Miljøtrening er en viktig del av oppdragelsen til valper og unghunder, og er forebyggende mot å få en hund som er usikker på nye situasjoner som voksen. Noen raser må ha mye miljøtrening som valper for å fungere godt som voksne, men det anbefales egentlig å drive miljøtrening med alle slags hunder uansett hvilken rase den tilhører.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvorfor det er så viktig med miljøtrening, hvor mye du innsats du bør legge i det, og ikke minst hvordan du skal drive med miljøtrening på en god måte.
Kort fortalt er miljøtrening av hund en type trening hvor man utsetter valper og unghunder for nye og ukjente steder og situasjoner for å lære dem at disse ikke er farlige. Dette fører til at de blir tryggere som voksne, ikke bare i de konkrete situasjonene du har drevet miljøtrening i, men generelt sett siden de lærer seg å filtrere vekk uvesentlig stimuli.
Derfor er miljøtrening så utrolig viktig
Miljøtrening handler egentlig bare om å gjøre hunden vandt til ulike situasjoner slik at den er rolig i disse.
Du kan jo selv tenke deg om hunden stort sett bare er hjemme i stua til eieren sin hele livet og plutselig skulle ta bussen inn til byen for å vandre rundt blant folk og støy. Dette hadde vært kjempeskummelt for den, men om den hadde hatt nok miljøtrening ville ikke slike situasjoner være problematisk.
På fagspråket kalles ofte miljøtrening for habituering. Det handler om at den skal bli trygg på andre omgivelser og ikke reagere på uviktig stimuli i disse omgivelsene.
I praksis betyr det at hunden skal kunne være rolig når man er i byen, ikke bli redd når dere går tur i nærheten av en skytebane, eller kan ta buss eller tog uten å stresse over det.
Miljøtrening handler ikke om å skremme valpen, men å utsette den for små mengder stress som følge av ukjente stimuli. Deretter skal du gjøre den komfortabel med disse situasjonene slik at den håndterer det uten å bry seg om alt som skjer rundt den.
Man skal aldri gå for fort frem med miljøtrening slik at valpen blir redd eller skremt, men kun utsette den for små mengder stress som den klarer å takle.
Man bør begynne med miljøtrening fra valpen er ung av, aller helst er dette noe oppdretter bør begynne med før du henter valpen. Deretter bør miljøtreningen være en sentral del av oppdragelsen til valpen det første leveåret dens. Aller viktigst er det å drive med miljøtrening i alder 3 – 5 måneder.
Ved å jobbe godt med miljøtrening kan man minske risikoen for at hunden kommer til å være redd og skeptisk til nye situasjoner som voksen, og at den kommer til å fungere bedre i stressende situasjoner.
Det kan være lurt å utsette hunder for litt miljøtrening hver dag, spesielt i perioden fra 3 til 5 måneder.
Slik kan du drive miljøtrening på en god måte
Det viktigste å gjøre når man skal drive miljøtrening med hunder er at man tar det rolig. Hunden skal aldri være redd eller skikkelig stresset, men kun utsettes for et mildt stress. Om hunden blir for stressa vil den ikke håndtere situasjonen, og da blir det bare en negativ opplevelse.
Når man driver miljøtrening av valp bør det foregå i veldig korte økter. Ofte kan 5 til 10 minutter være mer enn nok. Alle disse nye inntrykkene er veldig slitsomt for valpen, og om man holder på for lenge kan den blir stresset av det.
Under miljøtreningen bør du fokusere på å belønne ønsket atferd. I praksis betyr det ros og godbit når hunden er rolig og avslappet. Da tar man fokuset vekk fra all stimulien, og belønner den for å være rolig.
21 eksempler på ting du kan gjøre som en del av miljøtrening:
- Ta med hunden på besøk til noen du kjenner. Å la hunden bli eksponert for både nye mennesker, nye steder og kanskje til og med nye hunder på én og samme tid er god miljøtrening. Men pass på at den føler seg trygg på besøket.
- La hunden gå langs en trafikkert vei. Biler, sykler, forgjengere og andre distraksjoner er nyttig for å lære valpen at dette er normalt, og unngå at den utvikler redsel mot dette når den blir eldre.
- Ta med hunden på bussen. Det er fornuftig å kjøre buss med hunden når den er valp dersom du har tanker at om at den kan trenge dette når den er voksen. Ikke bare gjør du den vandt til bussen i seg selv, men inne på bussen er det mange nye lukter og inntrykk som er super miljøtrening.
- Ta med hunden til bysentrum eller et folksomt sted. Den enkel måte å drive miljøtrening på er ved å dra til bysentrum. Det er få steder hvor det er så mange ulike lukter fra andre mennesker, andre hunder, mat og annet, og ikke minst mange ulike ting å se og høre. Men ta det i et rolig tempo, og pass på at hunden er rolig og avslappet.
- Sett hunden i litt ukjente situasjoner steder den normalt kjenner til. F.eks løft den opp på en benk i hagen, ta den med i førersetet på bilen, la den utforske inne i hekken osv. Disse situasjonene trenger ikke å være skremmende for valpen i seg selv, men gir den selvtillit fra å prøve nye ting.
- Ta med hunden til sjøen eller havna. Det er mange spennende lukter og lyder ved sjøen, og dette er et helt nytt miljø for de fleste valper. Du kan til og med la valpen få prøve å bade, men husk skylle valpen etter den har badet i saltvann.
- Ta med hunden til et nytt type terreng den ikke er så kjent med. Mange hunder går i samme terreng og miljø mesteparten av livet sitt, og en enkel måte å gi den en ny erfaring på er ved å prøve å ta den med til et ukjent terreng. Hva med å ta med hunden på fjellet for eksempel?
- Ta med hunden til veterinæren. Noen ganger er det mer enn nok å ta den med til utsiden av veterinærkontoret, for her er det så mange lukter og andre ting som påvirker den. Det er få steder som har like mange spennende lukter som på veterinærkontoret!
- La hunden få hilse på gårdsdyr gjennom et gjerde. Hvis den er veldig gira må du holde litt avstand, og alltid respektere det om gårddyrene ønsker mer avstand.
- Ta med hunden på toget. Grunnen er samme som med buss, og dersom du har tanker om at hunden kanskje skal kjøre tog i løpet av livet sitt anbefales det sterkt å gjøre den komfortabel med dette mens den ennå er ung.
- La hunden møte andre hunder i samme alder og størrelse. Å dra på valpetreff er super miljøtrening. Her får de et nytt miljø, møte andre hunder i samme alder, og lærer ekstremt mye av dette.
- Ta med hunden i parken. Parken er nok et supert sted for miljøtrening. Her er det mye spennende å oppleve for en liten hund.
- Ta en kopp kaffe på en kafé mens hunden skal slappe av på bakken. Hva med å ta med valpen på kafé, så kan du sitte ute og nyte en god kopp kaffe mens valpen får hundrevis av ulike inntrykk fra det som skjer rundt dere?
- La hunden få hilse på katter, ender, høns og andre smådyr. Det kan være fornuftig å drive målrettet miljøtrening mot katter, høns og andre smådyr som hunden potensielt kan møte på som voksen. En voksen hund som ser på katter som byttedyr er aldri noe moro, men dette kan i stor grad unngås ved at dere jobber med dette mens hunden er unghund.
- Ta med hunden til å på forbi en skole eller barnehage. Her er det nok en gang mange ulike inntrykk for hunden å ta til seg.
- Støvsug. Mange hunder hater støvsugere, men det er viktig at de klarer å være rolig selv om eieren støvsuger. Så gjør det til en rutine fra hunden er ung av, og finn gjerne frem støvsugeren oftere enn nødvendig. Dersom den synes det er veldig skummelt kan du begynne med å tilvenne den støvsugeren når den er avslått.
- Få besøk av noen. Å få besøk av andre mennesker er alltid positiv for valpen, og lærer den at det er normalt at andre mennesker kommer inn i dens «territorium».
- Øv på kloklipp, pelsstell og lignende. Nok en type miljøtrening som er veldig fornuftig å jobbe godt med fra valpen er ung av. Valper trenger ofte ikke like mye pelsstell som voksne, men de har mye lettere for å lære seg å godta det, så dette er absolutt noe dere bør jobbe med mens den ennå er ung.
- Gå en tur med hunden i nærheten av en skytebane. Skytebaner er noe mange hunder er redde for, og det er jo ikke så rart. Plutselige, høye lyder som den ikke aner hvor kommer fra er oppskriften på noe skummelt for en hund, men som mye annet er det fint mulig å gjøre hunden vandt til det. Dessuten er dette knallgod trening for å gjøre hunden komfortabel med å takle nyttårsraketter.
- Ta med hunden på en båttur. Å kjøre båt er skummelt for mange hunder, men denne situasjonen er god miljøtrening. Hvis dere har tenkt å ha med hunden på båter når den er voksen bør dere begynne arbeidet med dette fra den er ung av.
- La hunden få hilse på fremmede mennesker. Å hilse på fremmede mennesker er i utgangspunktet en god erfaring, og det er fornuftig å la valpen få hilse samtidig som du ikke bør gjøre det slik at valpen forventer å få hilse på alle den møter på.
Her er det mye du kan prøve, og det er egentlig bare fantasien din som setter grenser. Du må selv vurdere hva du tenker at hunden din takler og håndterer, og ikke ta den med på ting du vet blir for mye for den. For eksempel er det mange hunder som ikke bør farte så mye i bysentrum før de har hatt mildere miljøtrening fra før av.
Slik ser du at hunden har fått nok
Valper trenger ikke store mengden med miljøtrening før de får nok. Man kan se at det begynner å holde når valpen begynner å virre, og sliter med å filtrere vekk den ulike stimulien fra miljøet. Om den blir synlig stressa eller nervøs er det også på tide å avslutte.
Som med mye annet i valpestadiet er det viktig å heller ta flere og kortere økter enn å kjøre på med mye miljøtrening på samme tid.
Miljøtrening av voksne hunder
Miljøtrening skal jo først og fremst gjøres på unge valper, men det er selvsagt godt mulig å drive med miljøtrening av voksne hunder også. Her får man ikke nødvendigvis den samme garantien for at det går bra som med valper, men selv usikre hunder kan bli trygge i mange nye situasjoner hvis man er flink med miljøtrening.
Når man skal drive miljøtrening av voksne hunder er det ekstra viktig å gå sakte frem. Start gjerne med å gå en tur slik at hunden er litt brukt, men ikke direkte utslitt. Deretter kan dere smått prøve dere frem på miljøtreningen.
Miljøtrening av voksne hunder har typisk et mål for seg, for eksempel at man ønsker å kunne ta med hunden inn i bysentrum uten at den er stressa. Da må man lage seg små delmål, og jobbe mot det ved å hele tiden øke vanskelighetsgraden.
Man bør derfor starte med situasjoner hvor hunden er nokså trygg, men litt usikker. Belønn hunden når den er rolig og avslappet, og jobb lenge med dette helt til hunden tåler denne situasjonen uten noe stress i det hele tatt. Nå må du gradvis øke utfordringen, men ikke for mye på én gang.
Det kan ta lang tid å få gamle hunder til å bli trygge i situasjoner de synes er skumle, men som regel går det seg til hvis eieren legger nok innsats i det. Lykke til!