Raseprofil: Meksikansk nakenhund

Meksikansk nakenhund er en av de NKK-anerkjente nakenhundrasene, og kommer i varianter både med og uten pels. Som oftest er den helt pelsløs, men noen har litt pels på toppen av hodet, nederst på labbene eller på halen. I dagligtale kalles rasen gjerne bare for «mexern».

Meksikansk nakenhund
Meksikansk nakenhund. Foto: Томасина / CC BY-SA 4.0.

Som du ser på bildet av en meksikansk nakenhund over har håret på hodet en tendens til å se ut som en slags hanekam, så mange mener at hundene har et veldig artig utseende.

Det originale navnet til meksikansk nakenhund er så mye som xoloitzcuintle, men siden det er noe kronglete å uttale av oss som ikke er kjent med meksikansk kalles den bare for xolo.

Meksikansk nakenhund kort oppsummert

 • Kommer i mange varianter; liten, mellomstor og stor, og både med og uten pels.
 • En intelligent og livlig rase som kan være en god familiehund.
 • Krever bruk av fuktighetskrem på huden, solkrem på sommeren, og klær på vinteren (for den hårløse varianten).
 • De store variantene er gode vakthunder som har enorm utholdenhet.
 • Kan være reservert mot fremmede, men aldri fiendtlig eller aggressiv.
 • Bør ha en erfaren eier!
Meksikansk nakenhund
Meksikansk nakenhund. Foto publisert med tillatelse.

De ulike variantene av meksikansk nakenhund

Meksikansk nakenhund kommer i flere ulike størrelser, og kommer dessuten både med og uten pels. Dette gir derfor en del ulike kombinasjoner:

 • Liten / miniatyr: 25 – 35 cm mankehøyde.
 • Mellom: 36 – 45 cm mankehøyde.
 • Standard: 46 – 60 cm mankehøyde.
 • Sin pelo («uten pels»): Er den hårløse varianten.
 • Con pelo («med pels»): Er varianten med pels. Denne skal ha glatt pels som er maks 2,5 centimeter.

Alle tre størrelsene kommer både med og uten pels.

Meksikansk nakenhund i både hårløs og pelskledd variant
Meksikansk nakenhund i både hårløs og pelskledd variant. Foto: Amanda L. Dellario / CC BY-SA 3.0.

Lynne og atferd hos meksikansk nakenhund

Meksikansk nakenhund er en veldig gammel hunderase, og har derfor litt urhundpreg over seg, og dette er sterkere hos noen individer enn andre. I praksis betyr dette at de er ganske reserverte mot fremmede, og du må bruke tid til å la dem bli kjent med personer de skal ha mye kontakt med.

De store utgavene fungerer utmerket som vakthunder, mens den lille varianten kun regnes som en selskapshund selv om denne også vil bjeffe litt når det kommer noen i nærheten av huset. Om du har tenkt å ha den med andre hunder når den er voksen må den sosialiseres mye fra den er valp av!

Det er en allsidig rase som fungerer til både utstillinger, turkompanjoner til både korte og lange turer, lydighet, agility og spor. De kan egentlig brukes til det aller meste, men har høy grad av utholdenhet, så de bør brukes til noe. Meksikanske nakenhunden vil ikke trives veldig godt i små leiligheter med kun korte turer, men setter pris på å få løpe fritt, bruke hodet og være mye aktiv.

Alle størrelsene av meksikansk nakenhund regnes som gode familiehunder som passer godt sammen med barn, og vil være veldig beskyttende ovenfor flokken sin.

Det regnes som relativt enkelt å trene en meksikansk nakenhund, men det er viktig å være klar over at dette er en rase med egen vilje. Den kan fint finne på å gå på oppdagelsesferd alene uten eieren sin. Man må trene hunden godt fra den er valp av, og det er viktig å sette tydelige grenser. Om den får for lite oppdragelse kan den bli i overkant hissig mot personer som kommer inn i «territoriet» dens, spesielt mot andre hunder.

De bør ha en rolig og konsistent eier som er kjent med å drive positiv forstrekning for å trene opp ønsket atferd.

En annen ting som er verdt å merke seg er at valper og unghunder regnes som ekstremt energiske. Frem til de fyller rundt 2 år og blir fullvoksne kan de tilsynelatende ha utømmelige mengder med energi, men etter hvert som de blir eldre vil de bli mye mer balansert når de er innendørs.

Meksikansk nakenhund - stor variant.
Meksikansk nakenhund – stor variant. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Meksikansk nakenhund sine krav til mosjon, trening og aktivitet

Meksikansk nakenhund er en aktiv hund, og bør få en god luftetur daglig. Man bør prøve å drive med noe hvor den kan bruke hodet sitt også, som agility eller lydighet.

Helseproblemer hos meksikansk nakenhund

Meksikansk nakenhund regnes som en av hunderasene med færrest helseproblemer, og det er ingen typiske rasesykdommer for rasen.

Som med alle nakenhunden kan den mangle tenner, noe som skyldes at nakenhetsgenene er tett knyttet mot genene som koder for tenner, så tap av pels fører ofte også til tap av tenner. Dette gjelder kun varianter uten pels.

Den nakne varianten har også typiske utfordringer med huden. Om den ikke får riktig stell har den raskt for å få diverse hudproblemer, og det er spesielt utfordringer knyttet til tørr hud. Dette kan du heldigvis i stor grad unngå ved å ta jevnlige bad og smøre med fuktighetskrem når det trengs.

Solbrenthet er selvsagt også en utfordring, og på varme sommerdager med sterk sol må hele hunden smøres inn med solkrem.

Den pelskledde varianten er derimot utrolig frisk og enkelt å ha med å gjøre.

Stell av meksikansk nakenhund

Meksikansk nakenhund krever litt stell av eieren sin, for selv om man slipper pelsstellet hos den hårløse varianten er det en del annet stell man må gjennomføre jevnlig.

Det viktigste er å følge med på at huden ikke blir tørr. Om den begynner å bli tørr må du smøre den inn med en tykk og parfymefri fuktighetskrem. Noen trenger ikke å smøre de så ofte, mens andre må smøre dem nesten hver dag.

På sommeren må den også smøres inn med solkrem etter behov, mens om vinteren må den ha klær på når den skal ut.

Den pelskledde varianten av meksikansk nakenhund regnes som veldig lettstelt, og krever bare en raskt ukentlig børstning.

Meksikansk nakenhund.
Meksikansk nakenhund. Foto: Micyaotl G.T. / CC BY 2.0.

Historien til meksikansk nakenhund

Som navnet tilsier kommer meksikansk nakenhund fra Mexico, selv om den også har vært i store deler av Sør-Amerika. Rasen antas å ha oppstått allerede for over fem tusen år siden, selv om det nøyaktige tidspunktet selvsagt ikke er helt kjent.

Gjennom denne lange perioden har den meksikanske nakenhunden har mange spennende historier. Den mest kjente er kanskje da rasen ble brukt som offer til gudene av aztekerne hvor hunden ble ofret og kjøttet spist. Kjøttet ble betraktet som hellig, og mange trodde at det hadde helsebringende egenskaper.

I det meksikanske urfolket sin tro var den meksikanske nakenhunden med på å guide døde mennesker for å finne frem til dødsriket.

På 1500-tallet kom spanjolene til Mexico og Sør-Amerika, og rasen ble raskt mye mer sjelden ettersom folket der raskt ble tatt som slaver eller drept. På denne tiden ble hunderasen nesten helt utryddet, men heldigvis overlevde en gruppe som var stor nok til å ta med rasen videre.

Meksikansk nakenhund levde så i relativt stabile bestander i Mexico frem til rundt 1950 da resten av verden fikk opp øyne for denne unike rasen. Da ble den fraktet fra Mexico til Europa, og den har siden vært vanlig å resten av verden også.

Spørsmål og svar om meksikansk nakenhund

Er meksikansk nakenhund en god familiehund?

Meksikansk nakenhund kan være en riktig fin familiehund som passer godt inn i familier både med og uten barn. Den krever derimot en rolig og konsekvent eier som tar seg tid til å oppdra den skikkelig med positiv forsterkning.

Hvor mye turer krever meksikanske nakenhunder?

Meksikanske nakenhunder er relativt energiske hunder som trenger å få brukt både hode og kropp. Den bør få en lengre tur på minst en times tid hver dag, i tillegg til noen korte turer på morgen og kveld.

Er den pelskledde og hårløse varianten av meksikansk nakenhund samme rase?

Både den pelskledde og den hårløse varianten av meksikansk nakenhund regnes som samme rase. Grunnen til at den ene har pels mens den andre er en nakenhund ligger i at hårløsheten skyldes et gen som må være i to utgaver for å gi hårløshet. Dette betyr at to hårløse meksikanske nakenhunden kan få pelskledd avkom, og omvendt.

Kan pelskledde meksikanske nakenhunder stilles ut?

De pelskledde utgavene av meksikansk nakenhund kan ikke stilles ut i utstillinger i regi av NKK her i Norge. Disse kan derimot fungere fint som avlsdyr og selskapshunder, men vil gi færre hårløse avkom enn om man krysser to hårløse hunder.

Hvilken raseklubb tilhører meksikansk nakenhund?

Meksikansk nakenhund forvaltes av raseutvalget for Meksikansk nakenhund, som er en del av Norsk Miniatyrhundklubb (NMHK).

Hva er forventet levealder for meksikansk nakenhund?

Den forventede levealderen for meksikansk nakenhund er et sted mellom 12 og 20 år. Grunnen til det store spennet er at de store variantene har kortere forventet levealder enn de små, mens den mellomstore er et sted midt i mellom på 13 – 14 år. De store variantene blir typisk 11 – 12 år, mens den minste kan bli oppimot 20 år gamle.

Hvor sjelden er meksikansk nakenhund?

Meksikansk nakenhund regnes som veldig sjelden her i Norge, men om du virkelig vil ha en og er villig til å vente er det absolutt mulig å få tak i en valp. Det er noen få oppdrettere av rasen i Norge, så det er ganske få årlige kull.

Hvor mye koster en meksikansk nakenhund?

Meksikansk nakenhund koster omtrent som alle andre hunderaser, og du kan forvente å betale et sted mellom 18 000 og 24 000 kroner for en valp.

Er meksikansk nakenhund en god hund for førstegangseiere?

Meksikansk nakenhund regnes som en hunderase som kan være litt krevende, og man bør ha litt erfaring med hund før man prøver seg på denne rasen. Den er såpass smart at den kan ta kontroll over hundeeiere som ikke har denne kontrollen selv.

Er meksikansk nakenhund allergivennlig?

Meksikansk nakenhund i hårløs variant regnes som relativt allergivennlig. Til tross for at den ikke har pels er det viktig å vite at allergikere også reagerer på flass fra huden, og stoffer som utskilles i svette og urin, så man er ikke garantert at man ikke reagerer på meksikansk nakenhund selv om den er hårløs.

Legg igjen en kommentar