Stor oversikt: Kortsnutede / brachycephale hunderaser

Brachycephale hunderaser, kanskje bedre kjent som kortsnutede hunderaser, er alle hunderaser som har en hodefasong som gir dem en unormalt kort snute. Noen av verdens mest populære hunderaser er kortsnutede hunderaser, men samtidig er de også svært omstridt på grunn av de store helseplagene som forbindes med å ha en for kort snute.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på alle de ulike kortsnutede hunderasene, og ta for oss litt generelt om hvordan livet med en brachycephale hunderase i hjemmet sitt er.

Fransk bulldog som gnager på en pinne
Fransk bulldog har kort snute. Foto publisert med tillatelse.

Oversikt over alle brachycephale hunderaser

Nedenfor går vi over alle de ulike brachycephale hunderasene. Til tross for at mange tenker at de bare er de med aller kortest snute som regnes som brachycephal, er det langt flere hunderaser på listen, for det finnes også en haug med hunderaser som har en lav grad av kort snute. Likevel kan det være nok til at de får helseplagene som er forbundet med en slik snute.

Merk at det ikke er noen offisiell oversikt over hvilke raser som regnes som kortsnutet eller ikke. Noen raser er litt i grenseland mellom kort snute og normal snute, hvor bare noen ytterst få hunder får problemer knyttet til den korte snuten.

1) Mops

Mops er kanskje en av de mest kjente kortsnutede hunderasene, på både godt og vondt. Dette er en supersnill hunderase som er en ypperlig familiehund, men den korte snuten gjør at den også er en av de rasene som har størst problemer knyttet til den korte snuten.

Mange sier at mops er en stor hund i en liten kropp, for det er mye personlighet i denne tassen. Her vil man ha en hund som alltid prøver å være familiens midtpunkt, og man får seg alltid en god latter med en mops i hus. I hverdagen er mopsen enkel å ha med å gjøre, men det er viktig å være klar over at overvekt kan være et stort problem for rasen, så det er viktig å være forsiktig med mengden fôr, og alltid holde den i form.

Les mer om mops på raseprofilen dens her.

Mops
Mops. Foto publisert med tillatelse.

2) Fransk bulldog

Fransk bulldog er en liten og livlig hund som også har skikkelig mye personlighet i en liten hund. Disse er skikkelige kosebamser som elsker å være sammen med familien sin, og er en helt ypperlig familiehund som passer inn hos de aller fleste. Fransk bulldog er nokså enkelt å ha med å gjøre, men bør få en del mosjon for å holde seg i form.

Akkurat som med mops er fransk bulldog en hund du garantert kommer til å le mye av. Disse hundene er naturlige klovner, og er dessuten kjempeflinke med både store og små barn. Den korte nesen byr på litt ulike helseplager, og det er veldig vanlig at fransk bulldog har helseproblemer som følge av den korte snuten.

Fransk bulldog
Fransk bulldog. Foto publisert med tillatelse.

3) Engelsk bulldog

Engelsk bulldog er en aktiv og energisk hunderase som er kjent for å være veldig snill og hengiven, men også svært sta. Akkurat som fransk bulldog og mops er det en klovnete rase som ofte går hardt inn for å være familienes midtpunkt, og er ikke redd for å tulle for å få oppmerksomhet.

Også engelsk bulldog er en av de rasene som har veldig kort nese, og hvor en stor andel av hundene har ulike helseplager knyttet opp til dette. Om man skal ha en engelsk bulldog er mosjon utrolig viktig, for de trenger å holdes i form for å unngå at de legger på seg.

Engelsk bulldog
Engelsk bulldog. Foto publisert med tillatelse.

4) Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel, kjent som cavalier i dagligtale, er nok en familiehund som har en snute som er kort. Dette er den spanielen som kanskje passer best inn i vanlige familier, og den er kjent for å være veldig flink med barn, være en lojal og trofast hund, og være ålreit å ha med å gjøre.

Som alle spaniels trenger cavalier en del mosjon, og man bør i tillegg gi den godt med mental aktivisering. Det er en veldig kosete familiehund som går godt overens med alle den møter, men har en spesiell plass i hjertet sitt til familien sin.

Det er viktig å være klar over at cavalier king charles spaniel har en rekke ulike sykdommer, og ikke bare de som er forbundet med den korte snuten dens. Cavalier er trolig den hunderasen som har statistisk høyest sjanse for å få en helsesykdom, og over halvparten får en sykdom som heter syringomyelia.

Les mer om cavalier king charles spaniel her.

Cavalier king charles spaniel
Cavalier king charles spaniel. Foto publisert med tillatelse.

5) Boston terrier

Boston terrier er en noe uvanlig hunderase som stadig blir mer og mer populær. Dette kan være en litt krevende hund som er sta av seg, så den trenger helst en erfaren eier som har tålmodighet til å sette tydelig grenser for hunden. Om den først kommer i et hjem med en god leder vil det være en flott hund som kan fungere godt som en familiehund.

Boston terrier er kjent for å være en livlig rase, og det er mye energi i disse små tassene. De trenger mye mosjon, og bør i tillegg få mye mental aktivisering og sosialisering fra de er valper av.

Snuten til boston terrier er relativt kort, og den kan ha ulike helseplager som følge av denne selv om snuten er litt lenger enn det bulldogene og mopsen sin er. Om hunden er normalvektig kan den kanskje leve hele livet uten pusteproblemer, men de dukker raskt opp hvis de blir overvektig.

Les mer om boston terrier på raseprofilen dens her.

Boston terrier
Boston terrier. Foto publisert med tillatelse.

6) Boxer

Boxer er en stor og energisk hund som passer for deg som har mye tid til mosjon og trening. Om den får nok aktivisering er det en helt fantastisk hund, men det er samtidig en rase som krever mye av deg som eier. Med røtter som vakthund er det viktig å sosialisere den godt slik at den går godt overens med andre hunder, for de har raskt for å utvikle en sterk skepsis til andre hunder om de får lov til det.

Så lenge den er sosialisert godt er det en sosial hund som elsker å leke med andre hunder. Mange mener at boxere oppfører seg som valper og unghunder gjennom hele livet, noe som er kjempekult for noen, men veldig slitsomt for alle. Dette er absolutt ikke en rase for alle og enhver, men en helt unik hund for den rette eieren.

Boxer har en del ulike helseproblemer, både knyttet til den korte snuten så vel som andre helseproblemer. Om man ønsker seg en boxer er det viktig å sette seg godt inn i hva man kan forvente, både av mentalitet og helse.

Boxer
Boxer. Foto publisert med tillatelse.

7) Pekingeser

Pekingeser er en liten hund som stammer fra Kina, og er kanskje mest kjent for å være en litt krevende enmannshund som har veldig lett for å lære seg å bjeffe – mye!

Om man ønsker seg en pekingeser bør man være villig til å jobbe hardt med den fra dag 1, for dårlig oppdragelse betyr store problemer. Både separasjonsangst, sjalusi, dominans mot hunder og mennesker og atferdsproblemer er nokså utbredt, men det kan i stor grad unngås ved å trene den skikkelig.

Hvis man først får dreisen på å oppdra pekingeseren får man en superkosete og lojal hund som elsker å være med deg. Som de andre hundene på denne listen har den kort snute, og en del ulike helseproblemer knyttet opp til dette.

Pekingeser
Pekingeser. Foto publisert med tillatelse.

8) Shih tzu

Shih tzu har lange tradisjoner som selskapshunder, og er av mange elsket som akkurat dette. Dette er en lodden, liten tass som elsker å være med eierne sine, og som liker kos best av alt i verden. Den er tilpasningsdyktig rase som passer både for enslige, par og familier, og som går overens med de fleste andre hunder.

Det er viktig å være klar over at shih tzu er en rase som trenger mye pelsstell, og du må regne med å bruke mye tid på å børste, bade og stelle den, uansett om du skal ha den i utstillingspels eller ikke. Den er enkel å trene, og stort sett veldig grei å ha med å gjøre. Man trenger ikke å gi denne hunden all verdens mosjon, men må heller ikke glemme at det faktisk er en hund, og må få en daglig luftetur.

Noen tenker kanskje at shih tzu har en lang nok snute, men dessverre er også denne for kort til at de får pustet skikkelig.

Les mer om shih tzu på raseprofilen dens her.

Shih tzu valp og voksen
Shih tzu valp og voksen. Foto: Nadelschwein / CC BY 3.0.

9) Lhasa apso

Lhasa apso er på mange måter ganske lik shih tzuen, og er en snill og vennlig familiehund. Den skiller seg derimot ut ved at det er en fryktløs hund som ikke helt godtar at den er så liten som den faktisk er, og vil både bjeffe og kjefte på det den kommer over.

Det går som regel greit å trene en lhasa apso, men det kan være utfordrende å få sosialisert den godt nok. Bjeffingen kan også være krevende å trene vekk. Noen sliter med at de virker aggressive mot andre hunder eller til og med mot barn.

I tillegg til å bruke mye tid på trening må du regne med mye tid til pelsstell.

Selv om lhasa apso ikke har den korteste snuten regnes den for å være en brachycephal hunderase. Den har heldigvis ikke så veldig ofte problemer med pusten, så med mindre den blir veldig overvektig er det ikke store problemer med den.

Les mer om lhasa apso på raseprofilen dens her.

Lhasa apso
Lhasa apso. Foto publisert med tillatelse.

10) Japanese chin

Japanese chin er en liten hunderase fra Japan som har lange tradisjoner som familiehund. Det er en modig og tøff liten hund som er kjent for å knytte veldig tette bånd til eierne sine. Det er en veldig omgjengelig og enkel hunderase som ikke gjør stort ut av seg, så normal lydighetstrening og daglig mosjon er nok til å få den til å trives.

Til tross for at snuten er betydelig kortere enn normalt har den ikke all verdens med problemer knyttet opp mot denne. Den har derimot litt problemer med andre helseutfordringer, så det er langt ifra den friskeste hunderasen som finnes.

Japanese chin
Japanese chin. Foto: Alex Archambault / CC BY 2.0.

11, 12 og 13) Griffon bruxellios, griffon belge og petit brabançon

De tre rasene griffon bruxellios, griffon belge og petit brabançon er i utgangspunktet helt like hunder, hvor det kun er pelsen som skiller dem. Griffon bruxellois har lang pels, griffon belge har stri pels, og petit brabançon har kort pels.

Ellers er de så like at de kan fødes i samme kull, så all infoen om dem gjelder for alle de tre rasene.

Alle disse tre er ypperlige selskapshunder som er kjent for å være lettlærte og intelligente. De fungerer godt som både familiehunder og for enslige, men har raskt for å utvikle seg til å bli en enmannshund om du tillater det. De trenger overraskende mye mosjon for størrelsen sin, og bør dessuten få en del mental aktivisering når man har tid til det.

Disse tre griffon-rasene har kort snute, og er kjent for å få en del pusteproblemer. De snorker ofte når de sover, men har heldigvis sjelden alvorlig grad av pusteproblemer. De kan likevel få alle problemene som kan komme med korte snuter.

Griffon bruxellois
Griffon bruxellois. Foto: Andrea Arden / CC BY 2.0.
Griffon belge
Griffon belge. Foto: Ger Dekker / CC BY-SA 2.0.
Petit brabançon
Petit brabançon. Foto: Loony Bee / CC BY-SA 3.0.

14) Affenpinscher

Affenpinscher er den eneste hunderasen som har fått navnet sitt fordi man mente at ansiktet dens lignet på en ape sitt, men det har altså denne energiske, lille tassen. En affenpinscher regnes for å være ekstremt modig og tøff, noe som er litt morsomt med tanke på at den gjerne bare veier 3 – 5 kg, og er en veldig liten hund.

Affenpinscher kan være en veldig god familiehund som liker å klovne litt for eierne sine. Dette er en hund som liker å være familiens midtpunkt, og krever mye oppmerksomhet. De er stort sett enkle å oppdra, og hverdagslydighet er sjeldent et problem med disse.

Selv om affenpinscher har ganske kort snute er det ganske sjeldent at den får pusteproblemer og de andre problemene som er knyttet til den korte snuten, selv om det selvsagt kan skje.

Les mer om affenpinscher på raseprofilen dens her.

Affenpinscher
Affenpinscher. Foto publisert med tillatelse.

15) Bordeaux dogge

Bordeaux dogge er en stor og kortsnutet hunderase som er for spesielt interesserte. Som unghund er den svært energisk og sterk, og det kan være krevende å ha kontroll på den. Som eier må du jobbe hardt med oppdragelsen, og alltid være konsekvent.

Om du legger nok innsats i oppdragelsen og arbeid med sosialiseringen kan du få en riktig så fin hund som er en ypperlig turkamerat. Den trives dårlig alene, og vil helst være med flokken sin.

Det er viktig å være klar over at bordeaux dogge har veldig kort levealder, og det er sjeldent at rasen blir eldre enn 6 – 8 år gammel. Her er det både problemer med den korte snuten, så vel som andre helseutfordringer som finnes hos rasen.

Bordeaux dogge
Bordeaux dogge. Foto publisert med tillatelse.

16) Chow chow

Chow chow er nok en stor hund med kort snute. Dette er den eneste hunderasen med blå tunge, og kombinert med den lange og fluffy pelsen ser den virkelig spesiell ut.

En chow chow er derimot en hunderase for spesielt interesserte. Det regnes som en utrolig krevende hunderase som er ekstremt sta. Den trenger en stabil, erfaren og konsekvent eier som virkelig kan jobbe mye med den. Man må også sette av mye tid til pelsstell, og ikke minst sosialisering. Dette er nemlig en hunderase som raskt kan utvikle seg til å bli aggressiv mot andre hunder om den ikke er godt nok sosialisering.

Om du er interessert i utfordringen kan chow chow bli en fin hund, men de fleste får seg nok en overraskende over hvor krevende den er. Den korte snuten byr også på litt helseproblemer, og den tykke pelsen og korte snuten sammen gjør den spesielt utsatt for heteslag.

Les mer om chow chow på raseprofilen dens her.

Chow chow
Chow chow. Foto: Remigiusz Józefowicz / CC BY-SA 2.5 / Wikimedia Commons.

17) King charles spaniel

King charles spaniel er en sjelden hunderase som er kjent for å være intelligent, lærevillige og ålreite å ha med å gjøre. Dette er en hund som elsker å være med familien sin, og den passer godt sammen med både enslige, par og familier så lenge det er noen som har mye tid til rasen.

Merk at king charles spaniel og cavalier king charles spaniel er to helt ulike hunderaser med nesten identisk navn. De er derimot begge på listen over de kortsnutede hunderasene.

King charles spaniel har dessuten kortere snute enn cavalier, og dermed også en del helseproblemer knyttet til dette.

King charles spaniel
King charles spaniel. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

18) Shar pei

Shar pei er en litt merkelig hund å ha på denne listen, for ved første øyekast ser snuten nokså lang ut. Problemet er bare måten den er utformet på i resten av hodet, for selv om den ser nokså lang ut sliter rasen med at den er for kort, og det er ofte alvorlige pusteproblemer hos dem.

Ellers er også shar pei en speisell hunderase. Denne har mye personlighet, men trenger eiere som har mye tid til å trene den. Her må man være konsekvent og sta i oppdragelsen, og ha mye tålmodighet. Shar pei blir svært ofte dominant mot andre hunder, og må sosialiseres i stor grad fra den er valp av for å begrense dette.

Shar pei
Shar pei. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer hos brachycephale hunderaser

Kortsnutede hunderaser har en del ulike helseproblemer som er typisk for denne typen hunder, og nedenfor ser vi på noen av de vanligste problemene. Det er ingen garanti for at en hund med kort nese får én eller flere av disse problemene, men du som hundeeier bør gjøre deg godt kjent med dem, og vite hva du skal følge med på og hva du kan gjøre for å forebygge.

Pusteproblemer

Pusteproblemer hos kortsnutede hunderaser kalles for Brachycephalic Obstructive AirwWay Syndrome (BOAS), og omfavner mer eller mindre alle pusteproblemer som kan komme av at snuten er for kort. Det er ulik grad av pusteproblemer, fra hunder som sliter med pusten når de er i høyaktivitet, til de som konsekvent får i seg for lite luft når de puster.

Mange av hundene på listen ovenfor har en viss grad av kroniske pusteproblemer. Oftest merker man dette ved at de snorker når de sover, men om de snorker betyr det ofte at de har pusteproblemer på dagtid også, selv om hunden kan virke helt frisk.

Hvis du mistenker BOAS bør du ta hunden til veterinær for en komplett sjekk.

Overoppheting

Hunder må pese for å bli kvitt overskuddsvarme, og raser med en kort snute får fjernet mindre overskuddsvarme fra kroppen enn hunder med en normal snute. I praksis betyr det at de er mer sensitive for å bli overopphetet i sommervarmen, og man må være ekstra forsiktig med å lufte kortsnutede hunderaser på dager hvor det er sterk sol og høy varme ute.

Man må være klar over symptomene på heteslag, og ikke minst hvordan man skal reagere om hunden får dette. Dessverre er det kortsnutede hunder som dør av heteslag hver eneste sommer.

Tannproblemer

Veldig mange kortsnutede hunderaser har problemer med tennene sine. Dette kommer av at kjeven også er kortere, men tennene er jo like store. Da blir de presset sammen, og hunden får ofte en litt rar tannformasjon. For en del av rasene betyr det at de har vanskeligere for å holde tennene rene, og med mindre du er veldig flink til å pusse kan de få tannstein og tannkjøttbetennelse.

Øyeproblemer

Hodeformen til kortsnutede hunderaser er typisk tykk og flat, og dette fører veldig ofte til store, utstikkende øyne. Dette gjelder ikke alle kortsnutede hunderaser, men en god del av dem. Med utstikkende og store øyne er er i faresonen for fysiske rifter når hunden får ting på øyet (f.eks granbar er en gjenganger), samtidig som det er en del tilfeller hvor øyelokkene er litt for små for øyet. Da lever hunden med konstant tørre øyne som over tid vil føre til diverse øyeproblemer.

Mops
Mopser har tydelig utstående øyne. Foto publisert med tillatelse.

Slik er livet med en kortsnutet hunderase

Å leve sammen med en brachycephal hund er på mange måter som med andre hunderaser, men du må tilrettelegge litt ulike ting i hverdagen, og ikke minst følge godt med på symptomer på pusteproblemer og andre helseproblemer.

Noen ting du bør være ekstra påpasselig på når du har en kortsnutet hund er å:

 • Pusse tennene godt og jevnlig.
 • Holde hunden i en god kondisjon, og slanke den om nødvendig.
 • Holde hunden i kjølige omgivelser når det er varmt ute.
 • Ha forsikring eller penger til å takle veterinærbesøk.
 • Passe på at hunden ikke får pusteproblemer hvis dere går raske eller lange turer.

Hvorfor velge en kortsnutet hunderase?

Mange av de kortsnutede hunderasene er svært populære selv om hundene i en del tilfeller har betydelig høyere risiko for sykdom enn hunder med lengre snuter, og man kan jo lure litt på hvorfor så mange velger disse selv om de er klare over problemene.

Ofte er grunnen at mange av disse hunderasene har en veldig fin og positiv personlighet, og rett og slett er helt herlige familiehunder. Da er det mange som velger å se mellom fingrene at de potensielt utsetter hunden for ulike helseproblemer, og det er veldig mange som tenker at så lenge hunden ser frisk og glad ut, så har den det bra.

Jeg skal ikke legge noen føringer på hva slags hund man skal velge seg, men det jeg derimot ønsker å mene noe om er at alle som vurderer en kortsnutet hunderase må ha økonomi til å håndtere sykdom, og sette seg godt inn i hvilke tilpasninger de må gjøre for å gi disse hundene et godt liv.

2 kommentarer om “Stor oversikt: Kortsnutede / brachycephale hunderaser”

  • Hei, Hanne Miriam.

   Cavapoo pleier veldig sjeldent å få en kort nese, men pleier vanligvis å beholde den lengre nesen til puddelen. Så det er uvanlig å se cavapoo som har problemer som er forbundet med kortsnutede raser.

   Ellers er jo ikke cavapoo en godkjent hunderase, og har derfor ingen standard som avgir hva som er normal snutelengde.

   Hilsen Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar