Raseprofil: Bichon havanais

Bichon havanais er en liten selskapshund kjent for hvor familiekjær og barnevennlig den er. Det er en veldig intelligent, men samtidig lettlært hund som har lett for å bli familiens midtpunkt, og er en super selskapshund for både enslige, par og familier.

Ellers er det en veldig kosete hund som gjerne vil være tett på eieren sin så mye som mulig. Den røyter ikke, men om den ikke klippes kort kreves det store mengder med pelsstell.

Bichon Havanais
Bichon Havanais. Foto: Skystar / CC BY-SA 3.0.

Bichon havanais kort oppsummert

 • En veldig god familiehund.
 • Krever mye pelsstell!
 • Veldig kosete og hengiven mot familien sin.
 • Elsker alt og alle! Både hunder, mennesker, katter, kaniner og mer.
 • Veldig barnevennlig.
 • Trenger normal mengde mosjon.
 • Har lett for å få separasjonsangst.
Bichon havanais
Bichon havanais. Foto: JGkatz / CC BY 3.0.

Atferd og lynne hos bichon havanais

Bichon havanais er først og fremst en super selskapshund som passer godt hos både enslige, par og familier med barn. Rasen er utrolig flink med barn, og elsker alle mennesker den møter, men elsker selvsagt familien sin aller høyest.

En typisk ting for bichon havanais er at de er skikkelig lekne gjennom hele livet, og selv voksne hunder kan føles som valper fra tid til annen. De kan finne på å være litt rampete fra tid til annen, så ikke bli overrasket om de ramper seg litt. Om de bor med barn som har mye tid til å leke med dem er de i himmelen, og sier aldri nei til en drakamp eller å kaste litt ball.

Innendørs er den som oftest ganske stille og rolig av seg, og har en tendens til å ville være veldig tett på eierne sine. Den er veldig kosete, men kan også bli litt klengete til tider. Dette er en typisk rase som vil fotfølge deg rundt i huset fra rom til rom.

En bichon havanais vil jobbe for å være midtpunktet i familien, og vil nesten alltid søke kontakt og kos. Hvis du er hjemme alene og lurer på hvor hunden din er kan du sannsynligvis bare snu deg rundt, så er den 20 centimeter bak deg.

Bichon havanais er også en nysgjerrig rase, og de elsker å sitte og se ut vinduet på hva som skjer i nabolaget. Om du bor slik at den kan se ned mot en vei hvor det går barn og hunder vil den kunne ligge og se ut i timesvis!

Bichon havanais har jo vært brukt som vakthund, og vil være litt bjeffete til tider. Det er spesielt hvis det er mennesker, katter eller andre dyr rett utenfor huset, og den vil absolutt si ifra hvis noen nærmer seg inngangsdøren til huset!

Dette er en rase som ikke trives alene! Den bør ikke være alene i 7 – 8 timer mens eierne er på jobb, men bør ha en bosituasjon hvor den kan være i nærheten av en eier mer eller mindre hele tiden. Det er likevel mulig, men krever mye arbeid med hjemmealenetrening.

Bichon havanais
Bichon havanais. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Mosjon av bichon havanais

Selv om bichon havanais er en stille og rolig hund trenger den mosjon som alle andre hunder. Gi den to korte turer på morgen og kveld for å la den gjøre fra seg, og én litt lengre tur på ettermiddagen, så er den som regel veldig fornøyd.

Langturen trenger heller ikke å være spesielt lang, og en halvtimes tid fungerer fint for rasen. Den kan derimot enkelt trenes til å bli med på lange turer dersom den blir sammen med en aktiv familie, men den har ikke behov for mange timer ute i skogen slik mange andre hunderaser har. Men om hele familien skal være timesvis i skogen vil den foretrekke å bli med på dette, og klager sjeldent underveis.

Rasen kan fungere til å bli med på enkle joggeturer og sånt, men egner seg ikke utpreget godt til såpass heftig mosjon på grunn av den lille størrelsen som gjør at den må løpe veldig fort for å henge med eiere på joggetur.

På turene er det lurt å la den få oppleve nye steder og ting, så får den brukt hodet sitt litt, samtidig som den får utløp for den typiske nysgjerrigheten din. Den blir veldig glad om den får snuse litt i et område den ikke er så ofte, og foretrekker dette fremfor å gå samme ruta hver bidige dag.

Husk at dette er en rase som har veldig lett for å fryse, så når det er under 10 grader ute bør den ha klær eller dekken på tur.

Bichon havanais
Bichon havanais. Foto: Laura Hartog / CC BY 2.0.

Trening av bichon havanais

Bichon havanais er jo en søt liten selskapshund, men den vil fortsatt elske å trene! Trening går stort sett veldig enkelt med denne rasen, og de er svært lettlærte. De færreste har problemer med å få inn hverdagslydighet, så dette er en hund som enkelt lærer alt dette.

Siden den er så matglad fungerer positiv forsterker knallgodt, gjerne kombinert med klikkertrening.

Bichon havanais har lenge vært brukt som sirkushund som har lært de merkeligste triks, så det er bare å være fantasifull og kreativ når du skal trene med den, så kan du lære den myr moro.

Bruksområder for bichon havanais

Bichon havanais er først og fremst en selskapshund som passer godt inn i familier eller hos enslige og par. Noen bruker den til agility, hvor den gjør det OK.

På Cuba ble rasen brukt som varslerhund, og den kan jo for så vidt fungere greit til det, men vil aldri bli en god vakthund. Men om det kommer noen på besøk vil den kunne si ifra før de i det hele tatt når dørklokka.

Bichon havanais har også historisk sett vært brukt som en gjeterhund som passer på kyr på Cuba. Noen kiler hevder også at den ble brukt til jakt på småvilt, og rasen har dessuten lang fartstid som sirkushunder. Så de kan jo brukes til litt av hvert, men det finnes definitivt bedre gjeterhunder, jakthunder og vakthunder enn bichon havanais.

Det er også eksempler på at bichon havanais har blitt brukt for ulike former for terapihund.

bichon havanais
Bichon havanais. Foto: Petra Behr / CC BY-SA 3.0.

Helsen til bichon havanais

Bichon havanais har noen rasebetingede helseproblemer man bør følge med på. De har risiko for å få progressiv retinal atrofi (PRA), en øyesykdom som over til kan føre til blindhet.

Ellers er det risiko for patellaluksasjon, Calvé-Legg-Perthes’ sykdom, short ulna syndrom, og andre øyesykdommer som katarakt og rennende øyne.

På grunn av hengeører må man følge med på ørebetennelse, og noen hunder er plaget av dette. Pass på at ørene ikke gror igjen med hår!

Bichon havanais er også ekstra disponert for å få tannstein, så man må være ennå flinkere til å børste tennene til denne hunden enn øvrige hunderaser. Aller helst bør du børste tennene til hunden din daglig for å unngå tannstein, så slipper du å rense dette hos veterinæren så ofte.

Til tross for en del raseproblemer regnes bichon havanais for å være en ganske frisk rase, og gjennomsnittlig levealder er svært høy. Noen hunder kan bli 18 – 20 år gamle, selv om gjennomsnittsalderen «bare» er 14,5 år.

Fysikken til bichon havanais

Bichon havanais er en liten og langhåret hunderase som pleier å veie mellom 4 og 6 kg i full størrelse. Den kommer i alle farger eller fargekombinasjoner, men lysbrun (fawn) er mest vanlig. Helt hvit regnes som veldig sjeldent, men det er mulig.

Mankehøyden skal være mellom 23 og 27 centimeter, så de er ikke spesielt høye. Pelsen er lang og silkeaktig, og kan være enten flat, bølgete eller krøllete.

Bichon havanais har så godt som ingen underull, noe so også betyr at den ikke røyter. Samtidig betyr det også at den ikke har noen isolasjon mot kulde, så du må regne med å bruke dekken eller klær på vinterhalvåret.

Bichon havanais
Bichon havanais. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos bichon havanais

Bichon havanais har i utgangspunktet lang pels, og denne krever mye stell. Pelsen er verken vann- eller støvavstøtende, og må derfor børstes ofte, så det er bare å kjøpe inn noen gode børster først som sist.

Siden det er så viktig at bichon havanais børstes godt bør du begynne med dette fra ung alder av, gjerne før den i det hele tatt trenger det. En del oppdrettere får også valpene vandt til pelsstell allerede før de forlater oppdretteren.

Dersom du ikke har tenkt å stille ut hunden kan du klippe den kort. Da blir det mindre pelsstell, selv om du må børste nesten like ofte. Hver økt med pelsstell tar derimot mindre tid når det er kort pels, så det er jo en god løsning for deg som bare har den som familiehund.

I tillegg til det andre pelsstellet må man klippe rundt øyne til hunden jevnlig for å unngå at pelsen voksner ned over øyne og hindrer synet dens.

Bichon havanais bør bades omtrent annenhver uke, men kan også bades oftere om den er møkkete. Du bør bruke en god hundesjampo som ikke sliter på pelsen dens.

Bichon havanais
Bichon havanais. Foto publisert med tillatelse.

Bichon havanais sin rasehistorie

På 1500- og 1600-tallet ble en del småhunder fraktet til Cuba, inkludert bichon-raser. Det er litt usikkert hjem som egentlig fraktet disse hundene til øya. Trolig stammer bichon havanais fra en nå utdødd bichon-rase krysset med en puddel på et punkt. Den har likevel fått utvikle seg som en egen rase i lang tid på Cuba, men spredde seg til resten av verden da cubanere i eksil tok med seg hunden til USA på 1960-tallet.

Siden den gang har rasen spredd seg til hele verden, og er blant de mest populære rasene i veldig mange land.

Blandingsraser med bruk av bichon havanais

Bichon havanais er en rase som er med i blander for å lage såkalte «designerraser» hvor man typisk krysser to ulike hunderaser med hverandre for å få en blandingsrase. Blant annet havapoo består av 50 % bichon havanais. Der krysses en bichon havanais med en puddel for å lage en blandingshund.

Havapoo på stranda
Havapoo på stranda. Foto: Mich Hall / CC BY 2.0.

Spørsmål og svar om bichon havanais

Er bichon havanais en god familiehund?

Bichon havanais er en av de beste familiehundene som finnes. De er stort sett alltid veldig flinke med barn, og knyttet tette bånd til alle de bor sammen med.

Går bichon havanais godt overens med barn?

Bichon havanais går stort sett superbra sammen med barn, men det krever selvsagt at både barn og hund får tid til å lære seg hvordan de skal forholde seg til hverandre.

Hvor mye pelsstell er det med bichon havanais?

Bichon havanais er en rase som krever mye pelsstell, både med lang utstillingspels og selv med kort pels.

Kan man klippe bichon havanais kort?

Hvis du ikke skal stille ut hunden din kan du fint klippe bichon havanais kort. Men husk at du fortsatt bør børste den hver dag selv om den har kort pels.

Hvor vanskelig er det å trene bichon havanais?

Bichon havanais regnes som veldig enkel å trene, og lærer skikkelig fort om den får positiv forsterker i form av godbit eller leker når den gjør oppgaver riktig.

Hvor mye røyter bichon havanais?

Bichon havanais regnes som en røytefri hunderase, så her kommer du ikke til å finne pelsdotter i kriker og kroker.

Er bichon havanais allergivennlig?

Mange opplever bichon havanais som allergivennlig, så det kan fungere godt. Men merk at ingen hunder har 100 % garanti for å være allergivennlig, så prøv å omgås hunderasen før du kjøper en valp for å se om du reagerer på dem eller ikke.

Er det vanskelig å få tak i en bichon havanais?

Bichon havanais er en veldig populær rase, som stadig øker i popularitet. I praksis betyr det at oppdrettere får mange interesserte i valpene sine. Så det kan være litt ventetid på å skaffe seg en valp.

Hvor mye koster en bichon havanais?

Bichon havanais koster typisk et sted mellom 20 og 25 tusen kroner, men det varierer selvsagt etter hva oppdretteren ønsker å ta betalt for valpene da.

Fungerer bichon havanais som vakthund?

Bichon havanais er en god varslerhund, men egner seg ikke som vakthund, da den bare vil bli glad om uvedkommende for eksempel bryter seg inn i boligen dens. Men den vil bjeffe og si ifra, og kan derfor virke avskrekkende.

Kan bichon havanais delta på hundesport?

Bichon havanais er ikke utpreget god til hundepart, men gjør det ganske greit på både agility og lydighetskonkurranser.

Egner bichon havanais seg til utstilling?

Bichon havanais kan gjøre det veldig godt på utstilling, men det krever jo at man holder pelsen lang, noe som er ganske mye arbeid.

Hvilken raseklubb tilhører bichon havanais?

Bichon havanais tilhører raseklubben Norsk Bichon Havanais Klubb.

Hvordan går bichon havanais overens med andre hunder?

Bichon havanais pleier stort sett å gå supergodt sammen med andre hunder, og kommer som regel overens med alle andre raser.

Hvor lenge lever en bichon havanais?

Den forventede levealderen til bichon havanais er et sted mellom 13 og 15 år, så dette er en rase som lever ganske lenge. Noen hunder blir også 18+ år gamle, selv om dette er relativt uvanlig.

Har bichon havanais underull?

Bichon havanais har så godt som ingen underull. Det er grunnen til at den ikke røyter, men betyr samtidig at den vil fryse veldig om vinteren eller når det er kaldt ute.

Fryser bichon havanais på vinteren?

Bichon havanais har veldig lett for å fryse på vinteren, så da må man ha på dekken eller klær.

Hvor mye veier en bichon havanais?

Bichon havanais veier som regel mellom 4 og 6 kg.

Hvor stor blir en bichon havanais?

Mankehøyden til en bichon havanais skal være på mellom 23 og 27 centimeter, så det er ikke store hunden.

Hvilket land kommer bichon havanais fra?

Bichon havanais kommer fra Cuba, og regnes som landets nasjonalhund.

Er bichon havanais klengete?

Bichon havanais har en tendens til å bli veldig klengete av seg, og elsker å være rett bak eierne sine. Hunder som bor alene med ett mennesker har en veldig tendens til å være klengete, og få separasjonsangst hvis man ikke jobber aktivt imot det.

Bjeffer bichon havanais mye?

Bichon havanais er en varslerhund som vil bjeffe om noen ringer på døra eller oppholder seg rett utenfor boligen din. Det er likevel ikke en hund som bjeffer veldig lenge av gangen, og det er ikke vanlig at den står og bjeffer i mange minutter.

Hvor ofte må man bade bichon havanais?

Man bør bade bichon havanais med to-tre ukers mellomrom, og bruke en god hundesjampo som er skånsom mot pelsen dens.

Hvor lange turer trenger bichon havanais?

Bichon havanais bør få turer på minst en halvtimes tid hver dag. De er ikke den rasen som trenger mest mosjon, men som likevel er glad i en tur.

Egner bichon havanais som første hunden?

Bichon havanais er en super førstegangshund som ikke byr på spesielt store utfordringer for eierne sine. Så lenge man trener den med positiv forsterker (gi godbit når den gjør noe riktig) vil den stort sett alltid bli ganske lydig av seg.

Hva heter bichon havanais på engelsk?

På engelsk kalles bichon havanais for havanese dog.

Hvem passer bichon havanais for?

Bichon havanais passer for deg som vil ha en liten hund uten de største kravene til mosjon og mental stimuli. Kanskje er du på jakt etter din aller første hund? I såfall egner rasen seg godt. Det er også en hund som passer for de som enten kan ha den med på jobb, har mye hjemmekontor, eller ikke jobber. Du må også ha tid til daglig pelsstell, daglige turer og daglig lydighetstrening.

2 kommentarer om “Raseprofil: Bichon havanais”

 1. Det sies at det tar lang tid å få en Bichon stueren, stemmer dette? evnt hvor lang tid må en regne med?

  Svar
  • Hei, Ottar.

   Tja, noen mener jo det. Det spørs helt på både deg og hunden. Med god trening basert på positiv forsterker vil de alle fleste lære seg dorutiner veldig raskt.

   – Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar