Valg av terrarium til leopardgekko

Leopardgekko er en av de enkleste og mest populære reptilene som er lov i Norge, og er spesielt populær blant nybegynnere som skal ha sin første reptil. Når man skal ha en leopardgekko er jo det første og viktigste man må kjøpe et terrarium. Disse kommer i alle slags størrelser og former, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke størrelser og modeller som passer godt for leopardgekkoer. 

For å holde én enkelt leopardgekko anbefales det et terrarium som er minst 60 centimeter langt, 40 centimeter bredt, og 30 centimeter høyt (60x40x30cm). Det er derimot ingenting i veien for å velge et som er større.

Om ønskelig kan man endre på bredde og lengde som man vil så lenge resultatet blir det samme, noe man vil oppnå ved å ha størrelser som 50x50cm, selv om disse er mer sjeldne å se til salgs. 

Les også: Komplett guide for hold av leopardgekko!

Leopardgekko

Dette er ikke et spesielt stort terrarium, og man kan godt kjøpe et hakk større om man ønsker. Størrelser som 90x45x30cm eller 90x45x45cm er ganske vanlige størrelser for folk som holder leopardgekkoer, og fungerer veldig fint. Det krever jo litt mer plass da, men gir også mye mer rom for at du kan innrede mer, og gi leopardgekkoen litt mer plass til å bevege seg.

Om du liker å innrede med kule ting for å gjøre det fint er det absolutt verdt å velge noe som er litt større enn 60x40cm, da dette er veldig trangt.  

Selve høyden på terrariet er ikke spesielt viktig hos leopardgekkoer, men det er jo en art som trives godt med å klatre, så det er fint å ha litt høyde på det. Høyden er derimot ikke en kjempeviktig faktor når man skal kjøpe terrariet, for du kan jo selv tilpasse innredningen etter høyden. En minstehøyde på rundt 30 centimeter er derimot å anbefale, for lavere høyder gir veldig lite rom for å lage klatremuligheter. 

Leopardgekko

Ellers er det verdt å nevne at leopardgekkoer er blant de reptilene som er mest utforskende, og vil trolig bruke hele terrariet. Det er litt ulike meninger om hvorvidt større er bedre, så det er trolig lite vits i å gå for modeller som er større enn 90x45x45cm med mindre man har en spesiell grunn for det. Verken leopardgekkoer eller andre reptiler har det samme behovet for store områder å bevege seg på slik som kjæledyr som hamstere eller kaniner har. 

Gode terrariemodeller for leopardgekkoer

Nå har vi sett på hvilke størrelser som er gode for leopardgekkoer, så neste steg blir å se på konkrete modeller som fungerer godt. 

En klassiker er jo enten ExoTerra 60x45x30cm Eller Exoterra 60x45x45cm. Disse er nesten like, men sistnevnte er altså litt høyere enn den første. Begge disse er akkurat passe for én leopardgekko, og regnes som veldig gode valg i reptilmiljøet. ExoTerra har gode terrarier av høy kvalitet, men prislappen er jo ikke den laveste. Alle ExoTerra-modellene kommer med en ferdiginstallert 3D-bakgrunn, så man får i alle fall et fint utgangspunkt for terrariet sitt. 

Vil du oppgradere og ha litt større er “storebroren” ExoTerra 90x45x30cm et godt kjøp. 

Om du vil ha et terrarium uten en 3D-bakgrunn eller vil spare litt penger er Aquael 60x30x30cm eller 80x35x40cm greie valg for leopardgekkoer. 

Leopardgekko

Størrelse på terrariet når man holder flere leopardgekkoer sammen

I utgangspunktet er leopardgekkoer ikke spesielt godt egnet for å holdes sammen med flere fra samme art, men det er noen unntak. Flere hunner kan klare seg fint sammen, selv om noen individer har en tendens til å krangle. Om du skal holde flere leopardgekkoer i samme terrarium må du ha større enn minstekravet nevnt ovenfor, og vi anbefaler minst 90x45x30cm for to stykker. Du kan gjerne også ha større, for her er det bedre jo større man har det, da større terrarier gjør at de har mindre sjanse for å møte på hverandre, og gir dem bedre mulighet til å ha sin egen del i terrariet. 

Uansett, om det er mulig anbefaler vi heller å ha to terrarier med én leopardgekko i hvert, fremfor et større terrarium med to individer.

Leopardgekko

Hvorfor står det at man kan ha kjempesmå terrarier på engelskspråklige nettsider?

Om du har lest om leopardgekkoer på engelskspråklige nettsider har du kanskje sett at mange mener at det er greit å holde leopardgekkoer i såkalte “10 gallons”, altså små terrarier som knapt er 30x30x30cm. Dette er rett og slett for lite etter vår mening, og anbefales ikke.

Bakgrunnen for at dette anbefales andre steder i verden kan ha med å gjøre at dyrevelferden er ulik i andre verdensdeler, så det som er akseptert i USA er ikke alltid like greit her i Norge. Vi mener at det er uansvarlig i forhold til dyrevelferdsloven å holde leopardgekkoer i såpass små terrarier. Når det er sagt er det opp til hver enkelt hva de føler er riktig, og hva de mener må til for å gi dyrene sine best mulig levevilkår. 

Som dyreeier er man selv ansvarlig for å følge dyrevelferdsloven og tilpasset holdet for å gi dyret et så fint liv som mulig.

Legg igjen en kommentar