Raseprofil: Finsk lapphund

Finsk lapphund er en rolig og vennlig gjeterhund, som fungerer godt som en familiehund hvis den får dekt alle behovene den har i forhold til mental stimulering og mosjon.

Originalt ble denne brukt av finske samer for å gjete reinsdyr, og gjeterinstinktet sitter fortsatt godt i rasen. Den er lærevillig og oppmerksom, og passer godt for deg som vil ha en hund som ønsker å jobbe med deg.

Finsk lapphund
Finsk lapphund. Foto: Apdevries / CC BY-SA 2.5.

Finsk lapphund kort oppsummert

  • En aktiv gjeterhund.
  • En god allroundhund som fungerer til det meste.
  • Trenger mye mosjon og mental stimulering.
  • Men blir en flott familiehund hvis den aktiviseres nok.
  • Superflink med barn!
  • Veldig glad i å være ute.
  • Er sosial mot både mennesker og andre dyr.
Finsk lapphund
Finsk lapphund. Foto publisert med tillatelse.

Atferden til finsk lapphund

Finsk lapphund regnes som en rolig og lærevillig hund. Den vil være balansert og snill innendørs, men trenger å få nok mosjon og mental stimulering for å være fornøyd.

Når man er ute regnes det som en veldig energisk rase som også er kjent for å være med modig enn mange andre gjeterhundraser.

Finsk lapphund er en veldig sosial rase, og er sosial både mot voksne, barn og andre hunder. Som med alle hunder er det lurt å investere tid i å sosialisere den fra ung alder av, så er det mye større sjanse for at den ikke blir skeptisk mot andre mennesker, dyr eller ukjente situasjoner.

Rasen vil være veldig trofast mot eier og de den ser på som flokken sin, og være svært samarbeidsvillig.

Det er mange som har finsk lapphund som en familiehund. Den er snill mot barn, og stort sett veldig rolig og avbalansert når den er inne. Men husk at den må få dekt behovene sine, og har lett for å få en negativ atferd dersom den ikke får nok mosjon eller får brukt hodet nok.

Finsk lapphund passer godt inn i familier hvor minst én av de voksne ønsker å bruke tid på lydighetstrening, agility eller lignende trening. Eventuelt fungerer den veldig godt på gårder og andre steder hvor den kan jobbe med å passe på andre dyr.

Husk også at det er en rase som har tendens til å si tydelig ifra hvis det kommer noen. Så du må regne med en del bjeffing, noe som kan være litt plagsomt hvis du bor et sted hvor det jevnlig er folk i nærheten av «territoriet» til hunden.

Finsk lapphund
Finsk lapphund. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Mosjon av finsk lapphund

Finsk lapphund er ikke av de rasene som trenger mest fysisk mosjon, og kan være tilfreds med to korte turer på morgen og kveld, samt en litt lengre tur på minst en halvtime eller tre kvarter på ettermiddagen.

Man må regne med mental stimuli ved siden av disse turene, og denne bruken er minst like viktig som selve mosjonen.

Rasen trives veldig godt utendørs, og kan gjerne få være mye ute hvis du har tid og mulighet til det. Den takker ikke nei til lange fjellturer over flere dager, og tåler det meste av utfordringer når det kommer til mosjonering.

Om du liker å sykle eller jogge blir hunden gjerne med, og klarer stort sett fint å holde følge!

Man må være klar over at finsk lapphund har utrolig varm pels, og man må være litt forsiktig med mosjonering på sommeren når det er varmt ute, for den har veldig lett for å bli overopphetet. Da er det best å legge mosjonen til tidlig på morgen eller sent på kvelden.

Finsk lapphund
Finsk lapphund. Foto: Apdevries / CC BY-SA 2.5.

Trening av finsk lapphund

Finsk lapphund er en smart hund som liker å få utfordringer, noe som betyr at det er veldig enkelt å trene en finsk lapphund. Den vil elske om du trener den til å gjøre diverse oppgaver eller triks!

Hverdagslydighet pleier stort sett å gå veldig fint med denne rasen så sant man bruker positiv forsterker og legger litt innsats i det.

Som nevnt tidligere kan den utvikle en negativ eller destruktiv atferd om den kjeder seg for mye, så det er veldig viktig å fokusere på mental trening!

Bruksområder for finsk lapphund

Finsk lapphund er en skikkelig allroundhund som kan brukes til det aller meste. Den er både en fin selskapshund for deg som har en aktiv livsstil, den fungerer for de som vil ha en turkompis til lange fjellturer, den fungerer for de som vil drive med hundesport, og den egner seg godt på gårder hvor den kan være enten gjeterhund, vakthund eller en generell brukshund.

Om du legger innsats i det kan du altså bruke en finsk lapphund til akkurat det du vil, enten det er agility, jakt, lydighet, gjeterhund, vakthund, familiehund eller hva som helst annet.

Rasen kan gjøre det veldig godt på agility eller lydighet, så hvis du vil prøve dette på et høyt nivå kan den i beste fall yppe med selv de smarteste rasene som border collie med litt trening.

Finsk lapphund
Finsk lapphund. Foto: Gombojombba / CC BY-SA 3.0.

Finsk lapphund sin helse

Finsk lapphund regnes som en veldig sunn rase, men som alle hunderaser er det noen få ting du bør følge med på.

Noen få individer kan ha hofteleddsdysplasi (HD), progressiv retinal atrofi (PRA) eller degenerativ myelopati (DM). Ingen av disse regnes derimot som vanlige eller utbredt innad i rasen, men er noe som fra tid til annen kan forekomme.

Det du må passe på med finsk lapphund er at den ikke blir overopphetet på sommeren. Finsk lapphund har nemlig så tykk pels at den har veldig lett for å få heteslag, så pass på at den alltid har tilgang til skygge, får nok vann, og ikke må være mye ute i sola når det er veldig varmt.

Fysikken til finsk lapphund

Finsk lapphund er en mellomstor hund, og hannhundene veier typisk 15 til 19 . Tisper er som regel litt lettere, med en idealvekt på rundt 14 – 15 kg. Det står likevel ingenting om vekt i rasestandarden, så man kan fint stille ut også individer som veier mer eller mindre enn dette.

Den har en ganske lang pels som er perfekt for nordisk klima. Pelsen kommer i alle ulike farger og kombinasjoner.

Skulderhøyden er på henholdsvis 46 til 52, og 41 til 47 cm hos hanner og tisper.

Finsk lapphund
Finsk lapphund. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Pelsstell hos finsk lapphund

Finsk lapphund har overraskende lite pelsstell i forhold til hva det kan se ut som. Pelsen er relativt selvrensende, og alt du egentlig trenger å gjøre er å børste den litt med jevne mellomrom for å unngå at det floker seg. Pelsen er naturlig vann- og støvavstøtende.

Rasen har to røyteperioden i året, og da krever det en del børsting hvis du vil unngå at det er hår overalt i hjemmet ditt.

Det er noen som har problemer med at finsk lapphund ikke liker pelsstell, og som oftest oppstår dette problemer fordi valpene ikke trenger mye pelsstell, men de voksne gjør det. Så det er lurt å begynne pelsstell fra den er ung av, så blir den vandt til at dette er en del av livet.

Finsk lapphund sin rasehistorie og opprinnelse

Finsk lapphund har lange tradisjoner som gjeterhund og vokterhund for reinsdyrflokker hos urbefolkningen i Finland. Der skulle de både holde flokken samlet samtidig som de skulle fungere som beskyttelse mot jerv, bjørn og ulv.

Rasen er i dag veldig populær som familiehund i Finland, og har en gradvis økende popularitet i Norge og resten av Norden.

Finsk lapphund
Finsk lapphund. Foto: FASTILY / CC BY-SA 3.0.

Spørsmål og svar om finsk lapphund

Nedenfor er en del vanlige spørsmål og svar om å ha finsk lapphund som kjæledyr. Dersom du lurer på noe annet er det bare å bruke kommentarfeltet nedenfor.

Er finsk lapphund en god familiehund?

Finsk lapphund regnes som en veldig god familiehund, men det forutsetter at den får dekt behovene den har for mental stimulering og mosjon.

Er det enkelt å trene en finsk lapphund?

Finsk lapphund er en veldig smart hund, og det er enkelt å trene den. Den håndterer både hverdagslydighet og mer krevende øvelser som lydighetstrening og agility velig godt.

Går finsk lapphund fint sammen med barn?

Finsk lapphund er en veldig barnevennlig rase. Den vil være forsiktig og snill mot mindre barn, og elske å kunne leke med litt eldre barn.

Er finsk lapphund allergivennlig?

Finsk lapphund er ikke regnet som spesielt allergivennlig.

Røyter finsk lapphund mye?

Finsk lapphund røyter en del, men kanskje ikke så mye som det kan se ut fra den lange og tette pelsen dens. Ved å børste den jevnlig og ta et bad fra tid til annen kan du redusere hvor mye den røyter.

Hvor mye pelsstell er det med finsk lapphund?

Finsk lapphund krever ikke veldig mye pelsstell, men bør børstes et par ganger i uka. Den har to røyteperioder i året, og i disse periodene bør den børstes daglig.

Er det vanskelig å få tak i en finsk lapphund?

Det er ofte en del etterspørsel etter finsk lapphund siden det er en hund som blir mer og mer populær, men med litt tålmodighet er det langt ifra umulig å få tak i en.

Hvor mye koster en finsk lapphund?

Prisen for en finsk lapphund er som rasehunder flest, og du kan regne med å betale et sted mellom 18 000 og 24 000 kroner for en valp.

Er finsk lapphund en god vakthund?

Finsk lapphund gjør en grei jobb som vakthund. Den er ypperlig til å varsle, men vil ikke være like god vakthund som de utpregede vakthundrasene om det kommer uvedkommende inn i boligen eller området den skal beskytte. Men den sier godt ifra hvis det kommer noen!

Er finsk lapphund god til hundesport?

Finsk lapphund har potensiale til å gjøre det veldig godt på nesten all slags hundesport, og utmerker seg spesielt på agility.

Hvilken raseklubb tilhører finsk lapphund?

Finsk lapphund tilhører raseklubben Norsk lapphundklubb.

Hvor mye veier en finsk lapphund?

En finsk lapphund veier som regel et sted mellom 18 og 22 kg.

Hvilket land kommer finsk lapphund fra?

Finsk lapphund kommer fra Finland.

Går finsk lapphund godt overens med andre hunder?

Finsk lapphund er en veldig sosial rase, og går godt overens med omtrent alle andre hunderaser.

Er finsk lapphund en klengete rase?

Finsk lapphund er ikke spesielt tilbøyelige til å bli en klengete hunderase, men som alle hunder kan de bli klengete hvis de bor alene med én eier, eller stort sett forholder seg til én person.

Hvor lenge lever en finsk lapphund?

Finsk lapphund kan leve lenge, og vanlig levetid er et sted mellom 13 og 14 år. Det er likevel en del hunder, spesielt i Finland, som blir 16 – 17 år gamle.

Hva heter finsk lapphund på engelsk?

Finsk lapphund heter «Finnish Lapphund» på engelsk.

Hva heter finsk lapphund på finsk?

Det finske navnet til finsk lapphund er «Suomenlapinkoira».

Må man bade finsk lapphund ofte?

Finsk lapphund må ikke bades ofte, men kan godt få et bad med hundesjampo hver tredje måned eller noe sånt. Du merker at det er både tide med bad hvis pelsen ikke er like vannavstøtende lenger.

Er finsk lapphund en godkjent hunderase?

Finsk lapphund er godkjent som egen rase av FCI og NKK, samt de fleste nasjonale hundeklubber rundt om i verden.

Er finsk lapphund en vanlig rase?

Finsk lapphund er en relativt vanlig rase, og etterspørselen øker, så den vil trolig bli ennå mer vanlig om noen år frem i tid.

Hvor lange turer trenger en finsk lapphund?

Finsk lapphund trenger ikke verdens lengste turer, og en daglig tur på et sted mellom en halv og en hel time fungerer godt. Det er viktigere med mental trening. Rasen tåler også veldig lange turer dersom du foretrekker dette.

Kan man la en finsk lapphund gå løs?

Finsk lapphund er en veldig lydig rase som lærer seg innkalling raskt, så det er ikke noe problem å la den gå løs hvis du har kontroll på hunden.

Egner finsk lapphund som for førstegangs hundeeiere?

Man kan godt ha en finsk lapphund som si første hund, men det krever at man setter seg godt inn i hundehold. Dette er ikke en rase som «går av seg selv», og du må ha en konkret plan for aktivisering av hunden for å sørge for at den får dekt behovene sine.

Er det mange finske lapphunder som omplasseres?

Det er ikke direkte uvanlig å se finske lapphunder til omplassering. De krever jo en del av eierne sine, og det er dessverre en del som kjøper disse uten å sette seg godt nok inn i hvilke krav de faktisk har.

Er finsk lapphund en bjeffete hund?

Finsk lapphund kan være ganske bjeffete av seg ja. Den vil si ifra hvis den hører noe, og varsler hvis noen nærmer seg boligen eller territoriet dens.

3 kommentarer om “Raseprofil: Finsk lapphund”

Legg igjen en kommentar