Unngå at hunden blir solbrent!

Det er mange som ikke tenker spesielt mye over det, men hunder kan faktisk bli solbrent. Dette problemet er naturligvis størst midt på sommeren når solen steker som verst, og kan være svært smertefullt og plagsomt for hunden.

I prinsippet er solbrenthet hos hund omtrent likt som hos oss mennesker. Det vil si at de føler ubehag og smerte rundt solstikket. En del hunder vil også slikke seg for å lindre smerten, men dette har dessverre en tendens til å gjøre vondt verre, da det kan gjøre huden irritert og hoven i tillegg til å være solbrent.

Som oftest trenger man ikke å gå til veterinær med en solbrent hund, men i visse tilfeller hvor hunden har det vondt må man gjøre det.

Heldigvis er det nokså enkelt å unngå at hunden blir solbrent, så det er bedre å planlegge for å unngå det enn å behandle en som allerede er solbrent.

Airedale på stranda
En airedale terrier på stranda. Foto publisert med tillatelse.

Bruk en god og nøytral solkrem

En god start for å forhindre at hunden blir solbrent er å bruke en solkrem.

Man kan bruke helt vanlig solkrem uten parafyme på hunder, og det er mange av disse tilgjengelig. Et godt tips er å bruke en som er beregnet for små barn, da disse pleier å være parfymefri. Det finnes også egen hundesolkrem for de som ikke føler seg helt trygge på hvilken solkrem de skal bruke.

Andre måter å beskytte hunden mot å bli solbrent

I tillegg til å smøre hunden med solkrem kan man ta andre forhåndsregler for å forhindre at den blir solbrent.

Det er kanskje åpenbart for mange, men en god start er å unngå å gå ut på tur midt på formiddagen eller tidlig ettermiddag når sola steker som verst. Utsett heller turen til et mer egnet tidspunkt når sola ikke er like sterk.

Et tips er å unngå å klippe hunden for kort på sommeren. Litt ekstra pels kan være kjedelig i sommervarmen, men det er veldig nyttig for å unngå at hunden blir solbrent. Spesielt mørk pels forhindrer solstråler fra å treffe huden. Det er også viktig at man ikke klipper underulla, for denne er viktig i forhold til å blokkere solstråler som treffer huden.

Disse områdene og hundetypene er spesielt utsatt for å bli solbrent

Det er spesielt hunder med tynn pels eller pelsfrie områder som blir solbrent. For eksempel har nyklipte pudler stor risiko for å bli solbrent, spesielt når man kan se den rosa huden under pelsen.

Raser med veldig tynn pels som staffordshire bull terrier, greyhound eller whippet er også spesielt usatt for å bli solbrent.

Greyhound på stranda
Greyhound er en av rasene som enkelt blir solbrent. Foto publisert med tillatelse.

Alle områder hvor man kan se huden til hunden er ekstra utsatt for å bli solbrent. For de fleste hunderaser betyr det følgende områder:

  • Snuten.
  • Ørene.
  • Øyelokkene.
  • Mellom lårene.
  • Magen.
  • Rundt munnen.

Her må man altså være ekstra obs på å smøre med solkrem.

Lindring av solbrenthet hos hund

Dersom hunden først har blitt solbrent er det flere ting man kan gjøre for å lindre smerten. Som hos oss mennesker er det ikke stort man kan gjøre for å behandle det, men du kan lindre solbrentheten ved å kjøle det ned. Man kan enten bruke vanlig, kaldt vann for å kjøle det ned jevnlig, eller smøre det med for eksempel aloe vera eller en annen olje som har en nedkjølende effekt to-tre ganger om dagen.

Når hunden er solbrent bør man holde den inne og i skyggen så mye som mulig, og heller vente til solbrentheten er helt vekk før du går ut i sola med den igjen.

Om det er en alvorlig solbrenthet kan det være aktuelt å kontakte veterinær. Er du i tvil bør du ta kontakt, så kan du rådføre deg med fagpersonell som vet hva som er best for hunden din.

Legg igjen en kommentar