Julematen som er livsfarlig for hunder og katter

Julematen er kanskje høydepunktet for julefeiringa til mange, og det kan være lett å la seg friste til å la hunden eller katten smake litt på restene. Men til tross for at dette er noe vi mennesker gomler i oss uten problemer kan faktisk en del av julematen være veldig farlig for dyr!

I denne artikkelen skal jeg se nærmere på hvilke typer mat som er farlig for katter og hunder i jula, og skrive litt om hvorfor man ikke bør gi dyrene sine denne typen mat.

Katt som leker med julepynt på juletreet
Katt som leker med julepynt på juletreet. Foto publisert med tillatelse.

Julemiddager som er farlig for hunder og katter

Kort oppsummert er egentlig alle de tradisjonelle julemiddagene farlige for hunder og katter. Grunnen er i de fleste tilfeller at det er for mye fett i maten, noe verken hunder eller katter har mulighet til å fordøye. Om de spiser selv små mengder med julemat kan dyrene i verste fall få pankreatitt, en betennelse i bukspyttkjertelen.

Julemiddager og tilbehør du ikke skal la hunder og katter smake på:

 • Ribbe. Ribbe har altfor, altfor mye fett på seg. Dette er nesten ren gift for hunder og katter, for det er helt umulig for dem å bryte ned så mye fett uten å skade bukspyttkjertelen sin.
 • Skinn og bein fra kalkun. Skinnet til kalkunen er overraskende fettrikt og kan faktisk forårsake akutt bukspyttkjertelbetennelse, så her er poenget det samme som ovenfor hos ribbe.
 • Pinnekjøtt. Pinnekjøtt er altfor salt for både katter og hunder, og kan føre til magetrøbbel og dehydrering.
 • Lutefisk. Lutefisk er altfor sterkt på lut for hunder og katter.
 • Alt med sterke smaker. Unngå alt som har en sterk smak eller som har blitt krydret. Dette er et godt tegn på at hunden kommer til å bli dårlig i magen.
 • Alt av løk som hvitløk, vanlig løk osv. All type løk er svært giftig for alle dyr, og selv retter hvor løk er en liten del av retten kan være nok til å forgifte hunder og katter.
 • Alt av bein. Det er noen typer bein man kan gi til hunder, men det er langt ifra alle. Bein fra fjærkre som kalkun eller kylling er generelt sett farlig, da de kan splitte seg når hunden tygger på det. Da blir det sylskarpe beinrester som kan ødelegge innvoller fra innsiden.

Det kan gå greit å gi hunder og katter litt kalkun, men kun om den er ukrydret. Ikke gi skinn eller bein!

Les også: Slik får katten en trygg julefeiring.

Julesnacks som er farlig for hund og katt

Igjen er det aller best å holde dyrene langt unna menneskesnacken, og heller kjøpe litt ekstra digg dyregodteri til dyrene som de kan gå på julaften.

Vær ekstra forsiktig med julesnacks som:

 • Alt med sjokolade. Sjokolade er livsfarlig for både hunder og katter, og kan gi en forgiftning som i verste fall kan føre til døden. Pass også på alle produkter med sjokolade, som sjokoladekake, brownies og sånt.
 • Druer og rosiner. Både druer og rosiner er giftige for hunder og katter, så vær sikker på at dyrene ikke får i seg dette i løpet av jula.
 • Gjærbakst. Gjærbakst kan være skadelig for hunder og katter, da de ikke kan fordøye dette på samme måte som mennesker. Ofte kan gjæret i baksten fermentere i magesekken til dyret, noe som i praksis betyr at den blir full.
 • Nøtter, spesielt macadamianøtter. Macadamianøtter kan gi alvorlig forgiftning hos hund og katt, og gi nevrologiske problemer. Andre typer nøtter er typisk altfor fettholdige for dyr.
 • Alkohol. Alkohol er ikke noe for dyr!
 • Alt vanlig godteri. Det meste av normalt godteri til mennesker inneholder ting som ikke er bra for hunder og katter, som sukker, fett, kakao / sjokolade eller melkeprodukter. En god tommelfingerregel er å holde alt godteri vekk fra de firbente.
 • Kake. Kake er ofte full av både sukker og andre ting som ikke er bra for hunder og katter. De kommer neppe til å dø om de får i seg litt kake, men en løs mage må du nok regne med.

Hva med å kjøpe eget julesnacks til dyrene?

Det er ingen tvil; eget dyregodteri er mye, mye bedre for både hunder, katter og andre dyr enn det menneskemat eller menneskegodteri er. Så hvorfor ikke heller kjøpe noe eget julegodt til dyrene som de kan få mens vi mennesker koster oss med julematen?

Hos Zoo.no kan du bla gjennom et enormt utvalg av hundesnacks her, og kattesnacks her. Her er det bare å finne noe nytt eller noe du vet at dyret ditt liker, så får du garantert en fornøyd hund eller katt i julefeiringen.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar