Raseprofil: Hvit gjeterhund

Hvit gjeterhund er en schæferlignende hunderase som har helt hvit pels. Dette er en allsidig hund som trives både som gjeterhund, men også som familiehund eller sportshund. Den trives til de fleste oppgaver, er enkel å lære opp til nye ting, og er nokså enkelt å ha med å gjøre.

Portrett av hvit gjeterhund.
Portrett av hvit gjeterhund. Foto publisert med tillatelse.

Hvit gjeterhund stammer originalt fra hvit schæferhund (ikke anerkjent som egen rase i Norge) som igjen stammer fra vanlig schæferhund, men hvit schæfer og hvit gjeterhund er ikke helt det samme. Den hvite gjeterhunden skal nemlig ikke ha like lavt lendeparti, så ryggen er mye mer naturlig rett enn hos både hvit og vanlig schæfer.

Hvit gjeterhund kort oppsummert

  • En allsidig hunderase.
  • Høye krav til mosjon og aktivisering!
  • Bør ha en konsekvent og tydelig eier med litt erfaring.
  • Svært hengiven og kontaktsøkende ovenfor eierne sine.
  • Mindre pelsstell enn man skulle tro fra hvordan den ser ut.
  • Er relativt bråkete og lager mye lyd.
Hvit gjeterhund som løper
Hvit gjeterhund som løper. Foto publisert med tillatelse.

Lynne, atferd og væremåte for hvit gjeterhund

Hvit gjeterhund er en svært oppmerksom hund med høyt intelligens. Den har et stort ønske om å gjøre det eieren gir beskjed om, og egner seg derfor som en brukshund, enten det er for å gjete dyr, drive med agility, eller drive lydighetstrening. Den har også blitt brukt som sporhund som kan drive søk etter ulike lukter.

Dette er en rase som liker å være i aktivitet, og dette er noe man som eier må nødt til å etterkomme, eller så kan man oppleve at den blir kjede seg i hjemmet, og i verste fall finne på aktiviteter selv.

Det er en hund som ønsker å være en del av familien, og den vil ikke trives om den ikke føles seg som en av flokken.

Hvit gjeterhund
Hvit gjeterhund. Foto publisert med tillatelse.

Hvit gjeterhund er sosial både mot andre hunder og mennesker, og knytter svært tette bånd til eieren sin, men vil også være trygg på fremmede. Den egner seg ikke spesielt godt som vakthund, for dens naturlige respons vil være å være tillitsfull mot eventuelle inntrengere. Den er betydelig mer tillitsfull mot fremmede enn schæfer er, men det er stor variasjon fra hund til hund. En del individer er skeptiske mot fremmede, mens andre hilser vennlig på dem.

I motsetning til mange andre gjeterhunder er ikke hvit gjeterhund spesielt nervøs, så den vil være mye mer avslappet, stabil og balansert enn mange lignende hunder.

Hvite gjeterhunder har en tendens til å være utrolig beskyttende mot barn i familien, så den egner seg veldig godt som en familiehund. Den vil knytte tette bånd til barnet, og trolig se på det som dens oppgave å skulle passe på barnet.

Hvit gjeterhund som sover
Hvit gjeterhund som sover. Foto publisert med tillatelse.

Hvit gjeterhund sine krav til trening og aktivitet

Hvit gjeterhund er en rase som krever mye aktivitet, og du må regne med å gå lange turer med den.

Den bør også få jevnlig mental trening i form av trening, agility, lydighet eller andre oppgaver. Dette er minst like viktig som den fysiske mosjonen, og en hvit gjeterhund som ikke får nok mental aktivisering vil kjede seg. Og hunder som kjeder seg finner gjerne på egne oppgaver, og da kan det være at den finner ut av den vil se hvordan sofaen ser ut på innsiden.

Hvit gjeterhund har et stort behov for både fysisk og mental stimuli hver dag! Den er derimot utrolig lettlært, så den vil lære nye oppgaver i et rasende tempo. Det er lurt å variere oppgavene og utfordringene man gir den ofte.

Hvit gjeterhund som løper
Hvit gjeterhund som løper. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell med hvit gjeterhund

Man skulle kanskje ikke tro det, men hvit gjeterhund krever ikke så mye pelsstell som det ser ut som. Den lange pelsen er mer eller mindre selvrensende, og alt du trenger å gjøre er å børste den et par dager i uken.

Hvit gjeterhund røyter to ganger i året (på vår og høst), og i denne perioden må man enten børste den daglig, eller finne store mengder pels overalt i hjemmet sitt.

Ellers må den bades og stelles etter behov. Den hvite pelsen vil naturligvis virke veldig møkkete etter at hunden har vært ute i søle og sånt, så man må regne med en del bad.

Hvit gjeterhund valp
Denne valpen trenger nok et bad ja! Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for hvit gjeterhund

Hvit gjeterhund er en veldig allsidig hund, og du kan bruke den til nesten alt du måtte ønske. Den kan gjøre det godt på det meste, inkludert både utstilling, lydighet, rallylydighet og agility.

Når det kommer til agility kan den gjøre det veldig godt på hobbybasis, men det er nesten umulig å få den på gode plasseringer, da den stiller i samme vektklasse som border collie (som uten tvil er den beste rasen for agility).

Om du vil ha en treningskompis kan denne godt være dette, og med litt trening vil den fort kunne være med på lange joggeturer eller krevende fjellturer. Den klarer det meste vi mennesker klarer så lenge man tar seg tid til å trene den i form, så du kan bruke den til omtrent det du måtte ønske.

Hvit gjeterhund i snøen
Hvit gjeterhund i snøen. Foto publisert med tillatelse.

Fysikken til hvit gjeterhund

Hvit gjeterhund regnes som en stor hund. Den skal ha en mankehøyde på mellom 58 og 66 cm hos hanner, og 53 til 61 cm for tisper. Veken kan ligge på 30 til 40 kg på hannene, og 25 til 35 kg på hunnene.

Den ligner mye på schæfer, men skal altså ha en mer normal rygg og høyere landeparti som «gir harmoniske linjer» som det så fint står i rasestandarden.

Hvit gjeterhund
Hvit gjeterhund. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer for hvit gjeterhund

Hvit gjeterhund er en nokså frisk rase, og mange av helseproblemene som schæfer opplever er avlet vekk hos denne rasen. Det aksepteres ikke lavt landeparti på hvit gjeterhund, så dette har ført til at den har en del færre problemer enn schæferen.

Det er likevel noen helseproblemer som fortsatt henger igjen, og den vanligste feilen hos rasen er hofteleddsdysplasi (HD) og albueleddsdysplasi (AD). Dette er noe oppdrettere i Norge og resten av verden jobber aktivt imot, men det er likevel en risiko per dags dato.

Hvit gjeterhund sin historie

Hvit gjeterhund er en ganske ny rase, og ble ikke anerkjent av NKK for i 2010. Den er avlet frem fra hvit schæfer hvor den hvite fargen kom som en naturlig mutasjon allerede på 1880-tallet.

Det var derimot ikke før på 1970-tallet at hvite schæfere ble importert til Sveits hvor det ble avlet med målrettet på denne hvite stammen. Den skilte seg fra hvit schæfer ved at det ble avlet på ulike fysiske egenskaper, og i 2002 søkte den nasjonale hundeklubben i Sveits om å få godkjent rasen som en egen rase. Søknaden ble godkjent, så da ble hvit gjeterhund regnet som en egen rase.

Spørsmål og svar om hvit gjeterhund

Hvem passer hvit gjeterhund for?

Hvit gjeterhund passer for deg som har litt erfaring med hund fra før av, og vet hvordan du kan være konsekvent og bestemt mot hunden. Den passer også for deg som har en aktiv livsstil, og vet at denne rasen trenger mye mosjon og mental stimuli for å trives.

Er det vanskelig å trene en hvit gjeterhund?

Hvit gjeterhund er veldig smart, og har utrolig lett for å lære nye ting. Den egner seg derfor veldig godt til å trene lydighet med, og det er ikke noe problem å lære den kommandoer for ønsket oppførsel. Den bør trenes med positiv forsterkning.

Passer hvit gjeterhund som en familiehund?

Hvit gjeterhund er en super familiehund, og vil være veldig beskyttende ovenfor barn den regner som en del av flokken sin.

Går hvit gjeterhund godt overens med barn?

Hvit gjeterhund går utrolig godt overens med barn, og vil være veldig forsiktig og beskyttende ovenfor barna.

Er det vanskelig å få tak i en hvit gjeterhund?

Hvit gjeterhund er en relativt sjelden hunderase, så det kan være litt ventetid på valper fra oppdrettere.

Er hvit gjeterhund tett beslektet til schäfer?

Hvit gjeterhund har sin egen raseklubb som heter Hvit Gjeterhundklubb.

Hva er forventet levealder for hvit gjeterhund?

Den forventede levealderen til en hvit gjeterhund er mellom 11 og 13 år.

Hvilken hundeklubb tilfører hvit gjeterhund?

Hvilke sykdommer er vanlig hos hvit gjeterhund?

Den eneste vanlige sykdommen for hvit gjeterhund er hofteleddsdysplasi (HD) og albueleddsdysplasi (AD).

Hvor mye koster en hvit gjeterhund?

En hvit gjeterhund koster gjerne et sted mellom 18 000 og 24 000 kroner for en valp.

Er det mye pelsstell med hvit gjeterhund?

Det er overraskende lite pelsstell med hvit gjeterhund, og det kan faktisk holde med å børste den et par ganger i uka.

Er hvit gjeterhund allergivennlig?

Hvit gjeterhund regnes ikke noen en allergivennlig hund.

Hvor lange turer trenger hvit gjeterhund?

Hvit gjeterhund må ha daglige turer som bør være på minst én times tid, i tillegg til et par kortere turer hver dag. Den må dessuten ha en form for aktivisering utenom selve turen.

Finnes hvit gjeterhund i andre farger enn hvit?

Hvit gjeterhund finnes kun i hvit farge.

Er hvit gjeterhund egnet for førstegangs hundeeier?

Hvite gjeterhunder krever en eier som har litt erfaring med hund, og som kan sette grenser og være konsekvent. Det kan fungere som en førstegangshund, men egner seg nok best for de som har litt erfaring med hund fra før av.

Legg igjen en kommentar