Raseprofil: Shih tzu

Shih tzu er en liten hunderase som har blitt veldig populær. Denne lille tassen er nesten røytefri, er flink med barn, og er jevnt over veldig frisk og sunn, så det er ikke så rart at så mange vil ha shih tzuer.

En shih tzu er ikke den hunden som trenger mest mosjon, men en normal mengde må den jo ha. Ellers er den mer glad i å ligge på fanget på sofaen mens eierne ser på TV enn å gå gatelangs i timesvis.

Shih tzu
Shih tzu. Foto publisert med tillatelse.

Shih tzu kort oppsummert

  • En liten hund med lang pels.
  • Kan være tilnærmet røytefri.
  • Regnes som allergivennlig.
  • Veldig mye pelsstell.
  • Trenger lite mosjon.
  • Trenger normal mengde mental aktivisering.
  • Går godt overens med barn, og er en god familiehund.
  • Kan bli bjeffete.
Shih tzu
Shih tzu. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos shih tzu

Shih tzu er først og fremst en supersnill familiehund. Rasen går godt overens med barn, og knytter veldig tette bånd til eierne sine.

En shih tzu passer for både enslige, par eller familier med barn. Om den bor alene med kun én eier har den en stor risiko for å bli en borrelåshund som dilter etter eieren fra rom til rom, så dette er noe man eventuelt bør jobbe med.

Samtidig er ikke shih tzuer så veldig glade i å være alene, og vil ikke være den rasen som trives best om de må være alene hele dagens med eierne er på jobb.

Rasen er kjent for å være veldig glad i å leke, og om man gidder å kaste ball, ha drakamp eller bare leke med den så blir den veldig fornøyd.

Jevnt over er shih tzu ganske energisk, og har et høyt aktivitetsnivå selv når den er innendørs. Den lille størrelsen gjør at dette ikke blir det helt store problemet, men man bør være klar over det.

De aller fleste shih tzuer går kjempegodt overens mot fremmede mennesker. Noen kan være litt sky de første minuttene, men når de først hilser på personen tar det ikke mange sekundene før de blir bestevenner!

Mye av det samme gjelder andre hunder. Shih tzuer er jevnt over veldig flinke med andre hunder, og går godt overens med både store og små hunder, og ulike typer hunder.

Merk at selv om de fleste shih tzuer er veldig glade i mennesker som kommer på besøk, er de også flinke til å si ifra når det er noen som nærmer seg. De kan bli ganske bjeffe av seg hvis noen kommer inn i territoriet dens, og fungerer OK som varslerhund.

Shih tzu er kjent for å være ekstra vanskelig å få stueren sammenlignet med de fleste andre hunderaser, så man må være ekstra flink til å jobbe med dette i valpestadiet.

Les også: Slik får du valper stuerene.

Shih tzu
Shih tzu. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av shih tzu

Shih tzu regnes som en rase som har ganske få krav til mosjon. De trenger turer akkurat som alle andre hunderaser, men de trenger langt ifra store mengder med fysisk mosjon. En god regel er å gå 10 – 15 minutter på morgenen, 20 – 30 minutter på tidlig ettermiddag, og 10 minutters tid på kvelden.

Selv om shih tzu ikke trenger superlange turer kan den fint godta det. Om du bruker litt tid på å trene den opp kan den fint tåle større mengder mosjon, og kan bli med på toppturer og lengre turer i skog og mark.

Om du liker å stå mange mil på sko eller løpe halvmaraton er det kanskje andre raser som egner seg bedre enn shih tzu.

Shih tzu trenger også litt mental aktivisering, selv om den heller ikke har superstore krav til dette. Men det er lurt å sette av litt tid til dette hver dag, så får man en mye mer balansert hund.

Shih tzu
Shih tzu. Foto publisert med tillatelse.

Trening av shih tzu

Shih tzu er en intelligent hunderase, så i teorien skal trening gå fint. Problemet med dem er derimot at de er sta og selvstendige, så de kan fint finne på å takke nei til å trene.

Fremgangsmåten for å trene en shih tzu er ved å ta korte og morsomme treningsøkter. Om du trener «sitt» og «ligg» 50 ganger på rad vil de kjede seg, så hold deg heller til et par ulike kommandoer, og lag nye oppgaver til den jevnlig.

Totalt sett er shih tzu en veldig smart hunderase som kan lære veldig mye om du bare har tålmodighet, og klarer å motivere den. Noen responderer veldig godt på klikker og godbiter, mens andre foretrekker leke som belønning når den trener. Her må man bare finne ut av hva som passer best for hunden din.

Det anbefales å starte lydighetstrening fra tidlig alder av, og ikke vente til den blir 6 måneder før man kommer i gang. Da er det mye større sjanse for at den blir oppdragen relativt tidlig.

Shih tzu
Shih tzu. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for shih tzu

Shih tzu er en selskapshund som ikke er spesielt gode til så mye annet. Om man er villig til å la pelsen vokse ut kan de stilles ut, men de færreste med familiehunder tar seg bryet med dette.

Noen bruker shih tzu til agility eller lydighet, og dette kan fungere på hobbybasis. Den naturlige varslingen ved å bjeffe når det er noen som kommer inn på territoriet dens gjør at den kan være god som varslerhund.

Shih tzu kan også brukes som terapihund.

Shih tzu med utstillingspels
Shih tzu med utstillingspels. Foto: Tanja Tepe Shih / CC BY-SA 3.0.

Helsen til shih tzu

Shih tzu er jevnt over en veldig sunn hunderase med en gjennomsnittlig levealder på over 11 år. De fleste lever lange liv uten noen store plager, men det er noen ting man må passe litt på.

Det vanligste helseproblemet hos shih tzu er øyeskader, hvor fysiske skader er vanligst. Disse kommer enkelt nok av at rasen har litt utstikkende øyne som er ekstra sårbare for kvister og lignende som kan danne rifter eller andre skader på øyne.

På grunn av den korte snuten er det viktig å være ekstra påpasselig når det er varmt ute, for shih tzu og andre raser med kort snute er ekstra i faresonen for å få heteslag. Dette er fordi snuten ikke er like god til å puste inn avkjølende luft som en lang snute.

Vanligvis er det ikke noen andre helseplager forbundet med den korte snuten, men noen ytterst få indivder sliter med å puste skikkelig. Problemet er betydelig mindre utbredt enn hos raser om mops eller bulldog.

Ellers er det noen få shih tzuer som har fått patellaluksasjon, noe hunder i denne størrelsen har en risiko for. Dette er derimot ikke mer vanlig enn hos andre raser i samme størrelse.

Det er også en del hofteleddsdysplasi (HD) i rasen, men det er kun i en så liten grad at det ikke påvirker hundens livsutfoldelse. Dette er derfor ikke noe å bekymre seg over.

Fysikken til shih tzu

Shih tzu er en liten hund med en robust kropp. Pelsen skal være rikelig, men ikke overdreven. Idealvekten ligger på mellom 4,5 kg og 7,5 kg, men opptil 8 kg godtas på utstilling. Hannene er omtrent 1 kg tyngre enn hunnene.

Shih tzuer har underbitt og fremstikkende øyne, noe som gir den et karakteristisk utseende.

Mankehøyden er mellom 24 og 27 centimeter. Pelsen kan komme i mange forskjellige farger, som sort, grå, hvit, grå og hvit, rød og hvit, eller sort og hvit. Alle farger er tillatt på utstilling.

Pelsstell hos shih tzu

Shih tzu krever veldig mye pelsstell, da den har en helt vanvittig pels. Man kan enten velge å beholde den vakre utstillingspelsen, men om du ikke har noen planer om å stille den ut kan du også klippe den kort. Pass på at du ikke klipper for kort, da det er viktig at den beholder underulla.

Kortklipte hunder er mye enklere å stelle, men det er fortsatt mye arbeid. Regn med å klippe i ansikt og andre deler av kroppen hver andre eller tredje uke.

Pelsen må børstes og vaskes jevnlig, og siden hundene er så lave er det vanlig at de blir fulle av søle og skitt når de er ute på tur. Det er lurt å tilvenne valper bading og pelsstell fra ung alder av, så blir livet ditt mye enklere når du kommer til det punktet hvor det er nødvendig.

Med utstillingspels blir dette problemet ennå verre, da pelsen hele tiden vil sope mot gulvet eller bakken, og må vaskes ofte.

Shih tzu valp og voksen
Shih tzu valp og voksen. Foto: Nadelschwein / CC BY 3.0.

Fôring av shih tzu

Små hunder bør fôres med 2 – 3 daglige måltider, da de har rask metabolisme som gjør at de trenger jevnlig tilførsel av mat. Shih tzu har for øvrig en tendens til å legge raskt på seg om den får for lite mosjon, så noen ganger må man gå over til lavkalorifôr eller vurdere å gi den mer mosjon.

Shih tzu sin rasehistorie og utvikling

Shih tzu stammer trolig fra Tibet, og mye tyder på at de er utviklet fra rasen lhasa apso. Det var først da hundene ble gitt i gave til kinesiske keisere senere at rasen utviklet seg til å bli slik vi kjenner den i dag. Det er usikkert om den korte nesen kommer av at shih tzu ble blandet med pekingesere eller om det kommer fra selektiv avl.

Rasen kom til Storbritannia i 1912, men det var først på 40- og 50-tallet at rasen begynte å bli populær. Det siste tiåret har populariteten eksplodert, og nå er det en av de vanligste rasene som finnes.

Spørsmål og svar om shih tzu

Er shih tzu en god familiehund?

Shih tzu regnes som en veldig god familiehund som passer inn i de fleste familier som har tid nok til den.

Går shih tzu godt overens med barn?

Shih tzu går som regel veldig godt overens med barn, og har en naturlig teft med både små og store barn.

Hvor mye pelsstell er det med shih tzu?

Hvis man skal ha shih tzu med utstillingspels er det vanvittig mye pelsstell, mens en kortklipt shih tzu bare har middels krevende pesstell. En kortklipt hund må børstes minst ukentlig, og etter behov når pelsen er møkkete eller sølete.

Hvor vanskelig er det å trene en shih tzu?

Det er middels vanskelig å trene en shih tzu. Den er relativt intelligent, men de kan også være veldig sta. Det trengs en del tålmodighet for å få en lydig shih tzu, men det pleier å gå seg til etter hvert.

Egner shih tzu seg for førstegangs hundeeiere?

Shih tzu er en god hunderase for førstegangs hundeiere. Den vil neppe by på noen spesielle utfordringer, og så lenge du setter deg godt inn i normalt hundehold vil du lykkes med shih tzu.

Hvor mye røyter shih tzu?

Shih tzu røyter veldig lite / ingenting ved riktig stell.

Er shih tzu allergivennlig?

Shih tzu regnes som en allergivennlig rase.

Er shih tzu en vanlig rase?

Shih tzu er en relativt vanlig rase. Den er ikke blant de mest populære hunderasene, men den er likevel langt ifra å være sjelden.

Hvem passer shih tzu for?

Shih tzu passer for enslige, par eller familier som har lyst på en liten selskapshund. Den trenger en eier som har tid og overskudd til alt pelsstellet som kommer med rasen!

Fungerer shih tzu til hundesport?

Shih tzu kan brukes til lydighet eller agility på hobbybasis, men vil ikke gjøre det spesielt godt.

Fungerer shih tzu til jakt?

Shih tzu er ikke en jakthund.

Egner shih tzu seg til utstilling?

Shih tzu egner seg godt til utstilling, men dette krever veldig mye arbeid med pelsen om den skal ha en sjanse til å gjøre det godt.

Hvilken raseklubb tilhører shih tzu?

Shih tzu tilhører raseklubben Norsk Shih Tzu Klubb.

Går shih tzu overens med andre hunder?

Shih tzu går utrolig godt overens med andre hunder, og pleier å fungere fint med nesten alle andre hunderaser.

Hvor lenge lever en shih tzu?

Shih tzuer pleier å leve lenge, og det er helt vanlig at de blir 15 år eller eldre. Gjennomsnittlig levealder er mellom 10 og 13 år.

Hva betyr shih tzu?

Shih tzu betyr «små løvehunder». De ligner kanskje ikke på løver, men det trodde trolig kineserne da de navnga dem.

Hvor stor blir en shih tzu?

EN shih tzu skal ha en mankehøyde som er mellom 24 og 27 cm.

Hvor mye veier en voksen shih tzu?

En voksen shih tzu pleier å veie mellom 4,5 og 7,5 kg.

Bjeffer shih tzu mye?

Shih tzu er en rase som har en tendens til å bjeffe når det er noen som trenger seg inn på territoriet dens. Dessverre kan ofte gaten utenfor huset være en del av «territoriet» dens, og da blir det fort mye bjeffing. Den bjeffer ikke like ofte ute på tur.

Hvilket land kommer shih tzu fra?

Shih tzu kommer fra Tibet.

Hvor ofte må man bade en shih tzu?

Shih tzu er en hund som må bades ganske ofte. De blir ofte sølete ute på tur på grunn av den korte størrelsen som gjør at buken ofte blir dekt av skitt og søle. Så regn med ganske jevnlige bad.

Hvor lange turer trenger en shih tzu?

Shih tzu trenger ganske lite mosjon, men som alle hunder trenger den å få lufte seg ordentlig hver dag. Turer på 20 – 30 minutter er helt OK for rasen, så du trenger ikke å lufte shih tzuer i timesvis.

Har shih tzu vært med på Fra bølle til bestevenn?

I sesong 2 av Fra bølle til bestevenn blir vi kjent med en Shih Tzu som heter Bingo. Han sliter med litt generelle lydighetsproblemer, og blir overivrig når det kommer noen på besøk.

Legg igjen en kommentar