Om å ha kanin og marsvin sammen

I Norge er både marsvin og kaniner populære kjæledyr, og ved første øyekast kan de se ganske like ut. Disse to dyrene er jo nesten like store, er glade i høy, og kan trives som kjæledyr. I dyrebutikker ser man ofte at marsvin står sammen med kaniner. I korte perioder er ikke dette et problem i det hele tatt, men hvordan er det egentlig med å la kaniner og marsvin dele bur permanent?

Det er et par store problemer med å ha marsvin boende sammen med kaniner, og disse to artene bør få hvert sitt bur. For selv om de kan gå fint sammen i en periode er det to helt ulike arter som ikke er flinke til å kommunisere med hverandre, noe som i verste fall kan føre til biting, slossing og skader.

Marsvin kommuniserer nemlig med lyder, noe kaniner ikke klarer å forstå seg på. Kaninene kommuniserer heller med kroppsspråk, og da spesielt med ørene. Dette er noe marsvinene ikke klarer å forstå seg på.

For begge to blir det frustrerende når de ikke klarer å forstå hverandre, og det kan fort bli knuffing. Kaniner vil sparke når de er sinna eller frustrerte, og dette er ikke noe marsvin tåler. I verste fall kan et slikt spark føre til at marsvinet blir alvorlig skadet eller til og med dør.

Både marsvin og kanin kan også finne på å bite den andre når de er uenige eller ikke forstå hverandre, men dette er heldigvis sjeldent spesielt farlig. Men det er klart at dette er ubehagelig for dem begge, og nok en grunn til at de ikke bør gå sammen.

Et lite bitt i seg selv er kanskje ikke så farlig, men det er klart at de skal få slippe å leve med dette til hverdags. Bittene kommer ofte fra kaninens side, og noen kaniner har en tendens til å «mobbe» marsvin de bor sammen med ved å gi dem mange småbitt over lang tid.

Om dette holder på lenge nok må man selvsagt til dyrlegen, og det er ikke helt uvanlig for dyrleger å få inn skadede marsvin som har bodd sammen med kaniner. Noen ganger klarer de å få fikset marsvinet igjen, men det er også eksempler på marsvin som rett og slett har så mange sår og skader etter denne mobbingen at de må avlives.

Så kort oppsummert snakker kaniner og marsvin helt forskjellige språk, og kan finne på å skade hverandre når de blir sinna eller frustrerte over denne miskommunikasjonen.

Marsvin og kaniner trenger helt ulik kost

Både kaniner og marsvin skal ha høy som hovedfôret sitt, og må ha tilgang til ferskt høy hele tiden. Men selv om begge trenger å spise mye høy er det også store forskjeller på fôret mellom marsvin og kaniner.

Kaniner skal ha næringsfattig kost med egne kaninpellets som gir dem alle vitaminene de trenger. De bør ikke få mye frukt og grønt i det hele tatt, og har lett for å bli både overvektige og få mageproblemer om de får for mye.

Marsvin er derimot helt på andre siden av spekteret. Marsvin trenger nemlig fersk frukt hver dag, og det meste av kosten deres bør faktisk bestå av dette.

Her ser man fort at man må gi de mat hver for seg hvis man skal ha de i samme bur, så da må de jo deles inn daglig for å unngå at den ene får problemer med magen. Dette kan potensielt løses ved å ha skillevegg oppe når man fôrer dem, men de andre problemene vil fortsatt være til stede.

Kaniner kan smitte marsvin med sykdom

Det skal også nevnes at så godt som alle kaniner er bærere av en bakterie som beter Bordetella bronchiseptica. Kaniner blir ikke syke av denne bakterien, men marsvin gjør det. Så når du har de i samme bur er det stor risiko for at bakterien sprer seg til marsvinet, og fører til at den får problemer med luftveiene. Denne sykdommen er også kjent som kjent som kennelhoste, og kan spres videre til andre dyr som hunder og katter. Marsvin kan dø av denne infeksjonen om den ikke kommer til veterinær.

Selve bakterien ligger i avføringen til kaninen, så vanligvis vil ingen andre dyr komme i kontakt med den, men om de skulle bo i samme bur vil det selvsagt være uunngåelig at marsvinet før eller siden kommer i kontakt med kaninavføringen.

Kaniner og marsvin kan møtes utenfor buret

Til tross for at dyrene er såpass ulike at de ikke bør bo sammen, er det helt mulig å la marsvin og kaniner møte hverandre utenfor buret. Her vil de begge trolig være nysgjerrige, og selv om de ikke kommuniserer bra kan det være spennende for begge artene. Du som eier må selvsagt følge med på situasjonen og passe på at det går bra underveis, og ta de vekk fra hverandre om du mistenker at en av partene føler seg usikker eller utrygg.

Både marsvin og kanin må bo sammen med andre av samme art

Marsvin og kanin kan jo ikke gå sammen, men det man derimot bør gjøre er å ha enten to marsvin eller to kaniner i samme bur. Begge disse to artene er nemlig utrolig sosiale, og vil mistrives sterkt om de ikke har en annen å dele buret med. Så det er mye bedre å kjøpe to av hver som kan bo sammen enn å kjøpe én kanin og ett marsvin som skal bo sammen.

Hvorfor kan de ha kaniner sammen med marsvin i dyrebutikken?

Nå har jeg jo vært veldig tydelige på at marsvin og kaniner ikke går bra sammen, så da er det jo mange som undrer seg over hvorfor de har de sammen i dyrebutikken. Svaret er at dyrebutikker bør jo ikke ha de i samme bur, men det går stort sett bra i en liten periode. Dyrene i dyrebutikken er der stort sett også bare en liten periode, og er dessuten sjeldent kjønnsmodne. I denne alderen er de som regel roligere enn kjønnsmodne dyr, og vil ikke være like skeptiske til andre dyr.

Kaniner blir ofte veldig rampete når de kommer i puberteten, og det er rundt dette tidspunktet de kan finne på å plage marsvin de bor sammen med.

Både marsvin og kaniner bør ikke egentlig bo i bur

Når jeg har snakket om at ikke marsvin og kaniner skal dele bur, men jeg ønsker også å presisere at jeg bruker ordet bur i løs forstand. For verken marsvin eller kaniner skal stå hele dagen i disse små burene man kjøper på dyrebutikken, men bør heller ha store innhegninger de kan romstere rundt i. Begge artene trives veldig godt sammen med mennesker, og kan fint trenes opp til å oppholde seg utenfor buret på dagtid, og heller bruke buret som et sted for å være rolig på natten.

4 kommentarer om “Om å ha kanin og marsvin sammen”

  • Hei.

   Godt observert. Det har du helt rett i!

   Jeg har formulert meg litt upresisest i artikkelen. Både kanin og marsvin skal ha høy som hovedfôret sitt, men begge trenger også tilleggsfôr ved siden av. Og det er dette tillegsfôret som er veldig ulikt mellom disse to dyrene. Her skal marsvin ha mye frukt og grønt, mens kaniner ikke bør få store mengder av dette i det hele tatt.

   Jeg skal oppdatere artikkelen for å oppklare dette litt bedre.

   Mvh Nicklas fra Dyreliv.no 🙂

   Svar
   • Pellets / mjøl / tilleggsfôr som du nemnar er ved tilfellar der høyet ikkje gje nok næring. Korleis rettferdiggjer du att dei trenger dette ved siden av ? Eg skjønner ei høgtytande mjølkeku til dømes trenger ekstra, eller ein hest som blir mykje brukt, men ein vanleg selskaps kanin / marsvin.. Nei, det blir meir ulogisk for meg..

    Svar
    • Hei, Marita.

     Pellets er generelt sett nødvendig for at kaniner/marsvin skal få i seg mineraler og vitaminer som ikke finnes i tørt høy. De skal ha ikke ha store mengdene av dette, og nesten all hovedfôret bør være høy.

     Hvorfor er det ulogisk at kaniner og marsvin trenger andre næringsstoffer enn det som finnes i høy? I naturlige omgivelser får de i seg mer mineraler og vitaminer enn burdyr gjør da de har en diett som består av fersk plantekost. Når vi tar dyr inn for et liv i bur er det viktig at vi klarer å gi de alle næringsstoffene de får i naturen, og ikke bare holder oss til kun én ting bare fordi det er enkel og tilsynelatende virker logisk for noen.

     – Nicklas fra Dyreliv.no.

     Svar

Legg igjen en kommentar