10 små og barnevennlige hunderaser

Små hunderaser som går godt overens med barn står jevnt over øverst på ønskelisten til folk som tenker på å kjøpe seg en hund, og det er ikke så rart. Små hunder tar lite plass, er billige i drift, og er enkle å ta med seg.

Det er derimot langt ifra alle de små hunderasene som går overens med barn. Noen av småhundene er både redde og skeptiske til småbarn, og det er jo ikke noe moro uansett om man har egne barn eller ikke.

Nedenfor har jeg samlet en oversikt over 10 av de beste hunderasene for deg som vil ha en hund som går godt overens med barn. Jeg håper du kan finne inspirasjon fra disse, men husk å lese deg godt opp på rasen før du kjøper en hund, uansett hvilken rase du er interessert i!

Bichon havanais
Bichon havanais. Foto: JGkatz / CC BY 3.0.

1) Bichon havanais

Bichon havanais er en liten og familievennlig hund. Disse småtassene blir et sted mellom 23 og 27 centimeter høye (mankehøyde), og veier knapt 5 -v6 kg i voksen alder.

Det fine med bichon havanais er hvor gode de er med barn. De elsker alt og alle! Det betyr at de vil trives med både småbarn, litt eldre barn, katter, voksne mennesker som kommer på besøk, og andre hunder.

Pelsen er tilnærmet røytefri, og det er en rase som fungerer godt for mange allergikere. Bichon havanais er også en intelligent hunderase som lærer raskt, og er enkel å ha med å gjøre.

Rasen trenger en middels mengde mosjon, og er like glad i å ligge på fanget å få kos som å være ute i skogen på tur.

På mange måter kan man se på bichon havanais som en helt super familiehund, men det er også noen ulemper med rasen. Det er verdt å merke seg at den trenger mye pelsstell, selv om man velger å klippe den lange pelsen dens til en mer håndterbar lengde. I tillegg er det en rase som kan bli veldig diltete, og lett kan utvikle separasjonsangst.

Les mer om bichon havanais på raseprofilen dens her.

Bichon havanais
Bichon havanais. Foto publisert med tillatelse.

2) Dvergpuddel eller toypuddel

Dverg- og toypuddel er to størrelser av samme rase, og oppfører seg helt likt. De er intelligente og lærevillige hunder som fungerer godt i mange familier. Rasen er aktiv og energisk, og trenger en del mosjon, i tillegg til mye mental aktivisering.

De er også en rase som elsker familien sin, og passer veldig godt inn i familier med barn. De er glade i både familien de bor med, men også mot fremmede de møter i forbifarten. Pudler elsker å være midtpunktet, uansett om det er i en hundeflokk eller sammen med familien sin.

Også hos pudlene er det en del pelsarbeid, men også her er det mange som velger å klippe dem kort for å gjøre arbeidet betydelig enklere. Du må likevel regne med å bruke ganske betydelige mengder tid på å bade, tørste, børste og stelle hunden, eller være villig til å ta den til en hundefrisør hver andre eller tredje uke.

Pudler er jevnt over gode med barn, men det er ikke rasen som passer aller best med de aller minste barna. Om man har barn som fortsatt er i alderen hvor de napper i halen eller lugger hunden vil puddelen bli stresset. Så pudler passer best for deg med litt større barn i alderen 4+, men kan også fungere fint med småbarn om man lærer barnet å respektere hunden.

Dvergpuddel
Dvergpuddel. Foto publisert med tillatelse.

3) Mops

Mops er en ypperlig familiehund, og det er få raser som er like flinke med barn som mopsen. Disse har en naturlig teft med småbarn, og er utrolig forsiktige med dem. Samtidig elsker de å leke med litt eldre barn, så denne rasen passer inn i mer eller mindre alle familier med barn.

Det er ingen hemmelighet at mops er en litt rar hund, for dette er mye hund i en liten pakke. Mopsen er på mange måter hundeverdens klovn, og de vil jobbe hardt for å få deg til å le!

Det er viktig å være klar over at mops har en del arvelige sykdommer og lidelser man må være klar over. Disse er blant annet knyttet opp mot den korte snuten deres, som kan føre til pusteproblemer og følgesykdommer.

En del av problemene med mops blir også forverret om de er overvektige, noe denne rasen har en tendens til å bli. Den beste måten å få en sunn og frisk mops på er ved å holde den i god form, og gi den nok turer til å holde den i form. Den bør få gode daglige turer på rundt en times tid.

Det er også litt pelsstell, da mopsen vil røyte mye om den ikke børstes ofte nok.

Les mer om mops på raseprofilen dens her.

Mops i snøen
Mops i snøen. Foto: Nicklas Iversen.

4) Bolognese

Det er ikke alle hunder som deler navn med en kjent pastarett, men det gjør bolognese. Denne lille italienske hunderasen er nært beslektet med bichon havanais og malteseren, og er like god med barn som disse to rasene.

Dette er en livlig og glad hunderase som også er kjent for å være litt latere enn «fetterne» sine bichon havanais/frisé og malteser. Den knytter veldig sterke bånd til eierne sine, og blir raskt en borrelåshund som dilter etter deg overalt.

Bolognese er også en fantastisk god familiehund som går kjempegodt sammen med barn og unge, og elsker å få kos og oppmerksomhet fra alle i familien. Den er litt mer skeptisk til fremmede enn de beslektede rasene, men til gjengjeld elsker den familien sin ennå litt høyere.

Hos denne rasen skal man ikke klippe pelsen, så det er litt mer pelsstell enn hos andre tilsvarende raser. Bolognese regnes som røytefri og allergivennlig.

Les mer om bolognese på raseprofilen dens her.

Bolognese
Bolognese. Foto publisert med tillatelse.

5) Malteser

Malteser er nok en av disse langhårede, røytefri og allergivennlige hunderasene som går veldig godt overens med barn. Dette er en helt ypperlig selskapshund som trives veldig godt med barn, og kommer overens med både store og små.

Malteser er en intelligent og lettlært rase, og egner seg godt for deg som skal ha din første hund. Her går lydighetstreningen nesten av seg selv, og det er lite frustrasjon med rasen.

En malteser vil bli ekstremt glad i familien sin, men er også veldig åpen mot alle den møter. Det er en livlig og energisk rase som samtidig er stille og rolig innendørs hvis den får nok mosjon og mental aktivisering i hverdagen.

Igjen er det en rase som trenger en del pelsstell, og det kan også være fornuftig å klippe dem korte med mindre man har tanker å stille dem ut.

Om du ønsker en rase som garantert kommer til å elske alle barna i hus er malteser et sikkert valg.

Les mer om malteser på raseprofilen dens her.

To maltesere
To maltesere med utstillingspels. Foto: SheltieBoy / CC BY 2.0.

6) Shih tzu

Shih tzu er en gammel rase som stammer fra Kina, og er en helt fantastisk selskapshund. Disse små hundene går godt overens med barn, og er snille og rolige mot selv småbarn.

Om du ønsker en liten hund som liker å ligge på fanget for å få kos er shih tzu et godt valg. Du bør også være glad i bading, stell og børsting, for denne rasen har også lang pels som krever mye arbeid fra din side.

Shih tzu er en stille og rolig rase som trenger relativt lite mosjon. Det er en middels intelligent hunderase, og man trenger ikke å jobbe spesielt mye for å få den lydig. De har en tendens til å bli ganske klengete, og liker å være tett på familien sin til enhver tid.

Rasen er dessuten kjent for å gå godt overens med alle andre hunderaser, så det er en rase som nesten er garantert å kunne leke med andre hunder som pleier å komme på besøk.

Det er altså en del pelsstell, men også denne kan klippes kort for å gjøre det litt enklere. Pelsen er røytefri, og hunden er ofte allergivennlig.

Shih tzu
Shih tzu. Foto publisert med tillatelse.

7) Yorkshire terrier

Yorkshire terrier er en veldig liten hunderase som pleier å veie rett under 3 kg i fullvoksen alder. Som den første terrieren på listen skiller den seg litt fra de rasene ovenfor ved at den kan være litt sta og litt mer krevende å ha med å gjøre, samtidig som den pleier å fungere veldig fint om man legger innsats i å trene den.

En yorkshire terrier vil foretrekke å være familiens midtpunkt, og blir raskt glad i alle den bor med. De er veldig snille med barn, men noen kan synes små barn er litt for ustabile, og velge å holde seg litt unna de minste barna. Om de vokser opp sammen med barn pleier de derimot å lære seg hvordan de skal forholde seg til småbarna.

Når barna blir 4+ blir derimot gjerne yorkien bestevenn med barnet. Da vil den elske å leke sammen, og gjerne avslutte med kos etterpå.

Yorkshire terrier er en rase som trenger en del mosjon, og man må sette av en del tid til både fysisk mosjon i form av tur, samt tid til mental aktivisering. Det er kjent for å være en utrolig leken rase, så den blir veldig glad om den får bo med familier hvor det er lav terskel for å kaste ball i hagen eller ha drakamp om leka inne.

Les mer om yorkshire terrier på raseprofilen dens her.

Yorkshire terrier
Yorkshire terrier. Foto publisert med tillatelse.

8) Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel, gjerne bare kalt cavalier i dagligtale, er nok en super familiehund. Denne spanielen er kanskje en av de aller beste rasene for deg som vil ha en liten hund sammen med barn, for disse elsker både store og små barn.

Rasen er utrolig sosial, og svært hengiven mot eierne sine. Den er kvikk og aktiv, men er også en skikkelig kosebamse som blir veldig glad om den får lov til å være i sofaen og kose med eierne sine.

Det er derimot noen ting man må være klar over før man får seg en cavalier. Først og fremst er det en rase som trenger en del mosjon, og som må ha ganske mye mental aktivisering. Her er det en fordel om man gjør det til en vane å drive med litt lydighetstrening, snutelek eller setter opp litt agilityhinder.

Det andre man må være klar over er at dette er en hunderase som har en del arvelige sykdommer. Det er noen rasespesifikke problemer det er viktig å være klar over og lese seg opp på, slik at man vet hvordan man skal håndtere det om man får problemer.

Les mer om cavalier på raseprofilen dens her.

Cavalier king charles spaniel
Cavalier king charles spaniel. Foto publisert med tillatelse.

9) Griffon bruxellois

Griffon bruxellois er en veldig liten hunderase som kan fungere veldig godt i familier. Denne rasen har et spesielt utseende, og noen spesielle særtrekk, men om du synes den ser fin ut kan det være et fint valg.

En griffon bruxellois (uttales bruxell-awh) vil være en hund som trenger å være mye sammen med eierne sine. Om man er ute på jobb 9 timer om dagen blir den svært misfornøyd, og vil mistrives. Den er derimot en ypperlig hund for dere som har én eller flere personer som er hjemmeværende, og ikke har noe imot at hunden dilter etter deg rundt om i huset.

Griffon bruxellois er en veldig energisk og aktiv hund som kan spinne rundt i sirkler i huset. Det går heldigvis stort sett fint ettersom den er så lite, men det kan være litt dårlig kombinasjon med småbarn i alderen under 3 år. Vi anbefaler denne derfor først og fremst for dere som har barn som er 4 år +.

Rasen trenger ikke spesielt mye fysisk mosjon, men man må kompensere for dette ved å gi den mye mental aktivisering. Her er det kjekt om man driver litt lydighetsarbeid eller lignende for å la den bruke hodet sitt.

Les mer om griffon bruxellois på raseprofilen dens her.

Griffon bruxellois
Griffon bruxellois. Foto: Andrea Arden / CC BY 2.0.

10) Chinese crested

Chinese crested er en veldig spesiell hund, og kommer i både hårløs og langhåret variant. Den hårløse varianten er kanskje mest kjent og mest populær, men begge to fungerer godt som familiehunder.

Noe av det beste med en chinese crested er at de går veldig godt overens med barn. De elsker å leke med litt eldre barn, og er veldig snille og forsiktige med småbarn. Om de går med veldig små barn må man derimot passe på at barna ikke lugger dem eller napper dem i halen. En chinese crested vil ikke gjøre noe tilbake om den blir lugget i, men det er jo ikke noen fin opplevelse for den.

En chinese crested er litt mer krevende å trene enn mange av de andre på listen over små, barnevennlige hunderaser, men det pleier å gå fint hvis man enten har litt erfaring med hund fra før av, eller bare setter av nok tid. Det gjelder å være konsekvent og jobbe med det jevnlig over tid, så løser det til slutt. De ikke langt ifra dumme, men heller ofte ganske sta.

Ellers er chinese crested enkel å ha med å gjøre. Den trenger mosjon og mental aktivisering som andre hunder, og er ikke spesielt kravstor på andre ting. De elsker å være skikkelig tett på mennesker, og vil bli glad om de får ligge på fanget når man sitter og ser på TV eller slapper av.

Om man har en hårløs variant av chinese crested må man ta noen spesielle forhåndsregler. Uten pels vil den nemlig fryse mye om vinteren, og trenger klær. Man må også følge med på huden, og smøre den med fuktighetskrem hvis den blir veldig tørr.

Det er kjent at det finnes en del useriøse chinese crested-oppdrettere som avler på nervøse hunder, så bruk god tid på å finne en god oppdretter som har gode hunder. Om moren eller foreldrene går godt overens med barn har du en god start.

Les mer om chinese crested på raseprofilen dens her.

Chinese crested på agility
Chinese crested på agility. Foto: Ron Armstrong / CC BY 2.0.

Alle hunder må tilvennes barn

Selv om de ti hunderasene på listen over barnevennlige småhunder jevnt over går veldig godt overens med barn så er det viktig å huske på at alle hunder må læres opp til å være sammen med barn.

Det er spesielt viktig om man får hund først og barn etterpå. Her har hunden kanskje vært alene med et par i flere år før det plutselig kommer en liten baby i hus, og hvis hunden på dette tidspunktet ikke har noen anelse om hvordan den skal oppføre seg mot barn kan det bli en utfordring.

Det er derfor viktig å tenke på å trene hunden til å bli vandt til barn. Start gjerne når den er valp, og la den få positive møter og opplevelser med barn i ulik alder. Dette vil lære hunden å tolke signaler til barn enklere.

Om man har barn først og får en valp etterpå pleier det stort sett å gå fint. Her slipper man å tenke på at hunden ikke lærer seg signalene til barna, for dette plukker den opp samtidig som den lærer å lese dine signaler. Samtidig trenger man ikke å tenke noe over sjalusi, i alle fall fra hunden sin side.

En valp med barn kan derimot by på andre problemer, for valper er jo veldig energiske til tider. Det er mye større risiko for at en valp river et lite barn overrenne med et uhell enn en at en voksen hund gjør det. Så her må man bruke tid på å lære hunden til å være rolig rundt barnet om du har barn som ennå ikke er helt stødige på beina.

Legg igjen en kommentar