Hvordan få valpen stueren

Med en ny valp i hus er det veldig mye å tenke på og ta hensyn til, og ikke minst mange ting som må trenes på. En av de viktigste tingene å trene skikkelig er dotrening, for det er veldig fint å få valpen stueren så tidlig som mulig.

Det er heldigvis ganske enkelt å få valper stuerene, men det krever at man legger litt innsats i det. Og selv om det er enkelt er det også en prosess som kan ta litt tid å få valpen helt stueren, så det er viktig med tålmodighet underveis.

Kort oppsummert får man valpen stueren ved å trene den til å tisse og bæsje ute. Følg med på når den må ut, og ta den ut så raskt som mulig etter at den har spist, lekt, sovet, drukket vann eller vært aktiv. Ros og gi godbit når den tisser eller gjør fra seg ute, og fortsett med dette i flere uker.

Det er så enkelt som at hver gang du tror hunden kanskje kan måtte tisse eller gjøre fra seg skal du ut, virre litt rundt med den til den gjør det, og rose og gi godbit. Da lærer den raskt at det er veldig gøy å gå på do ute. Trikset er med andre ord bare å ha en godbit i lomma hver gang man går ut døra!

Etter hvert vil man merke at hunden går mot døren når den må på do. Noen valper er flinke til å si ifra ved å pipe eller skrape på døra, mens andre bare står der. Så det er viktig å følge litt med på om valpen plutselig har trukket seg unna, og sjekke om den står og venter ved døra.

Generelt sett må du regne med å ut omtrent 1 gang per time på dagtid. Valper spiser jo gjerne 2 – 3 ganger om dagen, leker minst like mange, og tar også noen få høneblunder, så det er mange situasjoner som krever at du må raskt ut for å lufte den. Noen valper må også ut et par ganger på natten, mens noen valper ikke trenger dette.

Kanadisk eskimohundvalp
Valper må luftes ofte! Rase: Kanadisk eskimohund. Foto publisert med tillatelse.

Om du oppdager at valpen gjør fra seg eller tisser inne trenger du ikke å straffe den eller kjefte på den, men du kan godt si tydelig nei om du tar den i akten. Ta den med deg ut så raskt som mulig slik at den får gjort seg ferdig ute, og gi ros og godbit som vanlig.

Et lite tips for deg som har en intelligent hunderase; ikke gå inn med det samme etter at hunden har gjort fra seg. Noen hunder skjønner nemlig at de må nødt til å inn igjen når de har tisset eller gjort fra seg ute, og vil i verste fall unngå eller utsette å tisse for å få være ute lenger. Så gå gjerne en kort tur og kos dere litt ute etter at den er ferdig med å gå på do.

Les også: Stor utstyrsliste med alt du trenger til valpen.

Hvor lang tid tar det å få valpen stueren?

Det kan fort ta mellom et par og 10 ukers tid å få valpen helt stueren, og det avhenger både av rasen, hundens personlighet, og hvor flink du er til å lufte den ofte nok.

Husk også at valper ikke har store kontrollen over blæren sin først tidligst 18 ukers alder! Dette betyr ikke at du skal vente til denne alderen med å begynne dotrening, men det betyr at det ikke er noe vits i å bli sur eller oppgitt om den ikke ser ut til å ha noen fremgang selv om du jobber hardt med det.

Kooikerhundvalp som leker
Kooikerhundvalp som leker. Foto: AdmScoo / CC BY-SA 2.0.

Hvis valpen gjør fra seg eller tisser inne

Uansett hvor flink du er til å dotrene valpen din vil den ha uhell. Før eller siden finner man en liten lort eller tråkker i en liten tissedam, og sånn er det bare. Men hvordan skal man reagere hvis hunden går på do innendørs?

Dersom valpen tisser eller gjør fra seg inne skal man ikke gjøre en stor sak ut av det. Det hjelper ikke å straffe eller kjefte på valpen. Rengjør tisset med såpe og vann, eller egen urinfjerner (som denne urinfjerneren). Det er viktig at lukten vakes vekk! Dersom du tar hunden i akten kan du si tydelig nei, samtidig som du bærer valpen ut for at den kan gjøre seg ferdig.

Valper som straffes for å tisse eller gjøre fra seg innendørs vil ofte ikke skjønne at du ønsker at de skal gjøre fra seg ute, og istedenfor å fokusere på å si ifra om at de må på do tar de heller å går for å gjemme seg når de må på do. Dette gjør bare dotreningen mer utfordrende, så jeg anbefaler sterkt å unngå bruk av straff under dotrening av valper.

Shibavalp
Shibavalp. Foto publisert med tillatelse.

Når bør en valp være stueren?

Det er alltid litt variasjon fra valp til valp for det nøyaktige tidspunktet hvor de bør være stuerene, men normalt kan man forvente at en valp bør være stueren i en alder av 4 til 6 måneder. Det kan være at den har noen uhell selv når den er eldre, men den grunnleggende stuerensligheten bør sitte ganske godt på dette tidspunktet.

Denne artikkelen inneholder reklame for Petworld.

Legg igjen en kommentar