Artsprofil: Archachatina marginata

Archachatina marginata er en afrikansk kjempesnegle som er populær i hobbyen. Akkurat nå er den trolig ganske sjelden i Norge, men i mange andre land begynner den å bli vanlig. Archachatina marginata er kjent for sine veldig mange ulike varianter, og store fargevariasjoner.

På engelsk kalles arten ofte for «West African Land Snail», men den har ikke noe eget populærnavn på norsk ennå. Den har begynt å bli veldig populær blant annet fordi den formerer seg sakte, og legger få egg per parring.

En voksen Archachatina marginata kan være alt mellom 10 og 17 centimeter stor, avhengig av varianten. Størrelsen måles på lengden på skallet.

Skallet er for øvrig mer buttet hos denne arten enn hos veldig mange andre afrikanske kjempesnegler. Det betyr i praksis at selv om de «bare» blir 17 cm lange, vil det fortsatt være en veldig store snegle siden kroppen her vil være større enn kroppen til en annen art med like langt skall.

En artig ting med denne sneglen er at den elsker vann, og kan gjerne ha en vanndam i terrariet. Noen gir dem til og med et slags vannfall som de vil elske å bruke som en dusj!

Informasjonen i denne artikkelen må sees på som tilleggsinformasjon til det du finner i guiden til å holde afrikanske kjempesnegler. Klikk deg inn på denne for å finne informasjon om fôr, terrarium og håndtering av afrikanske kjempesnegler.

Archachatina marginata var. ovum
Archachatina marginata var. ovum. Foto: Jessica Rosillo.

Hold av Archachatina marginata i terrariet

Archachatina marginata bør ha temperaturer som ligger på mellom 25 og 28 varmegrader. De kan godt ha noen grader kaldere på natta, men dette kan skade eventuelle egg.

Luftfuktigheten bør være rundt 80 % relativ luftfuktighet. Den må aldri falle under 70 %.

Archachatina marginata
Archachatina marginata. Foto: DannykhorskhiLXII / CC BY-SA 4.0.

Varianter av Archachatina marginata

Archachatina marginata kommer i en hel haug ulike varianter. Noen av disse er som følger:

  • Archachatina marginata var. ovum.
  • Archachatina marginata var .suturalis.
  • Archachatina marginata var. egregia.
  • Archachatina marginata var. eduardi.
  • Archachatina marginata var. candefacta.
  • Archachatina marginata var. grevillei.
  • Archachatina marginata var. icterica.

Variantene har i utgangspunktet først og fremst kun ulike farger på enten kropp eller skall, og finnes i ulike områder i naturen.

Archachatina marginata finnes også i to albinovarianter, én hvor kroppen er kritthvit, og én hvor skallet er kritthvitt.

Archachatina marginata i naturen

I naturen lever Archachatina marginata i Vest-Afrika i land som Nigeria, Kamerun og Kongo. Der finnes de i tykk jungel med høy luftfuktighet.

Ville individer av Archachatina marginata bærer ofte en parasitt som kan overføres og skade mennesker. Dette er heldigvis ikke noe Archachatina marginata i fangenskap bærer.

Archachatina marginata var ovum
Archachatina marginata var. ovum. Foto: Schneckenmama / CC BY 2.0.

Oppdrett av Archachatina marginata

Det er relativt enkelt og greit å få til oppdrett på Archachatina marginata. Gi den riktig temperatur, god mat med litt innhold av proteiner og fett, riktig luftfuktighet og god tid, så legger de egg før eller siden.

Sneglene blir typisk kjønnsmodne rundt 10 måneders alder.

Archachatina marginata er en av de afrikanske sneglene som legger færrest egg per parring. Hver parring gir et sted mellom 3 og 16 egg, så det er lavere sjanse for at de får en eksponentiell vekst hvis man ikke husker å kvitte seg med eggene.

Disse klekker etter 7 til 14 dager, så om du ikke vil ha flere snegler må du fjerne eggene innen den tid.

Archachatina marginata var. suturalis
Archachatina marginata var. suturalis. Foto: Jessica Rosillo.

Legg igjen en kommentar