Raseprofil: Bichon frisé

Bichon frisé er en veldig populær selskapshund som passer for personer som er glade i å utføre pelsstell på hunden sin. Denne lille tassen er helt røytefri om man gir den riktig pelsstell, og er dessuten allergivennlig. Kombinert med at bichon frisé er enkel å ha med å gjøre, krever kun en normal mengde mosjon, og ikke har spesielle krav til eierne sine gjør det til en populær rase for familier og eldre par.

Selv om noen mener at bichon frisé kan være litt sta er det en hund som regnes som ganske enkel å ha med å gjøre, og fungerer fint for nybegynnere og de som skal ha sin aller første hund. Det viktigste med denne rasen er at man setter seg inn i normal hundeoppdragelse og -trening, og har nok av tid til å ta seg av alt pelsstellet den trenger.

Bichon frisé med utstillingspels
Bichon frisé med utstillingspels. Foto publisert med tillatelse.

Bichon frisé kort oppsummert

 • En aktiv og livlig krabat.
 • En god familiehund.
 • Krever veldig mye pelsstell!
 • Fungerer godt for nybegynnere som skal ha sin første hund.
 • Trenger normal mengde mosjon.
 • Bør få litt mental aktivisering.
 • Ofte enkel å ha med å gjøre.
 • Kan mistrives alene.
Bichon frisé
Bichon frisé. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos bichon frisé

Bichon frisé er en intelligent, aktiv og kosete selskapshund som er veldig populær blant de med pelsallergi, eldre mennesker som vil ha en grei hund, og familier som er ute etter sin første hund. Det er en hund som har mye personlighet, og man føler raskt at hunden blir en viktig del av familien.

Noe av det som kjennetegner en bichon frisé er at den alltid virker glad og positiv. Den blir alltid med når du roper på den, og er alltid synlig fornøyd når du gir den oppmerksomhet. Den har raske bevegelser, og elsker både kos, lek og tur.

Rasen er kjent for å være veldig snill og rolig, og egner seg godt i familier med små barn. De har riktignok mye energi når de leker eller løper fritt, men kan begrense denne innendørs, og regnes som både stabile og med et rolig temperament.

En bichon frisé elsker å være der det skjer, og vil helst være midtpunktet i rommet. Den kan fint finne på å gjøre seg til for å ta oppmerksomheten til eierne sine. Rasen er stort sett kjempeglad når den får møte nye mennesker, og vil alltid ta imot gjester med en logrende hale.

Det er også vanlig at bichon frisé er svært kosete av seg, og liker seg ofte aller best tett inntil en av eierne sine. Å ligge og halvsove mens den får litt kos er en favoritt hos mange bichon friséer.

Det er viktig å ha i bakhodet at den absolutt kommer til å være klengete. Spesielt hunder som bor alene med én eier har en tendens til å bli «klistremerkehunder».

Samtidig vil den ikke være veldig fornøyd med å være mye alene. Den foretrekker å få være med, så den setter stor pris på om den kan være med når man reiser på besøk eller gjør andre ting som lar deg ha mulighet til å ta med hund. Noen mistrives med å være alene hjemme, og det er ikke den hunden som passer best for mennesker som må jobbe lange dager med overtid.

Bichon frisé er for øvrig en sosial hunderase som fungerer godt sammen med både andre hunder så vel som andre kjæledyr. De har likevel ingenting imot å være det eneste dyret i huset, så lenge de slipper å være hjemme alene altfor lenge hver dag.

Den lille størrelsen og ålreite oppførselen gjør at bichon frisé fungerer godt i leiligheter i byer og tettsteder. Den er i utgangspunktet ikke bjeffete av seg, og vil først og fremst kun bjeffe ved feil oppdragelse eller hvis den blir understimulert som følge av for lite mental aktivisering.

Bichon frisé
Bichon frisé. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av bichon frisé

Bichon frisé er ikke den rasen som krever de lengste turene av eierne sine, men det er likevel en hund som må ha en normal mengde mosjon. Et godt utgangspunkt er å gi den for eksempel 2 x 15 minutter på henholdsvis morgen og kveld, samt en lengre tur på minst en halvtimes tid i løpet av ettermiddagen.

Rasen kan godt trenes opp til å bli riktig så sprek, så den kan fint fungere for aktive mennesker som liker lange turer i skog og mark. Ved litt opptrening blir bichon frisé en riktig så god turkamerat.

I tillegg til daglig mosjon er det også viktig med mental aktivisering. Dette er jo en hund som liker å bruke hodet sitt, og den kan dessverre bli understimulert om den ikke får brukt hodet i tilstrekkelig grad. Da vil den kunne bjeffe mye, oppfattes som hyperaktiv, eller bli rampete.

Det er mange måter å gi den mental aktivisering på, og den enkleste måten er å legge inn en daglig treningsøkt hvor man roterer på øvelser slik at den alltid må bruke hodet. Så ikke tren «sitt» 20 ganger hver dag, men lag heller 10 ulike ting den må gjøre i ulike rekkefølger, så må den hele tiden tenke for å løse oppgavene.

Bichon frisé
Bichon frisé. Foto publisert med tillatelse.

Trening av bichon frisé

Bichon frisé er som regel nokså enkel å trene, men den kan også være litt sta. Så selv om det pleier å gå enkelt kan noen oppleve dem som litt utfordrende. Da er det bare å ta tålmodigheten til hjelp. Staheten er som regel på sitt verste når hunden er i unghundstadiet, noe den får når den er mellom 8 og 12 måneder.

Trening av bichon frisé bør foregå med positiv forsteker. Da gir du den god godbit og ros når den gjør som den skal, istedenfor å kjefte eller straffe den når den gjør noe feil. Sistnevnte fungerer jevnt over dårlig på hunder som denne.

Bichon frisé
Bichon frisé. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for bichon frisé

Bichon frisé er først og fremst en selskapshund. Det vil si at den brukes til kos eller som familiehund, og har ingen spesielle bruksegenskaper.

Rasen egner seg likevel godt til hundesport, så det er ingenting i veien for å drive med agility, freestyle, flyball, rallylydighet eller vanlig lydighet med den. Dette er noe mange bichon friséer liker å drive med, og kan bygge gode og sterke bånd mellom hund og eier. Det er eksempler på bichon friséer som har gjort det svært godt i agility, og til og med blitt kåret til nordisk mester.

Ellers er bichon frisé ofte å finne på utstillinger. Den er godkjent som egen rase i alle FCI-tilknyttede land, så den kan stilles ut omtrent over alt i verden.

Bichon frisé
Bichon frisé. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til bichon frisé

Bichon frisé er for det meste en sunn hunderase, men som alle hunder har den ulike arvelige sykdommer man må følge med på. Noen av de vanligste arvelige sykdommene hos bichon frisé er patellaluksasjon. Her hopper kneskålen inn og ut av kneleddet, og kan føre til halting og smerter for hunden. Det er heldigvis mulig å operere knærne til å bli normale, men det er viktig å gjøre så tidlig som mulig.

Som med alle småhunder er det øke risiko for tannstein og diverse tannrelaterte sykdommer. Derfor er det ekstra viktig å være flink med tannpuss hos små hunderraser som bichon frisé.

Det er også litt diverse øyesykdommer hos rasen, så det er påbudt med øyelysing av alle dyr som skal brukes i avl. Så lenge du kjøper valper fra en NKK-registrert oppdretter vil du kunne være sikker på at foreldrene har fått den helsesjekken som trengs for rasen. Noen øyesykdommer som kan ramme rasen er grå stær / katarakt, progressiv retinal atrofi (PRA) og feilstilte øyehår. Men det er snakk om rundt 3 – 5 % av alle hunder, så det er ikke et direkte utbredt problem.

Og mens vi er inne på øyne er det viktig at man stusser pelsen rundt øyne for å forhindre at denne legger seg inn til øyet og irriterer det.

Noen bichon friséer har også allergier og ulike hudproblemer.

Fysikken til bichon frisé

Bichon frisé er en liten hund, og det er normalt at den har en mankehøyde på mellom 25 og 30 cm. I rasestandarden står det at jo mindre, jo bedre. Vekten ligger normalt på mellom 3 og 5 kg for voksne hunder.

Det mest karakteristiske med bichon frisé er den spesielle pelsen dens. Den har en kritthvit, krøllete pels som vokser seg lang og fluffy. Det er kun hvit farge som er godkjent. Pelsen er i utgangspunktet røytefri, så lenge man bader og steller den ofte nok.

Bichon frisé mangler helt underull, så det er viktig å kle på den hvis man skal være ute i lengre tid på vinteren. Pelsen blir dessuten svært lett våt, og hunden blir veldig kald om den utsettes for snø eller regn på vår, høst eller vinter. Regndekken er helt essensielt for rasen når det regner!

Bichon frisé
Bichon frisé. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos bichon frisé

Man må regne med mye pelsstell hos bichon frisé, spesielt hvis man har tenkt å ha såkalt utstillingspels. En god start med pelsstellet er å planlegge for:

 • Daglige børsteøkter.
 • Bad med sjampo hver 14. dag.
 • Klipp hver 6. uke.

Det er spesielt viktig at man ikke sluntrer med pelsstellet, for om man for eksempel ikke børster den ofte nok vil pelsen kunne tove seg. Dette blir både ubehagelig og til slutt smertefullt for hunden. Så det er viktig å være klar over at dette nokså heftige pelsstellregime også kreves for familiehunder, ikke bare utstillingshunder.

Det er noen som liker å klippe og bade hunden selv, mens andre foretrekker å gjøre jobben hos en hundefrisør. Hvis man bare skal ha den som familiehund er det kanskje like greit å lære seg å gjøre det selv, men om du har ambisjoner om å stille den ut med godt resultat kan det være at en hundefrisør må til for å gi den pelsen man trenger.

Bichon frisé
Bichon frisé. Foto publisert med tillatelse.

Bichon frisé sin rasehistorie og utvikling

Det er trolig at bichon frisé stammer fra hunder som barbet i Middelhavsområdet, og har blitt krysset med både vannspanieler og pudler for å bli som den er i dag. Bichon frisé ble trolig fraktet fra Middelhavet til Kanariøyene av spanske sjømenn, og rasen ble spesielt populær på øya Tenerife. På 1400-tallet og utover ble den så fraktet tilbake til fastlandet og videre rundt i Europa.

Selv om den kanskje burde tilhøre en av landene ved Middelhavet eller Spania, er det faktisk Frankrike og Belgia som har fått delt ansvar for rasen. Dette skyldes at rasen formelt ble godkjent som en egen rase i Belgia under fransk okkupasjon.

Bichon frisé kom først til Norge i 1977, og ble raskt ganske populær her hjemme. Den regnes fortsatt som en populær hund, spesielt blant pelsallergikere.

Bichon frisé
Bichon frisé. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om bichon frisé

Er bichon frisé en god familiehund?

Bichon frisé er en veldig god familiehund som kommer overens med alle i familien. Den vil nok mistrives litt om den må være veldig mye alene, så den passer best i familier hvor det ofte er noen hjemme med den.

Går bichon frisé godt overens med barn?

Bichon frisé regne som en veldig barnevennlig hunderase, og de fleste er veldig flinke med barn. Men som med alle hunder bør man tilvenne hunden barn fra den er ung fremfor å vente til den blir gammel. Om man for eksempel er et ungt par som kjøper en bichon frisé kan det være fornuftig å la den bli kjent med barn, så er man sikret at det skal gå bra om man selv ønsker barn i fremtiden.

Hvor mye pelsstell er det med en bichon frisé?

Pelsstellet hos bichon frisé regnes som krevende, og man bør regne med daglig børsting av pelsen dens, og å bade den omtrent annenhver uke. I tillegg må den klippes omtrent hver 6. uke.

Hvor vanskelig er det å trene en bichon frisé?

Det regnes som enkelt å trene en bichon frisé. Den er både intelligent og lærevillig, og liker å jobbe hvis du har en godbit og litt ros til den når den gjør noe riktig.

Egner bichon frisé seg for førstegangs hundeeiere?

Bichon frisé kan være et godt valg for personer som ønsker seg sin aller første hund.

Hvor mye røyter bichon frisé?

Bichon frisé regnes som en helt røytefri hunderase. Merk at hunden må ha riktig pelsstell for å være røytefri!

Er bichon frisé allergivennlig?

For veldig mange er bichon frisé allergivennlig, så den kan fungere godt for allergikere. Men husk at ingen hunder er 100 % garantert allergivennlig, så man må nesten prøve for å se hvordan man reagerer på rasen selv. For veldig mange går det altså veldig fint å ha en bichon frisé selv om man har pelsallergi.

Er bichon frisé en vanlig rase?

Bichon frisé er en veldig vanlig hunderase.

Hvem passer bichon frisé for?

Bichon frisé passer for de aller fleste som ønsker seg en liten og grei hund som fungerer til det meste. Eiere bør ha mye tid og interesse av pelsstell, for dette blir det mye av uansett hva man gjør.

Fungerer bichon frisé til hundesport?

Bichon frisé kan gjøre det godt på ulike typer hundesport som lydighet, flyball, agility eller rallylydighet hvis man ønsker å trene den til dette.

Fungerer bichon frisé til jakt?

Bichon frisé egner seg ikke som jakthund.

Egner bichon frisé seg til utstilling?

Bichon frisé er jo en godkjent hunderase, så den kan fint stilles ut. Problemet er bare at det er vanskelig å opprettholde den spesielle utstillingspelsen, så det kan være krevende å skulle stille den ut som hobbyist.

Hvilken raseklubb tilhører bichon frisé?

Raseklubben til bichon frisé heter Norsk Bichon Frisé Klubb.

Går bichon frisé overens med andre hunder?

Bichon frisé går for det aller meste kjempegodt overens med andre hunder.

Er bichon frisé en klengete hunderase?

Bichon frisé kan fort være litt klengete av seg, og spesielt om den bor alene med kun én eier. Da vil den gjerne dilte etter eierne sine dagen lang om den får lov.

Liker bichon frisé å leke?

Bichon frisé er en ganske leken hunderase, og den vil aldri takke nei til å bli med på lek enten inne eller i hagen. Den trives veldig godt med barn som gidder å leke med den lenge.

Hvor lenge lever en bichon frisé?

Den forventede levealderen til bichon frisé er mellom 12 og 15 år, men det finnes selvsagt individer som blir både mindre og mer enn dette.

Hvor mye koster en bichon frisé?

Prisen for en NKK-registrert bichon frisévalp er gjerne fra 20 000 til 30 000 kroner. Dette er en av rasene som har steget raskt i verdi under pandemien, da det var veldig mange som ønsket seg allergivennlig og «enkle» hunderaser.

Hvor stor blir en bichon frisé?

En voksen bichon frisé skal ha en mankehøyde på mellom 25 og 30 cm. Dette er altså en liten hund.

Hvor mye veier en voksen bichon frisé?

En voksen bichon frisé kan veie alt fra 3 kg til 5 kg.

Bjeffer bichon frisé mye?

En bichon frisé skal i utgangspunktet ikke være bjeffete av seg, men det er allikevel mange som opplever rasen som bjeffete. Grunnen til dette er trolig at det er en del bichon friséer der ute som bor i hjem hvor de får for lite mosjon og mental aktivisering, og bjeffer som en del av å være understimulert. Om du gir hunden den mosjonen, aktiviseringen og oppdragelsen som er normalt vil den typisk ikke være gneldrete eller bjeffete av seg.

Hvilket land kommer bichon frisé fra?

Bichon frisé har Belgia og Frankrike som registreringsland, men det er trolig at hunden stammer fra helt andre områder. Man mistenker at hunden stammer fra Kanariøyene i Spania.

Hvor ofte må man bade en bichon frisé?

En bichon frisé må bades omtrent hver 14 dag.

Hvor lange turer trenger en bichon frisé?

Bichon frisé bør få daglige lufteturer på minst 45 til 60 minutter, men tåler også få få mer mosjon.

Bichon frisé
Bichon frisé. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar