Raseprofil: Västgøtaspets

Västgøtaspets er en kortbent spisshund fra Sverige. Der har den vært brukt som gjeterhund siden viktingtiden, så det er en svært gammel rase.

I dag er västgøtaspets først og fremst en familiehund som kan brukes til hundesport. Den har et høyt aktivitetsnivå, og trenger mye mosjon.

Det mest karakteristiske med västgøtaspets er de korte beina, for den ligner på en blanding av en welsh corgi og en grå elghund.

Västgøtaspets
Västgøtaspets. Foto: TS Eriksson / CC BY 3.0.

Västgøtaspets kort oppsummert

  • En liten spisshund som kan minne om welsh corgi.
  • Robust, uredd og aktiv arbeidshund.
  • Bør brukes som vakthund, gårdshund eller til hundesport.
  • Er enkel å trene, og lærer raskt nye ting.
  • Ganske sjelden rase.
  • Krever en konsekvent eier med mye tid til å trene den.
Västgøtaspetser
Västgøtaspetser. Foto: Sören T Eriksson / CC BY-SA 3.0.

Atferd og lynne hos västgøtaspets

Västgøtaspets er en aktiv arbeidshund som betegnes som både hardfør, tørr, livlig, aktiv og modig. Den lar seg sjeldent skremme av noe, og setter bare pris på om den får jobbe mye.

Mange bruker västgøtaspets som vakthund eller gårdshund, men fungerer også som en familiehund. Den er stort sett ganske varsom ovenfor barn, og holder seg gjerne vekk fra dem. Men som mange andre gjeterhunder kan rasen finne på å prøve å gjete barna om den får lov til det.

De fleste regner västgøtaspets som enkel å ha med å gjøre, men den kan være ganske selvstendig. Det betyr at man må regne med en litt sta hund som kan tro at den selv vet best, så man bør være konsekvent i oppdragelsen.

Västgøtaspets trives best utendørs, og vil sette pris på å bo med en familie eller eier som tilbringer mye tid ute. Det kan enten være på gårdstunet eller ute i skog og mark, eller på lange fjellturer. Selv om man kan tro at de korte beina betyr en treg og lat hund, er det omvendte tilfellet. En västgøtaspets tåler nemlig mer enn de fleste hunder, og kan bli med på lange turer uten problemer.

Västgøtaspets som bader
Västgøtaspets. Foto: Sören T Eriksson / CC BY-SA 3.0.

Rasen vil neppe trives i en liten leilighet midt i byen. Det er en rase som bør få gå mye fritt, så da egner deg seg best om du har tilgang til en inngjerdet hage til tidene når det er båndtvang.

Västgøtaspetser er intelligente hunder som lærer seg nye ting raskt. Den kan også raskt bli lei av å gjøre ting, så det er lurt å variere oppgaver den får, turområder man går i, og gir den litt variasjon i hverdagen.

Husk at det er en vakthund, og det betyr at den vil si ifra ved å bjeffe om det er noen som ringer på døra, parkerer i oppkjørselen, eller leverer noe i postkassa. Det er krevende eller umulig å fjerne bjeffinga dens, så det er noe man bør ha i bakhodet før man eventuelt skaffer seg en västgøtaspets.

Västgøtaspets går stort sett godt overens med andre hunder. De pleier å godta fremmede mennesker raskt, og er sjeldent reservert mot mennesker som kommer på besøk.

Man bør bruke mye tid på å sosialisere en västgøtaspets fra ung alder av. De fleste går altså godt overens med både mennesker og andre hunder, men noen kan være litt klønete i hvordan de kommuniserer med andre hunder om de ikke får nok sosialisering i ung alder.

Västgøtaspets
Västgøtaspets. Foto: Sören T Eriksson / CC BY-SA 3.0.

Mosjon av västgøtaspets

Det er viktig å være klar over at västgøtaspets er en rase som krever mye mosjon. Den må få brukt både kropp og hode, og man må regne med å gå solide turer med den hver dag.

I tillegg til den fysiske mosjonen må den få brukt hodet sitt, for den er jo tross alt en gjeterhund. Mange velger å løse dette ved å drive med agility, lydighet eller spor, men det er mange måter du kan aktivisere den på. Det viktigste er at den også får brukt hodet sitt hver eneste dag.

Västgøtaspets
Västgøtaspets. Foto: WestportWiki / CC BY-SA 3.0.

Trening av västgøtaspets

Västgøtaspets er stort sett veldig enkel å trene, og som gjeterhunder flest er den førerorientert og ønsker å gjøre som den får beskjed om. Noen individer er mer sta enn andre, så man trenger litt mer tålmodighet med disse enn de klassiske gjeterhundene som border collie eller hvit gjeterhund, men det er likevel enkelt å trene dem sammenlignet med ikke-gjeterhunder.

Bruksområder for västgøtaspets

Västgøtaspets er en god allroundhund. Den har lange tradisjoner som gårdshund hvor den fungerer som vakthund, og kan fortsatt brukes til dette den dag i dag. Ettersom det er en rase med høye krav til mental aktivisering er det absolutt anbefalt å bruke hunden til noe.

Mange bruker västgøtaspets til agility, rallylydighet, spor eller lydighet. Den kan gjøre det ganske godt på alle disse tingene.

Tradisjonelt sett har man også brukt västgøtaspets som gjeterhund, men i dag er det sjeldent å se at rasen blir brukt til dette.

Västgøtaspets
Västgøtaspets. Foto: SheltieBoy, redigering: Itshears / CC BY 2.0.

Helsen til västgøtaspets

Västgøtaspets er en særdeles frisk hunderase, og er faktisk blant de aller sunneste hunderasene. Den er billig å forsikre, har få arvelige sykdommer, og generelt sett er den lite syk. Rasen lever også veldig lenge.

Som alle hunder kan den bli plaget av øyesykdommer og slikt, men det er sjeldent.

Fysikken til västgøtaspets

Västgøtaspets er en liten hunderase med hanner som er ca. 33 centimeter høye (mankehøyde), og veier rundt 13 til 15 kg. Tispene blir litt kortere med sine 31 centimeter mankehøyde, og veier et sted mellom 11 og 13 kg.

Hodet til en västgøtaspets skal være langt og kileformet, og nesten ha en reveaktig form. Pelsen er middels lang, stiv og vanntett. Pelsfargen kan være enten grå, gråbrun, rødgrå eller gyllengrå, men normal grå er uten tvil vanligst.

Halen kan både være krøllet, flat eller stående, og alle tre variantene er godkjent av rasestandarden.

Västgøtaspets på utstilling.
Västgøtaspets på utstilling. Foto: Svenska Mässan / CC BY 2.0.

Pelsstell hos västgøtaspets

Västgøtaspets har ingen spesielle krav til pelsstell, og har en type pels som er relativt selvrensende. Den har et par røyteperioder i året hvor det kan være lurt å børste den ofte for å unngå å finne pels overalt i huset ditt, men ellers er det lite stress med pelsarbeidet dens.

Västgøtaspets sin rasehistorie og utvikling

Det er en utbredt tro at västgøtaspets stammer helt tilbake fra viktigtiden, men det er usikkerhet rundt hvor riktig dette faktisk er. Det er uansett en svært gammel rase som har lang tradisjon som gårdshund hvor den fungerte som både vakthund og gjeterhund.

Västgøtaspets er nært beslektet med welsh corgi, men det er usikkert om västgøtaspets stammer fra corgien, eller om det er corgien som stammer fra västgøtaspetsen.

I 1940-årene holdt rasen på å dø ut, og det ble satt i gang hardt arbeid for å få stablet rasen på beina igjen. Det gikk å redde den, men den er fortsatt svært sjelden. Det er ikke mange individer utenfor Sverige, og den er sjelden selv her i Norge.

Spørsmål og svar om västgøtaspets

Er västgøtaspets en god familiehund?

Västgøtaspets kan være en god familiehund, men det krever at man har tid nok til å gi den nok mosjon og mental aktivisering.

Går västgøtaspets godt overens med barn?

Västgøtaspets er ikke utpreget god med barn, og trekker seg heller unna dem om det blir for mye. Noen västgøtaspetser vil gjete på barna, så det er noe man bør være litt oppmerksom på og stoppe.

Hvor mye pelsstell er det med västgøtaspets?

En västgøtaspets trenger ikke spesielt mye pelsstell utenom i røyteperioder som den har 1 til 2 ganger i året. Jevnt over er det lite pelsarbeid med den.

Hvor vanskelig er det å trene en västgøtaspets?

Det er ganske enkelt å trene en västgøtaspets, da de er førerorienterte og smarte hunder.

Egner västgøtaspets seg for førstegangs hundeeiere?

Västgøtaspets er trolig OK for førstegangs hundeeiere, men den er ikke spesielt enkel å ha med å gjøre. Så det krever at man setter seg godt inn i hundehold, og spesielt hundehold av gjeterhunder før man skaffer seg en. Det vil være en litt krevende rase for nybegynnere, men ikke umulig.

Hvor mye røyter västgøtaspets?

Västgøtaspets røyter ikke spesielt mye, men noe.

Er västgøtaspets allergivennlig?

Västgøtaspets er ikke en allergivennlig hunderase.

Er västgøtaspets en vanlig rase?

Hva heter västgøtaspets på engelsk?

Det engelske navnet for västgøtaspets er Swedish Vallhund.

Hvem passer västgøtaspets for?

Västgøtaspets passer for aktive mennesker som har store hager eller tilsvarende hvor hunden kan oppholde seg. Den passer for de som har nok tid til å gi den all mosjonen og mentale aktiviseringen rasen trenger, og som ikke blir sure om den bjeffer når det kommer noen som går fordi huset.

Fungerer västgøtaspets til hundesport?

Västgøtaspets kan gjøre det riktig så godt på hundesport, og fungerer veldig godt på agility, spor, lydighet, rallylydighet og søk.

Fungerer västgøtaspets til jakt?

Västgøtaspets er ikke en jakthund.

Egner västgøtaspets seg til utstilling?

Västgøtaspets kan gjøre det godt på utstilling, og er en godkjent rase.

Hvilken raseklubb tilhører västgøtaspets?

Västgøtaspets tilhører en raseklubb som heter Västgötaspetsen, men det er usikkert om det er noen aktivitet knyttet opp mot klubben.

Går västgøtaspets overens med andre hunder?

Västgøtaspets går som regel godt overens med andre hunder, men det krever at man er flink til å sosialisere den fra ung alder av.

Hvor lenge lever en västgøtaspets?

Västgøtaspets lever lenge, og den forventede levealderen er et sted mellom 12 og 14 år. Det er en veldig sunn rase med ingen kjente arvelige lidelser.

Hvor stor blir en västgøtaspets?

Västgøtaspets får en mankehøyde på ca. 31 centimeter for tisper, og 33 centimeter for hanner.

Hvor mye veier en voksen västgøtaspets?

En voksen västgøtaspets veier et sted mellom 11 og 15 kg, og hannene blir typisk rundt 2 kg tyngre enn tispene.

Bjeffer västgøtaspets mye?

Västgøtaspets kan bli en skikkelig bjeffehund, og det er ordentlig vanskelig å trene vekk denne atferden. Så man bør regne med at den kommer til å bjeffe en del, da det tross alt er en kapabel vakthund.

Hvilket land kommer västgøtaspets fra?

Västgøtaspets kommer fra Sverige, og er derfor en svensk hunderase.

Hvor ofte må man bade en västgøtaspets?

Västgøtaspets trenger bare å bades etter behov. Pelsen er delvis selvrensende, så møkk og skitt faller av pelsen av seg selv.

Hvor lange turer trenger en västgøtaspets?

Västgøtaspets bør få ganske solide turer hver eneste dag, og det anbefales at hovedturen den dagen er på minst en times tid. Det er også lurt å bytte på hvor man går tur istedenfor å ta den samme ruta hver dag, så får den brukt hodet mer når den er ute på tur.

Legg igjen en kommentar