Giftig og farlig mat for katter

Selv om katter kan spise mye av det samme som mennesker, er det også mye menneskemat som regnes som enten direkte giftig eller farlig for katter. Noen matvarer er såpass giftige at katten kan dø om den spiser selv litt av det, mens det også er mye mat som skaper mageproblemer og ubehag for katten.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på ulike typer mat og drikke man må sørge for at katten ikke får mulighet til å få i seg, og hvor farlig disse er for katten.

Selkirk rex
Selkirk rex. Foto publisert med tillatelse.

Farlig mat for katter

Avokado

Avokado inneholder et stoff som her persin, og er veldig giftig for både katter og de fleste andre kjæledyr. Katter skal derfor aldri spise avokado!

Teknisk sett finner man persin i fruktkjernen til avokadoen, men giften kan lekke ut til fruktkjøttet. Modne avokadoer har derfor mest persin i fruktkjøttet, og er derfor mer giftig, men det anbefales likevel å holde selv umodne avokadoer langt unna katter.

Avokado
Avokado er akutt giftig for katter. Foto publisert med tillatelse.

Belgfrukter

Katter sliter veldig med å fordøye belgfrukter, og vil slite med både diaré og oppblåst mage om de får i seg belgfrukter. I noen tilfeller har inntak av belgfrukter faktisk ført til at katter har dødd, selv om de fleste heldigvis kvikner til etter hvert som de blir kvitt grønnsakene fra systemet sitt.

Kål

Kål fungerer helt likt som belgfrukter, så igjen kan katten bli oppblåst og få diaré, eller til og med bli alvorlig syk og dø hvis den spiser mye kål.

Nøtter (og spesielt macadamianøtter)

Man skal ikke gi katter noen typer nøtter, og spesielt ikke macadamianøtter. Macadamianøtter inneholder nemlig giftstoffer som kan føre til alvorlig sykdom for katten.

Andre nøtter er ikke nødvendigvis direkte giftige for katter, men inneholder såpass mye mye fett at det kan være skadelig for levra til katten.

macadamianøtter
Macadamianøtter er giftig for katter. Foto publisert med tillatelse.

Alle typer løk

Ikke gi katten noen form for løk. Dette inkluderer alt fra vanlig gul løk, hvitløk eller sjalottløk, men også andre typer løk som gressløk, ramsløk, purreløk eller lignende. Alle typer løk inneholder nemlig stoffer som kan skade kattens røde blodlegemer og føre til alvorlig skade.

Både rå og varmebehandling løk er farlig, og både selve løken så vel som den grønne plantedelen er giftig.

De færreste katter liker løk, men det er likevel noe man må følge godt med på.

Sopp

Selv sopp som regnes som trygge for oss mennesker kan potensielt være skadelig for katter, da katten har så små nyrer og levre at den kan bli forgiftet av selv små mengder gift fra sopp. Så hold helst all sopp unna katten for å være på den sikre siden.

Tomater

Tomater inneholder et stoff som heter atropin, og dette kan være farlig for hjertet til katten. Unngå både selve tomaten, så vel som de grønne delen av planten på en tomatplante. Tomater er dessuten veldig syrlige, og kan føre til ulike mageproblemer.

Tomater
Tomater kan være farlig for katter. Foto publisert med tillatelse.

Aubergine

Også aubergine inneholder stoffer atropin, som altså kan være farlig for hjertet til katten.

Kunstige søtningsstoffer

Kunstige søtningsstoffer som xylitol er direkte giftig for katten. Selv en bitteliten bit av en tyggis som inneholder xylitol kan være nok til å drepe en voksen katt!

Det er ikke alle produkter som inneholder såpass farlige kunstige søtningsstoffer som xylitol, men de andre typene søtningsstoffer er heller ikke spesielt bra for katten, så hold alt vekk fra den.

Rått kjøtt

På et generelt grunnlag bør ikke katter få rått kjøtt. Det er alltid en risiko for at de råe kjøttet inneholder ulike bakterier, og dette kan føre til at katten får matforgiftning eller andre infeksjoner.

I Norge er vi heldige nok til at det ikke er vanlig med pseudorabies fra rått svinekjøtt, men det er likevel andre bakterier som kan trives.

Sjokolade

De fleste er sikkert klar over det allerede, men all sjokolade er giftig for katter og andre kjæledyr. I sjokolade finner man nemlig et stoff som heter teobromin, noe vi mennesker fint tåler, men som kan være akutt giftig for katter.

Jo mørkere sjokoladen er, jo mer teobromin inneholder den. Selv ved et moderat inntak kan katten få problemer med hjertet, muskelskjelvinger eller kramper, og må tas med til veterinær med det samme.

Sjokolade
Sjokolade er giftig for alle dyr. Jo mørkere, jo farligere. Foto pubsliert med tillatelse.

Kaffe og te

I kaffe og te finner man koffein, dette stoffer som er oppkvikkende for oss mennesker. Det fungerer i utgangspunktet på omtrent samme måte hos katter, men problemet er at kattene trenger veldig lite av det for å få i seg for mye. Selv noen små slurker av kaffen kan være nok til at den få koffeinoverdose.

Sørg derfor for å tømme kaffekoppen før du forlater rommet og lar katten være alene med den.

Andre ting med koffein

Det er ikke bare kaffe og te som inneholder koffein, men også energidrikk, vanlig brus, kakao (inneholder dessuten teobromin) og andre typer søt drikke.

Legemidler

Katter tåler ikke legemidler som er beregnet for mennesker, og du skal aldri gi en katt legemidler uten å forhøre deg med en veterinær først. Vanlig Paracet (paracetamol) eller andre lignende smertestillende stoffer kan være dødelige for katter!

Hvis du tror katten trenger legemidler skal du kontakte veterinær for å få dem til å skrive ut noe som er beregnet for katter.

Gjærdeig

Katter ser ofte ut til å være veldig glade i å prøve å spise gjærbakst som står til heving, men dette er noe man må være forsiktig med. Om katten spiser dette vil deigen fortsette å heve i kattens mage, og samtidig som dette skjer produseres det også alkohol. Det betyr at du risikerer at katten får magesmerter som følge av gjæringsprosessen, samtidig som den kan bli alkoholforgiftet.

Så hvis du er glad i å bake boller og brød bør du sette de til heving et sted hvor katten ikke får tak i det.

Druer og rosiner

Druer inneholder stoffer som i verste fall kan føre til nyresvikt hos katter, og selv noen få druer kan være nok til å skade dem. En artig ting er at det ser ut som om noen katter tåler druer helt fint, mens andre blir veldig syke. Det er likevel strekt anbefalt å holde druene langt unna katten.

Rosiner er jo bare tørkede druer, men stoffene som gir nyresvikt er like fullt til stede, så unngå at katten får spist rosiner.

Druer
Druer er farlig for de fleste dyr. Foto publisert med tillatelse.

Alkohol

Katter er veldig følsomme for alkohol, og selv noen små sipper av en drink eller en øl kan føre til at katten blir beruset. Det skal heller ikke veldig mye til før katten får alkoholforgiftning, noe som raskt kan utvikle seg til å bli akutt for den lille katten.

Det har vært eksempler på personer som har mistet katten sin fordi den fikk tilgang til en drink. Katter bryr seg ikke alltid så mye om alkohol, men om du lager drinker med koskosmelk, melk eller lignende kan det være veldig fristende for katten, så da må man passe ekstra nøye på.

Sushi og rå fisk

Katter bør ikke spise rå fisk i noen form, og ei heller sushi. For selv om sushi er trygt for mennesker tåler ikke alltid kattene de samme bakteriene som mennesker, og trenger gjerne mye mindre «dose» med bakterier for å bli syke enn mennesker. Det har vært eksempler på katter som har blitt dårlige av å spise rå fisk eller sushi, så det anbefales å unngå det.

Nå er verken rå fisk eller sushi direkte giftig, men sjansen for at katten blir syk med en bakterieinfeksjon er til stede.

Det finnes noen få unntak: rå torsk, sei og makrell er ofte OK å gi til katten sin.

Sushi
Ikke del sushi med katten din. Foto publisert med tillatelse.

Kylling med bein

Rent kyllingkjøtt er bare godt for katten, men hvis den skal få dette er det superviktig å passe på at alle bein er vekk. Selv små beinfragmenter kan skade katten, og det er ikke mangel på eksempler på katter som har fått store skader på spiserøret ved å svelge bein når det har spist kylling.

Så hvis du skal gi katten litt kyllingkjøtt må du sørge for at bitene er helt fri for bein. Unngå også helst skinnet, da dette pleier å være veldig fettete.

Rå potet

Rå poteter fører veldig ofte til mageproblemer for katter, og er noe man bør unngå å gi dem.

Melk og melkeprodukter

Voksne katter skal ikke ha melk, og man bør helst slutte å gi katten dette når den er ferdig å få melk fra moren. De aller fleste katter er nemlig laktoseintolerante, og det betyr at de blir oppblåste i magen og kan få diaré hvis de drikker melk.

Man finner også laktose i en rekke melkeprodukter som rømme, cottage cheese, smøreost og mye annet.

Det er ingen myte at katter elsker melk, for det gjør de virkelig, men det er definitivt ikke godt for dem å drikke melk.

Mat med mye fett

Katter skal ha veldig lite fett i maten sin, og selv små godbiter med mye fett kan være nok til å sette magen og tarmen til katten i ubalanse. For mye fett fører til oppkast og diaré, og det skal ikke så all verdens mye til før katten reagerer på det.

Unngå derfor å gi katten fettholdig mat, og aldri gi katten fett du har skjært vekk fra kjøttstykker eller lignende. Dette tåler den rett og slett ikke.

Ting man skal være forsiktig å gi katten sin

Herfra og nedover inkluderer vi ting som ikke er direkte farlig å gi katten sin, men som man likevel skal være forsiktig med. Så hvis katten får tak i det mens du står og lager mat er det neppe noen grunn til å bekymre seg, men samtidig er det mat du bør unngå å gi katten din.

Ragdoll
Ragdoll. Foto publisert med tillatelse.

Rå egg

Man ser mange nettsider fraråder å gi katten sin råe egg ettersom de mener at de kan inneholde E. coli. Her i Norge har vi jo ikke E. coli i egg, men det er likevel ikke lurt å gi katten rå egg, da egg inneholder stoffer som kan være skadelig for pelsen. Det er ikke giftig, men vil kunne føre til at katten mister deler av pelsen sin, så det er best å holde seg unna.

Hundemat

Hundemat er ikke direkte farlig for katten på noen måte, men inneholder en helt annen sammensetning av næringsstoffer enn kattefôr. Så hvis du er tom for kattefôr bør du heller dra å kjøpe noe nytt fremfor å la den dele med hunden.

Hvis man over tid gir katten hundefôr istedenfor kattefôr vil den utvikle ulike mangelsykdommer, spesielt tilknyttet aminosyren taurin. Dette vil føre til tannproblemer, hjerteproblemer eller ulike psykiske lidelser som hallusinasjoner.

Matrester

Jevnt over bør man unngå å gi katten sin matrester fra menneskemåltider. I 99,9 % av alle tilfeller har katten mye bedre av å få spise egen kattemat istedenfor, og hvis du vil skjemme den bort er det bedre å kjøpe god våtfôr for katter innimellom.

Med matrester er det alltid en risiko for at den får i seg noe den ikke tåler, og man må være spesielt obs på fett og krydder. Samtidig spiser den seg mett på mat som mangler de vitaminene og aminosyrene katter trenger i kosten sin, noe som ikke er bra.

Kokte poteter

Kokte poteter er ikke skadelig for katter, men inneholder omtrent ingenting av det katten trenger i kosten sin, og er derfor helt ubrukelig fra et ernæringsperspektiv. Så selv om katten spiser det og koser seg med det, er det ikke noe den har veldig godt av. Likevel er det ikke farlig eller skadelig for den.

Det samme gjelder for kokte eller stekte søtpoteter.

Legg igjen en kommentar