruffwear Palisades kløv.

Som nevnt finnes det også kløv til noen få hundrelapper som selges i visse dyrebutikker, men disse kan jeg dessverre ikke anbefalt. Her går prisen for hardt på bekostning av kvaliteten, og med kløv som faktisk skal belaste hunden såpass som det gjør er det viktig med noe som sitter godt på den.

Slik skal kløven sitte på hunden

Når hunden har på kløv på riktig måte skal det laveste punktet være lengst frem slik at hunden bærer mest vekt på forlabbene. Posene bør aldri stikke lenger ned enn til over albuene til hunden.

Den bakerste stroppen på kløven skal sitte mellomstramt på hunden, og en god tommelfingerregel er at du skal kunne putte to fingre inn mellom festene og hunden, men verken mer eller mindre. Her er det viktig at du faktisk får inn to fingre, for om du ikke får det vil stroppen være for stram når hunden puster tungt (og brystkassen trekker seg ut).

For den fremre stroppen skal det være ennå strammere, for her er det viktig at kløven ikke beveger seg når hunden er i aktivitet.

Stroppen ved halsen skal også være løs nok til å ha to fingre mellom, akkurat som med seler.

Det kan være litt vanskelig å finne den perfekte formen på første forsøk, men heldigvis har du god tid til å tilpasse kløven mens dere trener opp hunden til å gå med kløv før den får vekt.

Gjør hunden komfortabel med kløven

Når kløven er på plass er det bare å begynne treningen med å gjøre hunden vandt til kløven.

Først og fremst begynner man treningen med å la hunden gå med kløven på uten vekter. La den bli vandt til å ha den på, og bruk det gjerne til vanlige turer uten noe vekt i.

Mange liker å krølle sammen avispapir for å fylle kløven uten at det øker vekten, noe som kan være kjekt for å gi den riktig fasong. Gjør det til en vane at du tar på hunden kløv når dere går på turer, så lærer den seg raskt at det er helt naturlig å gå med kløven på.

Etter hvert som hunden er komfortabel med å gå med kløv uten vekt kan du begynne å fylle så smått. De fleste starter med maks 5 % av hundens vekt til å begynne med, og øker til 10 % etter noen uker med trening.

Det betyr at hunder på 10 kg kun skal starte med 500 gram vekt fordelt på 250 g på hver side av kroppen. Det anbefales å starte med nokså korte turer med kløv, og øke lengden på turene før man begynner prosessen med å øke vektene.

Til å begynne med kan det være fornuftig å finne ting som er ganske lette, men som tar et stort volum. Da får hunden fordelt vekten mer jevnt enn om du legger blylodd i. Her er det bare å være kreativ og ta det du har tilgjengelig. Klær fungerer ofte veldig godt!

Ruffwear Palisades
Ruffwear Palisades kløv.

Øk lengde på turer og vekt på kløv

Nå er det bare å gradvis øke lengden på turen med kløv helt til hunden når det punktet du ønsker at den skal klare å bli med på. Det er først når du har trent den til å gå så langt som ønskelig med denne vekten at du øker vekten igjen, og da må du kompensere med å ta kortere turer igjen.

Så øk distanse først, og vekt etterpå.

Det er vanligst å øke med rundt 5 % av kroppsvekten til hunden per måned, så etter 4 – 5 måneders trening bør dere komme til toppnivået på 25 % om dere jobber aktivt med det.

Sørg for å bruke kløven riktig

Både under trening, så vel som når man faktisk bruker kløven, er det svært viktig at den er pakket og brukes riktig.

Grunnen er enkelt nok at feil bruk kan føre til belastningsskader på hund. Dette kan utarte seg enten akutt eller over tid, og kan i verste fall føre til skader på muskulatur og ledd i rygg, bein eller skuldre.

De viktigste reglene for å bruke kløven riktig er:

 1. Pakk alltid like mye vekt på begge sider av hunden. Det er ikke bra for hunden om vekten er ujevnt fordelt, for da vil den hele tiden bli dratt mot én side. Så sørg for at det alltid er like mye vekt på begge sider av kløven hver gang du bruker den.
 2. Aldri ha mer vekt enn hunden er trent til! Den største feilen folk gjør med kløv på hund er at de går for fort frem. Det tar tid å trene hunden til å bære maksgrensa, og dette er ikke noe som er gjort i løpet av en ukes trening. Så bruk heller god tid på å trene hunden til å bære kløv, og gå heller for sakte frem enn for raskt. Beregn opptil 1 måned per 5 % økning i vekt.
 3. Ikke gå over 25 % av hundens kroppvekt i kløven (for normale hunder). Det er litt debatt som 25 % eller 30 % av hundens kroppvekt er maksgrensa for vanlige hunder, men jeg anbefaler i alle fall å holde deg til 25 %. Da vil en hund på 30 kg kunne være 7,5 kg til sammen, så det er jo til stor hjelp når man skal på tur. Til sammenligning vil dette være en ryggsekk på 21,25 kg for en voksen mann på 85 kg, så det er jo snakk om mye vekt selv på «bare» 25 %. Noen hunder, som polarhunder, kan i noen tilfeller bære så mye som 50 % av egen kroppsvekt. Men disse er heller unntaket enn regelen.
 4. Gi hunden godt med pauser når den bærer tungt. Akkurat som når vi mennesker går med tung ryggsekk blir hunden mye raskere sliten enn uten kløv, så sørg for å gi den godt med pauser, og ikke minst tilgang til vann.
 5. Vær ekstra forsiktig i sterk sol og varmt vær. En kløv sitter tett på kroppen til hunden, og det blir ekstra varmt for den på dager med sterk sol. På de varmeste sommerdagene bør man vurdere å droppet kløven helt, for det øker risikoen for heteslag når hunden må puste tungt.
 6. Pakk det tyngste i bunnen av kløven. Akkurat som når du pakker din egen ryggsekk er det viktig å pakke slik at de tyngste tingene ligger i bunnen, med de lettere på toppen.
 7. Ikke ha harde eller spisse gjenstander rett mot kroppen. Det er jo ikke noe godt for hunden om det er noe som gnager mot huden dens når den bærer kløv. Gå gjerne over innsiden av kløven med hånden for å sjekke før du setter det på hunden.
 8. Pakk med potesalve eller potesokker til turen. Å bære kløv vil gi økt belastning mot potene, og det er større risiko for at potene sprekker. Så pakk med litt potesalve og noen par med gode potesokker til turene når dere skal bære kløv, og bruk potesalve hver gang hunden skal hvile litt for å forebygge mot poteskader.
 9. Vurder å øke mengden fôr. Dersom dere går lange turer i naturen hvor hunden bærer kløv vil den forbrenne mye mer energi enn fra vanlige turer i nabolaget. Så i disse tilfellene bør man vurdere om man skal velge fôr med høyere energiinnhold for å kompensere for at hunden må jobbe mye hardere enn normalt.

Om du følger disse rådene når dere skal gå med kløv er det lav risiko for at hunden skader seg eller blir overbelastet. God tur!

Hund på tur med kløv
Hund på tur med kløv. Foto publisert med tillatelse.

Derfor er det bra for hunden å gå med kløv

De fleste bruker jo kløv for å la hunden bidra med å bære, men det er faktisk mange positive effekter for hunden også!

Ved å bruke kløv i ulendt terreng vil man styrke hundens stabiliseringsmuskulatur, og hele frontpariet. Dette er på mange måter som å dra på treningssenter for å drive styrketrening for hunder!

Hunder som trener med kløv vil faktisk kunne forebygge skader, få bedre kondisjon, og løpe raskere. Mange som driver med agility trener også med kløv, da det er kjent for å forebygge mot skulderinstabilitet som mange agilityhunder sliter med

Ellers er jo de fleste hunder glade i å jobbe og ha noe å drive med, og de fleste hunder synes det er stas å bære kløv når dere er ute på tur.

Spørsmål og svar om å trene hund til å bære kløv

Hvilke hunder kan bære kløv?

De aller fleste hunderaser kan bære kløv, selv små raser (men da får du jo ikke all verdens med vekt på dem).

Hvor lang tid bør man bruke på å trene hunden til å bære kløv?

Jeg anbefaler å bruke minst 3 til 4 måneder på å lære hunden å bære kløv. Dette er da tiden fra man begynner å gjøre hunden komfortabel med å bruke kløven uten vekt, til den kan bære maksvekten sin på tur.

Kan man bruke kløv på asfalt?

Det er ikke anbefalt å bære tungt på asfalt over tid for hunder, da dette ofte fører til høy slitasje på ledd og poter. Kløv er aller best i skog, men fungerer også på asfalt på kortere turer.

Bør man bruke potesokker når hunden bærer kløv?

Hunder som bærer kløv vil ha betydelig mer belastning på potene sine, og det er veldig mange som alltid bruker potesokker når de har på kløv for å unngå at potene skal sprekke opp. Så det anbefales sterkt!

Kan man trene unghunder til å bære kløv?

Unghunder bør kun bære kløv uten vekt, da eventuell vekt vil være skadelig for dem. Men det er ingenting i veien for å la en unghund bære et tomt kløv for å gjøre den vandt til det.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar