Hundepest påvist i Rogaland høsten 2021

Fra midten av september 2021 av ble det oppdaget hundepest i Rogaland, an alvorlig sykdom for forårsakes av parvoviruset. Hunder som ikke er vaksinerte har opptil 90 % dødelighet, og viruset smitter veldig raskt til andre hunder.

Symptomer på hundepest er feber, magesmerter, diaré og oppkast, og hunden får raskt en svært dårlig allmenntilstand. Veterinær må kontaktes med det sammen, men siden sykdommen er såpass smittsom må hunden rett på isolat på klinikken. Valper og uvaksinerte hunder er mye mer utsatt enn andre.

Jeg har allerede skrevet en ganske omfattende artikkel om hvordan hundepest smitter, hvilke symptomer man skal se etter, hvordan det behandles, og hvordan man forebygger virusinfeksjonen, så les den store artikkelen om hundepest for mer info.

Resten av denne artikkelen er derimot dedikert til det som nå er et lite utbrudd i Rogaland, og hvordan man skal forholde seg til det.

Fransk mastiffvalper
Valper er i risikosonen for å utvikle svært alvorlig sykdom eller dø som følge av å få hundepest. Foto publisert med tillatelse.

Dette vet vi om hundepesten i Rogaland på høsten 2021

Per 23. september 2021 vet man at det er minst to hunder som har dødd av hundepest i Rogaland, og flere hunder som også er smittet, og har et alvorlig hendelsesforløp.

Det er mistanke om at viruset kan ha mutert fra den vanlige hundepestvarianten ettersom noen av hundene som har blitt syke har vært fullvaksinerte. Normalt sett ville fullvaksinerte hunder hatt veldig få symptomer og vært friske og raske, så det er altså mistanke om at det kan være en spesielt farlig variant av viruset. Men ingenting er avklart rundt dette ennå.

Oppdatering: Mattilsynet har avkreftet at det er snakk om en mutasjon av viruset.

Syke hunder har først og fremst vært oppdaget på Haugalandet, og i Haugesund.

Dersom du mistenker at hunden din kan ha fått hundepest må du kontakte veterinær med det samme. Aldri møt opp på klinikken uten avtale, da man må gå inn bakveien rett på isolasjon ved mistanke, siden sykdommen er såpass smittsom at den kan kontaminere venterommet på klinikken.

Golden retriever hos veterinær
Hundepest krever behandling hos veterinær. Foto publisert med tillatelse.

Tidligere i år var det hundepest på Sørlandet, men der stoppet heldigvis utbruddet ganske raskt. Vi kan derfor håpe at det samme gjelder for hundepesten i Rogaland nå.

Slik forholder du deg som hundeeier til hundepesten i Rogaland

Siden viruset ser ut til å kunne smitte fullvaksinerte hunder er det viktig at alle med hund i området tar hensyn for å unngå at egen hund blir syk, så vel som at hunden din smitter andre.

Hundepest smittes som regel via avføring, og det er derfor viktig at du alltid plukker opp etter hunden din. Selv en frisk hund kan være smittebærer! Samtidig bør du ikke la hunden din få snuse på andre hundebæsjer som ligger i terrenget.

Man skal også være forsiktig med direkte kontakt, og det anbefales å unngå hilsing på andre hunder til utbruddet er under kontroll. Ikke la hunden dele mat- eller drikkeskål med andre hunder, vask deg på hendene når du klapper andre hunder, og jevnt over prøv å holde litt avstand til andre hunder.

Valper, unghunder og hunder med andre underliggende sykdommer er mest i risikosonen for å utvikle alvorlig sykdom, så man bør være ekstra forsiktig med disse.

Legg igjen en kommentar