Raseprofil: Kerry blue terrier

Kerry blue terrier er en mellomstor terrier med et høyt energinivå. Dette er en god turkamerat for deg som ønsker deg en litt krevende hund, og som har mye tid til å jobbe med den.

Som terriere flest må du sette av mye tid til både tur og mental stimuli for at hunden skal trives, men om du har muligheten til dette får man en helt fantastisk hund som kommer overens med alle i hjemmet sitt. Det er en god familiehund for aktive og hundeinteresserte familier.

Kerry Blue Terrier
Kerry Blue Terrier. Foto: Alofok / CC BY-SA 3.0.

Kerry blue terrier kort oppsummert

  • En aktiv, leken og glad hund.
  • Ganske mye pelsstell.
  • Trenger mye mosjon.
  • Trenger mye mental aktivisering.
  • Kan ha problemer med å gå overens med andre hunder.
Kerry blue terrier
Kerry blue terrier. Foto: State Farm / CC BY 2.0.

Atferd og lynne hos kerry blue terrier

Kerry blue terrier er en aktiv, energisk og leken hunderase som er en god familiehund. Den passer godt for aktive mennesker som er mye ute på tur, og som har mye tid til å jobbe med hunden.

En kerry blue terrier trives best utendørs, og elsker både turer, fri løping og ikke minst lek. Det er en nysgjerrig hund som alltid ser ut til å være i et godt humør, og den er ikke redd for å utforske uten å ha med seg eieren sin. Det kan derfor være fornuftig å jobbe godt med innkallelse fra den er valp.

Kerry blue terrier går godt overens med barn, og kan fint passe inn i barnefamilier. Den vil gjerne holde seg litt vekk fra småbarna, men vil søke kontakt med eldre barn.

Man må ikke undervurdere de fysiske og mentale behovene hunden har! Mange har lett for å tro at dette er en grei selskapshund, men dette er tross alt en stor terrier som har et høyt energinivå. Den trenger å få brukt både hode og kropp, og kan dessverre raskt bli en «problemhund» hvis den ikke får dekket behovene sine.

Det er med andre ord viktig å være ærlig på om man klarer å gjøre alt man må for å få en kerry blue terrier til å trives. Det kan være en helt urolig fin hund, men den passer ikke for alle.

Som alle terriere har kerry blue terrier et temperament, og vil ha lavere terskel for å krangle eller slåss med andre hunder enn det de fleste andre hunderaser har. Om man ønsker at hunden skal gå godt overens med andre hunder er det viktig å sette av veldig mye tid til sosialisering mens den ennå er en unghund. Jo bedre den lærer seg å kommunisere med andre hunder, jo mindre er sjansen for at den vil oppføre seg som en gretten terrier hver gang den møter andre hunder. Men det er aldri noen garanti for at en kerry blue terrier kommer til å gå overens med andre hunder.

Det er stor variasjon fra hund til hund om de godtar andre hunder, så man må nesten bare prøve seg frem.

Selv om de ikke har flokkinstinkt mot andre hunder på samme måte som mange andre raser, har de et sterkt flokkinstinkt mot familien sin, og være svært lojale mot dem de bor sammen med. Den er heller ikke spesielt skeptisk til fremmede, og godtar som regel fint å hilse på fremmede mennesker.

Kerry blue terrier er flink til å holde seg rolig i de fleste miljøer, og er for det meste en trygg og stabil hund. Når den er hjemme vil den ha lav terskel for å varsle, og det er ikke uvanlig at de bjeffer mye.

Kerry blue terrier
Kerry blue terrier. Foto: Hilarmont / CC BY-SA 3.0 DE.

Mosjon av kerry blue terrier

Kerry blue terrier er en rase som trenger mye mosjon. Det er tross alt en terrier, og det betyr lange turer i skog og mark uansett vær. Man bør planlegge for minst et par timers tid med mosjon hver dag for at hunden skal være fornøyd.

Det er også veldig viktig med mental stimuli for rasen, og den vil raskt kjede seg hvis den ikke får brukt hodet sitt til noe. Det er derfor viktig å planlegge for mental aktivisering i hverdagen, enten som en egen økt hjemme, eller som en del av turene man går med hunden. Kerry blue terrier er jo en rase som har en veldig god snute, så det kan være greit å aktivisere den ved å få den til å bruke luktesansen sin.

Kerry blue terrier
Kerry blue terrier. Foto: Bert 23 Baum / CC BY-SA 2.0.

Trening av kerry blue terrier

Kerry blue terrier er både lærevillig og intelligent, samtidig som den også kan være både sta og selvstendig. Det høres kanskje motstridende ut, men det er en del hunderaser som har denne holdningen. I praksis betyr det at kerry blue terrier godt kan trives med å trene, men den kan også finne på å utfordre eierne på dette.

For å oppdra og trene en kerry blue terrier er det viktig å ha god tålmodighet og bruke mye tid på trening mens den er unghund. Her må du rett og slett vise at du har mer tålmodighet enn hunden, så gir den seg etter hvert. Bruk positiv trening med godbit og ros, og hold deg vekk fra negativ straff.

Om man legger god innsats i treningen av en ung kerry blue terrier får man godt betalt for det når den blir voksen, for da får man en riktig så lydig og lærevillig hund. Når den først vet at du kommer til å utkonkurrere den på tålmodighet vil den være enkel å jobbe med.

Det kan være lurt å gå for flere korte treningsøkter fremfor få, lange økter, slik at den ikke synes det blir kjedelig med mange repetisjoner.

Kerry blue terrier
Kerry blue terrier. Foto: Alofok / CC BY-SA 3.0.

Bruksområder for kerry blue terrier

Kerry blue terrier er en veldig allsidig hunderase som kan brukes til det meste. Det er mest vanlig å bruke dem som selskapshund, familiehund eller utstillingshund, men den kan også brukes hvis man ønsker det.

Det er flere kerry blue terriere som har gjort det godt på hundesport som agility og lydighet, så dette er godt mulig for rasen. Noen har også brukt dem til sporprøver med godt resultat.

Kerry blue terrier har for øvrig en tendens til å bli en vakthund – uavhengig av om eieren ønsker det eller ikke. De er sjeldent redd for å varsle når de hører at noen nærmer seg.

Kerry blue terrier
Kerry blue terrier. Foto: Svenska Mässan / CC BY 2.0.

Helsen til kerry blue terrier

Man regner kerry blue terrier for å være en nokså sunn og frisk hunderase, men det er visse arvelige sykdommer og helseproblemer man må være obs på.

Det vanligste helseproblemet til kerry blue terrier er godartede svulster. Disse er jo ikke farlige i seg selv, men du som hundeeier bør sjekke dem opp i tilfelle noen av dem skulle være ondartede. Dessuten er det en del hunder som får svulster på steder hvor det skaper problemer i hverdagen, for eksempel ved at det fører til plager fra gnisninger fra svulsten. Omtrent 40 % av alle norske kerry blue terriere har rapportert minst én godartet svulst, mens 3 / 4 av disse har flere svulster.

På utenlandske kerry blue terriere har det vært mye problemer med hofteleddsdysplasi (HD), men dette regnes ikke som et problem for den norske bestanden. Det samme gjelder to arvelige, nevrologiske sykdommer. På engelskspråklige nettsider kan man lese mye om disse nevrologiske sykdommene, men disse er ennå ikke oppdaget på den norske stammen, så det regnes ikke som et problem her. De arvelige, nevrologiske sykdommene heter cerebellær abiotrofi og progressiv nevrologisk abiotrofi (PNA).

Ellers er det litt diverse øyeplager og plager knyttet til ørene. Ingen av disse regnes som alvorlige, men er en vanlig grunn for at mange kerry blue terrier-eiere reiser til dyrlegen.

Fysikken til kerry blue terrier

Kerry blue terrier er en mellomstor hund med typisk terrierkropp. Den har at langstrakt og smalt hode med et kraftig snuteparti. Mankehøyden skal være mellom 45,5 og 49,5 cm hos hannhunder, og 44,5 og 48 cm hos tispene. Vekten skal være mellom 15 og 18 kg, mens tispene skal være «noe mindre» som det heter i rasestandarden. Rundt 12 – 15 kg er vanlig for tisper.

Pelsen er bløt og krøllet, helt røytefri, og usedvanlig myk. Den har kun ett pelslag, og dette laget skal klippes (i motsetning til de fleste andre lignende raser som må trimmes eller nappes). Pelsen er kun tillatt i blått, men valper har sort pels som skifter til blå ved rundt ett års alder.

Kerry blue terrier
Kerry blue terrier. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 4.0.

Pelsstell hos kerry blue terrier

Kerry blue terrier krever en del pelsstell, og du bør regne med å børste over hele hunden minst et par ganger i uka. I tillegg må den klippes omtrent hver 2. eller 3. måned for å holde pelsen kort og krøllete.

Kerry blue terrier sin rasehistorie og utvikling

Kerry blue terrier stammer trolig fra gamle, irske terriervarianter som ble brukt til jakt på småvilt som rotter og grevling. Man tror at irsk ulvehund ble blandet inn med disse for å øke størrelsen. Det sies også at rasen fungerte som en gjeterhund, men i dag regner man den ikke som en gjetende hund lenger.

Det var først på tidlig 1900-tallet at rasen fikk egen raseklubb og man begynte målrettet arbeid for å holde rasen til en rasestandard.

Kerry blue terrier
Kerry blue terrier (valp). Foto: Vbi20 / CC BY-SA 3.0.

Spørsmål og svar om kerry blue terrier

Er kerry blue terrier en god familiehund?

Kerry blue terrier kan være en god familiehund, gitt at den bor hos den rette familien. Dette er ikke en rase som passer inn i enhver familie, men hos riktig familie blir den en god familiehund.

Går kerry blue terrier godt overens med barn?

Kerry blue terrier går jevnt over veldig godt overens med barn.

Hvor mye pelsstell er det med en kerry blue terrier?

Kerry blue terrier har en del pelsstell, og bør børstes minst to ganger i uken. I tillegg må den klippes annenhver eller hver tredje måned gjennom hele livet dens for å unngå at pelsen blir for lang.

Hvor vanskelig er det å trene en kerry blue terrier?

Kerry blue terrier er ganske lettlært, men den kan også være sta, så man trenger en del tålmodighet med spesielt unghunder. Men som voksen kan den bli riktig så lydig og trent av seg.

Egner kerry blue terrier seg for førstegangs hundeeiere?

Kerry blue terrier har en del egenskaper som gjør den til en krevende hund (mengde mosjon, aktivisering, aggresjon mot andre hunder, stahet under trening) som gjør at den ikke anbefales til førstegangseiere.

Hvor mye røyter kerry blue terrier?

Kerry blue terrier regnes som helt røytefri så lenge man er flink nok med pelsstellet. I praksis betyr det at den bør børstes to ganger i uken.

Er kerry blue terrier allergivennlig?

Kerry blue terrier regnes som en allergivennlig hunderase.

Er kerry blue terrier en vanlig rase?

Kerry blue terrier er en sjelden rase her i Norge. Det er trolig under 200 kerry blue terriere her i landet.

Hvem passer kerry blue terrier for?

Kerry blue terrier passer for erfarne hundefolk som ønsker seg en helt spesiell hunderase, og som har tid og krefter til å gi hunden alt den trenger av mosjon og mental aktivisering.

Fungerer kerry blue terrier til hundesport?

Kerry blue terrier gjør det generelt veldig godt på hundesport som agility, freestyle, lydighet, rallylydighet og lignende.

Fungerer kerry blue terrier til jakt?

Det er ikke vanlig å bruke kerry blue terrier som jakthund selv om den har opphav som en jakthund.

Egner kerry blue terrier seg til utstilling?

Kerry blue terrier er en godkjent rase, så den kan fint stilles ut. Dette krever ofte veldig mye innsats i pelsstellet for å få en fin utstillingsfrisyre.

Hvilken raseklubb tilhører kerry blue terrier?

Kerry blue terrier tilhører raseklubben Norsk Terrier Klub.

Går kerry blue terrier overens med andre hunder?

Kerry blue terrier kan ha litt problemer med å komme overens med andre hunder, men det er store variasjoner fra hund til hund. Les mer om dette under avsnitt om atferd.

Er kerry blue terrier en klengete hunderase?

Kerry blue terrier regnes ikke som en klengete hunderase.

Liker kerry blue terrier å leke?

De fleste kerry blue terriere er veldig lekne av seg.

Hvor lenge lever en kerry blue terrier?

Det er vanlig at kerry blue terrier blir mellom 13 og 15 år gamle, så de lever nokså lenge.

Hvor stor blir en kerry blue terrier?

Kerry blue terrier skal ha en mankehøyde på opptil 49,5 cm (48 hos tisper).

Hvor mye veier en voksen kerry blue terrier?

Vekten på en voksen kerry blue terrier kan være alt fra 10 – 15 kg hos tisper, til 15 til 18 kg hos hannhunder.

Bjeffer kerry blue terrier mye?

Kerry blue terrier kan bjeffe en del, men det er også stor variasjon hos. Det er ofte godt mulig å trene vekk bjeffingen hvis man starter med det tidlig nok.

Hvilket land kommer kerry blue terrier fra?

Kerry blue terrier kommer fra Irland, og regnes som landets nasjonalhund.

Hvor ofte må man bade en kerry blue terrier?

Kerry blue terrier bør bades hver gang den klippes, så omtrent annenhver eller hver tredje måned.

Hvor lange turer trenger en kerry blue terrier?

Kerry blue terrier bør få minst 1 – 2 timer mosjon hver dag.

Legg igjen en kommentar