Raseprofil: Skotsk terrier

Skotsk terrier er en liten hunderase som kanskje er mest kjent for de korte beina dens. Den ble originalt avlet frem for å være en jakthund, men i moderne tid regnes det som en utelukkende selskapshund som passer for aktive enslige, par eller familier som er glade i å gå turer.

På raseprofilen til den skotske terrieren skal vi se nærmere på hvordan skotsk terrier i å ha med å gjøre, hvordan du kan trene den, hva skotsk terrier kan brukes til, og ikke minst svare på alle de vanligste spørsmålene folk har om rasen.

Skotsk terrier
Skotsk terrier. Foto publisert med tillatelse.

Skotsk terrier kort oppsummert

 • En god familiehund..
 • .. så lenge man har en eier med litt hundeerfaring.
 • Trenger ikke verdens lengste turer, men kan godt bli en skikkelig god turkompis.
 • Bør sosialiseres godt.
 • En ren selskapshund.
Skotsk terrier
Skotsk terrier. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos skotsk terrier

Skotsk terrier er en tøff og energisk hund som også er en lojal og trivelig rase. Den kan være helt utrolig stille og rolig innendørs, men når den er ute har den vanvittige mengder med energi i den lille kroppen sin. Mange mener at skotsk terrier er en stor hund i en liten kropp.

I de fleste tilfeller er skotske terriere veldig gode familiehunder som går fint overens med både store og små. De er jevnt over veldig flinke med barn, og har en tendens til å finne seg til rette i omtrent alle slags hjem.

Rasen trives veldig godt ute i skogen, og er en ypperlig turkamerat. Skotsk terrier passer godt for både enslige og par som vil ha en turkompis, eller familier som vil ha en energisk, liten familiehund. Den har en enorm kapasitet til mosjon og tur, og blir gjerne med på lange fjellturer om den får sjansen.

Skotsk terrier kan være ganske bjeffete av seg, og det kan være utfordrende å trene vekk bjeffingen. Det er noen som får det til, men du har ingen garanti for at du klarer å få en skotsk terrier til å bli bjeffefri. Så hvis du ikke tåler litt bjeffing innimellom er dette neppe et godt valg for deg.

Man opplever ofte at skotsk terrier er litt skeptisk til fremmede mennesker som kommer på besøk, men etter en liten stund kan den komme for å hilse.

Det er en del som har opplevd at skotsk terrier er fiendtlig innstilt mot andre hunder, og rett og slett ikke går overens med andre hunder. Dette kan i en viss grad forebygges ved å drive god sosialiseringstrening fra ung alder av, så bruk mye tid på å la valpen og unghunden bli kjent med andre hunder i ulike fasonger, raser og størrelser.

Skotske terriere som er provoserende mot andre hunder tilhører heldigvis sjeldenheten, og de fleste er ikke slik. Men siden det er noen som har dette problemet er det likevel anbefalt med god sosialisering for å være på den sikre siden.

Skotsk terrier fungerer også fint i hjem med andre hunder, spesielt om det bor andre dyr der fra før av når den kommer dit. Så lenge den sosialiseres godt nok er det en sosial hunderase.

Skotsk terrier
Skotsk terrier. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av skotsk terrier

Skotsk terrier er svært energisk av seg, og må få mye mosjon for å få utløp for all energien den har. Du må derfor regne med å gi den skikkelige lufteturer i både fint og dårlig vær, og helst sette av 1,5 til 2 timer til turer om dagen. Denne hunden trives veldig godt ute i skogen eller på fjellet, og foretrekker altså turer i naturen fremfor å gå gatelangs.

Det er også lurt å gi hunden noen utfordringer hvor den må bruke hodet sitt for å sørge for at den får litt mental aktivisering. Her er den ikke den mest kravstore hunden, men om den jevnlig får bruke hodet sitt til noe vil man få en mer harmonisk og balansert hund.

Skotsk terrier
Skotsk terrier. Foto publisert med tillatelse.

Trening av skotsk terrier

Skotsk terrier trenger en bestemt og tydelig leder når den skal oppdras, og det vil fungere fint å trene den dersom du kan tilby den dette. Om du derimot ikke helt klarer å være bestemt mot hunden vil den raskt skjønne at den selv kan ta kontrollen, og da blir det vanskelig å få den trent.

Å være konsekvent og tydelig er på ingen måte det samme som å kjefte på hunden eller fysisk sette den på plass. Tvert imot handler det om å få hunden til å tydelig forstå hvilke regler som gjelder og hvilke krav du har til den, og aldri vike fra disse.

Selve treningen bør foregå med positiv forsterker i form av ros og godbit. Rasen kan være litt sta og utfordrende, så det er viktig med mye tålmodighet når du skal trene den.

Det er også viktig at oppdragelse og trening blir gjort konsekvent fra ung alder av. Her bør du jobbe litt med dette hver dag de første leveårene til hunden, så blir det en skikkelig god og lydig hund.

Skotsk terrier
Skotsk terrier. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for skotsk terrier

Skotsk terrier er stort sett kun brukt som selskapshund, familiehund og turhund. Den har veldig lite nytteverdi når det kommer til jakt eller andre bruksområder.

Det er mulig å drive agility eller lydighetskonkurranser på et hobbynivå, men det er heller ikke den beste rasen for dette. Men om dere kun gjør det for moro og deres egen del kan den brukes til dette.

Som en godkjent hunderase kan den selvsagt også brukes til utstilling. Dette krever at man steller pelsen mye.

Skotsk terrier
Skotsk terrier. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til skotsk terrier

Helsetilstanden hos den norske bestanden av skotsk terrier regnes for å være veldig god. Det er ingen rasespesifikke sykdommer som dukker opp jevnlig her i Norge, men internasjonalt har rasen noen arvelige sykdommer man må følge med på.

Sykdommer som regnes som veldig sjeldne, men som man må følge med på hos skotsk terrier:

 • Kreft. Som alle hunder kan skotsk terrier få kreft i ulike deler av kroppen.
 • Cushings syndrom. En arvelig lidelse i binyrene.
 • Skottekrampe. Dette er en sykdom som kun finnes hos skotsk terrier, og er en arvelig sykdom som gir spasmer.
 • Hudproblemer og allergi.
 • von Willembrand syndom. En arvelig blødersykdom.
 • Patellaluksasjon. Kneskåler som sklir inn og ut av ledd.

Men husk at selv om det er en del ting på listen regnes rasen for å være veldig frisk og sunn, og dette er alle sjeldne ting. Merk også at rasen er på listen over noen av de hunderasene som er dyrest å forsikre.

Fysikken til skotsk terrier

Skotsk terrier har jo et spesielt utseende med sine korte bein, langstrakte kropp, og lange ansikt. Og ikke minst har den jo et karakteristisk skjegg.

Når det kommer til størrelsen skal den ha en mankehøyde på mellom 25 og 28 cm. Vekten pleier å være et sted mellom 8 og 10 kg.

Pelsen er stri, og kommer i flere farger, selv om sort farge er desidert vanligst.

Skotsk terrier
Skotsk terrier. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos skotsk terrier

Skotsk terrier har en spesiell pels som krever en del pelsstell. Regn med å kjemme over hunden med en kam minst én gang i uken. Hele pelsen skal trimmes 3 til 4 ganger i året. Mange gjør dette hos frisør, men det er også mulig å lære seg hvordan man gjør det selv.

På grunn av de korte beina har skotsk terrier en tendens til å bli veldig sølete når den er ute på tur, men den strie pelsen er på en måte skittavstøtende, så dette faller av etter hvert som pelsen tørker. Man trenger derfor ikke å bade den så ofte som man kanskje tenker.

Skotsk terrier
Skotsk terrier. Foto publisert med tillatelse.

Skotsk terrier sin rasehistorie og utvikling

Skotsk terrier kommer fra Aberdeen-området i Skottland, og ble utviklet på slutten av 1800-tallet. Den ble da brukt til småviltjakt og hijakt, men den var egentlig aldri spesielt god til dette. Rasen ble derfor videreutviklet til å bli en ren selskapshund.

Skotsk terrier
Skotsk terrier. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om skotsk terrier

Er skotsk terrier en god familiehund?

Skotsk terrier regnes som en god familiehund som passer inn i de aller fleste familier. De er kjent for å være veldig tilpasningsdyktige.

Går skotsk terrier godt overens med barn?

Skotsk terrier er en rase som går godt overens med både store og små barn. Som med alle hunder er det selvsagt lurt å tilvenne dem barn fra de er unge av, og alltid la de ha mulighet til å trekke seg vekk hvis barna blir for voldsomme.

Hvor mye pelsstell er det med en skotsk terrier?

Det er litt pelsstell med en skotsk terrier, for du bør børste over hunden med en kam minst én til to ganger i uken. I tillegg må hele pelsen trimmes minst 3 til 4 ganger i året. Dette kan du enten lære deg hvordan du gjør selv, eller gjøre hos en frisør. Det tar fort en times tid å trimme hele pelsen, men det skal jo bare gjøres hvert kvartal, så det er jo ikke så mye arbeid totalt sett.

Hvor vanskelig er det å trene en skotsk terrier?

Skotsk terrier kan være litt utfordrende å trene, både når det kommer til hverdagslydighet og normal lydighetstrening. Grunnen er at de kan være sta, og kan utfordre deg på lederrollen. De bør derfor ha en konsekvent og tydelig eier som jobber med hunden daglig.

Egner skotsk terrier seg for førstegangs hundeeiere?

Skotsk terrier kan være litt krevende, spesielt mot usikre eiere som sliter litt med å oppdra hunden, så det er nok ikke det beste valget for dem som skal ha sin første hund.

Hvor mye røyter skotsk terrier?

Den stri pelsen til skotsk terrier regnes som tilnærmet røytefri, så lenge du kjemmer den ukentlig og trimmer pelsen 3 – 4 ganger i året.

Er skotsk terrier allergivennlig?

Skotsk terrier regnes ikke som allergivennlig. Selv om den har stri pels som ofte er allergivennlig har den også underull som de fleste allergikere reagerer på.

Er skotsk terrier en vanlig rase?

Skotsk terrier er en ganske sjelden rase her i Norge. Det er snakk om alt mellom 50 og 100 valper som fødes i året, så det er ikke spesielt vanlig å komme over en.

Hvem passer skotsk terrier for?

Skotsk terrier passer for deg som har litt hundeerfaring, og ønsker deg en artig hund med mye energi. Rasen passer best for aktive eller friluftsinteresserte mennesker.

Fungerer skotsk terrier til hundesport?

Skotsk terrier kan gjøre det OK på hundesport som agility og rallylydighet, men kun på hobbybasis.

Fungerer skotsk terrier til jakt?

Skotsk terrier egner seg ikke til jakt, til tross for at den stammer fra jakthunder. Nå har kroppsfasongen dens gjort at den ikke lenger egner seg til å krype inn i hi.

Kan skotsk terrier stilles ut?

Skotsk terrier er en anerkjent hunderase som kan stilles ut.

Hvilken raseklubb tilhører skotsk terrier?

Skotsk terrier hører til under Norsk Terrier Klub.

Går skotsk terrier overens med andre hunder?

Skotsk terrier går for det meste godt overens med andre hunder, men det er noen eksempler på skotske terriere som har hatt litt problemer med akkurat dette. Det er derfor anbefalt å bruke god tid på å sosialisere hunden din fra den er valp av, så øker man sjansene for at dette kommer til å gå bra.

Er skotsk terrier en klengete hunderase?

Skotsk terrier er ikke klengete av seg, men er tvert imot nokså selvstendig.

Liker skotsk terrier å leke?

Skotsk terrier er for det meste veldig glad i å leke, så det er bare å finne frem tennisballer og draleker, så er den med på moroa.

Hvor lenge lever en skotsk terrier?

Gjennomsnittlig levealder for skotsk terrier er mellom 12 og 15 år.

Hvor mye koster en skotsk terrier?

Prisen på en skotsk terrier er som regel rundt 17 til 22 000 kroner for en NKK-registrert valp.

Hvor stor blir en skotsk terrier?

Skotsk terrier blir mellom 25 og 28 centimeter høy, målt i mankehøyde.

Hvor mye veier en voksen skotsk terrier?

Vekten til skotsk terrier er som regel mellom 8 og 11 kg.

Bjeffer skotsk terrier mye?

Skotsk terrier kan bjeffe en del, og det er ikke alltid mulig å trene vekk bjeffingen.

Hvilket land kommer skotsk terrier fra?

Skotsk terrier kommer fra Skottland.

Hvor ofte må man bade en skotsk terrier?

Skotsk terrier har en smussavstøtende pels, så den trenger faktisk ikke å bade så ofte som mange tror.

Hvor lange turer trenger en skotsk terrier?

Skotsk terrer bør få turer på rundt halvannen time hver dag.

Legg igjen en kommentar