Vi ser dessverre oftere eksempler på smuglerhunder her i Norge. Disse smugles ofte inn i landet av kriminelle bander, og selges videre til nye hundekjøpere som ikke vet bedre.
Graden av useriøse oppdrettere, valpefabrikker og valper som smugles ulovlig inn i landet øker i takt med at etterspørselen etter valper økte i 2020 og 2021 under pandemien. Det er spesielt populære raser som er utsatt for denne ulovlige smuglingen, og raser som staffordshire bull terrier, mops, fransk bulldog, malteser, pomeranian og puddel er noen typiske eksempler på raser du skal være ekstra påpasselig med.
Derfor bør du ikke kjøpe smuglervalper
Mange tenker kanskje at det ikke er så farlig å kjøpe en smuglervalp. De er jo unge hunder som har hele livet foran seg, så spiller det egentlig så stor rolle at de ble født i et annet land?
For noen går det også helt fint å eie en valp som ble smuglet ulovlig inn i landet, mens andre andre har historien en tristere slutt. Når du kjøper en smuglervalp aner du nemlig ikke hva du får. Du har ingen garanti for at foreldrene er friske, du aner ikke hvor mange kull moren har produsert, og du har faktisk heller ingen garanti for at hundene har fått det de trenger av vaksiner.
I visse land finnes det såkalte «valpefabrikker» hvor hunder avles frem på samme måte som husdyr, og tispene føder kull etter kull etter kull uten å få noe omsorg for mennesker. Disse har kun ett mål, og det er profitt. Da sier det seg selv at de ikke bryr seg om foreldrene er syke, så lenge de kan fortsette å produsere valper.
Det er dokumentert mange eksempler på at slike smuglerhunder kommer i dårlig allmenntilstand, har manglet vaksine, og har vært bærer av genetiske sykdommer som seriøse oppdrettere hadde fjernet fra rasen raskt. Det er også bevist eksempler på at hundepass, vaksinekort og stamtavler er forfalsket.
Om du kjøper en smuglerhund kan du være uheldig og ende opp med en hund som må gå på medisin store deler av livet, eller som må avlives. Dette kan selvsagt også skje om du kjøper hund fra en seriøs oppdretter, men sjansen er betydelig høyere for smuglerhunder.
Vær også forsiktig med å kjøpe importhunder
Importhunder skiller seg fra smuglerhunder ved at de importeres lovlig inn i landet. Da får man alle papirene i orden, og kan registrere rasen hos NKK og få en helt vanlig hund.
En importhund trenger ikke å være problematisk i det hele tatt, for det finnes mange gode hundeoppdrettere i utlandet.
Det er derimot mange problemer med importhunder som også importeres inn i landet av kriminelle bander. Disse hundene har i praksis samme problemer som smuglerhunder, men har da kommet inn lovlig. De kan likevel mangle ordentlige stamtavler, helsekort og informasjon om foreldre, og det er fortsatt en stor risiko for at du kjøper en hund med seriøse helseproblemer.
Slik unngår du å kjøpe smuglervalper og dårlige importvalper
Den gode nyheten er at det egentlig er veldig enkelt å kjøpe friske hunder fra ordentlig oppdrettere, og alt det krever er 20 minutter med undersøkelser før du kjøper valpen din.
Nedenfor er noen gode råd du kan bruke når du skal kjøpe valp, så øker du sjansen for å få en frisk valp fra en seriøs oppdretter som behandler dyrene sine godt.
Kjøp valp fra en registrert oppdretter
Den enkleste måten å skaffe deg en fin hund fra en seriøs oppdretter på er ved å kjøpe en fra en oppdretter som er registrert hos NKK. Dersom oppdretteren driver med seriøst oppdrett er det 99 % sikkert at de er registrert i raseklubben til hunderasen sin, som igjen er registrert i NKK.
Når oppdrettere er registrert i en raseklubb i regi av NKK plikter de seg til å avle etter visse etiske krav som setter sterke begrensninger på hvilke hunder som kan brukes til oppdrett, hvor mange kull de kan ha, og om foreldrene kan ha genetiske sykdommer.
Nesten alle hundeklubber har en liste over registrerte oppdrettere på nettsidene sine, og dersom de mangler det har de en kontaktperson. Disse er det bare å ringe eller sende en SMS eller e-post til for å spørre om de kan anbefale oppdrettere av rasen, så får du som regel en fin liste over seriøse oppdrettere og trolig en hyggelig samtale om hunderasen du ønsker deg.
Unngå å sette ut «ønskes kjøpt»-annonser
Det er ingen oppdrettere som trenger å se etter «ønskes kjøpt»-annonser på Finn.no eller lignende steder for å finne kjøpere til valpen sin. Om du blir kontakten av noen via en slik annonse er det enten noen som vil selge en hund de ikke klarer å håndtere, noen som vil selge deg en importhund, noen som vil selge deg en smuglerhund, eller noen som vil svindle deg.
Så det anbefales egentlig å holde seg unna disse annonsene, og heller selv jakte på en seriøs oppdretter.
Sjekk stamtavlen til kullet
Seriøse oppdrettere registrere kullet sitt på offisielle stamtavler for rasen, og ved å spørre etter en digital stamtavle for mor vil du kunne finne informasjon om foreldrene og kullet. Om det er en oppdretter uten noen type informasjon om dette kullet er det noe som skurrer.
Alle hunder som er registrert i Norge kan søkes opp på dogweb. Der står kontaktinformasjon til oppdretter, stamtavle og alt sånt. Om oppdretteren der ikke stemmer med den som selger hunden bør det gå en varsellampe!
Sjekk referanser hos oppdrettere
Hvis du føler at du har funnet en oppdretter, men er litt skeptisk, er det ingenting i veien for å spørre om du kan få kontaktinformasjon til tidligere valpekjøpere. Der kan du spørre om deres erfaring med oppdretteren og hunden de kjøpte derfra, så kan du ta et bedre valg.
Alternativt kan du kontakte raseklubben eller andre miljøer som har erfaring med denne rasen for å spørre litt om noen der kjenner til oppdretteren eller har erfaring med dem.
Aldri kjøp valper fra mellommenn
Det er mange som selger smuglervalper som utgir seg for å være «mellommenn» mellom kjøper og oppdretter. Vi anbefaler å aldri kjøpe valp uten å ha vært i direkte kontakt med oppdretter. Dette er et klassisk svindlerknep som også ofte blir benyttet av personer som selger smuglervalper.
Om du møter en person som selger valper fra en bil, som kanskje ikke engang snakker et ord norsk, eller har noen god forklaring på hvor valpene kommer fra, så kan du jo tenke deg selv hva som er historien bak..
Reis på besøk til oppdretteren om du kan
Om du er seriøs på at du ønsker deg en hund du skal ha ansvar for i 10 – 15 år, bør du også være seriøs når du skal velge oppdretter. Vi mener derfor at det ikke er for mye å kreve at valpekjøpere kan komme for å hilse på oppdretter og valper før man faktisk kommer for å hente dem.
Ved å faktisk besøke oppdretteren kan du være sikker på at dette er en oppdretter som behandler mor og valper bra, og du får også tilgang til å møte tispen med valpene for å se hvordan gemyttet hennes er. Dette vil gi en god pekepinn på hvordan din egen valp vil bli.
Vær obs på smuglervalper når du skal kjøpe hund fra Sverige
Det er mange som kjøper valper fra Sverige, og dette kan fungere helt fint. Du må derimot være obs på at Sverige har like store problemer med både smuglervalper og useriøse importvalper som vi har i Norge, så vær minst like oppmerksom når du kjøper valp i Sverige.
Det er også samtidig veldig mange gode og seriøse oppdrettere i Sverige, så du kan selvsagt få kjøpt en fin hund fra andre siden av grensa også. Men bruk hodet når du kjøper valp i Sverige!
Ha tålmodighet når du skal kjøpe valp!
Med tipsene ovenfor kan vi øke sjansene for at du ender opp med en hund fra en seriøs oppdretter, og du kommer veldig langt ved å være litt skeptisk og undersøkende. Om noe virker sketchy kan det fort også være det.
Den store ulempen med å skulle kjøpe en valp fra en seriøs og god oppdretter er at man gjerne må vente litt. Det er stor etterspørsel etter hunder, og dette merker naturligvis oppdretterne. Om det er en seriøs oppdretter vil de derimot ikke la seg presse til å avle frem kull bare på grunn av etterspørselen, så det kan godt hende at du må vente litt.
Men husk at du skal ha hunden i 10, kanskje så mye som 15 år, så da er det bedre å vente litt lenger for å sikre deg en hund som kommer fra gode oppvekstforhold, og som har mye lavere risiko for å bli syk.