Om miljøtrening av hund

Miljøtrening er en viktig del av oppdragelsen til valper og unghunder, og er forebyggende mot å få en hund som er usikker på nye situasjoner som voksen. Noen raser må ha mye miljøtrening som valper for å fungere godt som voksne, men det anbefales egentlig å drive miljøtrening med alle slags hunder uansett hvilken rase den tilhører.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvorfor det er så viktig med miljøtrening, hvor mye du innsats du bør legge i det, og ikke minst hvordan du skal drive med miljøtrening på en god måte.

Kort fortalt er miljøtrening av hund en type trening hvor man utsetter valper og unghunder for nye og ukjente steder og situasjoner for å lære dem at disse ikke er farlige. Dette fører til at de blir tryggere som voksne, ikke bare i de konkrete situasjonene du har drevet miljøtrening i, men generelt sett siden de lærer seg å filtrere vekk uvesentlig stimuli.

Korthåret collie
Korthåret collie. Foto: Ellen Levy Finch / CC BY-SA 3.0.

Derfor er miljøtrening så utrolig viktig

Miljøtrening handler egentlig bare om å gjøre hunden vandt til ulike situasjoner slik at den er rolig i disse. Du kan jo selv tenke deg om hunden stort sett bare er hjemme i stua til eieren sin hele livet og plutselig skulle ta bussen inn til byen for å vandre rundt blant folk og støy. Dette hadde vært kjempeskummelt for den, men om den hadde hatt nok miljøtrening ville ikke slike situasjoner være problematisk.

På fagspråket kalles ofte miljøtrening for habituering. Det handler om at den skal bli trygg på andre omgivelser og ikke reagere på uviktig stimuli i disse omgivelsene. I praksis betyr det at hunden skal kunne være rolig når man er i byen, ikke bli redd når dere går tur i nærheten av en skytebane, eller kan ta buss eller tog uten å stresse over det.

Miljøtrening handler ikke om å skremme valpen, men å utsette den for små mengder stress som følge av ukjente stimuli. Deretter skal du gjøre den komfortabel med disse situasjonene slik at den håndterer det uten å bry seg om alt som skjer rundt den. Man skal aldri gå for fort frem med miljøtrening slik at valpen blir redd eller skremt, men kun utsette den for små mengder stress som den klarer å takle.

Man bør begynne med miljøtrening fra valpen er ung av, aller helst er dette noe oppdretter bør begynne med før du henter valpen. Deretter bør miljøtreningen være en sentral del av oppdragelsen til valpen det første leveåret dens. Aller viktigst er det å drive med miljøtrening i alder 3 – 5 måneder.

Ved å jobbe godt med miljøtrening kan man minske risikoen for at hunden kommer til å være redd og skeptisk til nye situasjoner som voksen, og at den kommer til å fungere bedre i stressende situasjoner.

Det kan være lurt å utsette hunder for litt miljøtrening hver dag, spesielt i perioden fra 3 til 5 måneder.

Fransk mastiffvalper
Miljøtreningen bør startes tidlig. Foto publisert med tillatelse.

Slik kan du drive miljøtrening på en god måte

Det viktigste å gjøre når man skal drive miljøtrening med hunder er at man tar det rolig. Hunden skal aldri være redd eller skikkelig stresset, men kun utsettes for et mildt stress. Om hunden blir for stressa vil den ikke håndtere situasjonen, og da blir det bare en negativ opplevelse.

Når man driver miljøtrening av valp bør det foregå i veldig korte økter. Ofte kan 5 til 10 minutter være mer enn nok. Alle disse nye inntrykkene er veldig slitsomt for valpen, og om man holder på for lenge kan den blir stresset av det.

Under miljøtreningen bør du fokusere på å belønne ønsket atferd. I praksis betyr det ros og godbit når hunden er rolig og avslappet. Da tar man fokuset vekk fra all stimulien, og belønner den for å være rolig.

21 eksempler på ting du kan gjøre som en del av miljøtrening:

 1. Ta med hunden på besøk til noen du kjenner.
 2. La hunden gå langs en trafikkert vei.
 3. Ta med hunden på bussen.
 4. Ta med hunden til bysentrum eller et folksomt sted.
 5. Sett hunden i litt ukjente situasjoner steder den normalt kjenner til. F.eks løft den opp på en benk i hagen, ta den med i førersetet på bilen, la den utforske inne i hekken osv.
 6. Ta med hunden til sjøen eller havna.
 7. Ta med hunden til et nytt type terreng den ikke er så kjent med.
 8. Ta med hunden til veterinæren. Noen ganger er det mer enn nok å ta den med til utsiden av veterinærkontoret, for her er det så mange lukter og andre ting som påvirker den.
 9. La hunden få hilse på gårdsdyr gjennom et gjerde.
 10. Ta med hunden på toget.
 11. La hunden møte andre hunder i samme alder og størrelse.
 12. Ta med hunden i parken.
 13. Ta en kopp kaffe på en kafé mens hunden skal slappe av på bakken.
 14. La hunden få hilse på katter, ender, høns og andre smådyr.
 15. Ta med hunden til å på forbi en skole eller barnehage.
 16. Støvsug.
 17. Få besøk av noen.
 18. Øv på kloklipp, pelsstell og lignende.
 19. Gå en tur med hunden i nærheten av en skytebane (veldig bra for å trene mot nyttårsraketter også!).
 20. Ta med hunden på en båttur.
 21. La hunden få hilse på fremmede mennesker (med deres samtykke selvfølgelig).

Her er det mye du kan prøve, og det er egentlig bare fantasien din som setter grenser. Du må selv vurdere hva du tenker at hunden din takler og håndterer, og ikke ta den med på ting du vet blir for mye for den. For eksempel er det mange hunder som ikke bør farte så mye i bysentrum før de har hatt mildere miljøtrening fra før av.

Fransk bulldog og cocker spanielvalper som leker
Fransk bulldog og cocker spanielvalper som leker. Foto publisert med tillatelse.

Slik ser du at hunden har fått nok

Valper trenger ikke store mengden med miljøtrening før de får nok. Man kan se at det begynner å holde når valpen begynner å virre, og sliter med å filtrere vekk den ulike stimulien fra miljøet. Om den blir synlig stressa eller nervøs er det også på tide å avslutte.

Miljøtrening av voksne hunder

Miljøtrening skal jo først og fremst gjøres på unge valper, men det er selvsagt godt mulig å drive med miljøtrening av voksne hunder også. Her får man ikke nødvendigvis den samme garantien for at det går bra som med valper, men selv usikre hunder kan bli trygge i mange nye situasjoner hvis man er flink med miljøtrening.

Når man skal drive miljøtrening av voksne hunder er det ekstra viktig å gå sakte frem. Start gjerne med å gå en tur slik at hunden er litt brukt, men ikke direkte utslitt. Deretter kan dere smått prøve dere frem på miljøtreningen.

Miljøtrening av voksne hunder har typisk et mål for seg, for eksempel at man ønsker å kunne ta med hunden inn i bysentrum uten at den er stressa. Da må man lage seg små delmål, og jobbe mot det ved å hele tiden øke vanskelighetsgraden.

Man bør derfor starte med situasjoner hvor hunden er nokså trygg, men litt usikker. Belønn hunden når den er rolig og avslappet, og jobb lenge med dette helt til hunden tåler denne situasjonen uten noe stress i det hele tatt. Nå må du gradvis øke utfordringen, men ikke for mye på én gang.

Det kan ta lang tid å få gamle hunder til å bli trygge i situasjoner de synes er skumle, men som regel går det seg til hvis eieren legger nok innsats i det. Lykke til!

Border collie som løper på stranda
Border collie er en rase som raskt kan bli nervøs om den ikke har fått nok miljøtrening som valp. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar