Raseprofil: Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund er en liten hunderase som kan minne mye om en jack russell terrier, men skiller seg ut ved at dansk-svensk gårdshund er betydelig mildere av seg.

En dansk-svensk gårdshund er nemlig en veldig rolig og balansert hunderase som elsker å være aktiv når den er ute på tur, men er snill, rolig og kosete når den er inne. Om du er ute etter en liten hund med høyt aktivitetsnivå, men som er svært kosete og familiekjær på hjemmebane kan kanskje dansk-svensk gårdshund akkurat det du har ønsket deg.

Dansk-svensk gårdshund
Dansk-svensk gårdshund. Foto: Danish-swedish farmdog / CC BY-SA 4.0.

Dansk-svensk gårdshund kort oppsummert

 • En super familiehund for aktive familier.
 • Trenger en del mosjon og aktivisering.
 • Svært snill og rolig innendørs.
 • Elsker å kose med både barn og voksne.
 • Kan være litt egenrådig og eventyrlysten.
 • Fungerer OK som varslerhund.
 • Gjør det greit på agility og lydighet.
 • Er ofte svært knyttet til familien, og trives ikke godt alene.
 • Veldig sosial både mot andre hunder og mennesker.
Dansk-svenske gårdshunder
Dansk-svenske gårdshunder. Foto: Lindanne1 / CC BY-SA 4.0.

Atferd og lynne hos dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund er for veldig mange den ideelle familiehunden. Det er en aktiv krabat som fint kan bli med på lange turer, samtidig som den knytter sterke bånd til eierne sine. Den er svært hengiven, og elsker både barn og voksne.

Mange regner dansk-svensk gårdshund som en av de mest barnevennlige hundene. Den er både snill mot småbarn samtidig som den elsker å leke og være sammen med litt eldre barn.

Dette er for øvrig en rase som trenger å være mye sammen med eierne sine. Den vil mistrives om den må være hjemme alene eller bo i en hundegård store deler av dagen, og bør helst være en hund som får være sammen med minst én av eierne sine dagen lang.

Rasen er også utpreget sosial både mot andre mennesker så vel som andre hunder. Den går stort sett kjempefint overens med andre hunder fra nesten alle andre raser.

Dansk-svensk gårdshund vil elske å kose, og ligger gjerne tett inntil eierne sine om den får sjansen til det. Det er en typisk hunderase som elsker å bli klappet, og kan fint ligge lenge på fanget til familiemedlemmer så lenge den får oppmerksomhet.

For at den skal være såpass rolig og balansert som skissert her krever det at den får dekt behovene sine i forhold til mosjon og mental stimuli.

Det er også noen litt kule særtrekk med rasen. For det første er det en varmekjær hunderase. Det betyr i praksis at du fint kan finne den liggende tett inntil vedovnen på vinteren, eller ligge i steikende sol på sommeren! Dette klarer de som oftest helt fint å regulere selv, men det er da ekstra viktig at de har tilgang til friskt vann.

Dansk-svensk gårdshund er også kjent for å være veldig glad i å bade! Ikke ta denne rasen med i båt uten redningsvest, for akkurat som med labrador retriever eller newfoundlandshund kan den fint finne på å hoppe ut i vannet for å ta seg en dukkert.

Det kan derfor være veldig hyggelig å ta den med på stranda om sommeren, men husk å ta hensyn til andre når du skal ha med hunden på stranda.

Dansk-svensk gårdshund
Dansk-svensk gårdshund. Foto: Hermann J. Leopold / CC BY-SA 3.0.

Mosjon av dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund er en hunderase som trenger mye mosjon til tross for den lille størrelsen deres.

Man bør gi hunden en solid tur hver eneste dag, gjerne på over én time, pluss litt kortere turer på morgen og kveld hvor den kan gjøre fra seg.

Om du er en aktiv person som liker joggeturer, lange fjellturer eller annen tilsvarende aktivitet kan en dansk-svensk gårdshund fint bli med på dette. De har knallgod utholdenhet, og vil fint bli med på lange turer i skog og mark om de får sjansen til dette.

I tillegg til turene trenger den å få brukt hodet sitt, og da er det mental stimuli som gjelder. En god måte å få nok av dette på er ved å gi den oppgaver den kan løse, drive med lydighetstrening, eller drive med agility.

Om man ikke får gitt dansk-svensk gårdshund som aktivisering vil den kunne bli både rampete og overivrig når den er inne.

Dansk-svensk gårdshund
Dansk-svensk gårdshund. Foto: Medico80 / CC BY-SA 3.0.

Trening av dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund regnes som en lærevillig og smart hund, og det er sjeldent noe problem å få den til å forstå hverdagslydighet.

Dette er en rase som fungerer best med positiv forsterker, så man trenger litt tålmodighet i treningsperioden, men når treningen sitter pleier den å sitte som et skudd.

Det kan være fornuftig å mosjonere dansk-svensk gårdshund før du trener med den, for det kan ofte være litt vel ufokusert om den har veldig mye energi i kroppen sin.

Med litt innsats kan hunden gjøre det veldig godt i både lydighet, rallylydighet og agility, så den har høyt potensiale for å trene.

Bruksområder for dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund er en rase som fungerer til veldig mye. Mange har dem som utelukkende selskapshunder, men om dette er tilfellet bør man sette av mye tid til mosjonering og mental stimuli av hunden.

Om du er en som liker å være mye utendørs kan en dansk-svensk gårdshund være en perfekt hund for deg, for disse hundene vil også elske å kunne bruke mesteparten av livet sitt ute i hagen eller ute i skogen.

Rasen gjør det ofte veldig godt på både lydighet og agility, og dette er noe man gjerne kan drive med hvis man vil aktivisere en familiehund på en fornuftig måte.

Ellers gjør dansk-svensk gårdshund bra som en gårdsvakthund hvor den vil si ifra hvis det kommer noen uvedkommende inn på gården eller området dens. Den er ikke akkurat noen vakthund, men den vil altså være god til å varsle.

Rasen har tidligere vært brukt som jakthund ved at den jaktet rotter, men dette har ingen moderne bruksverdi lenger. Men om du lar den gå løs på en gård vil den ta seg av både rotter og mus den kommer over.

I Sverige brukes rasen også som jakthund til villsvinjakt, og fungerer godt til dette. Den har god luktesans som lar den spore viltet, men er ikke godkjent som jakthund i Norge.

Dansk-svensk gårdshund
Dansk-svensk gårdshund. Foto: Danish-swedish farmdog / CC BY-SA 4.0.

Helsen til dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund regnes som en veldig sunn og frisk rase som lever lenge. Den har ingen typiske raseproblemer, og regnes som en av de sunneste hunderasene vi har. Ikke bare lever de lenge, men de er også veldig aktive og vitale selv om de er over 10 år gamle.

Fysikken til dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund skal ha en manf kehøyde på 34 – 37 cm hos hanner, og 32 – 35 cm hos tisper. Vekten er ikke angitt i rasestandarden, men hanner pleier å ligge på rundt 9 – 10 kg, mens tispene ligger et sted mellom 6 og 7 kg.

Pelsstell hos dansk-svensk gårdshund

Pelsen til dansk-svensk gårdshund er både kort og strihåret, og regnes som selvrensende. Så med litt flaks trenger du ikke å ta noe mer pelsstell enn hvis noe setter seg i pelsen.

Som mange andre hunder har den to røyteperioder i året. Da kan det være lurt å børste pelsen daglig med mindre du liker å ha hår overalt i boligen din.

Dansk-svensk gårdshund
Dansk-svensk gårdshund. Foto: Ellen Levy Finch / CC BY-SA 3.0.

Dansk-svensk gårdshund sin rasehistorie og utvikling

Som du kanskje kan gjette fra navnet stammer dansk-svensk gårdshund fra Danmark og Sverige, men det er ingen som er helt sikre på nøyaktig hvilket land eller hvor i landet den faktisk kommer fra. Den ble tidligere kalt for Skånsk terrier i Sverige, og noen mener at den også kommer fra dette området. Noen mistenker også at den kan komme fra Nord-Tyskland.

Til tross for et litt mystisk opphav har den også en lang og kjent historie. Denne rasen har nemlig vært brukt som gårdshund på gårder i Skandinavia i lang tid, og der fungerte den som varslerhund som sa ifra hvis noen kom inn på gården, samtidig som den jobbet med å holde gården fri for mus og rotter.

Selv om rasen har vært i Skandinavia i mange hundre år ble den ikke anerkjent av FCI før i 2008. Nå er den derimot godkjent, og kan stilles ut omtrent i hele verden. Den er likevel primært kun holdt her i Skandinavia.

Spørsmål og svar om dansk-svensk gårdshund

Er dansk-svensk gårdshund en god familiehund?

Dansk-svensk gårdshund regnes som en ypperlig familiehund, gitt at den får dekt behovene den har for både mosjon og mental stimuli. Om den gjør det vil den være helt super innendørs, og være svært kosete med eierne sine.

Går dansk-svensk gårdshund godt overens med barn?

Dansk-svensk gårdshund går jevnt over veldig godt sammen med barn, og regnes som en svært barnevennlig rase. Den vil elske å kose med små barn, og leke med litt eldre barn.

Hvor mye pelsstell er det med dansk-svensk gårdshund?

Det er omtrent ingen pelsstell med dansk-svensk gårdshund. Pelsen dens er nemlig selvrensende, så du som eier trenger egentlig ikke å gjøre noe som helst. Unntaket er i røyteperioder, for da kan det være kjekt å børste den litt slik at det ikke blir pels overalt i hjemmet dens.

Hvor vanskelig er det å trene en dansk-svensk gårdshund?

Dansk-svensk gårdshund er relativt enkle å trene, og kan bli veldig godt trente om man legger inn litt innsats i det.

Egner dansk-svensk gårdshund seg for førstegangs hundeeiere?

Dansk-svensk gårdshund både kan, og ikke kan egne seg for førstegangseiere. Det er en middels krevende hund som ikke er noen direkte «førstegangshund». Men om man setter seg godt inn i oppdragelse og trening av hund kan det fungere helt fint. Så hvis du skal ha dansk-svensk gårdshund som din første hund må du sette deg godt inn i rasen på forhånd.

Hvor mye røyter dansk-svensk gårdshund?

Dansk-svensk gårdshund røyter litt, men ikke all verdens. Den har to årlige røyteperioder når den bytter til sommer-/vinterpels, og da blir det en del røyting.

Er dansk-svensk gårdshund allergivennlig?

Dansk-svensk gårdshund regnes ikke som allergivennlig.

Er dansk-svensk gårdshund en vanlig rase?

Her i Norge er dansk-svensk gårdshund en relativt vanlig rase. Den er også vanlig i både Sverige og Danmark, men ganske sjelden i resten av verden.

Hvem passer dansk-svensk gårdshund for?

Dansk-svensk gårdshund passer først og fremst for aktive personer som har mye tid til å være sammen med hunden sin. Denne trenger en eier som er til stede for den, og som er villig til å gi den mye mosjon og mental trening.

Fungerer dansk-svensk gårdshund til hundesport?

Dansk-svensk gårdshund fungerer godt til det meste som er av hundesport. Den har mulighet til å gjøre det godt på både agility, rallylydighet og vanlig lydighet.

Fungerer dansk-svensk gårdshund til jakt?

Man bruker dansk-svensk gårdshund til jakt i Sverige, men i Norge er den ikke godkjent for denne typen bruk.

Egner dansk-svensk gårdshund seg til utstilling?

Dansk-svensk gårdshund egner seg godt til utstilling. Den er kanskje spesielt fin å stille ut i andre land hvor rasen er veldig sjelden.

Hvilken raseklubb tilhører dansk-svensk gårdshund?

Dansk-svensk gårdshund tilhører klubben «Raseklubb for dansk/svensk Gårdshund«.

Går dansk-svensk gårdshund overens med andre hunder?

Dansk-svensk gårdshund går som oftest veldig godt overens med andre hunder, både fra sin egen rase, så vel som fra hunder av andre raser.

Hvor lenge lever en dansk-svensk gårdshund?

Dansk-svensk gårdshund blir typisk et sted mellom 10 og 14 år gamel.

Hvor stor blir en dansk-svensk gårdshund?

Dansk-svensk gårdshund blir som oftest mellom 32 og 37 cm målt i mankehøyde, hvor hannene er et par centimeter høyere enn tispene.

Hvor mye veier en voksen dansk-svensk gårdshund?

Tisper av dansk-svensk gårdshund veier gjerne 6 til 7 kg, mens hanner kan veie 8 til 9 kg.

Bjeffer dansk-svensk gårdshund mye?

Dansk-svensk gårdshund er en varslerhund, så den vil absolutt si ifra hvis det lusker noen utenfor huset ditt, hvis det banker på døra, eller hvis den hører at det skjer noe i hagen. Den er likevel ikke en «gneldrebikkje» på noen måte, og har som regel en god grunn før den bjeffer.

Hvilket land kommer dansk-svensk gårdshund fra?

Dansk-svensk gårdshund kommer fra både Danmark og Sverige, og begge landene regnes som opprinnelseslandet dens. Les mer om svenske hunderaser, og danske hunderaser her.

Hvor ofte må man bade en dansk-svensk gårdshund?

Dansk-svensk gårdshund trenger ikke å bades ofte, da den har selvrensende pels. Så den trenger kun å bade etter behov. Men dette er en rase som elsker å bade både i sjøen, i ferskvann og noen ganger i badekar eller dusj, så den kan godt sette pris på et bad fra tid til annen.

Hvor lange turer trenger en dansk-svensk gårdshund?

Dansk-svensk gårdshund er en aktiv rase som trenger relativt lange turer. Du bør beregne en langtur på minst en times tid hver dag for å holde den i form. Samtidig trenger den småturer for å gjøre fra seg, og mental stimuli. Så den trenger en del aktivisering i løpet av en dag.

4 kommentarer om “Raseprofil: Dansk-svensk gårdshund”

 1. Vi har en DSG. Det dere skriver, stemmer ikke med vår hund i alle fall. Han får gode turer, flere ganger, hver dag. Triver også med mentalt stimuli. Han er aldri alene hjemme. 1. Han er nervøs. 2. Kan glefse etter deg. 3. Ikke kosete. 4. Liker ikke barn(har vokst opp med barn og har heller ikke noe dårlig erfaring med barn) 5. Går til angrep på alle hunder( både tisper og hanner) 6. Klikker på mørkhudede mennesker. Han prøver å ta de, knurrer, glefser og skikkelig «huggete bjeffing». 7. Bjeffer til alt. Vi har prøvd med dressur, sitronbånd, vannsprut, gentle ….maskinen. Ingen ting funker. 8. Hater vann. Bader aldrig. Listen kunne vært lengre. Vi har prøvd kjemisk kastrering. Antidepressiva. Grundig helsesjekk med bla røntgen, blodprøver hos veterinær for å se om han har noen plager. Men han er helt frisk. Dette med aggressiviteten skjedde etter han ble 2 år. Nå er han 5. Og ja, dette er en renraset dansk svensk gårdshund.

  Svar
  • Hei, Siv.

   Det høres ikke fint ut.

   Sånn som dette kan skje med alle hunderaser, og har ikke nødvendigvis noe med DGS å gjøre. Rasebeskrivelsene vil stemme for veldig mange, men alle hunder er individuelle, og i mange tilfeller vil det være én eller flere punkter hvor hundens personlighet er ulikt fra hva som er vanlig for rasen.

   Det du beskriver er ikke spesielt typisk for DGS. For meg høres det mer ut som et atferdsproblem eller sykdom. Som med hos mennesker kan også hunder lide av psykiske lidelser som ikke alltid er enkelt å sette en diagnose på.

   Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar
  • Hei, Per.

   Både ja og nei.

   De aller fleste hunderaser kan i teorien egne seg som pasienthund, og det har ofte mer å si på personlighet enn rase.

   Men jeg vil nok ikke si at dansk-svensk gårdshund er den som egner seg best for jobben. Så om du tenker å skaffe deg en hund for å drive med dette bør du se på andre alternativer.

   Om du derimot allerede har en DSG og vil prøve å trene den til å bli pasienthund kan det godt fungere, men du må se an hunden.

   Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar