Raseprofil: Bedlington terrier

Bedlington terrer er en liten terrer som regnes som en av de beste førstegangshundene. Til tross for at det er en terrier regnes den som ganske mye mildere enn de fleste terriere, og trenger ikke verdens største mengde med mosjon, bjeffer ikke så altfor mye, og er ganske enkel å trene.

På raseprofilen til bedlington terrier skal vi se nærmere på alt du trenger å vite dersom du vurderer å skaffe deg en valp av denne rasen. Vi ser på hvordan hverdagen er sammen med en bedlington terrier, hvordan du skal trene og oppdrag den, hvor lange turer den trenger, og hvilke sykdommer du må være obs på.

Bedlington terrier
Bedlington terrier. Foto publisert med tillatelse.

Bedlington terrier kort oppsummert

  • Har et veldig spesielt utseende.
  • Krever mye pelsstell!
  • Regnes som en god førstegangshund.
  • Stabilt og rolig gemytt.
  • Passer inn i de fleste familier.
Bedlington terrier
Bedlington terrier. Foto: David Owsiany / CC BY-SA 4.0.

Atferd og lynne hos bedlington terrier

Bedlington terrier regnes som en stabil, rolig og harmonisk hund. Den har et utmerket gemytt, og det er mange som regnes det som en perfekt førstegangshund. Den har nemlig ganske få utfordringer til eierne sine, foruten kanskje pelsstellet (mer om dette nedenfor).

Selv om bedlington terrier er rolig og avslappet innendørs er det en aktiv og energisk hund som elsker å løpe og leke ute. Den er veldig flokkorientert, noe som betyr at den gjerne holder seg i nærheten av eierne sine på både godt og vondt. Dette er jo veldig hyggelig, men betyr også at den vil være litt klengete, og kan mistrives med å være veldig mye alene hjemme.

Man finner ofte bedlington terrier under pledd, dyner og andre steder hvor de får lov til å ligge for å varme seg. Det er ikke det at de fryser i normale temperaturer, men de ser ut til å elske å ligge på varme plasser.

Bedlington terrier fungerer både for enslige, par og familier, og knytter bånd til alle i familien som den bor sammen med. Rasen regnes som OK sammen med barn, men som med alle hunder er det viktig å la den bli kjent med barn når den selv er ung for å sikre at det går så bra som mulig.

Rasen er verken spesielt bjeffete eller helt lydløs, men heller noe midt i mellom. Den vil fint varsle om den hører noen som kommer for å banke på døra, men den vil ikke stå og gneldre i timevis hver dag.

Bedlington terrier regnes for å være en veldig sosial hunderase. Den trives best sammen med eierne sine, men setter også pris på å være sosial med andre hunder eller mennesker den kjenner godt.

Som med alle hunder er det anbefalt å sosialisere hunden godt når den er valp. Det er sjeldent at bedlington terrier ikke går overens med andre hunder, men ved å la den bli kjent med andre hunder som valp og unghund lærer den hvordan den skal kommunisere godt med andre hunder, og vil øke sjansene for at den vil være sosial med andre hunder som voksen.

Bedlington terriere kan være litt skeptiske til fremmede, og holde litt avstand når den møter nye mennesker. Når den først godtar de gjør den det derimot for alltid, og vil ikke være skeptisk neste gang den hilser på dette menneske.

Bedlington terrier
Bedlington terrier. Foto: David Owsiany / CC BY-SA 4.0.

Mosjon av bedlington terrier

Bedlington terrier er langt ifra den mest mosjonskrevende hunderasen, og den kan godt være fornøyd med to korte turer på 15 minutter på morgen og kveld, og en lengre tur på 30 minutter midt på dagen. Til tross for at den ikke krever mye er den mer enn villig til å bli med på lengre turer.

Det er også fint mulig å trene bedlington terrier til å bli en skikkelig turhund som blir med på ordentlige turer på mange timer eller dager. Som med alle hunder krever det at man gradvis trener den opp, så hvis du er en aktiv person er dette ikke noe problem, men du må selvsagt være forsiktig med å ta med bedlington terrieren til bestemoren din på heftige toppturer hvis den ikke er vandt til å få mye mosjon.

Som med myndene er bedlington terrier glad i å løpe fritt, og elsker å galoppere i full fart! Den trives derfor godt i hundeparker og andre steder hvor den får lov til å løpe fritt. Heldigvis er den glad i å oversikt over hvor eieren sin er, så det er sjeldent problematisk å la den løpe fritt på tur når det ikke er båndtvang, for det er sjeldent at hunden stikker spesielt langt unna.

Det er viktig å passe på at bedlington terrieren også får nok mental aktivisering ved siden av den fysiske mosjonen. Det er jo en intelligent hund som trenger å bruke hodet sitt, så du som eier bør tilpasse hverdagen slik at den får mulighet til å bruke hodet minst fire-fem ganger i uken.

Bedlington terrier
Bedlington terrier. Foto: David Owsiany / CC BY-SA 4.0.

Trening av bedlington terrier

Trening og oppdragelse av bedlington terrier går som regel helt smertefritt. Dette er en lærevillig og intelligent hunderase som ofte liker å trene. Bruk godbiter og ros når den gjør noe riktig, så blir treningen en fin opplevelse for både deg og hunden.

Som oftest er bedlington terrier svært lærevillig, og du trenger ikke å gjøre stort for å motivere den foruten å tilby ros og godbit ved hver repetisjon. Det er sjeldent at disse hundene er sta eller nekter å trene.

Bedlington terrier
Bedlington terrier. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for bedlington terrier

Bedlington terrier er en god allroundhund som altså fungerer til det aller meste. I bunn er det en solid selskaps- og familiehund, men om du ønsker å bruke den til noe annet er det trolig muligheter for det.

Det er en del som har gjort det godt på agility med rasen, og den fungerer også til lydighet og rallylydighet. Den kan bli en god terapihund.

Det er flere bedlington terriere som har vært brukt til ting som spor eller ettersøk. Så dersom du ønsker å drive med dette er det helt mulig med en bedlington terrier.

Det finnes fortsatt noen som bruker den som jakthund som jakter på smådyr som mus, kaniner og rotter, men dette er nokså sjeldent her i Norge.

På hobbybasis kan bedlington terrier også gjøre det OK på lure coursing, selv om den ikke har sjans til å hamle opp med myndene da. Det er ikke mulig å delta på lure coursing-konkurranser med den i Norge, men den kan drive med det for moro.

Bedlington terrier på agilitybanen
Bedlington terrier på agilitybanen. Foto: Bedlingtontea / CC BY-SA 3.0.

Helsen til bedlington terrier

Bedlington terrier er en nokså sunn hunderase, og det er vanlig at de blir rundt 14 år gamle. Det er sjeldent at hundene dør før de fyller ti år, men det er likevel noen ting arvelige sykdommer man må være klar over.

Det første du må følge litt med på er hyperkeratose – cracked paws/corned feets. Dette er en arvelig sykdom hvor det blir sprekker og forvokste kanter på tredeputene under poten til hunden. Dette kan føre til store smerter for hunden.

Den andre sykdommen man må følge ekstra godt med på når man har en bedlington terrier er kobbertoksikose hvor kobber hoper seg opp i leveren til huden slik at hunden blir syk av kobberforgiftning. Dette er også en arvelig sykdom, og det anbefales å kjøpe valper hvor det er kjent at avlsforeldrene er fri for sykdommen.

Ellers er det litt småtterier som eksem, øreinfeksjoner (sørg for å rense ørene til hunden ofte og godt nok) og allergier.

Fysikken til bedlington terrier

Bedlington terrier er en liten hund som har en mankehøye på ca. 41 cm i voksen alder. Vekten skal være mellom 7 og 10 kg.

Pelsen er særegen, og er tett og linaktig. Den ser kanskje stri ut, men det er den ikke. Pelsen på snute og hodet er som regel tydeligere enn på resten av kroppen.

Godkjente farger er lever, blå, og sandfarget med og uten tan.

Bedlington terrier
Bedlington terrier. Foto: Elf / CC BY-SA 3.0.

Pelsstell hos bedlington terrier

Bedlington terrier har en helt spesiell pels, og det er kjempeviktig å være konsekvent med pelsstellet! Pelsen røyter ikke, og selv om dette jo er fint betyr det også at det blir ditt ansvar å sørge for at den er i god stand. I utgangspunktet må pelsen klippes omtrent hver andre eller tredje måned. Dette kan man enten gjøre hos en hundefrisør eller lære seg å gjøre selv hjemme.

I tillegg bør man gå over hele pelsen til hunden med en karde én eller to ganger ukentlig for å unngå at noe av pelsen floker seg.

Det kan godt hende at hunden må bades og fønes før du kan klippe den, så det er lurt å gjøre den vandt til bading fra den er ung av.

Om du har tenkt å stille ut bedlington terrier må du regne ekstra tid til pelsstell, for pelsen må ha en viss fasong for å kunne gjøre det godt på utstillingen.

Bedlington terrier sin rasehistorie og utvikling

Bedlington terrier stammer fra gruvebyen Bedlington helt nordøst i England hvor gruvearbeidere tok med ulike terriertyper når de flyttet til byen. Disse ble krysset med mynder og såkalte lurchers (myndeblandinger), og over tid ble bedlington terrier såpass unik at den ble sett på som en egen rase.

På 1800- og 1900-tallet var bedlington terrier brukt til ting som skadedyrshund som tok seg av rotter og andre skadedyr, jakthund som kunne krype inn i hi, og jakthund som kunne drive hetsjakt på kanin og oter. Rasen var spesielt populære blant det som da ble kalt for sigøynere.

Før whippet ble utviklet var også bedlington terrier en populær veddeløpshund for arbeiderklassen, men den ble raskt utslått når det ble mer vanlig å bruke whippeter til dette.

I dag brukes bedlington terrier først og fremst som en selskapshund, og er relativt populær i store deler av Europa.

Bedlington terrier
Bedlington terrier. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om bedlington terrier

Er bedlington terrier en god familiehund?

Bedlington terrier regnes som en god familiehund som passer inn i de fleste familier som har tid til den.

Går bedlington terrier godt overens med barn?

Bedlington terrier regnes som god med barn, og fungerer for det meste godt i barnefamilier. Den er gjerne litt skeptisk og holder avstand til barn den ikke kjenner så godt.

Hvor mye pelsstell er det med en bedlington terrier?

Det er mye pelsstell med bedlington terrier, og man bør regne med å børste over hele hunden med en karde minst 1 eller 2 ganger hver uke. Omtrent annenhver måned må man også bade og føne hunden før den får en klipp. Så dette er noe som kommer til å ta en del tid, så det er en stor fordel om man synes pelsstell er fint hvis man skal ha denne hunderasen.

Hvor vanskelig er det å trene en bedlington terrier?

Bedlington terrier er for det meste veldig enkel å trene. Her er det som regel bare å finne frem godbitene og gi den ros og godbiter når den gjør som den skal, så lærer den raskt at det lønner seg å gjøre som den får beskjed om. Det er sjeldent at bedlington terriere er sta eller krevende.

Egner bedlington terrier seg for førstegangs hundeeiere?

Bedlington terrier regnes som en god hunderase for de som er ute etter sin aller første hund.

Hvor mye røyter bedlington terrier?

Bedlington terrier regnes som en røytefri hunderase, gitt at du gir den pelsstellet den krever.

Er bedlington terrier allergivennlig?

Bedlington terrier kan fungere godt for allergikere, men det er ikke alle som tåler den 100 %. Det anbefales derfor å prøve seg litt frem før man kjøper seg en valp når man har allergi.

Er bedlington terrier en vanlig rase?

Bedlington terrier er nokså vanlig, selv om den er langt ifra de aller vanligste hunderasene.

Hvem passer bedlington terrier for?

Bedlington terrier passer for alle som vil ha en ålreit og enkel hund, og som har tid til pelsstellet den krever.

Fungerer bedlington terrier til hundesport?

Bedlington terrier egner seg godt til hundesport som agility, lydighet eller rallylydighet.

Fungerer bedlington terrier til jakt?

Bedlington terrier kan brukes til jakt på smådyr som mus, rotte, hare eller kanin, men det er sjeldent at den faktisk blir brukt som jakthund her i Norge.

Egner bedlington terrier seg til utstilling?

Man kan stille ut bedlington terrieren sin på utstilling om man ønsker det, men det krever at man gir den såkalt utstillingspels, noe som kan være litt vanskelig å få til skikkelig hvis man også ønsker å bruke hunden som en turkompis.

Hvilken raseklubb tilhører bedlington terrier?

Bedlington terrier tilhører Norsk Terrier Klub.

Går bedlington terrier overens med andre hunder?

Bedlington terrier går for det meste fint overens med andre hunder, men det er jo lurt å sosialisere den godt for å være sikker.

Er bedlington terrier en klengete hunderase?

Bedlington terrier kan raskt bli litt klengete av seg, og liker å være der hvor familien dens er.

Liker bedlington terrier å leke?

Bedlington terrier liker godt å leke.

Hvor lenge lever en bedlington terrier?

Bedlington terrier lever som regel til å bli rundt 14 år gammel.

Hvor mye koster en bedlington terrier?

Prisen på en bedlington terrier er typisk et sted mellom 18 og 24 000 kroner for en valp med stamtavle.

Hvor stor blir en bedlington terrier?

En voksen bedlington terrier skal ha en mankehøyde på rundt 41 cm.

Hvor mye veier en voksen bedlington terrier?

Normal vekt hos voksne bedlington terriere er alt mellom 7 og 11 kg.

Bjeffer bedlington terrier mye?

Bedlington terrier er verken veldig bjeffete eller helt lydløs. Den bjeffer litt, og det kan i stor grad trenes vekk.

Hvilket land kommer bedlington terrier fra?

Bedlington terrier kommer fra Storbritannia.

Hvor ofte må man bade en bedlington terrier?

Bedlington terrier må bades relativt ofte, gjerne hver gang den skal klippes, noe som vil si hver andre eller tredje måned.

Hvor lange turer trenger en bedlington terrier?

Bedlington terrier er ikke avhengig av verdens lengste turer, men den bør gjerne få minst en times tid om dagen.

Legg igjen en kommentar