Kan katter spise makrell i tomat? Alt du må vite om å gi katten makrell i tomat

Har du noen sinne laget brødskriver hvor katten har stått og maset som et uvær om å få smake? Du er ikke alene! Katter elsker mange typer pålegg som leverpostei, smør, ost og ikke minst makrell i tomat. Men kan katter egentlig spise makrell i tomat, og er det sunt for dem?

Man kan gi katter makrell i tomat, og det er sunt i små mengder. Men tenk på makrell i tomat som snacks, ikke fôr, da det er for mye salt og olje til at man bør gi det i store mengder. Så gi gjerne litt makrell i tomat i matskåla, men ikke hver dag.

Makrell i tomat
Det er OK å gi katten din makrell i tomat. Foto: Obli / CC BY-SA 3.0.

De fleste katter elsker makrell i tomat, og slurper i seg både tomatsausen (som er helt ufarlig for katten i små mengder) så vel som fisken. Makrellen i seg selv er god og næringsrik, og du finner blant annet vitamin A, B12, D og E, omega 3-fettsyrer, spormetaller og ulike mineraler i fisken.

Når det er sagt er det neppe slik at katten din trenger noen av disse næringsstoffene. Så lenge den får en god type fôr vil den få i seg alt den trenger fra den vanlige kattematen sin.

Vær forsiktig med innholdet av salt og olje i makrell i tomat

Vanlig makrell i tomat har rundt 1 g salt per 100 gram, noe som er ganske høyt, i alle fall for katter. Saltet er naturlig i fisken, så det hjelper ikke å skylle det i vann. Om du gir katten litt makrell i tomat innimellom er ikke saltet et problem i seg selv, men det er såpass høyt at du ikke bør gi deg daglig.

Det samme gjelder oljen i makrell i tomat. Katter bør helst ikke få i seg slik olje som brukes for å bevare hermetisk fisk, i alle fall ikke i store mengder. Så dette er nok en grunn til å begrense hvor ofte du gir katten din makrell i tomat.

Katter skal alltid ha et godt kattefôr som hovedmat

Det er mange typer menneskemat som er OK å gi katter i små mengder (og en del mat som er farlig for katter), men man må aldri finne på å bytte ut kattematen med menneskemat.

Grunnen er blant annet at kattemat er tilsatt taurin, en aminosyre som ikke vanligvis finnes i så store mengder som katten trenger i vanlig mat. Dette stoffet er helt essensielt for kattens syn, og katter som får menneskemat eller kattemat av lav kvalitet kan i verste fall utvikle sykdommer.

Jeg anbefaler alltid alle om å bruke litt penger på å kjøpe et godt kattefôr! Jeg har skrevet en stor guide om hvordan du selv velger det beste kattefôret for katten din, så ta gjerne en titt på den.

Om du bare vil gjøre det enkelt kan jeg si så mye som at Orijen Original Cat regnes som det beste kattefôret. Her får du alt av næringsstoffer, en høy andel kjøtt (viktig for katten), nok omega 3, nok vitamin A, og lite karbohydrater.

Et litt billigere alternativ som er nesten like godt (men mer enn godt nok!) er Acana Cat. Disse kommer i mange ulike typer, men alle oppfyller alle kravene til å være et knallgodt kattefôr!

Katter som spiser
Det er kjempeviktig å gi katten en god type kattefôr!

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no.

Legg igjen en kommentar