Kan katter spise leverpostei? Alt om å gi katten leverpostei!

Når du lager brødskriver med leverpostei merker du kanskje at katten er fryktelig interessert i å smake litt på pålegget ditt. Men hvordan er det egentlig med katter og leverpostei? Kan egentlig katter spise leverpostei?

Katter tåler å spise litt leverpostei, men bør få det som en godbit fra tid til annen, ikke som en del av fôret. Leverpostei er ganske sunt og godt for katter, men det høye innholdet av salt gjør at du kun bør gi små mengder om gangen.

Leverpostei på brødskive
Kun gi katten leverpostei i små mengder. Foto: KennethJ / CC BY-SA 3.0.

Så med andre ord, det er ingen ting i veien med å la katten smake leverpostei. Dette gjelder både vanlig leverpostei, ovnsbakt leverpostei, kyllingpostei og de fleste andre varianter av leverpostei.

Du bør derimot ikke gi mer enn tilsvarende maks 1 teskje om dagen. Det er nemlig veldig mye salt i leverpostei, noe som kan være farlig for katter.

Er det noen fordeler med å gi katten leverpostei?

Det er ikke slik at katten din trenger leverpostei, og det er på den måten ikke noen fordeler med å gi det. Se på det som en godbit du kan gi hvis du vil, men ikke tenk at dette er noe som katter din trenger.

Det skal sies at det er en god del mineraler og vitaminer i leverpostei, og det er jo sånn sett en sunn type pålegg. Men katter som fôres med en god type kattemat har ikke behov for ekstra næringsstoffer via godbitene sine.

Huskatt som klappes
Huskatt som klappes. Foto publisert med tillatelse.

Er det farlig å gi katter leverpostei?

Som nevnt tidligere i artikkelen er det mye salt i leverpostei. Salt er ikke direkte farlig for katter i små mengder, men katter har ikke organer som tåler store mengder salt.

Av den grunn er det anbefalt å være forsiktig med å gi katter for mye leverpostei.

Jeg har prøvd å finne en leverpostei med lite salt, men selv de som markedsføres som ekstra sunne har omtrent like mye salt som de andre. Typisk har de alle mellom 1,4 og 1,6 gram salt per 100 gram leverpostei.

Les også: Maten som er giftig for katter.

Det er også litt laktose (melkesukker) i mange typer leverpostei, noe katter heller ikke tåler. I små mengder merker ikke kattene stort til det, men om du gir mye leverpostei kan laktosen føre til at katten blir dårlig i magen av det.

Denne laktosen er ikke farlig for katten, men det er heller ikke noe behagelig med diaré. Men når det kommer til disse mengdene er saltet mer bekymringsverdig enn laktosen.

To chartreux-katter
To chartreux-katter. Foto publisert med tillatelse.

Katter skal alltid ha et godt kattefôr som hovedmat

Det er mange typer menneskemat som er OK å gi katter i små mengder (og en del mat som er farlig for katter), men man må aldri finne på å bytte ut kattematen med menneskemat.

Grunnen er blant annet at kattemat er tilsatt taurin, en aminosyre som ikke vanligvis finnes i så store mengder som katten trenger i vanlig mat. Dette stoffet er helt essensielt for kattens syn, og katter som får menneskemat eller kattemat av lav kvalitet kan i verste fall utvikle sykdommer.

Jeg anbefaler alltid alle om å bruke litt penger på å kjøpe et godt kattefôr! Jeg har skrevet en stor guide om hvordan du selv velger det beste kattefôret for katten din, så ta gjerne en titt på den.

Om du bare vil gjøre det enkelt kan jeg si så mye som at Orijen Original Cat regnes som det beste kattefôret. Her får du alt av næringsstoffer, en høy andel kjøtt (viktig for katten), nok omega 3, nok vitamin A, og lite karbohydrater.

Et litt billigere alternativ som er nesten like godt (men mer enn godt nok!) er Acana Cat. Disse kommer i mange ulike typer, men alle oppfyller alle kravene til å være et knallgodt kattefôr!

Katter som spiser
Det er kjempeviktig å gi katten en god type kattefôr!

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no.

Legg igjen en kommentar