Raseprofil: West highland white terrier

West highland white terrier er en liten og søt terrier som alltid har hvit pels. Den har tidligere vært en jakthund, men i dag er det først og fremst en aktiv selskapshund.

Rasen trenger mye mosjon og en konsekvent eier, men er en fin familiehund hvis man legge til rette for den. Den har krav om mye pelsstell, men er til gjengjeld ofte helt røytefri og kan til og med være allergivennlig hvis du er flink nok med pelsstell.

West highland white terrier
West highland white terrier. Foto publisert med tillatelse.

West highland white terrier kort oppsummert

  • En liten, sta og selvstendig hund.
  • En hardfør rase som tåler en del aktivitet.
  • Må ha mye mosjon!
  • Ganske så lettlært rase.
  • Krever mye pelsstell!
  • Bør ha en tydelig leder.
  • Kan bjeffe en del.
  • Har lett for å bli overvektig.
West highland white terrier
West highland white terrier. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos west highland white terrier

West highland white terrier er en bestemt og tøff liten hund som takler de fleste utfordringer. De er morsomme og livlige hunder som elsker å være tett på menneskene den bor med, og søker alltid til å være familiens midtpunkt.

Rasen er kjent for å være selvstendig og sta, men samtidig kosete, hengiven og leken. Det er en hund med mye energi som vil elske å gå tur i mange timer om den får lov, og vil aldri bli «mett» på aktiviteter.

Dette er på alle måter en rase som trenger mye mosjon, men den bør også få litt mental stimuli, selv om den ikke har verdens største behov for akkurat dette. Om den får nok mosjon vil det være en snill og balansert hund innendørs, som ofte sniker seg opp for å sove i sofaen.

Westier er en rase som vil si ifra hvis det er noen som nærmer seg territoriet sitt, og det er typisk en hund som har lett for å bjeffe. Så hvis du får besøk kommer westien din til å informere om dette før gjesten i det hele tatt har kommet frem til dørklokka.

West highland white terrier er for øvrig en eventyrlysten rase som gjerne tar seg en luftetur på egenhånd hvis man glemmer å lukke porten til hagen. De elsker også å grave, og det er mange eiere som har opplevd at hunden har gravd ned under gjerdet for å ta seg en luftetur selv.

Når man har en westie er det viktig med et solid gjerde, samtidig som du bør sjekke etter hull den graver ofte. Det er smart å ta en daglig gjerdesjekk.

Det er også fordeler med at de er så egenrådige, for disse hundene vil stort sett klare seg helt fint alene. De vil neppe bry seg om du må være på jobb store deler av dagen, så lenge du lufter den når du kommer hjem igjen. Ting som separasjonsangst er sjeldent.

West highland white terrier passer best for enslige, par eller familier med litt eldre barn. Det er en rase som ikke vil finne seg i røff behandling fra barn, og vil bli sinne om barnet for eksempel drar den i ørene.

Det er en del som opplever at det er vanskelig å få westien sin til å gå overens med andre hunder eller fremmede mennesker. De er derfor viktig å sosialisere dem i ung alder hvis du vil unngå denne skepsisen. Jo mer de sosialiseres som valper og unghunder, jo bedre går dette når de er voksne.

West highland white terrier
West highland white terrier. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av west highland white terrier

Selv om en westie ser søt og liten ut er det en terrier som trenger mye mosjon. Den har jo tross alt vært avlet frem for å løpe på jakt, og har derfor fortsatt stort behov for å bevege seg.

Du må derfor regne med å gå solide turer hver eneste dag, og helst bør den luftes i minst en times tid daglig. Om du har mulighet vil den sette stor pris på å få lufte seg ute i skog og ulendt terreng hvor den kan bevege seg skikkelig.

Dette er en rase som elsker mosjon! Den blir superglad når dere går på lange turer i skogen, så dette er det beste du kan gjøre for hunden din.

Ved for lite mosjon har rasen veldig fort for å bli overvektig, og får da helseproblemer knyttet opp mot sette.

Westier er for øvrig en rase som elsker å leke, så du kan godt bytte ut litt av turen med en lekeøkt istedenfor. Om du kaster en ball vil den løpe og hente den, og vil tilsynelatende aldri bli lei av dette!

West highland white terrier
West highland white terrier. Foto publisert med tillatelse.

Trening av west highland white terrier

West highland white terrier er en veldig sta rase, så det kan være litt krevende å trene den. Om du derimot har tålmodighet vil det til slutt gå veldig bra, og de kan bli svært lydighet hunder over tid.

Det sies at det er ekstra viktig å jobbe godt det første året med en westie, så har den et godt grunnlag for hele livet. Bruk positiv forsterker med godbiter, så vil til slutt treningen gi resultater.

Når du begynner treningen vil du raskt merke hvor egenrådig den er, og at den gjerne kan finne på å ikke ville adlyde kommandoer. Etter en del arbeid vil derimot en del av staheten forsvinne, så det er håp i enden av tunellen.

Det morsomme er at når hunden først har godtatt treningen, så er den veldig smart og lettlært. Så det er på ingen måte en vanskelig hund, den bare er sta til å begynne med.

Det er viktig å være konsekvent og jobbe med lydighet jevnlig. Jevnt og trutt arbeid er viktig.

West highland white terrier
West highland white terrier. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for west highland white terrier

West highland white terrier er først og fremst en selskapshund for aktive mennesker som ønsker seg en turkamerat.

Rasen kan gjøre det godt på agility eller lydighetskonkurranser hvis man har brukt nok tid på trening, men det er samtidig ikke en rase som er utpreget god til det.

Om du driver med jaktprøver kan den gjøre det godt på dette.

I gamle dager var rasen brukt til å løpe ned i hiene til grevlinger og rev, og rasen fungerer fortsatt som en hihund, selv om den ikke er spesielt utbredt i jaktmiljøet. Grunnen til dette er at det i dag er andre raser som er enklere å ha med å gjøre, som også gjør hijakten like godt som en westie.

West highland white terrier
West highland white terrier. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av west highland white terrier

West highland white terrier er en rase som har lett for å bli overvektig, så mange må velge en type slankefôr til dem. De skal derimot egentlig ikke ha noen vektproblemer dersom de får nok mosjon og ikke for mange godbiter, så det er også helt mulig at du kan fôre med en type normalfôr til dem.

Helsen til west highland white terrier

West highland white terrier er stort sett en svært frisk rase, med få alvorlige helseproblemer. En del hunder får derimot hudproblemer som bør behandles. Dette er heldigvis kun plagsomt for hunden, og ikke direkte farlig, men må likevel behandles for at hunden skal ha det bra.

Undersøkelser av rasen fra Sverige har vist at omtrent 17 % av alle westier har hudproblemer i en eller annen form. Den nøyaktige måten å behandle hudproblemene på spørs på hva det skyldes, for det er flere ulike bakterier og parasitter som kan være skylden, samtidig som det også kan komme av allergi. Så det er best å undersøke dette hos en veterinær og prøve å finne en behandling som passer for hunden din.

En del bruker Fungoral sjampo på hunden for å lindre hudproblemene. Dette kan være fornuftig om hudproblemene kommer av parasitter som midd.

Det er også noen andre ting man skal følge med på med rasen, som:

Nå ble avsnittet om helseproblemer veldig langt, men vit at selv om det er litt å følge med på, er de aller fleste hunder veldig friske. Westier flest har ikke store problemer med helsen, og lever i 14 – 15 år, noe som er veldig lenge og tyder på en sunn rase.

West highland white terrier
West highland white terrier. Foto publisert med tillatelse.

Fysikken til west highland white terrier

West highland white terrier er en liten hund som pleier å bli omtrent 8 kg tung, men kan variere mellom 6 kg og 9 kg. Den skal være kraftig bygd, med muskuløse bein. Mankehøyden skal være omtrent 28 centimeter, og alt mellom 25 og 28 cm tillates på utstilling.

West highland white terrier
West highland white terrier. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos west highland white terrier

West highland white terrier er en rase som krever mye pelsstell. Man bør gå over pelsen med en børste veldig nøye ukentlig,

Hver 8. uke bør man nappe eller trimme pelsen for å fjerne døde hår. Hvis man napper westier ofte nok vil de nesten ikke røyte, og kan derfor være en super hunderase for de med pelsallergi.

Selve pelsen skal aldri klippes kort, men du må trimme den ved øyne og ører for å unngå at det hindrer synet eller danner seg fukt i ørekanalen.

Man trenger ikke å vaske rasen ofte, noe man kanskje skulle tro siden den har hvit pels. Den har nemlig selvrensende pels hvor møkket skiller seg fra pelsen når den tørker, så da er det bare å børste vekk møkka fra pelsen når hunden har tørket skikkelig.

West highland white terrier
West highland white terrier. Foto publisert med tillatelse.

West highland white terrier sin rasehistorie og utvikling

West highland white terrier stammer fra terriere som ble brukt til jakt i det skotske høylandet, og jaktet på både rev og grevling. Når det ble født hvite valper pleide man først å avlive disse, men noen luringer fant ut at dette faktisk var fornuftig. For selv om det kan virke som om disse er dårligere jakthunder viste det seg å være omvendt!

Det fine med de hvite terrierne er at var enkle å se fra avstand, og det var enkelt å skille hunden fra rev. Disse ble derfor mer og mer vanlige, og over tid ble det avlet frem linjer med disse terrierne som fødte helt hvite kull. Disse fikk i 1907 anerkjennelse som en egen rase med navn west highland white terrier.

Spørsmål og svar om west highland white terrier

Er west highland white terrier en god familiehund?

Tja, westier regnes ikke som noen utpreget god familiehund, men om de vokser opp i en familie som dekker alle behovene dens vil den være en fin og harmonisk hund. Men det er viktig at man har tid til å gi den nok mosjon!

Går west highland white terrier godt overens med barn?

West highland white terrier er verken utpreget barnevennlig, samtidig som den ikke er utpreget barneuvennlig. Den må behandles forsiktig, og vil bli sinna om småbarn napper i ører, holder den i beina eller lignende. Så det er ikke et veldig godt valg for deg som vil ha en hund samtidig som du har småbarn.

Hvor mye pelsstell er det med west highland white terrier?

West highland white terrier krever ganske mye pelsstell. Den bør få minst ukentlige børstiner, og må nuppes hver 8. uke for å fjerne døde hår. Om du skal stille den ut må du gjennomføre ennå mer pelsstell.

Hvor vanskelig er det å trene en west highland white terrier?

Det kan være litt krevende å trene en wesie, spesielt i starten, for det er en veldig sta rase. Den er derimot lettlært og smart når man først har klart å få den til å ville bli trent.

Egner west highland white terrier seg for førstegangs hundeeiere?

West highland white terrier er ikke spesielt godt egnet for deg som skal ha din første hund, for den kan være litt krevende. Samtidig er det ikke verdens mest krevende rase, så med nok innsats og ståpåvilje av deg som eier kan det også gå fint helt. Men det er ikke en rase hvor oppdragelsen kommer til å gå helt av seg selv.

Hvor mye røyter west highland white terrier?

West highland white terrier er i praksis helt røytefri hvis man steller pelsen dens ofte nok.

Er west highland white terrier allergivennlig?

Mange opplever west highland white terrier som en allergivennlig rase, men ingen hunderaser er jo 100 % allergisikre. Den beste måten å finne ut av det på er ved å sjekke om du reagerer på rasen. Men mange har gode erfaringer med westier.

Er west highland white terrier en vanlig rase?

West highland white terrier er relativt vanlig og tallrik.

Hvem passer west highland white terrier for?

West highland white terrier passer for veldig aktive personer som ønsker seg en liten hund de kan ha med på lange turer i skog og mark. Den egner seg for deg som har litt erfaring med hund, og vet at du må være tålmodig og bruke mye tid på trening. Den passer best for enslige, par eller familier med litt eldre barn, som har tid nok til pelsstellet og mosjonen westier krever.

Fungerer west highland white terrier til hundesport?

West highland white terrier kan gjøre det godt på både lydighetskonkurranser, agility og rallylydighet, selv om du må jobbe ganske mye for å få de til et punkt hvor de er gode.

Fungerer west highland white terrier til jakt?

West highland white terrier kan brukes til hijakt.

Egner west highland white terrier seg til utstilling?

West highland white terrier kan gjøre det godt på utstilling, men det er mye pelsarbeid for deg som ønsker å stille ut rasen.

Hvilken raseklubb tilhører west highland white terrier?

West highland white terrier tilhører Norsk Terrier Klub.

Går west highland white terrier overens med andre hunder?

West highland white terrier kan gå veldig fint overens med andre hunder, men noen opplever også at de kan være veldig skeptiske og negative til andre hunder. Så hvis du ønsker å unngå at dette blir et problem bør du ta tak i det fra tidlig alder, og sørge for at hunden blir skikkelig sosialisert med andre hunder fra ulike raser når den er valp og unghund.

Hvor lenge lever en west highland white terrier?

West highland white terrier har en forventet levealder på 14 til 15 år, så det er en rase som lever veldig lenge.

Hvor stor blir en west highland white terrier?

West highland white terrier skal bli omtrent 28 centimeter høy, men kan bli opptil 30 centimeter i mankehøyde.

Hvor mye veier en voksen west highland white terrier?

West highland white terrier veier som oftest mellom 6 og 9 kg, med 8 kg som normalvekt.

Bjeffer west highland white terrier mye?

West highland white terrier er en rase som bjeffer ganske mye.

Hvilket land kommer west highland white terrier fra?

West highland white terrier kommer fra Storbritannia, selv om forfedrene til rasen har skotsk opprinnelse.

Hvor ofte må man bade en west highland white terrier?

West highland white terrier må ikke nødvendigvis bades i det hele tatt, da den har selvrensende pels. Så den bades kun etter behov.

Hvor lange turer trenger en west highland white terrier?

West highland white terrier trenger mye mosjon, og bør få minst en times tid på hovedturen hver dag. I tillegg bør den få noen kortere turer på morgen og kveld for å gjøre fra seg.

Har west highland white terrier lett for å fryse?

West highland white terrier har tykk pels som gjør at den ikke fryser, selv på kalde vinterdager. Den har god underull.

Hvor mye koster en west highland white terrier?

West highland white terrier koster typisk et sted mellom 18 og 22 000 kroner, men det avhenger jo av hva oppdretteren tar for den.

Legg igjen en kommentar