Om blod i oppkast hos hund

Hunder kaster opp fra tid til annen, og det trenger egentlig ikke å være så dramatisk, men hvordan skal man forholde seg til det dersom det er blod i oppkastet til hunden?

Det er mange grunner til at hunder kan ha blod i oppkastet, og dersom det er snakk om veldig små mengder friskt blod kan det for eksempel skyldes en liten rift i spiserøret. Dette trenger ikke å være farlig, men om det vedvarer kan det være tegn på mer alvorlig sykdom. Om hele oppkastet er blodig eller blodet er mørkt bør man kontakte veterinær med det samme.

Rift i spiserøret kan gi blodig oppkast

Det er ikke spesielt enkelt å stille en diagnose kun basert på at hunden kaster opp med litt blod i. Som nevnt er det ganske vanlig med små rifter i spiserøret. Disse kan komme av at hunden har spist på en pinne, svelget gress eller bare gnagd på noe med litt skarpe kanter. Dette er veldig ofte helt ufarlig, og kan være en forklaring på hvorfor det er noen dråper blod i oppkastet.

Fransk bulldog som gnager på en pinne
Fransk bulldog som gnager på en pinne. Dette er kjekt for hunden, men kan føre til små rifter i spiserøret. Foto publisert med tillatelse.

Innvollsparasitter kan føre til oppkast med blod

Innvollsparasitter kan også gi litt blodig oppkast. Dette vil skille seg fra rifter i spiserøret ved at oppkastet med litt blod vedvarer over tid. Det er svært vanlig at hunder med innvollsormer kaster opp jevnlig, men det er ikke gitt at oppkastet alltid er blodig.

Dersom du mistenker innvollsormer hos hunden din bør du kontakte veterinær for undersøkelse. Behandlingen er nokså enkel i form av en ormekur, som da bare er en tablett hunden må svelge.

Hvis alt oppkastet er blodig

Dersom hunden kaster opp mye blod, eller hele oppkastet er skikkelig blodig, kan det være noe mer alvorlig. For eksempel kan det være snakk om magesår, noe som bør behandles av veterinær med det samme. Det kan også være flere andre grunner, men det er som nevnt ikke enkelt å stille en diagnose kun basert på blodig oppkast.

I tillegg regnes mørkt blod som alvorlig. Dette er altså blod som ikke er ferskt, så det kan tyde på alvorlige problemer. Mørkt blod i oppkast skal alltid undersøkes av en veterinær!

Ta kontakt med en veterinær over videochat hvis du er usikker

Det kan være litt vanskelig å bedømme om det er bare litt blod, mye blod, nytt blod eller gammel blod helt alene, og generelt sett anbefaler vi alltid å ta kontakt med veterinær hvis du er usikker. Det er bedre med ett besøk for mye enn ett for lite!

Dersom du har forsikret hunden din kan du dessuten ta en videochat med en veterinær. Nesten alle forsikringsselskap som tilbyr forsikring av hund i Norge inkluderer dette som en del av forsikringsavtalen, og gir deg mulighet til å snakke med en veterinær på telefon eller videochat helt gratis. Også AniCura sin AniPlan inkluderer denne tjenesten gratis.

Da kan du få veterinæren til å se på tilstanden til hunden og eventuelt på oppkastet, så kan de hjelpe deg med å ta en vurdering på om dette er ufarlig, noe du må følge med på, eller om du bør komme deg inn til klinikken med det samme.

Legg igjen en kommentar