Hunder kommer i alle størrelser, fra den lille chihuahuaen som veier halvannen kilo, til tunge molossere som kan ha en vekt på godt over 100 kg. Det er mange fine og store hunderaser, og dersom du ønsker deg en gigastor hund er du på rette plassen.
Vi har nemlig sett på de største hunderasene som finnes, og skrevet litt kort om hvem disse passer for. Det er stor variasjon i atferden deres og hvem disse store hundene passer for, og vi tror at det er noe for alle der ute.
1) Grand danois
Det er jo selvsagt helt umulig å komme unna grand danois på listen over store hunderaser, for denne rasen regnes som den aller største av dem alle. Hannene har en mankehøyde på rundt 85 til 90 cm, og veier typisk godt over 50 kg, og det er ikke uvanlig at de veier 80 – 85 kg.
Denne rasen har også rekorden for verdens største hunderase, med en hund som fikk skulderhøyde å hele 1,118 m!
Grand danois er en selskapshund som fungerer godt i familier. Den er stort sett veldig snill og rolig innendørs, men trenger en del mosjon. Og som med alle store hunder er det viktig at man trenger den godt, for om den for eksempel drar på tur kommer du til å kjenne det godt.
Les mer om grand danois på raseprofilen dens her.
2) Irsk ulvehund
Irsk ulvehund regnes ofte som den eneste virkelige utfordreren til grand danois når det kommer til hvilken hunderase som er verdens største. I virkeligheten er ingen av dem betydelig større enn den andre, og en stor irsk ulvehund er større enn en vanlig grand danois, mens en stor grand danois er større enn en vanlig irsk ulvehund.
Mankehøyden til en irsk ulvehund skal være over 79 cm hos hanner, og ha en vekt på over 50 kg. Det er ikke uvanlig å ha individer som er over 90 cm i mankehøyde, og som veier rundt 85 til 90 kg!
Også irsk ulvehund er en ypperlig familiehund. Disse er kjent for å være ekstremt rolige og forsiktige innendørs, og går utrolig bra overens med barn! Når de er utendørs er de som andre mynder, og har en eksplosiv energi som de gjerne får ut i form av å spurte og løpe.
Les mer om irsk ulvehund på raseprofilen dens her.
3) Sankt bernhardshund
Sankt bernhardshund er betydelig mindre enn de to ovenfor, men fortsatt en veldig stor rase. Det er spesielt den langhårete varianten som regnes som en gigarise; den er ikke noe større enn den korthårete, men den lange pelsen får den til å virke helt enorm.
Man skal derimot ikke le for mye av vekten til en Sankt bernhardshund, for det er faktisk ikke uvanlig at hanner veier over 100 kg! Så selv om de er litt mindre enn en irsk ulvehund eller grand danois, gjør de igjen for det på hvor massive de er.
Det er eksempler på Sankt bernhardshunder som har blitt over 120 kg tunge, men disse tilhører heldigvis sjeldenheten.
Ellers er Sankt bernhardshund en harmonisk familiehund som trenger en del pelsstell (i alle fall med den langhårete varianten). Disse er også kun selskapshunder, og pleier å fungere godt i familier, hos par eller med enslige. De trenger en del oppmerksomhet, og har relativt høyt aktivitetsnivå, så de må luftes jevnlig.
4) Newfoundlandshund
Newfoundlandshund er nok en enorm hunderase, som også er en stor og vennlig familiehund som passer godt inn i de fleste familier og eierforhold. En unik egenskap med denne gigantiske hunden er at den elsker vann høyere enn noe annet, og vil bruke enhver sjanse for å oppsøke et bad!
Voksne hanner kan ha en mankehøyde på rundt 70 centimeter, og veie opptil 65 til 70 kg. Det er langt ikke fra like som andre raser har potensiale for, men kombinert med pelsen sin fremstår det som en vanvittig stor hund.
Man må trene newfoundlandshunder, for se for deg hva som skjer når en hund på 7 kg bruker all sin muskelkraft for å dra deg mot et sted den kan bade!
5) Leonberger
Leonberger er en skikkelig stor hunderase som kan veie oppimot 70 til 75 kg ved full størrelse, selv om en vekt på rundt 60 kg for hanner er mest vanlig. Dette er nok en hund som egner seg best som selskapshund, men denne har også et visst vaktinstinkt, selv om det heller ikke er verdens beste vakthund.
Om du er ute etter en litt mer krevende hund enn de vi har sett på ovenfor kan leonberger være et godt valg. Denne trenger nemlig mye pelsstell, og regnes som fryktløs. Dette krever derfor at den har en eier som tar kontroll, men er både lydig og enkel å ha med å gjøre når eieren har oppdratt den godt.
Ellers regnes leonberger for å være en utpreget barnevennlig hund, og som fungerer sammen med mer eller mindre alle eierforhold, både alene med én eier, med småbarn, i storfamilier og mer.
6) Tibetansk mastiff
Tibetansk mastiff er en vakt- og vokterhund som stammer fra nomadekulturer i Himalayafjellene. Den veier typisk et sted mellom 75 og 85 kg, men kan også veie godt over 100 kg i visse tilfeller. Dette kombinert med en enorm pels gjør det til en gigantisk hund!
I motsetning til de andre vi har hatt på listen så langt er ikke tibetansk mastiff noen god familiehund. Eller rettere sagt så kan den være det, men kun om den får være brukshund på dagtid og familiehund på kvelden. Denne trenger nemlig å bruke både kropp og hode, og kan fungere som vokterhund for beitedyr og sånt.
Det er en primitiv hund som trenger en tydelig og erfaren leder.
7) Napolitansk mastiff
Napolitansk mastiff er nok en enorm mastiff, og denne rasen stammer fra Napoli-området i Italia. Voksne hanner veier typisk et sted mellom 60 og 70 kg, men mangler den lange pelsen, så de føles kanskje litt mindre enn de tilsvarende store mastiffene med lang pels.
Napolitansk mastiff regnes som en roligere hund som fungerer bedre i familieliv, men den må ha mye og jevnlig mosjon for å være balansert på hjemmebane. Så lenge den får brukt både hode og kropp ofte nok er det derimot en veldig fin familiehund.
8) Engelsk mastiff
Engelsk mastiff er en skikkelig stor hunderase! Voksne hanner kan få en vekt opptil 120 kg, så her snakker vi en skikkelig kroppsvekt. Normalvekten er derimot litt lavere, selv om 80 – 90 kg er ganske vanlig.
Bruksområdene til engelsk mastiff var tidligere kamphund, men i dag er det først og fremst en vakthund, sporhund og familiehund. Den fungerer godt som selskapshund, men det er viktig å la den få ha noe å gjøre. Den har ofte problemer med overvekt, så her må man som eier passe på at den er aktiv nok.
Rasen er ofte ganske skeptisk til andre hunder eller fremmede mennesker, og det er derfor viktig å sosialisere den godt fra ung alder av. Man bør ha en del erfaring med litt krevende hunder før man får seg disse massive hundene som denne.
9) Bordeaux dogge
Bordeaux dogge, også kjent som fransk mastiff, er en mastiff som har fungert som både jakthund og vokterhund for beitedyr. Det blir typisk 60 – 70 kg tunge, og er svært sosiale hunder som må være med flokken sin.
Denne rasen vil mistrives om den må bo i hundegård eller lignende, og må være med familien sin. Den vil for øvrig fryse veldig lett, så på vinteren trenger den dekken eller klær når den er ute på tur.
På hjemmebane er det en snill og kjærlig hund som har et naturlig vokterinstinkt, og fungerer bra som vakthund. Den er kjent for å ha sin egen vilje, og bør trenes godt fra ung alder av.
10) Anatolsk gjeterhund
Anatolsk gjeterhund, også kjent som kangal, er en stor molosserhund fra Tyrkia hvor den har jobbet som vokterhund for beitedyr. Denne rasen ser ikke like massiv ut som mange mastiffer, men ha en mer typisk hundeform. Den blir likevel fort 60 – 65 kg tung, så det er en stor hund!
Dette regnes som en rase som først og fremst er en brukshund, så ikke skaff deg denne med mindre du har en jobb til den. Disse trenger fast oppgaver, mye mosjon og rutiner for å trives, og vil derfor ikke passe inn i livet til de aller fleste.
Rasen er svært sjelden i Norge.
11) Borzoi
Borzoi er ikke den rasen på listen som blir tyngst, for voksne hannhunder blir sjeldent mer enn 45 til 50 kg tunge. De er likevel veldig store, for disse har en klassisk myndeform med en lang og slank kropp.
En borzoi kan nemlig ha en mankehøyde på rundt 85 cm, noe som er betydelig høyere enn alle mastiffene ovenfor på listen, så en stor borzoihann kan bli skikkelig stor selv sammenlignet med disse.
Ellers er borzoi som mynder flest. De har en helt eksplosiv energi ute på tur, og må få løpe fritt ganske jevnlig. Om de får gjort dette vil de være stille og rolige hunder innendørs som ofte ligger og krøller seg i en sofa eller hundeseng.
Det er jevnt over veldig snille hunder som er veldig glade i familien sin, men som kan være litt reserverte mot fremmede. De trives best i hjem hvor det kan være rutiner uten de helt store overraskelsene.
Lær mer om borzoi på raseprofilen dens her.
Det er mye å ta hensyn til med store hunderaser
Det er mange som drømmer om å ha en stor hunderase, men sammen med dette kommer det også mye ansvar. EN del store hunderaser har mer krevende behov enn tilsvarende små hunder, samtidig som utgifter til både utstyr, fôr og veterinær er betydelig høyere for store hunderaser.
Noen store hunderaser har også helseproblemer, og relativt kort forventet levealder. Dette gjelder spesielt for grand danois, irsk ulvehund og bordeaux dogge som alle har en forventet levealder på 5 – 8 års tid..
Savner Pyreneerhund som jo er en stor hund. Dyktig vokterhund. Burde vært med i oversikten over store hunderaser.