Raseprofil: Korthåret collie

Korthåret collie er en variant av den mye mer vanlige langehårete collien, og skiller seg først og fremst fra denne med pelsen sin.

Rasen er en svært lærevillig gjeterhund som fungerer knallgodt til agility og lydighet, og som kan være en fin familiehund under riktige forhold. Som andre gjeterhunder er korthåret collie en rase som krever mye av eierne sine, og trenger mye mosjon og mental aktivisering.

Korthåret collie
Korthåret collie. Foto: Jacek Proszyk / CC BY-SA 4.0.

Korthåret collie kort oppsummert

  • En korthåret utgave av langhåret collie.
  • En skikkelig brukshund som må brukes!
  • Kan gjøre det godt innenfor hundesport.
  • Enkel å trene.
  • Må få være mye sammen med eierne sine.
  • Krever mye tid, mosjon, trening og aktivisering fra eierne sine.
Korthåret collie
Korthåret collie. Foto: Jacklab72 / CC BY-SA 3.0.

Atferd og lynne hos korthåret collie

Korthåret collie er en intelligent og arbeidsvillig hunderase. Den har ikke like arbeidsteft som en border collie, men er likevel sterkt preget av å være en gjeterhund.

En korthåret collie skal ha et godt lynne, være snill mot de den bor sammen med, og være aktiv og våken. Som mange gjeterhunder vil den si ifra hver gang det banker på døra (eller noen nærmer seg døra), og om man ikke jobber med det kan det bli en skikkelig bjeffete hund.

Man regner korthåret collie for å være en god familiehund, gitt at man klarer å dekke behovene den har til mosjon og mental aktivisering. De går godt overens med barn, men man må være litt påpasselig på at de ikke begynner å prøve å gjete barna. Om man har 2 eller flere unger kan nemlig gjeterinstinktet noen ganger ta overhånd slik at hunden prøve å gjete barna, og dette kan være skummelt for de minste.

Korthårede collier kan ofte være litt nervøse av seg, slik som mange gjeterhunder ofte kan være. Graden varierer fra hund til hund, og det kan være lurt å bruke god tid på å bli kjent med foreldre og eventuelle søsken for å unngå en nervøs hund.

Rasen knytter tette bånd til alle i familien sin, og blir en naturlig del av flokken. Den vil trives aller best om den får være tett på eierne sine hele tiden. Dette er ikke en rase som trives hjemme alene i mange timer om gangen.

Man regnes korthåret collie for å være mer livlig og mer aktiv en langhåret collie, og mange mener at de kortede variantene jevnt over har bedre psyke. Det er derimot store individuelle forskjeller fra hund til hund.

Det er verdt å merke seg at korthåret collie er en hund som trenger mye fysisk mosjon og mental aktivisering for å trives. Det er helt nødvendig at den får brukt både kropp og hode, og uten nok mosjon vil den begynne å kjede seg. En korthåret collie som kjeder seg kan fint la det gå ut over møbler og inventar..

Det er lurt å lære korthåret collie å omgås andre mennesker og hunder fra tidlig alder av. Det regnes ikke som en usosial rase, men noen opplever at hundene utvikler en viss skepsis til andre hunder og mennesker om de ikke er vandt til å møte dem. Sosialisering fra tidlig alder er derfor anbefale.

Uten tilstrekkelig sosialisering vil man oppleve at hunden blir reservert eller til og med skeptisk til fremmede. Her også er det variasjon fra hund til hund, men man kan altså i stor grad unngå det ved å være flink med sosialiseringen.

Korthåret collie
Korthåret collie. Foto: Svenska Mässan / CC BY 2.0.

Mosjon av korthåret collie

Korthåret collie er en hunderase som trenger en del mosjon. Det anbefales å gå et par korte turer på morgen og kveld, og en lengre tur på minst en times tid på ettermiddagen.

Rasen har også høye krav til mental aktivisering, og trives best om den får gå turer på ulike steder istedenfor å ha én fast rute man går hver dag.

Det er også viktig å drive mental aktivisering daglig, da det er utrolig viktig at en korthåret collie går brukt hodet sitt. Den er jevnt over veldig god til det meste, så her er det bare å finne noen øvelser dere liker, og variere ofte for at den ikke skal kjede seg.

Korthåret collie
Korthåret collie. Foto: Ellen Levy Finch / CC BY-SA 3.0.

Trening av korthåret collie

Korthåret collie er en veldig intelligent hunderase, og trening av den er stort sett veldig enkelt. Den er veldig «keen to please» ved at den ønsker å utføre de oppgavene den får beskjed om.

Man bør først og fremst trene en korthåret collie ved å bruke positiv forsterker, for rasen kan være ganske sensitiv mot røff behandling. Så finn frem en godbit eller leke, klikker og begynn med positiv forsterkningstrening, så går det som regel som en lek.

Bruksområder for korthåret collie

Korthåret collie er en utmerket brukshund, og kan være både vakthund, gjeterhund, familiehund eller en hund som brukes til hundesport.

Rasen kan gjøre det veldig godt på hundesport som agility, rallylydighet eller vanlig lydighet. I noen land brukes rasen som både tjenestehund og redningshund, men de har aldri blitt tatt i bruk til dette i Norge selv om de har potensiale til å være flinke til dette.

Mye av det samme gjelder besøks- og terapihunder. Her kan en korthåret collie være en perfekt rase, gitt at man har en hund som ikke er spesielt nervøs.

Korthåret collie er en rase som bør brukes mye, uansett hva du bruker den til. Om den skal være en selskapshund må den få ha en «jobb» ved siden av, og man må bruke mye tid på mental aktivisering.

Til tross for at det er en god rase til mange typer hundesport er den betydelig «dårligere» enn for eksempel border collie. Man bør ikke velge denne rasen om man ønsker å komme helt i toppsjiktet på agility eller lydighet, eller ønsker å gjennomføre gjeterhundprøver.

Korthåret collie
Korthåret collie. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til korthåret collie

Korthåret collie er stort sett en veldig sunn hunderase med få arvelige problemer.

Det er litt vanskelig å si veldig mye om helsen til korthåret collie, da alle de norske helseundersøkelsene av rasen har kombinert resultatene fra både langhåret og korthåret collie til én rapport. Det gir likevel en god indikasjon på hvilke sykdommer og helseplager man kan forvente.

Den mest representerte sykdommen hos rasen er livmorbetennelse, da hele 19 % av alle tispene hadde hatt problemer med dette.

I tillegg er diverse øyeplager typisk, samt diverse plager med ledd, muskler og skjellet. Korthåret collie har en viss risiko for collie eye anomaly (CEA), en arvelig sykdom som kan føre til blindhet, redusert syn eller blødende øyne.

Det er mange kilder som mener at korthåret collie er utsatt for hofteleddsdysplasi (HD), men ifølge raseklubben er det ikke registrert HD på noen av de norske korthårede colliene de siste årene.

Akkurat som med langhåret collie kan også korthåret collie ha noen hunder som sliter med psyken, og har lett for å utvikle seg til å bli nervøse eller engstelige. Dette er heldigvis bare et lite mindretall, og det kan se ut som om risikoen for en engstelig hund er lavere hos den korthårete rasen.

Fysikken til korthåret collie

Korthåret collie er en ganske stor hunderase hvor hanner har en mankehøyde på mellom 56 og 61 centimeter, mens tispene ligger på mellom 51 og 56 centimeter.

Vekten til hannene er typisk et sted mellom 20 og 30 kg, mens tispene veier et sted mellom 18 og 25 kg.

Hunnen skal ha en velproporsjonert kropp med lang snute, og kort og flat pels.

Godkjente farger er sabel (som på bildet under) og hvit, tricolor (svar, brun og hvit), og blue merle (sølvblå med sorte flekker og hvitt bryst).

Korthåret collie
Korthåret collie. Foto: Jacek Proszyk / CC BY-SA 4.0.

Pelsstell hos korthåret collie

Det er lite pelsstell med korthåret collie, og det er betydelig mindre arbeid enn med den langhårete varianten. Det eneste du trenger å gjøre er å børste den etter behov. Bruk en børstehanske eller en børste beregnet på kort pels.

I tillegg må man bade en korthåret collie innimellom, men det er kun nødvendig å gjøre etter behov.

Korthåret collie sin rasehistorie og utvikling

Det er ingen som med sikkerhet vet når og hvor korthåret collie kommer fra, men man vet at den ble brukt av gjetere til å gjete saueflokker på de britiske øyene under den romerske invasjonen av de britiske øyene i omtrent år 43.

Den korthårede varianten av collie ble primært brukt i lavlandet, mens de langhårede utgavene ble satt til å jobbe i tøffere forhold i høylandet.

Siden den gang har den fortsatt å være en populære gjeterhund, og ble tidlig også brukt til utstilling. Det var først og fremst den langhårede varianten som var mest populære på utstilling, selv om korthåret også ble stilt ut.

I Norge er det først og fremst den langhårede collien som er populære, og korthåret collie er fortsatt veldig sjelden her til lands.

Korthåret collie
Korthåret collie. Foto: Canarian / CC BY-SA 3.0.

Spørsmål og svar om korthåret collie

Er korthåret collie en god familiehund?

Så lenge man klarer å dekke de mentale og fysiske behovene til en korthåret collie har, kan det være en super familiehund. Men kun om dere faktisk har mulighet til å gi den alt den trenger.

Går korthåret collie godt overens med barn?

Korthårede collier går stort sett veldig godt overens med barn, men man må passe litt på at ikke den gjeter på barna. Dette er ikke direkte vanlig at de gjør, men noen collier finner på å gjøre dette.

Hvor mye pelsstell er det med korthåret collie?

Det er veldig lite pelsstell med en korthåret collie.

Hvor vanskelig er det å trene en korthåret collie?

Korthåret collie er en veldig intelligent hunderase som regnes som veldig enkel å trene. Den liker å drive med lydighet og den type trening, så det går stort sett veldig enkelt.

Egner korthåret collie seg for førstegangs hundeeiere?

Korthåret collie kan være en grei hund for deg som skal ha din første hund, selv om det ikke er noen utpreget nybegynnerhund. Om du vurderer en korthåret collie som din første hund anbefaler vi å bruke mye tid på å lese deg opp på gjeterhundtrening og mental aktivisering, slik at dette er på plass fra dag 1.

Hvor mye røyter korthåret collie?

Korthåret collie røyter ganske mye, og har røyteperioder én til to ganger i året.

Er korthåret collie allergivennlig?

Korthåret collie er ikke allergivennlig.

Er korthåret collie en vanlig rase?

Korthåret collie er en sjelden rase her i Norge. Det er som regel kun et par kull som fødes hvert år, og den langhårede collien er betydelig mer vanlig.

Hvem passer korthåret collie for?

Korthåret collie passer for deg som vil ha en stor gjeterhund du kan bruke til agility eller lydighet på et middels nivå. Den passer for aktive personer som kan gi den mye mental aktivisering og oppmerksomhet, og som har tid nok til hunden.

Fungerer korthåret collie til hundesport?

Korthåret collie kan gjøre det veldig godt på hundesport som agility, rallylydighet eller vanlig lydighet.

Fungerer korthåret collie til jakt?

Korthåret collie egner seg ikke til jakt.

Egner korthåret collie seg til utstilling?

Korthåret collie kan gjøre det veldig bra på utstilling.

Hvilken raseklubb tilhører korthåret collie?

Korthåret collie tilhører raseklubben Norsk Collie Klubb.

Går korthåret collie overens med andre hunder?

Korthåret collie går som regel fint overens med andre hunder, men noen individer er skeptiske til andre hunder. Det er derfor lurt å sosialisere den godt fra tidlig alder av.

Hvor lenge lever en korthåret collie?

Den gjennomsnittlige levealderen for korthåret collie er målt til 8,1 år ifølge «Rasespesifikk avlsstrategi for Collie korthåret«. Det er med andre ord en rase som ikke lever spesielt lenge.

Hvor stor blir en korthåret collie?

En korthåret collie får en mankehøyde på 56 og 61 centimeter (hanner), og 51 og 56 centimeter (tisper).

Hvor mye veier en voksen korthåret collie?

Voksne korthårede colliehanner veier et sted mellom 20 og 30 kg, mens tispene veier et sted mellom 18 og 25 kg.

Bjeffer korthåret collie mye?

Korthåret collie er definitivt en rase som kan bjeffe en del, og vil raskt bli en vokterhund. Noe av bjeffingen kan man begrense ved å jobbe med å stoppe atferden, men det er ikke alltid man blir kvitt bjeffingen helt. Den bjeffer først og fremst kun når de er hjemme og «vokter huset», og bjeffer ikke vanligvis mot andre hunder på tur eller noe sånt.

Hvilket land kommer korthåret collie fra?

Korthåret collie kommer fra de britiske øyer, og i dag er Skottland satt som opprinnelsesland, selv om det er knyttet usikkerhet rundt nøyaktig hvilket land den stammer fra.

Hvor ofte må man bade en korthåret collie?

Korthåret collie trenger kun å bades etter behov.

Hvor lange turer trenger en korthåret collie?

Korthåret collie trenger en del mosjon, og en daglig gåtur på rundt en times tid anbefales. I tillegg må den få noen kortere turer på morgen og kveld.

Legg igjen en kommentar