I august 2017 ble den såkalte positivlisten for reptiler satt i kraft, og for første gang ble det faktisk lovlig å holde reptiler som kjæledyr i Norge. I motsetning til mange andre land er det fortsatt strenge begrensninger på hvilke arter som kan holdes i fangenskap, og det er nettopp det denne positivlisten regulerer.
I utgangspunktet er positivlisten et utdrag sakset fra “Forskrift om forbud mot å innføre, omsette og holde eksotiske dyr” vedlegg til §2. Her står det hvilke arter som er unntatt fra forbudet mot å holde eksotiske dyr i fangenskap, og dette er altså positivlisten.
Reptilene på positivlista
Så, hvilke arter finner man på denne listen da? Nedenfor er hele positivlisten for reptiler gjengitt i sin helhet. Vi har delt den inn i type reptil (slange, øgle eller skilpadde), og tatt med det norske populærnavnet sammen med det vitenskapelige navnet.
Merk også at du kan klikke på navnet for å komme til artsprofilen for hver enkelt art på positivlisten.
Slanger
1. grønn trepyton – Morelia viridis.
2. hagetreboa – Corallus hortulanus.
3. kongeboa – Boa constrictor.
4. kongepyton – Python regius.
5. kongesnok – Lampropeltis getula.
6. kornsnok – Pantherophis guttatus.
7. melkesnok – Lampropeltis triangulum.
8. regnbueboa – Epicrates cenchria.
9. teppepyton – Morelia spilota.
Øgler
1. dvergvaran – Varanus acanthurus.
2. kranset gekko – Correlophus ciliatus, tidligere Rhacodactylus ciliatus.
3. leopardgekko – Eublepharis macularius.
4. perlefirfisle – Lacerta lepida.
5. pigghaleagam – Uromastyx ocellata.
6. skjeggagam – Pogona vitticeps.
7. stor daggekko – Phelsuma madagascariensis.
Skilpadder
1. gresk landskilpadde – Testudo hermanni.
2. kinesisk trekjølskilpadde – Chinemys reevesi.
3. rødfotet skogskilpadde – Chelonoidis carbonarius, tidligere Geochelone carbonaria.
Til sammen er det altså 19 ulike arter på positivlisten, og det er kun disse reptilene man kan holde i fangenskap. Alle disse kan man fritt holde i fangenskap i Norge, men noen av dem krever CITES-papirer for å innføre i landet. Dette er ikke noe du trenger å tenke på dersom du kjøper de fra en dyrebutikk eller privatperson i Norge.
Det eneste unntaket fra positivlista er gamle skilpadder som har bodd i Norge siden 1977, eller man har fått dispensasjon til å holde. Dette kunne man tidligere få om man hadde pelsallergi, og da hadde man mulighet til å holde andre arter enn de tre på listen. Denne muligheten er borte nå som det er tre lovlige skilpadder på lista.
Alle artene på positivlisten er relativt enkle å ha med å gjøre, og ingen av dem er direkte farlige for mennesker. De krever alle at man setter seg godt inn i behovene deres, for ingen av de overlever spesielt lenge om de bare puttes i et terrarium uten riktige lysforhold, riktig luftfuktighet eller får feil fôr.
Som du kanskje også la merke til er det ingen frosker eller salamandere på listen. Bakgrunnen for at ingen av disse kom med hadde med å gjøre at det ble beregnet for å være en risiko for at ville amfibier kunne smittes av sykdommer båret av disse eksotiske artene.
Les også: Derfor er det ingen amfibier på positivlisten.
Lær mer om reptiler i fangenskap
Her på Dyreliv.no har vi infosider om de ulike reptilene du kan holde i fangenskap, så klikk på navnene deres i listen ovenfor for å lære mer om hold av disse. Der får du informasjon om vanskelighetsgrad, fôring, innredning av terrariet, adferd og mye mer.