Raseprofil: Chihuahua

Chihuahua er verdens minste hunderase, og er kjent for å være en lojal vokterhund som har overraskende mye energi i forhold til størrelsen dens.

Det finnes to pelsvarianter av chihuahua; korthåret og langhåret. Disse er kliss like på alt annet enn pelsen, så all informasjonen utenom avsnittet «pelsstell» gjelder for begge variantene.

Chihuahua
Chihuahua. Foto publisert med tillatelse.

Chihuahua kort oppsummert

  • Verdens minste hunderase.
  • Sterkt vokterinstinkt.
  • Har lett for å bjeffe og gneldre mye.
  • Svært modig rase!
  • Trenger en del mosjon.
  • Lever veldig lenge.
Chihuahua
Chihuahua. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos chihuahua

Selv om chihuahua er verdens minste hunderase oppfører den seg som om den var ti ganger så stor. Denne lille tassen er nemlig utrolig modig og tøff, og er ikke redd for å yppe mot hunder som veier ti ganger dens egen vekt.

Rasen er kjent for å være selvsikker og tøff, og har et sterkt vokterinstinkt. De har lenge vært brukt som vakthunder, og vil si ifra hvis det er noen som kommer inn på territoriet dens. I praksis betyr det at den bjeffer om det kommer noen i oppkjørselen eller tilsvarende.

En chihuahua knytter veldig tette bånd til eierne sine, og kan fint finne på å velge seg én favoritt i familien som den liker ekstra godt, selv om den også blir glad i de andre den bor sammen med. De er reserverte mot fremmede, og er gjerne skeptisk til å hilse på personer eller hunder de ikke kjenner.

Chihuahua trives best om de får være mye sammen med eierne sine, og vil ikke være spesielt begeistret om de må gå mye hjemme alene.

Rasen er intelligent, og er glad i både friluftsliv så vel som det gode liv foran peisen. De trives godt om de får lage seg myke huler av pledd og puter hvor de kan ligge og sove, og bør få ha noen myke og koselige plasser de kan ligge.

Chihuahua regnes ikke som noen god hund med barn. De trives generelt sett dårlig sammen med barn, men det er mulig å lære dem å gå godt overens med barna. Om du skal ha chihuahua sammen med barn er det en fordel om du får barn først, og deretter hunden etterpå. De har veldig lett for å bli misunnelige på barna om de plutselig kommer i andre linje når man får barn.

Det er også problemer andre veien med barn. Chihuahua er jo en hund, men siden den er så liten er det enkelt for småbarn å plukke dem opp eller dytte på dem. Dette kan føre til konflikt.

Skal man ha chihuahua sammen med barn bør man jobbe med dette fra hunden er valp, og ha mye tålmodighet. Med litt arbeid går det som regel fint, spesielt om barnet er i skolealder eller eldre. Alternativt finnes det mange andre hunderaser som går bedre overens med barn enn chihuahua.

Det er også noen ganger utfordrende å få chihuahuaer til å gå overens med andre hunder. Hvis du har tenkt å la den gå med andre hunder må man sosialisere den fra ung alder av, og bruke mye tid på å hilse på andre hunder i ulike størrelser. Om man slurver med dette kan det være at den aldri vil like andre hunder, og bjeffe og gneldre mot alt og alle den møter. Mange vil også bli dominante mot andre hunder, og slite litt med kommunikasjonen.

Chihuahua
Chihuahua. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av chihuahua

Mange tenker kanskje at chihuahua er en rase som ikke trenger mye mosjon, men selv om de er små tåler de en skikkelig tur. De trives godt med jevnlige turer, og bør få gå ut på tur i all slags vær. Om det er kaldt eller mye regn ute bør hunden få et dekken.

En god tommelfingerregel er å gå to kortere turer på henholdsvis morgen og kveld, og én lengre tur på minst en times tid på ettermiddag.

I tillegg bør chihuahua får en del mental mosjon, og må bruke hodet daglig for å få utløp for dette. Agility, lydighetstrening, spor, søk eller lignende er gode måter å dekke dette behovet på.

Chihuahua på tur
Chihuahua på tur. Foto: Benutzer:Mistay / CC BY-SA 3.0.

Trening av chihuahua

Chihuahua er middels vanskelig å trene. Det er absolutt mulig å få den skikkelig lydig om man legger arbeid i det, men det er mer krevende enn hos mange andre raser.

Hverdagslydighet bør gå relativt greit, og det er bare å øve med positiv forsterker jevnlig helt til det sitter.

For de fleste er bjeffing det største problemet, og det kan være krevende å trene vekk dette. Det er nemlig helt naturlig for en chihuahua å bjeffe, da den tross alt er avlet for å være en vakthund. Men med nok tålmodighet og trening bør det la seg ordne.

Det er også viktig å drive mye miljøtrening med chihuahuaer, da de bjeffer når de er usikre. Ved å eksponere dem for mange ulike situasjoner, miljøer og andre hunder vil de bli mer selvsikre, og bjeffingen reduseres.

Chihuahua
Chihuahua. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for chihuahua

Chihuahua er ikke bare en selskapshund, for den kan også brukes til hundesport som agility eller lydighet, men kun på et hobbynivå. De er også utmerkede vakthunder som varsler deg hvis det er noen som nærmer seg inngangsdøra, selv om de ikke er spesielt avskrekkende for potensielle trusler.

Rasen er også vanlig på utstilling, og både korthårede og langhårede chihuahuaer stilles ut.

Chihuahua
Chihuahua. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til chihuahua

Chihuahua er en sunn hunderase med en veldig høy forventet levealder på rundt 15 år, men de har også noen arvelige sykdommer man må være obs på.

Noen av helseproblemene til chihuahua er tannfeil hvor den mangler tenner, patellaluksasjon, luftrørkollaps, epilepsi, vannhode, og diverse øyesykdommer. De fleste lever derimot et langt liv uten noen store problemer.

På grunn av tannproblemer anbefales det å pusser tenner på dem hver eneste dag, så er det mye større sjanse for at man slipper å betale dyrt for å fikse tannproblemer når hunden blir noen år gammel. Tannstein er veldig vanlig for rasen.

Chihuahuaer har lett for å fryse raskt, og skjelver om de er kalde. Dette kan føre til sykdom, men det er heldigvis enkelt å forhindre det. Ta på et dekken om det er regn eller kaldt ute, så slipper man forkjølelse. Det er ikke farlig om hunden blir forkjølet, men det er jo greit å unngå.

Det er også viktig å vite at chihuahua blir født med en myk flekk på toppen av hodeskallen. Dette heter fontanelle, og vokser vanligvis sammen når hunden er rundt 6 måneder gammel. Det er derimot noen ganger at denne ikke lukkes helt, og chihuahuaen har en myk flekk på hodeskallet hele livet.

Man må være veldig forsiktig med denne fontanellen, og trykk mot den kan føre til alvorlige hjerneskader! Så vær ekstra obs med valper på under 6 måneder eller chihuahuaer hvor denne ikke lukkes helt.

Fysikken til chihuahua

Chihuahua er jo verdens minste hunderase, og kan veie så lite som 500 gram! Normalvekt er derimot alt mellom 1,5 kg og 2,7 kg. Mankehøyden er omtrent 15 – 25 cm hos begge kjønn.

Pelsen kan enten være kort og glatt, eller myk og lang, noe som selvsagt spørs på om man har langhåret eller korthåret chihuahua. Alle farger, nyanser og fargekombinasjoner er godkjent utenom merle.

Teacup chihuahua

Teacup chihuahua er ikke en egen rase eller engang en egen linje av chihuahua, men et uttrykk som brukes om svært små individer. Dette skyldes trolig sykdom eller feil med hunden, og det er ikke noe man bør avle på.

Det er heldigvis sjeldent å se disse variantene til salgs her i Norge.

Pelsstell hos chihuahua

Pelsstell hos chihuahua regnes som enkelt, både hos korthårede og langhårede varianter. Hos den korthårede trenger man ikke å gjøre stort, mens den langhårede må børstes etter behov. Noen liker å børste over dem ukentlig, men se an hvor ofte hunden din trenger det.

Hunden bør også bades et par ganger i året, eller etter behov.

Chihuahua
Chihuahua. Foto publisert med tillatelse.

Chihuahua sin rasehistorie og utvikling

Chihuahua er en svært gammel hunderase, og det er mye som tyder på at de stammer fra de meksikanske Toltec-hundene fra 800-tallet. Det er derimot knyttet stor usikkerhet til nøyaktig rasen skilte seg fra andre hunderaser i området, hvor det skjedde eller hvordan det skjedde.

Historisk sett har chihuahua vært en populær hund blant aztekerindianere, og disse så på den lille hunden som hellig og lykkebringende.

Chihuahua kom til Europa allerede under den spanske invasjonen av Sør-Amerika på 1500-tallet, selv om den ikke ble ordentlig populær før etter andre verdenskrig. Rasen kom til USA på 1880-tallet, og har vært relativt populær der siden.

Chihuahua kom til Norge på 1950-tallet, og har gradvis blitt mer og mer populær. Nå er det en av de mest vanlige rasene i hele landet. Både i Norge og i resten av Europa er den langhårede varianten mest vanlig, mens i USA er den korthårede varianten mest populær.

Spørsmål og svar om chihuahua

Er chihuahua en god familiehund?

Chihuahua er en middels god familiehund. Den knytter sterke bånd til alle den bor sammen med, og elsker å kose med disse.

Går chihuahua godt overens med barn?

Chihuahua er ikke spesielt god med barn, men de kan godta barn om du jobber med det. Men det er på ingen måte en spesielt barnevennlig rase.

Hvor mye pelsstell er det med chihuahua?

Det er generelt sett lite pelsstell med chihuahua, både med korthårede og langhårede varianter.

Hvor vanskelig er det å trene en chihuahua?

Chihuahuaer er ganske intelligente, og det regnes som ganske enkelt å trene dem. Men det kan være utfordrende å skulle trene vekk bjeffing og gneldring.

Egner chihuahua seg for førstegangs hundeeiere?

Chihuahua kan fungere godt for deg som er ute etter din første hund, selv om den ikke er utpreget enkel å ha med å gjøre. Om du leser deg godt opp på rasen og utfordringene dens kan det bli en fin hund, men det krever en del innsats.

Hvor mye røyter chihuahuaer?

Chihuahuaer røyter litt, men ikke spesielt mye.

Er chihuahua allergivennlig?

Chihuahuaer er ikke allergivennlige.

Er chihuahua en vanlig rase?

Chihuahua er en veldig vanlig rase, og det er veldig mange chihuahuaer her i Norge. I mange fylker er den helt på toppen over de mest tallrike rasene.

Hvem passer chihuahua for?

Chihuahua passer for deg som vil ha en liten vakthund, og for deg som tåler mye bjeffing og gneldring. Den passer best for eiere som har tid og tålmodighet til å trene mye med den.

Fungerer chihuahua til hundesport?

Chihuahua kan gjøre det ganske godt på ulike typer hundesport som agility, selv om den aldri vil komme til de øverste nivåene.

Fungerer chihuahua til jakt?

Chihuahua kan ikke brukes som en jakthund.

Er chihuahua en god vakthund?

Chihuahua kan bli en riktig god vakthund som kan si ifra hvis noen kommer inn på territoriet dens. Den vil både si ifra om inntrengere og beskytte eierne sine om det trengs, selv om den ikke har all verdens med fysisk kraft å komme med.

Egner chihuahua seg til utstilling?

Chihuahua er populær å se på utstilling, og kan gjøre det godt der.

Hvilken raseklubb tilhører chihuahua?

Chihuahua tilhører Norsk Chihuahuaklubb.

Går chihuahua overens med andre hunder?

Chihuahuaer kan gå godt overens med andre hunder, men det krever at man jobber målrettet med sosialisering fra de er valper. Dersom man ikke gjør det er det vanlig at chihuahuaer kan være litt klønete eller dominante mot andre hunder, og sliter med å gå overens med dem.

Hvor lenge lever en chihuahua?

En chihuahua kan leve veldig lenge, og forventet levealder er rundt 15 år. Det er derimot mulig at de blir hele 18 – 19 år gamle.

Hvor stor blir en chihuahua?

Chihuahuaer har en mankehøyde som typisk er mellom 15 og 25 cm, og det er ingen stor forskjell mellom hanner og tisper.

Hvor mye veier en voksen chihuahua?

Vekten til en voksen chihuahua bør ligge et sted mellom 1,5 og 2,7 kg.

Bjeffer chihuahua mye?

Chihuahua er en rase som kan være veldig bjeffete av seg, og har et sterkt vokterinstinkt. Det er derfor veldig vanlig at disse bjeffer når det kommer noen på besøk, om den ser noe som beveger seg utenfor huset, eller den møter andre hunder. De har lett for å bli «gneldrebikkjer» hvis man lar dem få lov til det.

Hvilket land kommer chihuahua fra?

Chihuahua kommer fra Mexico.

Hvor ofte må man bade en chihuahua?

Chihuahuaer må ikke bades ofte, og et par-tre ganger i året bør holde. Ellers må de bades etter behov.

Hvor lange turer trenger en chihuahua?

Chihuahuaer bør få en daglig tur på minst en times tid.

Legg igjen en kommentar