Raseprofil: Portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er en mellomstor hund med et høyt energinivå. Rasen ble originalt brukt som brukshund om bord på små fiskebåter, men er i dag en av de mest allsidige hunderasene vi har, og fungerer til omtrent alt. For aktive og friluftsinteresserte familier er det en perfekt familiehund, men den er også like godt egnet for de som driver med hundesport eller ønsker å utdanne en redningshund eller drive med hund på annen måte.

Det eneste portugisisk vannhund ikke kan brukes til er en sofahund. Dette er nemlig en rase som trenger mye mosjon og mye mental aktivisering for å trives, og stiller høye krav til å brukes. Rasen har blitt populær som selskapshund som følge av at den både er røytefri og for veldig mange allergivennlig, men det er viktig å huske at dette er en aktiv hund som trenger mye av eierne sine.

Rasen kalles ofte for portis i dagligtale.

Portugisisk vannhund
Portugisisk vannhund. Foto publisert med tillatelse.

Portugisisk vannhund kort oppsummert

  • En svært allsidig hunderase.
  • Elsker å bade!
  • Trenger mye fysisk mosjon.
  • Bør helst brukes eller få oppgaver daglig.
  • Intelligent og lettlært.
  • Passer godt inn i aktive familier, både med og uten barn.
  • Regnes som røytefri og allergivennlig.
Portugisisk vannhund
Portugisisk vannhund. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er en veldig spesiell hunderase som er kjent for å være en god selskapshund samtidig som det er en kapabel brukshund. Den er både kosete og aktiv om hverandre, og passer godt inn sammen med aktive mennesker som liker å bruke mye tid utendørs.

En portugisisk vannhund er nemlig på alle måter en brukshund som bør få ha oppgaver eller noe å drive med, selv om noen også klarer å holde dem som vanlige selskapshunder. Det kan være litt forskjell fra individ til individ, men du bør absolutt ikke skaffe deg en portis hvis du helst vil ha en hund som trives best i sofaen.

Portugisisk vannhund er trives nemlig best utendørs, og er veldig glad i turer ute i skog og mark. Den har en stor arbeidsvilje som gjør at den både trenger og trives godt med lydighetstrening eller andre måter å bruke hodet på, og dette er noe eiere må tilpasse seg til.

Dette betyr videre at portugisisk vannhund kan få atferdsproblemer hvis den får for lite mental aktivisering. Det kan fort hende at den ødelegge møbler eller ting, begynner å bjeffe eller begynner å oppføre seg som en villmann innendørs. Dette er et godt tegn på at hunden er understimulert, og man bør øke aktiviseringen den får.

Man regner portugisisk vannhund for å være en tøff hunderase som tar nye utfordringer på strak arm. Den kan brukes til det aller meste, og fungerer godt i ukjente situasjoner.

Som man kanskje forventer er portugisisk vannhund veldig glad i vann, og elsker å bade. Om den får svømme jevnlig blir den veldig glad, men det er ikke noe krav for å holde rasen. Den spesielle pelsen er godt egnet for å bade, og de tar seg gjerne et bad selv om det er rett før vannet fryser til.

Rasen regnes som veldig sosial mot både andre hunder og fremmede mennesker, men det er selvsagt anbefalt å bruke tid på sosialisering når den er valp for å sikre at den fungerer godt sosialt. Portugisisk vannhund er for det meste veldig flink med egne barn, men holder gjerne litt avstand til fremmede unger. Om ungene derimot vil leke men den er den ikke vanskelig å be, for portiser flest elsker å hente ball eller ha andre leker med mennesker.

En portugisisk vannhund fungerer veldig godt som en familiehund, men kun i en aktiv og hundeinteressert familie som har tid og overskudd nok til å gi den all aktiviseringen den trenger. Den er en helt ypperlig turkamerat som elsker å bli med på tur i all slags vær.

Så lenge den får nok mental aktivisering og fysisk mosjon er rasen stille og rolig innendørs, og glad i å kose eller få oppmerksomhet fra eierne sine.

Portugisisk vannhund
Portugisisk vannhund. Foto: Tom Auclair / CC BY-SA 3.0.

Mosjon av portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er en rase som trenger ganske mye fysisk mosjon og mental aktivisering. Her må du regne med å ut på tur i all slags vær, for den har ingenting imot styrtregn eller snøstorm! Du bør kunne gi hunden minst to kortere turer på morgen og kveld, og en langtur på minst en times tid på ettermiddagen.

Rasen er svært utholdende, og kan fint bli med på lange turer på fjellet, joggeturer eller sykkelturer i nokså høyt tempo.

Når det kommer til mental aktivisering er det stor forskjell på hvor mye ulike hunder trenger. Noen portiser trenger veldig mye for å unngå å bli understimulert, mens andre trenger overraskende lite. Om du skal kjøpe en valp er det jo lurt å legge en plan med utgangspunkt i at den trenger mye, så her må man tenke ut noen måter man kan drive mental aktivisering daglig på.

Mange bruker rasen til agility eller annen hundesport, og dette trives de godt med. Portugisisk vannhund har jo også en veldig god nese, så snuseoppgaver og lignende fungerer også veldig godt for å få den til å bruke hodet sitt.

Portugisisk vannhund
Portugisisk vannhund. Foto: Silke Hollje-Schumacher / CC BY-SA 3.0.

Trening av portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund regnes som enkel å trene, og er både lærevillig og intelligent. Selve treningen byr sjeldent på noen utfordringer, for de fleste portisene liker godt å trene. Bruk positiv forsteker med ros og godbit når hunden gjør noe riktig, så skjønner den raskt hva som må til for å då godbitene.

Med litt innsats kan portiser blir ekstremt lydige, og trenes opp til å gjøre nokså kompliserte ting. Her er det bare å jobbe med det, så kommer det ikke til å mangle på verken innsatsvilje eller intelligens fra hunden sin side.

Portugisisk vannhund
Portugisisk vannhund. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Bruksområder for portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er en svært allsidig hunderase som kan brukes til det aller meste. Det er vanlig å ha dem som selskapshunder eller familiehunder, men det er også fint mulig å bruke dem til ulike oppgaver.

Rasen kan gjøre det godt på omtrent all type hundesport som agility, lydighet eller rallylydighet. Portugisisk vannhund er for øvrig en apporterende vannhund, noe som betyr at den kan brukes til å hente sjøfugl som blir skutt under jakt. Den er ikke veldig utbredt som jakthund, men den kan fungere godt til det.

Det er også en del portugisiske vannhunder som har blitt brukt som besøkshund, servicehund, redningshund, ettersøkshund, trøffelhund og lignende.

Det er omtrent kun din egen fantasi som setter grenser for hva hunden kan brukes til. Med innsats vil en portugisisk vannhund kunne trenes til å gjøre det aller meste.

Portugisisk vannhund på agility
Portugisisk vannhund som driver med agility. Foto: Ron Armstrong / CC BY 2.0.

Velg en oppdretter som passer dine behov

Siden portugisisk vannhund brukes til så mye forskjellig er det viktig å velge riktig oppdretter for det behovet du har. Om du skal bruke den til utstilling finnes det oppdrettere som fokuserer på hunder som har riktig eksteriør. Om du derimot ønsker å nå høyt opp på pallen på hundesportkonkurranser finnes det oppdrettere som har lange linjer med gode brukshunder.

Det er veldig viktig å velge rett oppdretter til rett behov hos en rase som portugisisk vannhund, spesielt siden mange av linjene har betydelig mer bruksbehov enn andre. Så om du ønsker deg en valp anbefaler jeg å bruke god tid til å sette deg inn i de forskjellige oppdretterne rundt om i landet, komme i kontakt med noen av disse, og prøve å finne den oppdretteren som har den perfekte hunden til ditt bruk.

Helsen til portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er en veldig sunn hunderase, og det er normalt at de lever til å bli mellom 12 og 15 år, selv om det også er registrert hunder som har blitt hele 21 år gamle!

Som med alle hunderaser er det visse genetiske sykdommer og helseproblemer som portugisisk vannhund er disponert for. De vanligste problemene hos rasen er hofteleddsdysplasi (HD) og albueleddsartrose (AA) (som er en variant av albueleddsdysplasi). Disse sykdommene arves fra foreldre, så det er viktig å kjøpe valper fra en godkjent oppdretter som har tatt røntgen av avlsdyrene sine.

Det er også en viss risiko for at portugisiske vannhunder får progressiv retinal atrofi (PRA). Dette er en øyesykdom som fører til at hunden blir svaksynt eller til og med blind over tid.

Til slutt må sykdommen juvenil dialert kardiomyopati. Dette er en sykdom hvor hjertemuskelen ikke lenger klarer å dra seg sammen som den skal, Her får hunden rett og slett for lite blod til hjertet sitt, og dette fører alltid til et dødelig utfall. Heldigvis er sykdommen nokså lite utbredt i Norden, men det har vært noen eksempler på den.

En siste arvelig sykdom som er oppdaget hos portugisisk vannhund er noe som heter degenerativ lumbosakral stenose. Dette er en innsnevring i spinalkanalen, og kan sjekkes med røntgen samtidig som man sjekker for HD.

Fysikken til portugisisk vannhund

Portugisisk vannhund er en mellomstor hunderase. Hannhundene har en mankehøyde på mellom 50 og 57 cm og en vekt mellom 19 og 25 kg. Tispene er litt mindre med en mankehøyde på mellom 43 og 52 cm og en vekt på mellom 16 og 22 kg.

Selve kroppen skal være kraftig og muskuløs med gode proporsjoner. Pelsen er kanskje det mest iøynefallende med rasen, og kommer i to varianter:

  1. Lang pels med luftige bølger (se bildet under dette avsnittet).
  2. Kort pels med tette og kompakte lokker (se bildet under avsnitt om atferd og lynne).

Pelsfargen kan være enten hvit, svart, brun (alle fargenyanser), eller blanding av disse. Det er også godkjent med hvite tegninger på de andre fargene, og det er vanlig å se hvite partier på bryst, poter og hale.

Hunden er godt tilpasset til det spesielle livet den levde på fiskebåter, og den har blant annet pels som tåler saltvann mye bedre enn vanlige hunder. Men selv om den tåler det bedre anbefales det fortsatt å skylle hunden i ferskvann etter at den har badet i saltvann.

Portugisisk vannhund
Portugisisk vannhund. Foto: State Farm / CC BY 2.0.

Pelsstell hos portugisisk vannhund

Med en portugisisk vannhund i hus må man regne med en del tid til pelsstell. Ikke bare bør den børstes 1 til 2 ganger i uken, men den må også bades og klippes jevnlig. Det er normalt å bruke rundt 2 timer i uka på pelsstell.

Noen velger å klippe hele hunden kort, og da kan man redusere hvor mye pelsstell den trenger, men om man på den andre siden vil ha en komplett utstillingspels bør man være klar for å bruke en del tid på å vedlikeholde denne.

Utstillingsklippen til den langhårete utgaven av portugisisk vannhund er en typisk løvefasong hvor pelsen barberes kort på bakparten og nesepartiet. På halen skal man la den ytterste delen være uklipt for å få en haledusk. Den forreste halvdelen skal være uklipt, men stelt.

Portugisisk vannhund sin rasehistorie og utvikling

Portugisisk vannhund er en gammel hunderase med en lang og interessant historie. Den stammer jo fra Portugal hvor den ble brukt av fiskere, og var en veldig nyttig arbeidskamerat om bord på fiskebåter. Ikke bare ble den brukt for å hoppe ut og hente fisk som slet seg løs fra fiskesnørene, men den kunne også gis oppgaver som å hente teiner og rep i vannet, beskytte båten, eller sende og ta imot beskjeder fra land. Den kunne svømme lange distanser for å levere beskjeder!

Når tradisjonell og småskala fiskebåter ble erstattet med moderne, industriell fiske ble det ikke lenger et like stort behov for den portugisiske vannhunden, og gjennom 1900-tallet ble den gradvis mer og mer sjelden å se i de kystnære områdene i Portugal. Heldigvis fikk hundemiljøet fatt i rasen før den forsvant helt, og det gode lynnet kombinert med god arbeidskapasitet førte til at den raskt ble populær i flere land.

Det var først på 1970-tallat at den portugisiske vannhunden kom til Norge, men har siden den gang vært nokså vanlig her til lands. Det regnes å være omtrent 600 – 700 portugisiske vannhunder i Norge nå om dagen.

Portugisisk vannhund
Portugisisk vannhund. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om portugisisk vannhund

Er portugisisk vannhund en god familiehund?

Portugisisk vannhund er en god familiehund som knytter tette bånd til alle i en familie. Men den passer kun hos aktive, hundeinteresserte familier som har mye overskudd til å mosjonere og aktivisere hunden.

Går portugisisk vannhund godt overens med barn?

Portugisisk vannhun går godt overens med barn, spesielt «egne» barn. De kan være litt sjenerte mot fremmede barn og holde seg litt unna, men godtar den etter hvert.

Hvor mye pelsstell er det med en portugisisk vannhund?

Du må belage deg på en del pelsstell med en portugisisk vannhund, for disse må bør man regne med å stelle flere ganger i uken, og bade + klippe omtrent ukentlig. Regn med et par timer til pelsstell hver uke.

Hvor vanskelig er det å trene en portugisisk vannhund?

Det regnes som veldig enkelt å trene en portugisisk vannhund, for de er både intelligente og lærevillige, og responderer godt på normal trening med positiv forsterker.

Egner portugisisk vannhund seg for førstegangs hundeeiere?

Portugisisk vannhund er nok ikke den ideelle hunden for de som ikke har noen erfaring med hund fra før av. Grunnen er at det kan være ganske krevende å gi den nok aktivisering, og det er helt essensielt at eierne har interesse av å drive med dette daglig.

Hvor mye røyter portugisisk vannhund?

Portugisisk vannhund røyter omtrent ingen verdens ting, og regnes som en røytefri hunderase.

Er portugisisk vannhund allergivennlig?

Portugisisk vannhund er en allergivennlig hunderase. Det er ingen 100 % garanti for at den går overens med alle som har pelsallergi, men den er blant rasene som oftest fungerer godt sammen med allergikere.

Er portugisisk vannhund en vanlig rase?

Portugisisk vannhund er middels vanlig, så den er verken sjelden eller spesielt utbredt. Det er omtrent 600 – 700 portugisiske vannhunder i Norge i 2021.

Hvem passer portugisisk vannhund for?

Portugisisk vannhund passer for aktive og friluftsinteresserte mennesker som har mye tid og energi til å bruke på hunden.

Fungerer portugisisk vannhund til hundesport?

Portugisisk vannhund er godt egnet til hundesport, og kan gjøre det godt på de aller fleste typer hundesport.

Fungerer portugisisk vannhund til jakt?

Portugisisk vannhund er en ypperlig apporterende vannhund, som betyr at den er god til denne typen jakt. Jobben dens under jakta er å hente døde sjøfugler i vannet etter at eieren har skutt dem ned.

Egner portugisisk vannhund seg til utstilling?

Portugisisk vannhund er en godkjent rase, så den kan stilles ut. Om man skal stille den må man regne med en del pelsarbeid for å få den korrekte utstillingsfrisyren.

Hvilken raseklubb tilhører portugisisk vannhund?

Portisens raseklubb heter Raseklubben for Portugisisk Vannhund.

Går portugisisk vannhund overens med andre hunder?

Portugisisk vannhund regnes som en sosial hund som pleier å gå fint overens med andre hunder. Men her er det selvsagt opp til eieren å sosialisere den godt nok.

Er portugisisk vannhund en klengete hunderase?

Noen mener at portugisisk vannhund kan være litt klengete av seg, men det er ikke alltid tilfellet. Så igjen ser det ut til å være stor variasjon fra hund til hund.

Liker portugisisk vannhund å leke?

Portugisisk vannhund er en leken hunderase som sjeldent takker nei til å bli med på lek.

Hvor lenge lever en portugisisk vannhund?

Den forventede levealderen til en portugisisk vannhund er mellom 12 og 15 år.

Hvor mye koster en portugisisk vannhund?

Prisen for en portugisisk vannhundvalp som er NKK-godkjent er typisk et sted mellom 18 og 25 000 kroner.

Hvor stor blir en portugisisk vannhund?

Voksne portugisiske vannhundhanner bør ha en mankehøyde på mellom 50 og 57 cm, mens tispene sin ligger på mellom 43 og 52 cm.

Hvor mye veier en voksen portugisisk vannhund?

En voksen portugisisk vannhund kan veie alt mellom 16 og 25 kg.

Bjeffer portugisisk vannhund mye?

Portugisisk vannhund er ikke noen gneldrebikkje, men kan fint bjeffe litt hvis den hører at det kommer noe eller noen. Den har tidligere fungerte som varslerhund, så dette instinktet sitter igjen. Men det er fint mulig å trene vekk det meste av uønsket bjeffing.

Hvilket land kommer portugisisk vannhund fra?

Portugisisk vannhund kommer fra Portugal.

Hvor ofte må man bade en portugisisk vannhund?

Portugisisk vannhund må bades relativt ofte for at pelsen skal holde seg fin. Noen bader dem så ofte som ukentlig, mens andre bader dem en gang i måneden.

Hvor lange turer trenger en portugisisk vannhund?

Portugisisk vannhund trenger ganske mye mosjon, og du bør regne med å

Legg igjen en kommentar