Druer og rosiner: Derfor er det farlig når hunder spiser det

Druer og rosiner er god snacks for oss mennesker, men for hunder er begge disse potensielt sett dødelige. Ved mindre inntak vil rosiner og druer føre til nyreskader hos hund, mens store inntak i verste fall fører til at hunden dør som følge av forgiftningen.

En litt merkelig ting er at mange hunder får forgiftning etter å ha spist druer eller rosiner, mens andre ikke får det. Det er per dags dato ingen som vet med sikkerhet hvorfor noen hunder blir forgiftet mens andre ikke blir det, så det er ennå et mysterium for vitenskapen.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som skjer med hunden når den spiser druer eller rosiner, hva du som eier kan gjøre om du oppdager at hunden har fått i seg dette, og hvor store mengder som må til for at du trenger å bekymre deg.

Druer
Druer er farlig for de fleste dyr. Foto publisert med tillatelse.

Symptomer på drueforgiftning hos hund

Det er ingen som vet med sikkerhet hvilke komponenter i druer og rosiner som fører til nyreskader hos hund, men det er trolig at disse stoffene ligger i enten skallet eller selve fruktkjøttet. Siden man ikke vet nøyaktig hva som fører til forgiftningen kan man heller ikke vite noe om visse typer er giftigere enn andre eller noe sånt.

Hunder som blir forgiftet av druer eller rosiner får typisk symptomene etter 2 til 12 timer etter inntak, og de vanligste symptomene er:

  • Oppkast.
  • Diaré.
  • Redusert allmenntilstand / slapphet.
  • Redusert matlyst.

Over tid vil dette utvikle seg til å bli en akutt nyresvikt som må behandles hos veterinær, og hvis du ikke behandler det kan symptomer som kramper, tap av bevissthet og til og med død inntreffe.

Behandling av drueforgiftning

Om hunden har spist druer eller rosiner anbefales det å reise til veterinær med det samme. Der vil hunden som regel få brekkemiddel slik at den kaster opp. Det er ikke anbefalt å prøve å få hunden til å kaste opp selv.

Den store faren når hunden spiser druer eller rosiner er akutt nyresvikt (som også kan bli til kronisk nyresvikt i ettertid). Denne behandles som regel med intravenøs behandling samtidig som man hele tiden overvåker tilstanden til nyrene til hunden. Det er i utgangspunktet ikke så mye man kan gjøre helt direkte, men heller gi hunden så gode forutsetninger til å komme seg over kneika mens nyrene ikke fungerer som de skal.

Golden retriever hos veterinær
Golden retriever hos veterinær. Foto publisert med tillatelse.

Så mye druer eller rosiner må til for at hunden skal bli syk

Den laveste kjente dosen druser som skal til for forgiftning av hund er 20g (ca. 3 – 5 druer) per kg kroppsvekt for hunden. Laveste dose med rosiner er 2,8g (ca. 5 – 6 rosiner) per kg kroppsvekt.

Tabell for farlig dose rosiner og druer

HunderaseCa. vektFarlig dose druerFarlig dose rosiner
Chihuahua2 kg40 g / 8 druer5,6 g / 11 rosiner / 1/4 boks
Staffordshire bull terrier14 kg280 g / 56 druer / halv boks39 g / 78 rosiner / 1 boks
Labrador retriever / golden retriever30 kg600 g / 120 druer / 1,2 bokser84 g / 168 rosiner / 2 bokser
Mops7 kg140 g / 28 druer20 g / 40 rosiner / halv boks
Border collie17 kg340 g / 68 druer / 3/4 boks50 g / 100 rosiner / 1 boks
Schæferhund35 kg700 g / 140 druer / 1,4 bokser100 g / 200 rosiner / 2 bokser
Cocker spaniel13 kg260 g / 52 druer / halv boks36 g / 72 rosiner / 1 boks
Tabell med oversikt over mengde druer og rosiner som regnes som minste kjente dose for å føre til forgiftning hos hund. Her regnes hver drue til å veie 5 gram. I virkeligheten varierer det fra 3 – 8 gram per drue, så størrelsen har mye å si. Typiske bokser med druer veier 500 gram. Vekt per rosin er satt til 0,5 g, og vekt per pakke rosiner er 42 gram.
Rosiner
Rosiner er farlige for hunder og andre dyr. Foto publisert med tillatelse.

Slik forhindrer du at hunden spiser druer og rosiner

Det er enkelt å være etterpåklok, men om du er litt lur kan du i stor grad forebygge mot alle typer forgiftning. Den enkle måten å gjøre dette på er ved å trene hunden til å ikke spise mat som faller på gulvet eller står på border når du ikke følger med.

Dette kan være krevende, men de aller fleste hunder kan lære seg dette hvis du legger innsats i det. Start treningen med å gi kommandoen «bli» mens du med vilje mister menneskemat på gulvet. Når den er flink må den få ros og en godbit (ment for hunder) Repeter dette jevnlig helt til hunden ikke gidder å prøve å ta menneskematen, og gi hunden mye ros hver gang du mister noe uten at den prøver å spise det.

Ved å jobbe med dette over tid vil hunden slutte å prøve å spise mat som faller på gulvet, og vipps så har du minimert risikoen for at den spiser druer, rosiner eller andre giftige ting som faller ned på gulvet.

Ellers bør ting som er giftige for hunden plasseres på en plass som er vanskelig å komme til. Ikke la barna være alene i rommet med hunder mens de spiser druer eller rosiner, og prøv å lære opp barna til at dyr ikke skal spise dette.

Legg igjen en kommentar