Nyttårsaften med hund: 6 gode tips for en trygg feiring!

Nyttårsaften er mange hunders verste mareritt, og en kveld veldig mange hundeeiere gruer seg til. Noen hunder takler det greit, mens andre blir helt hysteriske av seg, men selv de reddeste hunder kan få en bedre nyttårsaften hvis man tar noen grep.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan få en tryggere nyttårsfeiring for hunden, og hvilke grep du kan ta forebyggende for å sikre at feiringen går så bra som mulig.

Nyttårsraketter
Raketter på nyttårsaften er ofte et mareritt for hunder og andre dyr. Foto publisert med tillatelse.

Slik kan du forebygge mot nyttårsangst hos hunden

Dersom du har en hund som er redd eller hysterisk på nyttårsaften når det smeller med raketter ute, er det faktisk veldig lurt å forebygge minst et par uker i forveien. Det er overraskende hvor mye forskjell noen timer med trening faktisk kan gjøre.

Det er i utgangspunktet to ting jeg anbefaler for å forebygge mot frykt for raketter; tilvenning og dufthormoner. Aller best er en kombinasjon av begge to, så les nedenfor for en kort forklaring på hvordan du kan forebygge rakettangst hos hunden din.

Slik blir hunden vandt til lyden av raketter

Tilvenningen gjør man ved å sette på lyder av fyrverkeri på for eksempel YouTube. Det er også en del dyrebutikker som selger CD-er med disse lydene, men disse er ikke noe bedre enn de som ligger på YouTube gratis. Her er poenget å gjøre hunden trygg på lydene i god tid før nyttårsaften slik at den ikke ser på disse som noe rart eller skummelt.

Fremgangsmåten for å tilvenne hunden lyden av fyrverkeri er rett og slett at du setter de på slik at hunden kan høre dem, men veldig lavt. Fortsett livet ditt som om ingenting skjer. Etter hvert som hunden lærer seg å slappe av med denne på kan du øke lyden litt. Her bør man ta det gradvis frem til hunden er helt komfortabel med å slappe av mens lyden av raketter står på ganske høyt.

Jo mer og jo tidligere man trener på dette, jo bedre går selve nyttårsaften. Noen hunder lærer seg å godta disse skumle lydene raskt, mens andre hunder kommer til å bruke lang tid på det. Her er det bare å ta det over så lang tid som trengs, og kun øke lyden når man mersker at hunden godtar det forrige lydlivået.

Bruk av dufthormoner for å roe ned hunden

Den andre tingen jeg anbefaler er dufthormoner, som for eksempel fra Adaptil duftgiver. Dette er en reseptfri dings som man plukker inn i et stikkontakt i veggen. Da slipper den ut feromoner i lufta, og disse er de samme feromonene som moren skiller ut i melken når valpene dier. Disse hormonene virker beroligende på hundene, og er bevist å redusere stressnivået i kroppen til hunden.

Hvis du skal bruke Adaptil eller andre duftgivere med disse DAP-feromonene så er det viktig å starte treningen minst en ukes tid i forveien, noe som betyr på julaften om du skal ha hunden trygg til nyttårsaften. Hvis du skal ha en litt hektisk julaften kan du for øvrig begynne én uke tidligere igjen, da mange hunder synes julaften også kan være en stressende kveld.

Adaptil har virkestoffer som holder for omtrent 30 dager, så det er ingenting i veien med å starte med det allerede i midten av desember.

Merk at Adaptil og lignende stoffer ikke er noe vidundermiddel, men for mange hunder kan det senke stressnivået to-tre hakk ned. Dette kan være nyttig for å ha en litt bedre nyttårsaften!

Les mer om bruk av Adaptil her.

Adaptil duftgiver i stikkontakten
Adaptil duftgiver i stikkontakten. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Det er også noen som bruker en Thundershirt for å roe ned hunden. Dette er en slags jakke som strammer behagelig over hundens kropp, noe som gir den en trygghetsfølelse. Denne bør man også tilvenne hunden i god tid før selve nyttårsaften.

Feiring av nyttår sammen med en redd hund

Når det kommer til selve nyttårsaften er det også en del grep man kan ta for å gjøre feiringen tryggere. Det aller viktigste du kan gjøre er å være sammen med hunden din, og prøve å oppføre deg helt normalt. Jeg synes i alle fall det er verdt å droppe å se fyrverkeriet for å kunne gjøre kvelden bedre for hundene mine, og jeg håper at alle hundeeiere tenker i samme bane.

Gi hunden en god luftetur på formiddagen

Det er lurt å lufte hunden godt mens det ennå er dagslys ute. Da er det veldig liten sjanse for at dere blir plaget av nyttårsraketter mens dere er på tur. En godt sliten hund er naturlig roligere enn en som har mye energi liggende i kroppen, så ta gjerne en skikkelig tur på nyttårsaften. Glem heller ikke å flette inn mental aktivisering for å få den til å bruke hodet sitt.

Hund på luftetur
Hund på luftetur i snøen. Foto publisert med tillatelse.

Hunder bør ikke få gå fritt uten bånd på nyttårsaften, selv ikke når det er lys ute. For selv om det ikke er mørkt er det alltid noen genier som tror det er en god idé å fyre opp fyrverkeri, så du kan aldri være helt trygg.

Det er nesten umulig å unngå å måtte lufte hunden mens det er mørkt, for den må jo ut på do i løpet av kvelden. Et godt råd er å ikke ta den ut akkurat etter det er mørkt, for da er det mange barnefamilier som skyter opp raketter, og ellers legge siste luftetur for kvelden til rundt klokka 22.00 eller senest 23.00.

Det kan også vært lurt å gi hunden en godt måltid noen timer før selve showet. Dette er med på å roe den ned, for godt mette hunder har lavere stressnivå enn sultne hunder.

Gjør et trygt rom klart for det som skal skje

Under selve nyttårsfeiringen er det viktig at du er sammen med hunden i et rom den er trygg i. Dekk til vinduet med gardiner eller noe som blokkerer for utsyn, og gjerne som demper litt av lyden også. Det er viktig at rommet er hundesikret på en måte som gjør at det ikke er mulig for hunden å stikke av.

Noen bruker hundebur, men da er det viktig at hunden allerede er trygg og komfortabel med buret.

Det kan være en fordel om du kan spille av lyd i rommet, for mange hunder reagerer godt på om du setter på litt høy og rolig musikk i rommet for å dempe den voldsomme kontrasten mellom helt stillhet og fulle smell fra rakettene.

En engelsk springer spaniel som slapper av
En engelsk springer spaniel som slapper av i hundesengen sin. Foto publisert med tillatelse.

Den heftigste tiden rundt midnatt

Fra 23:30 og frem til rundt 00:30 er det heftigste bråket, selv om det gjerne kan være litt spredte raketter fra alt mellom 18.00 og 03.00 etter min erfaring. Det er likevel den timen rundt midnatt som er verst, og hvor de fleste hunder har problemer.

Et godt råd som demper lyden på nyttårsaften er å ha bomull i ørene til hunden. Dette demper naturligvis lyden betraktelig. Bruk bomullpads som dyttes forsiktig inn i øret når det begynner å nærme seg tid for rakettene. Alle hunder har lang øregang som gjør at du ikke klarer å dytte bomullpaden inn på en måte som gjør at du skader trommehinnen, så dette er nokså trygt å gjøre selv. Du kan eventuelt be om en time hos dyrlege for å få veiledning på hvordan dette gjøres dersom du er usikker.

Dersom hunden blir stressa, piper eller hyler når alt smeller så bør du verken rose eller belønne den. Det aller beste er om du kan oppføre deg som normalt. Eventuelt er det helt fint å belønne den når den er rolig og avslappet. Jo roligere du som eier er, jo mindre bekreftelse får hunden på at det OK å være redd og stressa. Dersom du klapper og trøster den vil den også få bekreftelse på at det er fornuftig å være redd, så unngå dette.

Som nevnt kan det være lurt å sette på litt høy musikk for å jevne ut støynivået litt. Dette fungerer godt for mange hunder.

Noen leker med hunden, og dette kan fungere godt på mange hunder. Om den får noe annet å tenke på, som leking eller sterke lukter fra godbiter inne i en slow feeder eller lignende kan dette være nok til å ta vekk fokuset fra de skumle rakettene. Ellers er tyggebein en god måte å roe ned hunden på, da tygging er beroligende for hunder.

Du bør aldri ta med hunder ut for å se på fyrverkeriet, selv ikke hunder som ser ut til å tåle det godt. Det skal veldig lite til for at noen hunder som virker helt trygge får panikk og klarer å røske båndet ut av hånden din. Og det siste du vil er jo at hunden skal klare å stikke av på nyttårsaften.

Nyttårsraketter
Nyttårsraketter. Foto publisert med tillatelse.

Bør man få beroligende medisiner mot stress på nyttårsaften?

Det finnes ulike medikamenter man kan gi hunden din for å roe den ned, men disse må skrives ut av veterinær, så dette er noe man må snakke med en dyrlege om. Det er mange som bruker en gel som heter Sileo som smøres på tannkjøttet til hunden for å ha en beroligende effekt.

Om du tror det er lurt å skaffe beroligende medisiner til hunden din er dette noe du helst bør ordne før julaften, for det kan være vanskelig å oppdrive veterinærer i romjula. Da er det først og fremst akuttsaker de har tid til, så book deg heller en normal time noen dager før julaften for å ta en snakk om beroligende midler til hunden din.

Det finnes kenneler og hundehoteller som har spesialisert seg på å ta seg av redde hunder på nyttårsaften

Det finnes noen spesialiserte kenneler og hundehoteller som tar imot hunder som er livredde på nyttårsaften. Disse har typisk godt isolerte rom hvor hundene ikke kan høre noe til rakettene, ligger såpass langt ute i skogen at det ikke er noe fyrverkeri i nærheten, eller har laget et annet opplegg for å skåne hundene.

Siden denne nettsiden er beregnet for alle i hele Norge har jeg ikke noen konkrete tips til kenneler og hundehotell jeg kan anbefale, men det er bare å ta et søk i nærområdet for å se om det er noen med et slikt tilbud i nærheten av der du bor.

Spørsmål og svar om hunder og fyrverkeri

Er alle hunder redd for fyrverkeri?

Det er langt ifra alle hunder som er redde for fyrverkeri. Mange forholder seg helt rolig gjennom hele nyttårsfeiringen uten å stresse i det hele tatt.

Hvorfor blir mange hunder redd for fyrverkeri?

Raketter er ofte skummelt for hundene, da de ikke skjønner hva det er for noe. Alt de merker er høye smell og kanskje litt overraskende lys på himmelen, og da blir deres naturlige respons å stikke av og gjemme seg.

Bør man roe ned hunden ved å klappe den?

Det er ikke lurt å klappe hunden hvis den er redd når det er raketter utendørs. Dette vil på en måte si til hunden at det er greit å være redd, så du bør heller ignorere hunden for å fortelle den at alt er normalt.

Er det mulig å trene redde hunder til å være trygge på nyttårsaften?

De fleste hunder kan fint trenes opp til å være rolige og trygge på nyttårsaften hvis du legger nok innsats i det. Her er det bare å finne frem rakettvideoer på YouTube!

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar