Svenske hunderaser: Oversikt over alle de svenske hunderasene

Sverige har flere egne hunderaser som har utviklet seg over lang tid. Akkurat som med våre norske hunderaser, er de svenske hunderasene først og fremst jakthunder og brukshunder som har vært brukt på gårder og til jakt.

Til sammen er det 12 ulike hunderaser som har Sverige som opprinnelsesland. Det er først og fremst ulike spisshunder og drivende hunder, samt noen som kan kalles for gårdshunder.

Mange av rasene er svært lite tallrike i dag, og i fare for å dø ut. Det er heldigvis ildsjeler som holder rasene gående, men nesten alle har hatt en betydelig nedgang i populariteten sin ettersom raser fra resten av verden ble tilgjengelig i Sverige og resten av Skandinavia.

1) Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund må dele opprinnelseslandet sitt med Danmark, men er en populær hunderase som lenge har vært brukt som en gårdshund.

Dette er en snill, kosete og rolig hund innendørs, som er aktiv og energisk ute på tur. Det er en skikkelig god familiehund som passer godt som familiehund, og har en viss teft for hundesport som agility.

Det er en ganske liten hund, men den trenger overraskende mye mosjon til tross for størrelsen sin. Den passer best i aktive familier, og vil trives om den får være mye innendørs. Dansk-svensk gårdshund er likevel en rase som knytter veldig tette bånd til eierne sine, og trives godt på fanget i sofakroken.

Les mer om dansk-svensk gårdshund på raseprofilen dens her.

Dansk-svensk gårdshund
Dansk-svensk gårdshund. Foto: Danish-swedish farmdog / CC BY-SA 4.0.

2) Drever

Drever er en kortbeint jakthund som er blant de mest populære hundene både i Sverige og her i Norge. Den gjør det veldig godt for å jakte på rådyr hvor den driver byttet foran seg slik at jegeren kan følge etter dyret.

Drevere er svært modige, og har en veldig god luktesans som lar den snuse seg frem til byttet sitt. Den mangler litt hastighet, men tar det igjen på både utholdenhet og selvstendighet.

Om den får nok aktivisering er den også en fortreffelig familiehund, men den bør ikke sees på som en familiehund hvis den ikke skal brukes til jakt eller tilsvarende.

Les mer om drever på raseprofilen dens her.

Drever
Drever. Foto: Svenska Mässan / CC BY 2.0.

3) Jämthund

Jämthund er Sveriges nasjonalhund, og er en stor spisshund. Den er også en utmerket jakthund, og brukes først og fremst på større byttedyr som bjørn eller elg.

Hvis man er glad i friluftsliv kan også jämthunden fungere fint, for den egner seg også godt som både trekkhund eller kløvhund. Den har høye krav til mosjon og mental aktivisering, og kan være dominant ovenfor andre hunder.

Mange regner jämthund som en god familiehund, men dette anbefales kun om du har anledning til å dekke dens høye krav til både mosjon og mental aktivisering.

Jämthund
Jämthund. Foto: Canarian / CC BY-SA 3.0.

4) Gotlandsstøver

Gotlandsstøver er en mellomstor jakthund som regnes som en av de eldste støverne i hele Norden. Den brukes først og fremst for jakt på hare og røvrev, men den har også vært brukt som en kombinasjonshund som både er gårdshund og jakthund i én og samme rase.

Rasen regnes for å være svært sjeldent, og det er trolig under 200 hunder i hele verden. De fleste er fortsatt på Gotland hvor den stammer fra, men det er også noen her i Norge og i andre deler av Sverige.

Gotlandsstøver
Gotlandsstøver. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

5) Norrbottenspets

Den lille hunderasen norrbottenspets kommer fra de nordlige områdene i Sverige, og er som de fleste andre svenske hunder en jakthund. Den har vært brukt til å jakte fugler som tiur og orrfugl, men også for små pattedyr som ekorn eller mår. Den fungerer til større vilt også, men da er det mange andre raser som egner seg mye bedre.

I dag brukes den like mye som familiehund som jakthund, og regnes som en kapabel hund til hundesport. Den gjør det godt på agility eller lydighet. Den går ofte godt overens med barn, men som mange spisshunder trenger den mye mosjon og mental aktivisering for å være rolig og avbalansert hjemme. Så den kan fungere fint for aktive familier som har mye tid til å drive med hund.

Norrbottenspets
Norrbottenspets. Foto: Kaisa Kotajärvi / CC BY-SA 3.0.

6) Hamiltonstøver

Hamiltonstøver er nok en god jakthund fra Sverige, og denne mellomstore drivende støveren er mest brukt til rødrevjakt, selv om den også fungerer til det meste av små og mellomstore dyr.

Dette er en aktiv hunderase som krever veldig mye mosjon. Til tross for kort pels tåler den både kulde, snø, heftig regn og sterk sol godt, og den kan jakte uansett værforhold.

En hamiltonstøver egner seg dårlig som familiehund, da den kan være krevende å få til å trives godt innendørs. Den er best egnet for jegere med god hundeerfaring som tåler en utfordrende hunderase som trenger konsekvente grenser.

I Sverige er hamiltonstøver blant de mest populære hunderasene de har i landet, men her i Norge er den betydelig mer sjelden. Utenfor Skandinavia er den nesten ikke-eksisterende.

Hamiltonstøver
Hamiltonstøver. Foto: Sannse / CC BY-SA 3.0.

7) Hälleforshund

Hälleforshund er e mellomstor spisshund som er kjent for sine enorme krav til fysisk og mental aktivisering. Denne rasen er først og fremst en jakthund, og kan gjøre det godt.

Hälleforshund har dessverre også noen utfordringer, og rasen er kjent for å være veldig krevende. Den er kjent for å være en enmannshund som har lett for å få dårlige uvaner, og passer dårlig inn i familier. Men den er en god brukshund for de som vil ha en aktiv og energisk jakthund.

Hälleforshund
Hälleforshund. Foto: Roguesenvogue / CC BY 3.0.

8) Schillerstøver

Schillerstøver er kanskje mest kjent for å være den raskeste svenske støveren, og regnes som en av de beste hunderasene for å drive jakt på rødrev. Den har utrolig god luktesans, og er førerorientert, så den fungerer veldig godt til det den kan.

Denne rasen egner seg derimot ikke spesielt godt som en familiehund, selv om den kan gå OK i familier hvor den primært brukes som jakthund. Den trenger en konsekvent eier som ikke lar schillerstøveren ta kontrollen, noe den raskt kan gjøre med litt uerfarne hundeeiere.

Schillerstøver
Schillerstøver. Foto: Pleple2000, redigering: Steffen Heinz / CC BY-SA 4.0.

9) Svensk hvit elghund

Svensk hvit elghund ligner mye på de to norske elghundrasene, og også denne er avlet frem for å fungere som en elgjakthund. Den fungerer til både løs-, band- og ettersøkshund, og kan trenes opp til å jakte andre dyr enn bare elg.

Det er en veldig allsidig jakthund som også fungerer godt som en familiehund om den får nok mosjon, og er blant de mest populære hunderasene fra Sverige. Dette har også å gjøre med at de bjeffer betydelig mindre enn mange andre jakthunder, og fungerer veldig godt sammen med barn.

Svensk hvit elghund
Svensk hvit elghund. Foto: BetacommandBot / CC BY-SA 3.0.

10) Smålandsstøver

Smålandsstøver er en god jakthund som er mild og rolig på hjemmebane om den får nok mosjon. Dette er på alle måter en typisk jakthund, og trenger derfor store mengder mosjon og mental aktivisering for å fungere godt. Den er kjent for å bli uharmonisk og urolig om den ikke aktiviseres i stor nok grad.

Det er en ypperlig jakthund på alle små og mellomstore bytter, og er kjent for å være veldig flink til å finne tilbake til jaktlaget sitt. Rasen er derimot ikke så veldig populære eller utbredt, ettersom den også er kjent for å være litt krevende å ha med å gjøre, og må ha veldig mye mosjon sammenlignet med en del andre jakthunder.

Smålandsstøver
Smålandsstøver. Foto: Linathrash / CC BY-SA 3.0.

11) Svensk lapphund

Svensk lapphund, også kjent som svensk spets, er en mellomstor spisshund som først og fremst er en familiehund, selv om den også brukes som både gårdshund og vakthund. Det er en utholdende hunderase som passer godt for personer som er glade i å gå lange turer i skog og mark, og kan gi hunden mye daglig mosjon.

I Norge er svensk lapphund relativt sjeldent, men den nært beslektede finske lapphunden er betydelig mer utbredt.

Svensk lapphund kan fungere som familiehund uten at den må brukes til noe, men det krever at man gir den nok mosjon, og har tid nok til å gi den tilstrekkelig mental aktivisering.

Svensk lapphund
Svensk lapphund. Foto publisert med tillatelse.

12) Västgøtaspets

Västgøtaspets er en unik hunderase som kan minne om en blanding av welsh corgi og elghund. Og det er ikke så rart, for den er tett beslektet med corgien.

Västgøtaspets er en gårdshund som fungerer greit som gjeterhund, og har vært brukt for å gjete både storfe og hest. Den var populær i gamle dager, men ble gradvis byttet ut med mer energiske raser som border collie ettersom disse ble mer tilgjengelige i Sverige.

Man kan også ha västgøtaspets som familiehund, men også denne krever at man har mye tid til mental aktivisering og mosjon for at den skal fungere godt.

Les mer om västgøtaspets på raseprofilen dens her.

Västgøtaspets
Västgøtaspets. Foto: TS Eriksson / CC BY 3.0.

Legg igjen en kommentar