Kan katter spise honning? Alt om honning til katter!

Vi mennesker bruker honning til mye rart, og selv om honning er en versting for tennene våre regnes det som et sunt produkt for alle voksne. Men hvordan er det egentlig med katter og honning? Kan egentlig katter spise honning?

Man bør ikke gi honning til katter, da selv små mengder som 1 teskje kan være nok til at katten får magetrøbbel som diaré, oppkast eller magesmerter. Det er ingen næringsstoffer som katten trenger i honningen, og det er ingen god grunn til å gi katter honning.

En skje med honning
Honning er ikke farlig for katter, men heller ikke nødvendig. Foto publisert med tillatelse.

Noen katter ser ut til å tåle honning bedre enn andre, så for en del katter går det OK om de får i seg honning i små mengder.

For øvrig er det verdt å merke seg at katter flest ikke liker honning. Katter tiltrekkes nemlig av fett, noe som er helt fraværende i honning, så honning er ikke noe interessant for dem.

Kattens tunge har faktisk ikke smaksløkene den trenger for å smake sukker, og honning vil være så godt som smakløst for en katt.

Om du av en eller annen grunn ønsker å gi katten din honning anbefales det å gi under an halv teskje per dag, og ikke gi til kattunger.

Så vårt råd er: Ikke gi katten honning med vilje. Samtidig er det ikke farlig om katten får i seg små mengder honning, og det skal veldig mye til før den får i seg farlige mengder.

Er honning giftig for katter?

Honning er ikke giftig i seg selv, men den kan altså raskt føre til litt magetrøbbel for katten. Dette kommer av næringsinnholdet til honning.

Her er det rett og slett for mye sukker for at katten tåler det bra. Som du sikkert kan gjette er ikke sukkeret spesielt godt for tennene til katten heller, og for katter som er utsatt for diabetes kan regelmessig fôring med honning være katastrofalt.

Les også: Kan hunder spise honning?

Det skal sies at kattunger under ett år kan få botulisme om de spiser honning. Dette er fordi honning kan inneholder sporer fra bakterien Clostridium botulinum, noe som kan føre til sykdommen botulisme. Av den grunn frarådes det å gi honning til noen dyr som er under ett år gamle, inkludert kattunger.

Symptomer på botulisme er at katten kan få lammelser, bli sløv og kan virke som om den er full. Det er heldigvis sjeldent at kattunger får sykdommen, men siden den er såpass alvorlig er det viktig å være ekstra forsiktig med honning for katterunger.

Finnes det noen fordeler med å gi katter honning?

Honning i seg selv er jo sunt (selv om det er proppfullt av sukker), ettersom det inneholder vitaminer, spormetaller og mineraler.

Dette høres jo fint ut, men en katt som får en god type kattemat trenger ikke tilskudd av disse næringsstoffene, og for de aller fleste katter er det helt meningsløst å gi honning.

Totalt sett vil de fleste være enige i at ulempene med honning er større enn fordelene, og det finnes mange andre bedre måter å gi katten sin vitaminer, spormetaller og mineraler på.

Hjelper honning mot sykdom?

Honning har jo nesten et slags mytisk stempel over seg når det kommer til effekten mot ulike sykdommer, og det kan jo være fristende å gi katten litt honning når den er syk.

Først og fremst må det sies at det i stor grad mangler vitenskapelige kilder som støtter teorien om at honning hjelper mot sykdom. Honning er ingen vidundermedisin for verken katter eller mennesker.

Det honning derimot har en god effekt mot er sår hals. Honning fungerer lindrende for en sår hals, og reduserer smerter i halsen. Dette gjelder også for katter, selv om det er usikkert om katten får store effekten av det.

Det må også nevnes at effekten kun er lindrende, og derfor ikke har noen medisinsk effekt foruten at den såre halsen føles bedre i en viss periode.

Jeg anbefaler derimot å alltid rådføre deg med dyrlege før du gir honning som lindrende medisin for sår hals hos katt. Aldri bruk honning som medisin hvis du ikke får beskjed om det av dyrlegen.

Og viktigst av alt: aldri gi honning som et alternativ til å kontakte dyrlege hvis katten har problemer med halsen.

Katter skal alltid ha et godt kattefôr som hovedmat

Det er mange typer menneskemat som er OK å gi katter i små mengder (og en del mat som er farlig for katter), men man må aldri finne på å bytte ut kattematen med menneskemat.

Grunnen er blant annet at kattemat er tilsatt taurin, en aminosyre som ikke vanligvis finnes i så store mengder som katten trenger i vanlig mat. Dette stoffet er helt essensielt for kattens syn, og katter som får menneskemat eller kattemat av lav kvalitet kan i verste fall utvikle sykdommer.

Jeg anbefaler alltid alle om å bruke litt penger på å kjøpe et godt kattefôr! Jeg har skrevet en stor guide om hvordan du selv velger det beste kattefôret for katten din, så ta gjerne en titt på den.

Om du bare vil gjøre det enkelt kan jeg si så mye som at Orijen Original Cat regnes som det beste kattefôret. Her får du alt av næringsstoffer, en høy andel kjøtt (viktig for katten), nok omega 3, nok vitamin A, og lite karbohydrater.

Et litt billigere alternativ som er nesten like godt (men mer enn godt nok!) er Acana Cat. Disse kommer i mange ulike typer, men alle oppfyller alle kravene til å være et knallgodt kattefôr!

Katter som spiser
Det er kjempeviktig å gi katten en god type kattefôr!

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no.

Legg igjen en kommentar